Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

m1-ultraa-benchmark.jpg

Hejteri se razbežali.

Nakon eventa, pretpostavljam da ništa od Air modela ove godine, tako da najverovatnije uzimam M1 Air. Definitivno best-buy.
Tako sam i ja razmišljao, da li da čekam, kad će biti novi Air, pa hoće li ovom aktuelnom pasti cena. I prelomio i kupio nov Air M1, radi odlično, nećeš se pokajati. Kad izadje novo prodavaćemo ove i kupovati te ako bude bilo potrebe.
Uvek će izlaziti nešto novije, brže, bolje... Ako ćemo stalno čekati na to, proći će nam život u čekanju.

m1-ultraa-benchmark.jpg

Hejteri se razbežali.
Ima slican multicore skor kao ryzen 3990x sa 63 jezgra, i jedan od najvisih singlecore skrova(intel tu sada malo vodi sa serijom 12).
Svakako, M1 Ultra trosi mnoooogo manje struje i od ovog ryzena i od novih intela, hladniji je i sve staje u kompaktnije kuciste...za ljude koji se bave 3d modelingom, animacijama, video produkcijom, muzuckom produkcijom, itd...M1 ultra ce biti nesto najbolje sto su probali...jedva cekam da krenu pravi testovi na youtube-u za 10ak dana, da vidimo kakva je zver... :D
Svakako, za ogromnu vecinu ljudi, M1 Max je i vise nego dovoljan...steta sto nisu izbacili Mac Mini sa M1 Pro procesorom za tipa 1500$...to bi takodje bila odlicna kupovina za duze staze. :)

Bas me zanima sta ce sve biti do kraja godine...kakav ce biti M2, kakav ce biti novi Macbook Air(ako izbace pore 13" verzije i 15" verziju za oko 1500$, bice vrhunska kupovina). :)

M2 ili neki Ultra Max mozda bude samo rezervisan za Mac Pro.

Macbook Air moze samo da dobije neku Pro/Max varijantu, cisto sumnjam da ce da dobije neki M2 koji je jaci od pomenute Ultre a da kosta 999$.

Bruka, po njima znaci GPU jak kao RTX 3090, graficka koja sama kosta 3000e sad?

Prilozi

• Apple-M1-Ultra-gpu-performance-01.jpg
    Apple-M1-Ultra-gpu-performance-01.jpg
    96.8 KB · Pregleda: 59
M2 ili neki Ultra Max mozda bude samo rezervisan za Mac Pro.

Macbook Air moze samo da dobije neku Pro/Max varijantu, cisto sumnjam da ce da dobije neki M2 koji je jaci od pomenute Ultre a da kosta 999$.
Ne, koliko sam razumeo M2 ce biti malo jaci od M1, tipa 20-30% jaci, a M2 pro, M2 Max i M2 ultra ce biti isto tako 20-30% jaci od prosle generacije... :)

Šteta što neće biti serverske varijante ovog procesora. Tu bi tek uništili Intel i AMD.
Nikad ne reci nikad. :)

Zna se da imaju i bukvalno četiri M1 Max die-a u kombinaciji povezana za Mac Pro, znači duplo jači SoC od M1 Ultra, taj štekaju za Mac Pro. I M1 Ultra je "iscureo" još pre godinu i nešto dana samo je delovalo previše dobro da bi bilo realno.

Ne, koliko sam razumeo M2 ce biti malo jaci od M1, tipa 20-30% jaci, a M2 pro, M2 Max i M2 ultra ce biti isto tako 20-30% jaci od prosle generacije... :)
Ovako i ja mislim da će biti. M2 će biti u Air, Mini, iMac i iPad modelima, M2 Pro i Max u MacBook Pro, iMac i Studio, Ultra za Studio i Mac Pro.

Savršen lineup, jedino mi je mana što (za sada) nema jeftinijeg modela sa većim ekranom. Mislim da postoji veliko tržište ljudi kojima treba veći ekran ali im ne treba radna stanica.

M1 air i dalje najbolja kupovina za svakodnevnu upotrebu, posle 3 meseca upotrebe bez ijedne zamerke. Bukvalno ne vidim razlog za upgrejd pa i da izadje M2 air

Redak slučaj (ako ne i jedini za koji znam) gde se i sa base line modelom dobijaju vrhunske performanse.
Takodje, skroz zadovoljan sa M1 Air-om, vise ni ne koristim iPad jer nema potrebe, necujan je i ne greje se.

Slažem se, ja kompjuter 90% vremena koristim za obradu fotografija. Ostatak je nezahtevna upotreba, surf, gledanje filmova, slušanje muzike. Imam desktop, Ryzen 2700, 1060 6gb, 32 ram 3200, Evo 970, 90%.
PS i LR na Air-u radi brže nego na PC. Jeste da sam na air instalirao najnovije verzije aplikacija, kupio sam licencu, dok na pc imam starije "narodne" verzije, ali ne verujem da to pravi ogromnu razliku. Npr imam onaj Nik Efex collection, pc ga još žvaće, mac je već primenio i sačuvao filter. Export iz LR je tu negde, capture nx je čini mi se malo brži na Air iako on nema nativnu podršku, radi preko Rosette. Žao mi je što nema Faststone viewer za mac os ali sam se već navikao na xnview.
A pritom je to base verzija, 8gb ram. Žao mi je što nisam kupio odmah 16 gb zbog budućnosti ali i ovaj radi bolje nego sam očekivao. Pritom je nečujan, zauzima malo mesta, mobilan je, baterija vrhunska.
Nisam Apple fanboy ali svaka im čast.

