Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
hehe, da je to tako onda smo mi ovde na forumu u velikoj nedoumici jel ne znamo da li je "benchmark" kao ime zastitjeno u npr EU ili nije sto treba proveriti tamo. mislim sta ako se desi da nas prime u EU i odma dignu optuzbe protiv ovog sajta sto koristi benchmark u nazivu domena te traze na sudu 250 miliona evra odstete :d

ma da bre propali su, jedva cekam, bas se radujem, samo da propadnu, prokleti bili...

uzas koliko ogorcenosti na jednom IT forumu...
šta ćeš kad smo primitivci... samo čekam da počnu da bacaju kletve ;)

@vasic: odlični postovi

Problem je sto appl€ nije platio ni centa za stvari koje su ukrali sa androida ili drugih OS, a za svako sranye koje su patentirali oni siluju druge!
Treba stvarno imati obraza pa reci da ta kompanija nema zastitu pored svih dostupnih cinjenica!
come on Kimi, Apple je Google uključio u izradu prvog ajfona zato što je smatrao da im od njih, kao softverske kompanije ne preti nikakva opasnost, čak su jednog od potpredsednika Googla postavili u Apple-ov bord direktora.
Google je u to vreme radio na prototipu android telefona koji je trebao prekopirati Blackberry:
google-android-prototype-230x230.jpg
original.jpg

Apple je licencirao Youtube i Maps aplikacije i godinama plaćao Googlu licencu za svaki uređaj, Google je bio default pretraživač na Safariju i na ovaj način je dobio veliko učešće u mobilnom internet saobraćaju. A Google dobio uvid u "next big thing", preuzeo ideju i izgled ajfona i za 180 stepeni promenio razvoj android telefona - i za sve ovo ništa nije platio. Mislim da je jasno ko je profitirao iz saradnje ove 2 kompanije - a to je Google.

stalno se vrtimo u krugu...
Apple dao xeroxu pravo kupovine akcija u zamenu za uvid u njihove tehnologije (naravno da su bili svesni da će apple pokušati da napravi to isto - inžinjeri u xeroxu su pokušali da blokiraju ovu saradnju, ali rukovodioci u xeroxu su to odobrili i to je to). Apple nije dobio uvid u neku tehničku dokumentaciju, programski kod, bilo šta, dobio je smernice u kom pravcu će dalje teći razvoj računara i to je platio akcijama, a Xerox je bio svestan šta radi...
Xerox je izbacio računar sa grafičkim user interface-om pre Apple-a, njihovo rešenje je bilo inferiornije od onog koje će kasnije ponuditi Apple, doživelo je neuspeh, i to je to.

Sa druge strane, Apple je angažovao Microsoft da napravi softver za njihov OS, kao i Google oko softvera za iOS, a Microsoft je posle toga napravio OS sa grafičkim interfejsom za konkurenciju, a Google takođe konkurentski OS za mobilne uređaje. Apple tu nije obeštećen ni na koji način, štaviše, imao je mnogo veću štetu nego korist od saradnje sa ovim kompanijama - tako da to nikako ne može da bude isto.

Apple je licencirao Youtube i Maps aplikacije i godinama plaćao Googlu licencu za svaki uređaj, Google je bio default pretraživač na Safariju i na ovaj način je dobio veliko učešće u mobilnom internet saobraćaju.

Molim? Apple je u pocetku koristio Google-ove mape for free, kao i svi ostali. Placanje krece pocetkom ove godine, i to ne placa samo Apple, vec svi tzv. premium useri koji naprave vise od 25000 hitova dnevno. Dakle, Google vodi istu politiku prema svima. Moguce je da su placali koriscenje Google-ovog API-ja jer nisu imali svoj.

Sto se tice youtube-a, obzirom da je Apple u potpunosti izopstio flash sa svojih uredjaja, morali su da nadju nacin da jedan ovako popularan servis ucine dostupnim svojim musterijama. To su uradili tako sto su napravili deal sa Google-om o koriscenju youtube api funkcija u iOS-u. Dakle, ovo vise nije *******cija, vec predstavlja vredno parce intelektualne svojine (programerskog koda) koje je Apple iznajmljivao od Google-a. Uostalom, to iOS-u vise i ne treba - tranzicija na HTML5 je prakticno u potpunosti izvrsena tako da video mozes da pustas i bez posebne youtube aplikacije samo koristeci browser. Ako ti je i ovo malo, strpi se dok google ne izbaci youtube app na appstore-u koji ce biti i besplatan i koji ce da radi neuporedivo bolje nego ovaj koji je na iOS-u postojao do sada (uporediti youtube na androidu i iOS-u, nebo i zemlja).