Ne znam da li ste primetili, ali na github-u ima sve više open source softvera za macOS, što je ranije bilo nezamislivo.

Je l neko koristi Parallels, kako vam se čini? Je l isplativo?

Da li je isplativo zavisi od mnogo faktora, ja samo moga da kažem da radi besprekorno.

Ljudi poludeh istrazivajuci koji HUB da uzmem, taman se odlucim za neki ( pronadjem da nije PT )
Pa onda pronajdem koji moze preko 100w pa onda vidim da mu max izlaz HDMI 4k 30hz??!
Koji USB HUB da uzmem ( da moze kod nas da se nadje) a da ima par komada usb, HDMI 4k 60hz, SD card reader...

HVALA!

Težak zadatak. Imaš u oglasima Lenovo TB dock, pa probaj njega, jer je sve ostalo što dolazi iz Kine praktično isto unutra, iako je različito izvana, a i po cijenama.

nesto mi tupavo da uzmem hub i posle kada budem kacio na 4k monitor da imam samo 30hz.
A ovaj caldigit kako vidim u SRB nema nigde.
Težak zadatak. Imaš u oglasima Lenovo TB dock, pa probaj njega, jer je sve ostalo što dolazi iz Kine praktično isto unutra, iako je različito izvana, a i po cijenama.

Mislis ovako nesto?

Poslednja izmena:
I ja sam se od juče pridružio Mac taboru, napuštam Windows nakon 17 godina. 😀

Air M1 je savršen, za ovo kratko vreme koliko sam ga koristio već sam oduševljen brzinom i fenomenalnim ekranom, a i kvalitetom izrade. Danas neka 3h podešavanja, upoznavanja sa macOS-om i instalacije aplikacija i baterija tek na 97%.

Eto da pitam ovako za početak, iskusnije vlasnike, jel recimo dok ste kod kuće držite laptop na napajanju uvek ili ga koristite na bateriji? I da li je bolje ostavljati ga u Sleep režimu ili ga ipak isključivati preko noći?

Otkad koristim Mac, skoro deset godina, uvek sleep mod, osim kad putujem avionom ili ga duze ne koristim, sto je tek raritetno 😄

Zvanicno je bolje da ga ne drzis na punjacu, ali mozes da cujes i drugacija misljenja.

Videces koje je tek uzivanje ako koristis iPhone ili iPad, tacnije, vise uredjaja u Apple sistemu 😃

Ja i zaboravim da ugasim u avionu, to je vise sugestija da se ugasi skroz ;).

Takodje, samo poklopim i to je to. Ne gasim mesecima ako nema problema.. Desi se nekad u MacOS-u da pocne da laguju animacije, zvuk ili neka aplikacija, ali retko bas.

Sto se punjaca tice, ima Mac feature "delay charging" bas zbog toga sto je stetno po bateriju da je stalno na 100%, pa stane punjenje na 80%. Malo je negodan feature, jer uci po sablonu, pa moze da te ostavi na 80% ako zaboravis da dopunis kad negde ides. U sustini bolje se ne zamarati time previse, i koristiti bateriju kad god, bar par puta nedeljno, jer radila ne radila, za 2-3 godine ce izgubiti kapacitet u vecoj meri. Iz iskustva, cesto je starost baterije veci faktor nego ciklusi punjenja, sto se pada kapaciteta tice.

Screenshot 2022-03-19 at 15.21.29.png

Poslednja izmena:
Meni se čini da nema potrebe opterecivati se toliko baterijom, šta god da joj radiš, i posle 4-5 godina će držati 7-8 sati sto je više nego dovoljno za radni dan. Na stranu sto može da ga puni i punjač od telefona

I ja sam se od juče pridružio Mac taboru, napuštam Windows nakon 17 godina. 😀

Air M1 je savršen, za ovo kratko vreme koliko sam ga koristio već sam oduševljen brzinom i fenomenalnim ekranom, a i kvalitetom izrade. Danas neka 3h podešavanja, upoznavanja sa macOS-om i instalacije aplikacija i baterija tek na 97%.

Eto da pitam ovako za početak, iskusnije vlasnike, jel recimo dok ste kod kuće držite laptop na napajanju uvek ili ga koristite na bateriji? I da li je bolje ostavljati ga u Sleep režimu ili ga ipak isključivati preko noći?
Na punjacu definitivno, ciklusi se neuporedivo sporije povecavaju. Nakon nekog vremena sistem ce nauciti da ne puni bateriju preko 80%, ali se to takodje moze i rucno podesiti.

Nema potrebe potpuno iskljucivati uredjaj, ako ne moras.

Nazad
Vrh Dno