U stvari, Google je placao Apple-u zajednicki profit od oko 100 miliona dolara jer je defaultni pretrazivac na iphone-u bio google search. Tako da teza o naivnom Apple-u nije ni malo opravdana.

A Google dobio uvid u "next big thing", preuzeo ideju i izgled ajfona i za 180 stepeni promenio razvoj android telefona - i za sve ovo ništa nije platio. Mislim da je jasno ko je profitirao iz saradnje ove 2 kompanije - a to je Google.

Ako je google menjao kurs i to treba da se izrazi u stepenima, onda bih ti preporucio da kazes da je taj okret iznosio citavih 360 stepeni :) Android je od samog starta touchscreen OS, a sto se lepo vidi i iz bete koja je izasla tek par meseci posle predstavljanja iphone-a. Ono sto jeste promenjeno je oslanjanje na hardversku tastaturu koje je bilo jako izrazeno u pomenutoj beti, a onda su se, po ugledu na ajfon, presaltovali na potpuno koriscenje touchscreena.

Laicima moze da izgleda moguce da operativni sistem, koji se razvija godinama, u tih par meseci moze da bude u potpunosti promenjen i prekodiran. Ali laici grese - za 4 meseca razvoja, posle godina ulozenog truda, svaki programer ce reci da je potpuni preoket od 180 stepeni nemoguc.

Apsolutno je nemoguce izvrsiti drasticne promene za 3-4 meseca. Izjava advokata da je Samsung za 3 meseca iskopirao iphone je zaista nebuloza, jer za 3 meseca ne mozes da dizajniras maticnu plocu, kuciste, ekran, bateriju, portove, drivere, software, pa cak i da imas milion programera i inzenjera. Treba napraviti alate koji ce da stancuju delove, testirati prototipove, vrsiti izmene u dizajnu kada se uoce nedostatci, alocirati proizvodnju i sklapanje, ... jednostavno previse posla za 3 meseca.

Isto vazi za Android. U to vreme touch tehnologija je bila bazirana na rezistivnim ekranima. Obe kompanije su bile na tragu neceg novog. Androidov biznis model je donekle usporio razvoj jer google u to vreme nije imao default telefon, vec je narucio nekakav basic model koji je u to vreme bio neka vrsta blackberry telefona. U isto vreme su postojali TS telefoni tipa SE P800,900,910, onda puno raznih WM telefona, pa je Android i tada imao podrsku za TS.

Ali Apple nije prvi izasao na trziste sa takvim telefonom. To je uradio LG. Apple je ulozio mnogo para u marketing, tako da je ugusio LG Pradu. Manje vise, svi proizvodjaci su bili na pragu onoga sto danas imamo, samo Apple nije bio prvi, iako to se to explicitno navodi. Zasto se prave poredjenja telefoni pre iphonea i posle iphonea? Trebalo bi telefoni pre i posle LG Prade.

Sto se tice youtube-a, obzirom da je Apple u potpunosti izopstio flash sa svojih uredjaja, morali su da nadju nacin da jedan ovako popularan servis ucine dostupnim svojim musterijama. To su uradili tako sto su napravili deal sa Google-om o koriscenju youtube api funkcija u iOS-u. Dakle, ovo vise nije *******cija, vec predstavlja vredno parce intelektualne svojine (programerskog koda) koje je Apple iznajmljivao od Google-a. Uostalom, to iOS-u vise i ne treba - tranzicija na HTML5 je prakticno u potpunosti izvrsena tako da video mozes da pustas i bez posebne youtube aplikacije samo koristeci browser. Ako ti je i ovo malo, strpi se dok google ne izbaci youtube app na appstore-u koji ce biti i besplatan i koji ce da radi neuporedivo bolje nego ovaj koji je na iOS-u postojao do sada (uporediti youtube na androidu i iOS-u, nebo i zemlja).

Jedan detalj vezan i za Jutjub i za Guglove mape. Originalne aplikacije na iOS-u su bile Eplove, uz Guglovu saradnju (API). Pošto je licenca za to istekla a nova nije potpisana, Epl više nema nameru (ni licencu) da dalje održava te aplikacije. Za sada iOS 5 još uvek koristi Eplove originalne aplikacije; iOS 6 ih više neće imati, a njegovo pojavljivanje je planirano, ako se ne varam, negde za jesen. Kao što reče salac, Gugl već naveliko radi na pripremi svojih originalnih aplikacija za te servise i pretpostavlja se da će biti spremne do izlaska iOS 6. Ako ne budu, korisnici će, bar privremeno, morati da im pristupaju kroz Safari (ili Dolfin, ili neki treći čitač).

Fundamentalna razlika između Eplovih i Guglovih verzija ovih aplikacija je otprilike ista kao i suštinska razlika između Eplovog i Guglovog softvera i ostalih servisa. Kod Epla, proizvod koji kompanija prodaje je Eplov hardver i eventualno komercijalni softver. Primarni izvor zarade za kompaniju je profit od prodaje raznog hardvera. Kod Gugla, proizvod je korisnik. Primarni izvor zarade nije nikakav hardver (koji Gugl ne proizvodi), ni softver (koji Gugl daje besplatno), već Guglov korisnik (čije privatne podatke Gugl prodaje svojim stvarnim mušterijama -- oglašivačima). Dok su mape i Jutjub bile Eplove aplikacije, tamo nije bilo reklama, i Epl nije nikome prodavao informacije o svojim korisnicima. Kao što znamo, Gugl je šampion sveta u prostituciji svojih korisnika i naveliko prodaje sve moguće privatne detalje koje legalno (i polu-legalno) može svakome ko je za to spreman da plati.

Nema sumnje da će Guglova aplikacija i za mape i za Jutjub biti kvalitetnija, bogatija i zanimljivija od Eplove, ali je izvesno da ćemo to zadovoljstvo svi lepo platiti daljnjim gubitkom privatnosti.

Vasicu, google ne prodaje informacije i privatne informacije svojih korisnika, vec podmece profilisane reklame iz bogate ponude oglasivaca.

@vasic

Da potvrdim ono sto rece yooyo - opisao si Google kao spamersku kinesku bazu trijada odakle se, recimo, na osnovu toga sto si par puta pogledao neki sajt o kanabisu, lokalnom dileru iz kraja salju tvoja adresa, po mogucstvu slika, ime i prezime, e-mail, tako da ovaj moze da krene da te opseda predlozima da probas teske droge.

U stvari Google na osnovu rezultata tvoje aktivnosti na google searchu ili prepiske na gmailu potura sitne reklame za koje algoritam oceni da bi mogao da budes zainteresovan. I to je otprilike sve. Sve radi softver, iliti bot, odnosno nijedna osoba od krvi i mesa nikada ne cita tvoje dokumente u google docsu, tvoje mailove u gmailu, niti sta ti unosis u polje za search.

Po istoj logici mogao se reci i da u Apple-u lagodno gledaju slike i mailove koje se nalaze u iCloudu, ili da ljudi iz Dropbox-a konstantno otvaraju tvoje fajlove koji su smesteni na njihovom cloud disku.

Problem privatnosti postaje sve ozbiljniji i ozbiljniji. Kad korisnik izvesnu robu ili uslugu dobija besplatno, očigledno je da je onda neko drugi tu robu ili uslugu morao da plati. Svi besplatni servisi na internetu, od Dropboksa, preko Gugl Doks-a, Jutjuba, Fejsbuka i ostalih, prodaju informacije o svojim korisnicima oglašivačima.

Nekad davno Gugl (i ostali slični igrači koji nude besplatne usluge) poturali su relevantne reklame na osnovu analize prepiske ili pretraživanja. Čak i ako zanemarimo implikacije toga (nekakav program prečitava moju privatnu prepisku), u poslednje vreme sve je češća praksa da taj Gugl i njemu slični prodaju informacije o mojoj prepisci i pretraživanju najboljem ponuđaču. Sve to i dalje može da izgleda vrlo bezazleno, s obzirom da sve te informacije i dalje prečešljavaju samo razni interni programi Gugla a ne robovi, ali je fundamentalni problem u tome što su informacije o tome kako je izvesni pojedinac sa te i te adrese proteklih dve nedelje tražio tablete protiv proliva praktično dostupne svakome ko to može i želi da plati. Gugl, Dropbox i njima slični sada o nama imaju toliko preciznu sliku (pol, starost, školska sprema, kućna adresa, vrsta uređaja kojim pretražujemo internet itd, itd, itd) da se u pojedinim slučajevima može saznati identitet određene osobe (muškarac od 47 godina, završena magistratura, sa ženom i troje dece, na određenoj adresi, pomoću Galaksi tableta traži preparat protiv erektilne disfunkcije...).

Dakle, fundamentalna razlika je što se informacije o korisnicima prodaju (agregatno ili pojedinačno, svejedno je). Kod firmi koje ne nude svoju primarnu robu ili uslugu besplatno (ne bi li zaradili prodajući informacije o korisnicima) nivo privatnosti je znatno viši. Ja sam jedan od onih koji zazire od raznih "cloud" servisa, s obzirom da to od mene zahteva slepo verovanje kompaniji kojoj je osnovna funkcija profit, makar to bio i Epl, koji podatke o svojim korisnicima Ajklaud-a nikome ne prodaje, ni pojedinačno, ni agregatno.

Da li tvrdnje da Google trecim licima prodaje licne podatke mozes da potkrepis dokumentima ili linkom, ili je sve ovo pausalna ocena i tvoje misljenje?

Ja inace dosta polazem na digitalnu privatnost pa me tematika zanima.

mislis da su ti informacije bezbedne kod servisa koji se naplacuju? Veruj mi da su Google, Apple, Facebook najgori ovde (verovatno i MS, mada mislim danje Facebook cak i radio nesto sa informacijama korisnika), a onaj ko zna sve o tebi i ko jedini moze pristupiti tim podacima jeste USA vlada i njene agencije... Cak je iApple bio kaznjen za pracenje korisnika cini mi se?

Google je najbliže onom što zovemo Veliki Brat ;) skuplja sve podatke o nama hteli mi to ili ne
Nedavno je kažnjen od američke FTC zbog praćenja korisnika Safarija bez njihove saglasnosti:
http://mashable.com/2012/02/17/google-caught-tracking-safari-users/
http://ftc.gov/opa/2012/08/google.shtm
Na žalost, kazna je simbolična...

Ma jasno, Apple to nikad nije radio:

http://www.guardian.co.uk/technology/2011/apr/20/iphone-tracking-prompts-privacy-fears

Nije, patentni zakoni su dobra stvar, ali klasicni patentni zakon u slucaju softverskih proizvoda ne vazi, vec su donesena posebna pravna resenja pomocu kojih je moguce patentirati vrlo uopstene i ponekad jako ocigledne stvari.

Patentno zakonodavstvo nije stvoreno da stiti monopole, naprotiv. Stavi se u kozu nekog zanatlije od pre 250 godina koji pravi, lupam, model kocije koja je bolja i jaca od postojecih. U tom slucaju, genij zanatlije nece da bude priznat jer ce jednostavno velika manufaktura da vidi sta je on radio i krenuce da stancuje ko blesava taj isti, potpuno identicni proizvod; time se obesmisljava bilo kakav trud malih preduzetnika jer ce oni veliki svakako uvek da izmonopolisu trziste jer imaju moc i dovoljno novca.

Problem je kad postane dozvoljeno da se patentiraju i same ideje - ukoliko danasnju situaciju preslikamo na tadasnje vreme, onda neko moze da se napravi pametan pa patentira kociju za prevoz uglja, cetvrtastu kociju, kociju sa dvoja vrata, kociju koju vuku 6 konja i sl, kociju koju vuku dva crna i dva bela konja i sl. ***, sto da ne - niko se pre toga nije setio da presavije pergament, uzme guscje pero u ruke i sroci prigodan tekst.

Možda je nekada bilo tako kako si opisao. Ali danas je patentni sistem u službi najačih korporacija. Danas da neki običan "zanatlija" ima želju da napravi svoju "kočiju" to ne može jer je praktično patentirano sve od "šrafa" pa nadalje. Džabe što on možda ima revolucionarnu ideju koja će unaprediti postojeću tehnologiju, jer on postojeću tehnologiju ne može da iskoristi u svom proizvodu da bi je unapredio. Patentni sistem je glavna kočnica celokupnog razvoja ljudskoj društva zarad interesa bordova pojedinih kompanija, koji po pravilu ni nisu izmislili te patente, već su ih otkupili, nasledili ko zna od koga.

Sto je, naravno mnogo bolje - ukoliko ti neko ukrade fon imao je divnu mogucnost da isprati tvoje kretanje u zadnjih xyz dana, a obzirom da je iOS zatvoren sistem i da niko sa tacnoscu ne moze da zna sta se u njemu desava, uvek je postojala mogucnost da Apple te informacije i skupi, samo ako pozeli.

Neovlasceno skupljanje informacija je neovlasceno skupljanje informacija, tako da ne znam zasto pokusavas da napravis bitnu razliku tamo gde je, po mom misljenju, nema.

ps. ocekujem linkove sa dokazima o Google-ovoj pokvarenosti i dalje, mada sam gotovo siguran da nikakve dokaze ne mozes da nam prezentujes, obzirom da i ne postoje.

Poslednja izmena:
Možda kasnije večeras, sad nemam vremena (imam neki sastanak na poslu)...

Ako neko ukrade moj fon, u njemu će verovatno naći moj ceo život -- adresar prepun informacija, beleške, šifre, sve živo; poslednja briga mi je da će taj što ga je ukrao, pored svih ostalih privatnih informacija koje telefon sadrži, saznati gde sam to bio (to pod uslovom da uopšte zna da takav log fajl postoji i kako se dolazi do njega). Drugim rečima, treba stvari malo staviti u perspektivu. U krajnjoj liniji, to neovlašćeno skupljanje informacija u Ajfonu je Epl već "platio" negativnim publicitetom i odmah posle toga jednostavno ukinuo tu funkciju.

Što se tiče tog "neovlašćenog skupljanja informacija" u kontekstu Gugla, Dropboksa, Mikrosofta i Epla, definitivno se ne slažem sa tvojim mišljenjem -- razlika je itekako velika i većina "advokata" privatnosti (kako se na srpski prevodi "privacy advocate"?) povlače vrlo jasnu granicu između poslovnog modela Gugla, Dropboksa, Fejsbuka i sličnih (usluga je besplatna, primarni izvor prihoda reklame) i Epla i donekle Mikrosofta, kroz njihov Eks-boks (usluga se plaća kroz kupovinu hardvera). Fejsbuk je notorna tema za viceve o privatnosti, a Gugl je već više puta bio sudski kažnjavan zbog skupljanja podataka korisnika i deljenja tih informacija sa poslovnim partnerima.

Za sada još uvek niko ne prodaje lične informacije koje direktno identifikuju svakoga, ali je obilje detalja koje taj Gugl, Fejsbuk i ostali poseduju o nama je dovoljno da se mnogi identifikuju i bez imena, prezimena i poštanske adrese. Da ne govorimo o tome što su sve te informacije dostupne američkim vlastima.

Za sada jos uvek niko ne prodaje lične informacije koje direktno identifikuju svakoga, ali je obilje detalja koje taj Gugl, Fejsbuk i ostali poseduju o nama je dovoljno da se mnogi identifikuju i bez imena, prezimena i poštanske adrese. Da ne govorimo o tome što su sve te informacije dostupne američkim vlastima.

Dovoljno, ne moras daljes da objasnjavas.

Porekao si ono sto si napisao u prethodnim postovima, a sto predstavlja teske, jako teske optuzbe.

Dakle, da podvucemo crtu - Google ne prodaje licne informacije, Dropbox ne prodaje licne informacije, Microsoft ne prodaje licne informacije, Apple ne prodaje licne informacije, Facebook ne prodaje licne informacije.

Sledeci put budi pazljiviji kad izlazes stavove i iznosis ovako teske optuzbe pri tome nigde ne upotrebljavajuci 'ja mislim' 'meni se cini' 'mozda bi moglo' 'nisam siguran ali', jer je napisano imalo oblik aksioma i utvrdjenih cinjenica.

Poslednja izmena:
Dakle, da podvucemo crtu - Google ne prodaje licne informacije, Dropbox ne prodaje licne informacije, Microsoft ne prodaje licne informacije, Apple ne prodaje licne informacije, Facebook ne prodaje licne informacije.

Opet nije tačno.

Gugl PRODAJE informacije, Fejsbuk PRODAJE informacije, Dropboks PRODAJE informacije.

Epl NE PRODAJE informacije.

Tu je fundamentalna razlika i to je razlog zbog kojeg oni koji se vode računa o privatnosti prozivaju Fejsbuk, Gugl i njima slične, i jasno i glasno prave razliku između njih sa jedne strane, i firmi kao što su Epl (i donekle Mikrosoft) sa druge strane.

Korak od agregatnih do individualnih informacija je relativno mali i može se napraviti sa lakoćom, a da to niko ne zna.

Dakle, još jednom, razlika je ogromna i suštinska.

Kratak primer: moja deca idu u školu u kojoj su protekle školske godine održali seriju seminara i predavanja za roditelje vezanu za privatnost dece na internetu. Razni stručnjaci su dolazili da drže ta predavanja i suština je bila sledeća:

1. Nemojte deci dozvoliti da otvaraju naloge na Fejsbuku i Guglu (zbog zaštite dečje privatnosti)
2. Ako je potrebno da deca imaju svoj email (od četvrtog razreda nadalje domaći se distribuiše emajlom), neka koriste školski.
3. Ako baš žele privatni email, i ako imate neki uređaj od Epla (Ajpod, Ajped, Ajfon, Ajmek ili slično), iskoristite njihov Ajklaud servis i dajte im tu adresu. Tamo im je privatnost zaštićena jer Epl nikome ne daje informacije o svojim korisnicima (čak ni agregatno).

Za razliku od brojnih seminara, predavanja i kurseva koje škola organizuje za roditelje tokom godine, i koji su dobrovoljni, ovaj je bio "obavezan" (apelovali su na sve roditelje da prisustvuju), jer je od velikog značaja.

Eto, toliko od mene za danas.

Apsolutno je nemoguce izvrsiti drasticne promene za 3-4 meseca. Izjava advokata da je Samsung za 3 meseca iskopirao iphone je zaista nebuloza, jer za 3 meseca ne mozes da dizajniras maticnu plocu, kuciste, ...
Kako je nemoguce? Samsung se godinama usavrsavao u tome, pa pogledaj koliko im trebalo da kopiraju iPad 2?
U januaru Samsung predstavlja svoj novi Galaxy Tab napravljen po uzoru na iPad 1, u martu se pojavljuje iPad2 i odmah izlazi Samsungov predstavnik u javnost da saopsti vest da su batalili predstavljeni tablet i u junu predstavljaju kopiju iPad 2.
Cak znam da su ovde na forumu neki pohvalili Samsung koliko brzo je izbacio kopiju iPad2, i kada sam komentarisao da to nije za pohvalu, obrisan mi je post. :)

Isto vazi za Android. U to vreme touch tehnologija je bila bazirana na rezistivnim ekranima. Obe kompanije su bile na tragu neceg novog. Androidov biznis model je donekle usporio razvoj jer google u to vreme nije imao default telefon, vec je narucio nekakav basic model koji je u to vreme bio neka vrsta blackberry telefona. U isto vreme su postojali TS telefoni tipa SE P800,900,910, onda puno raznih WM telefona, pa je Android i tada imao podrsku za TS.
Isto vazi i za android, nije bio u planu da ima finger friendly UI sto se vidi iz onog sto je Google predstavio pre iPhone, onda su ga skarabuzili na brzaka da bude kao finger friendly, pa zato im je posle trebalo toliko godina da to dovedu bar malo u red i da pocne telefon da prati pokret prstiju kao sto to radi iPhone od kada se pojavio jer je za to i bio napravljen.

Poslednja izmena:
Skarabudzili OS, ti stvarno nemas pojma o cemu pricas, ja bi voleo da je tako lako "skarabudziti" OS za tri meseca, mislim da bi i svi programeri ovog sveta isto to voleli.

Znaci ti tvrdis da se za 3 meseca moze napisati novi OS. Ako to tvrdis onda samo imam da kazem:guitar::guitar: Rock On

Poslednja izmena:
Ko o cemu, pop o programiranju.

Opet nije tačno.

Gugl PRODAJE informacije, Fejsbuk PRODAJE informacije, Dropboks PRODAJE informacije.

Epl NE PRODAJE informacije.

Tu je fundamentalna razlika i to je razlog zbog kojeg oni koji se vode računa o privatnosti prozivaju Fejsbuk, Gugl i njima slične, i jasno i glasno prave razliku između njih sa jedne strane, i firmi kao što su Epl (i donekle Mikrosoft) sa druge strane.

Korak od agregatnih do individualnih informacija je relativno mali i može se napraviti sa lakoćom, a da to niko ne zna.

Dakle, još jednom, razlika je ogromna i suštinska.

Kratak primer: moja deca idu u školu u kojoj su protekle školske godine održali seriju seminara i predavanja za roditelje vezanu za privatnost dece na internetu. Razni stručnjaci su dolazili da drže ta predavanja i suština je bila sledeća:

1. Nemojte deci dozvoliti da otvaraju naloge na Fejsbuku i Guglu (zbog zaštite dečje privatnosti)
2. Ako je potrebno da deca imaju svoj email (od četvrtog razreda nadalje domaći se distribuiše emajlom), neka koriste školski.
3. Ako baš žele privatni email, i ako imate neki uređaj od Epla (Ajpod, Ajped, Ajfon, Ajmek ili slično), iskoristite njihov Ajklaud servis i dajte im tu adresu. Tamo im je privatnost zaštićena jer Epl nikome ne daje informacije o svojim korisnicima (čak ni agregatno).

Za razliku od brojnih seminara, predavanja i kurseva koje škola organizuje za roditelje tokom godine, i koji su dobrovoljni, ovaj je bio "obavezan" (apelovali su na sve roditelje da prisustvuju), jer je od velikog značaja.

Eto, toliko od mene za danas.

Stvarno vise ne znam sta da ti odgovorim. Uporno pokusavas da dokazes nesto cega nema - dakle, ustvrdio si da je Google sampion prostitucije korisnika i da svima koji pozele prodaje informacije.

To, jednostavno, nije istina. Opet te pozivam da predocis bilo koji dokaz za suprotno, ali od dokaza, za sada, ni traga ni glasa. Umesto toga pocinjes da poturas maglovite 'sta bi bilo kad bi bilo' hipoteze.

Onda si pricu preneo na polje agregatnih informacija, sto prevedeno na nas srpski jezik - znaci statistika ( :p). Da li si video da neko spori da Gugl (da ostavimo po strani druge on-line kompanije) skuplja statstiku o svojim korisnicima i da tu istu statistiku interno koristi? Ja mislim da sam u postu bio dovoljno jasan da ne pobijam takvo stanje stvari. Po tebi je skupljanje statistike isto sto i prodaja licnih informacija?

Pa si zatim prosirio svoje tvrdnje na SVE kompanije koje se bave on-lajn biznisom, izuzev naravno Epla, tebi omiljene firme, koji takodje deo svojih prihoda dobija on-lajn. Da li je moguce da ne vidis da i na njihovim serverima takodje stoji licni podaci korisnika (ime, prezime, pol, godiste, adresa, mesto stanovanja)? Sad mi reci - sta mislis, da li Epl interno radi neke statistike (napr. broj prodatih pesama, liste popularnosti softvera) ili ne? Jer ako radi, e onda znaci da na slican nacin obradjuju 'navike' svojih korisnika kao sto to radi Google.

Svaka od ovih kompanija ima mogucnost da poverene im licne informacije zloupotrebi (proda), ali koliko ja znam, tako nesto se do sada nije desilo. Ne zelim da kazem da mogu da ispratim sve, niti da pratim sve, ali sam vrlo ubedjen da bih, da tako necega ima, bio informisan.

Sta govore u americkim skolama zaista ne znam, ali obzirom da su tehnologije koje si spomenuo cak i moja uza specijalnost (security, mail, web) mogu ti odmah reci da ti je dete taman toliko zasticeno na eplovom mailu koliko i na guglovom i koliko i na skolskom. U stvari, taj skolski koji ti nude ti je jos i najgori.

Poslednja izmena:
Skarabudzili OS, ti stvarno nemas pojma o cemu pricas, ja bi voleo da je tako lako "skarabudziti" OS za tri meseca, mislim da bi i svi programeri ovog sveta isto to voleli.

Znaci ti tvrdis da se za 3 meseca moze napisati novi OS. Ako to tvrdis onda samo imam da kazem:guitar::guitar: Rock On
Ko kaze da su napravili kompletno nov OS? Imali su touch screen telefon ali UI nije bio finger freindly i to su i pokazali.

Drago mi je da ste bar prihvatili da Samsung za 3 meseca moze da napravi kopiju :)

Evo kako je izgledao 2007 touch screen android pre iPhone:
screen-shot-2012-08-29-a.png

A ovde je ceo zvanican video gde je Google predstavio novi OS:
http://youtu.be/1FJHYqE0RDg

Poslednja izmena:
@vasic Siri "pamti" sve sto si je pitao, a takodje Apple ima svoj iAd koji bi rado poboljsao sa sto vise podataka o korisniku jer se u praksi pokazao mnogo lose.

@priest za 3 meseca Samsung tesko da moze da napravi kopiju bilo cega, jer ti da bi napravio onu plastiku sa spoljasnje strane moras prvo da dizajniras uredjaj, onda da napravis alat za taj uredjaj i na kraju da krenes u masovni proizvodnju, veruj mi ovo ce tesko iko napraviti za 3 meseca, cak su doticni Galaxy Tab 10.1 imali gotov u vreme iPad-a 2, ali su se zeznuli sa 8mp kamerom i zavrsnom izradom pa je kasnije izasao model sa losijom kamerom i nesto boljom zavrsnom izradom. Tu plastiku je relativno lako napraviti, moze da se izlije, ali kontam da za neku stampanu plocu treba mnogo vise vremena od samog dizajniranja do proizvodnje i na kraju stancanja stotine hiljada komada.

Poslednja izmena:
Ko kaze da su napravili kompletno nov OS? Imali su touch screen telefon ali UI nije bio finger freindly i to su i pokazali.

Drago mi je da ste bar prihvatili da Samsung za 3 meseca moze da napravi kopiju :)

Nego sta mislis oce Apple da tuzi Nokiu zbog bounce back efekta?

@priest za 3 meseca Samsung tesko da moze da napravi kopiju bilo cega, jer ti da bi napravio onu plastiku sa spoljasnje strane moras prvo da dizajniras uredjaj, onda da napravis alat za taj uredjaj i na kraju da krenes u masovni proizvodnju, veruj mi ovo ce tesko iko napraviti za 3 meseca, cak su doticni Galaxy Tab 10.1 imali gotov u vreme iPad-a 2, ali su se zeznuli sa 8mp kamerom i zavrsnom izradom pa je kasnije izasao model sa losijom kamerom i nesto boljom zavrsnom izradom. Tu plastiku je relativno lako napraviti, moze da se izlije, ali kontam da za neku stampanu plocu treba mnogo vise vremena od samog dizajniranja do proizvodnje i na kraju stancanja stotine hiljada komada.
O cemu ti pricas? Uredjaj je kompletno redizajniran da bi bio tanak kao iPad 2, da li mislis da su koristili sve iste delove, promenili kameru i samo ga malo ubacili u presu :)

Evo slika:
samsung.png

Evo kako je izgledao 2007 touch screen android pre iPhone:
screen-shot-2012-08-29-a.png

A ovde je ceo zvanican video gde je Google predstavio novi OS:
http://youtu.be/1FJHYqE0RDg

Cekaj, sta zelis da pokazes ovim videom? Do treceg minuta se demonstrira android na prototipu sa hardverskom tastaturom i bez touchscreena, a od treceg minuta i na, kako rece, 'more advanced protype' hardveru sa touchscreen-om pri tome pipkajuci po ekranu i pokazujuci neke od akcija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno