Šta je novo?

Apple’s Monster Quarter!

@webster Neka ostane na tome. Ali to istrazivanje je atak na zdrav razum, ali dobro neka bude tako,...

@KurtK Sve je Ays lepo objasnio. Jedina realna prednost koju si naveo je touchpad, ali no offense, sada svako vuce misa sa laptopom. Tastatura koliko videh nema full tastaturu fali joj Number Pad, cak i u 17" reviziji ? Samo ne shvatam prednost Mag Safe-a, pune i drugi konektori kako treba laptop, a sto se tice razlike u ceni, mogu da kupim 3 baterije pride. Quadro i ostale grafe, ko se bavi stvarno nekim ozbiljnim poslom, on druge i ne juri :).

Ako cemo o cloudu Microsoft ima 4 svoja data centar (jedan u USA, jedan u EU, valjda jedan u Aziji i za cetvrti ne znam). Apple ima samo jedan svoj data centar u USA, naravno ne treba zaboraviti i Amazon koji je u samom vrhu. A sto se tice aplikacija, Apple pravi aplikacije samo za sebe i ono sto im se ucini interesantno mada polako se odvajaju od Pro voda jer tu ne leze pare. Microsoft kao SW kompanija pravi sve sto mu padne na pamet (cak nesto i free daje kao ona aplikacija Microsoft Mathematics valjda sto je razvijena od 0 u Beogradu). Naravno ako gledate kvalitet aplikacija na oba sistema ubacite i u pricu neke kompanije sa strane (Wolfram, Autodesk, DSS,...) i samoj njihovoj zainteresovanosti za doticne sisteme. Catia je koliko videh cak dostupna na nekim Linux-ima, dok nije dostupna na OS X.

Kako telefoni podnose minus, iPhone 4S od jacih telefona, se prvi predao, dok SGS 2 radi sve u 16 ;) :

http://www.pcworld.com/article/249134/subzero_weather_can_your_smartphone_stand_the_cold.html

Poslednja izmena:
Ako izuzmemo xbox, MS je najveća SW kompanija na svetu... porediti Apple i MS je danas totalno uzaludno potrešeno vreme, jer osim sa Mac:Office vs. iWork(ovo mu dođe kao šala) i iOS vs. Windows Phone, nema mnogo "segmenata" gde konkurišu jedan drugom. Danas su Google vs. Apple, Apple vs. Samsung, kao i Facebook(&MS) vs. Google glavni konkurenti, čak veći nego što su to Intel/nVidia i AMD.

Naravno da nema nekog preteranog smisla i da predstavlja potpuno gubljenje vremena.... ali obzirom da je iznesena jedna veoma smela tvrdnja koja otprilike glasi 'za razliku od drugih apple konstantno unapredjuje softver' , sa (cini mi se) skrivenim znacenjem da su, da prostis, tu nenad*ebivi, zelim da cujem objasnjenje :)

Licno sumnjam da je kovac razmislio pre nego je izbacio iz sebe to sto je izbacio.... a ako je razmislio i rekao to sto jeste, onda je ozbiljno neobavesten o tome sta sve Microsoft pravi i prodaje. U tom slucaju on Microsoft vidi iskljucivo kroz desktop operativni sistem i (eventualno) windows portable i ofis, sto je tek vrh ledenog brega.

Samo se nadam da kao odgovor necu da dobijem nemusti citat nekog od Apple-ovih gurua i evangelista o hardversko-softverskoj sprezi, filozofiji, konzumentima sadrzaja, post-PC eri ili nesto slicno. Drugim recima, voleo bih konkretan odgovor a ne da se obilazi k'o kisa oko KG-a.

Osnovna logika je da sve treba da bude jednostavnije i lakse za koriscenje. Ja ne znam na kojoj planeti vi zivite pa mislite da ne treba olaksati koriscenje nekog uredjaja..

Kratko pojašnjenje za sve fanboje koji se prave da ne razumeju:

Apple pojednostavljuje uređaje na najbanalniji mogući način - osiromašuje ih mogućnostima. Prvu stvar koju sam pre mnogo godina shvatio kada sam počeo da radim sa Mac X je ako neka mogućnost koju očekuješ da bude prisutna nije odmah vidljiva, džabe je ti tražiš po menijima - nema je.

Kada je otac pre mnogo godina doneo video rekorder iz Nemačke, čovek se vodio devizom ako ne znaš šta je dobro, gledaj ono što je skupo i tako je bez realne potrebe uzeo Sharp model iz najviše klase. To je bila prava zver za ono vreme, mogao si da ga programiraš da ti određenog datuma u određeno vreme snimi program na TV kanalu koji želiš, daleki predak TiVo-a. :) Daljinski upravljač je imao displej i preko 40 dugmića, ali je bio jako dobro organizovan, sva najčešće korišćena dugmad su bila uvećana i grupisana zajedno. To je neki logični način uprošćavanja, staviš za default ono što većini treba, najčešće korišćene mogućnosti istakneš u prvi plan, a advanced stvari malo skloniš da ne zbunjuju početnika, ali su tu za entuzijaste. Apple filozofija je izbaci mogućnosti, odstrani sve što nije neophodno, ogoli sistem do koske, ne daj bože da se korisnik nečim zbuni i pomisli za sebe da i nije tako pametan kao što misli. Ne daj bože da mora da pogleda manual i napravi najmanji intelektualni napor, mogao bi da ugane mozak.

I tako dođosmo do toga da umesto konvencionalne mudrosti da za više novca treba da dobiješ i više mogućnosti, pređosmo u filozofiju da uređaji koji treba da su najviša klasa treba da nude u stvari manje. Umesto da ti ponudi više korisnih stvari, ti dobiješ lepo kućište, animirani interfejs, fensi trange frange. Polako, ali sigurno, proizvođači okreću nos od funkcionalnih, customizable, cost effective uređaja i okreću se prostim šljaštećim igračkama za nova, priglupa pokolenja kojima je teško da razmišljaju, oduzima im vreme od trolovanja po internetu i merenja ko je više potrošio na svoje nepotrebne, šljašteće psihološke produžetke penisa.

Ko je dokon, može da nastavi ovu jadikovku, ja odoh da nastavim da štrebam za sertifikacione ispite, iako je, kako vidim, pustiti mozak da atrofira i razmišljati tuđom glavom sada u modi.

@KurtK Sve je Ays lepo objasnio. Jedina realna prednost koju si naveo je touchpad, ali no offense, sada svako vuce misa sa laptopom. Tastatura koliko videh nema full tastaturu fali joj Number Pad, cak i u 17" reviziji ? Samo ne shvatam prednost Mag Safe-a, pune i drugi konektori kako treba laptop, a sto se tice razlike u ceni, mogu da kupim 3 baterije pride. Quadro i ostale grafe, ko se bavi stvarno nekim ozbiljnim poslom, on druge i ne juri :).

Uh, ne, ne... nije baš jedina prednost, ekran je najveća prednost, 16:10 odnos i rezolucije. Touchpad je milion svetlostnih godina ispred clickpad-a i ostalih gluposti koji stavljaju HP, Dell i drugi... Za mene ja odsustvo numeričkog dela tastature isto prednost i glavni razlog zašto nisam razmatrao ništa od Win based laptopova, kada sam uzimao MBP. Ako izuzmemo mali broj ljudi koji rade kao admini ili nekih drugih profesija gde se često unose brojevi, većini nas je to smetnja i nepotreban deo. Izbacivanjem num dela, možeš da smanjiš veličini laptopa a da zadržiš veličinu ekrana. To je Samsung sada uradio sa svojom novom serijom 9. Pa imaš 13" model, koji je u "telu" od 12" laptopa ali ima ekran od 13.3", isto i za model 15, koji je u telu 14" laptopa...

Da se razumemo, da u sadašnju cenu MBP 15, koja je cirka 1800evra u EU, stave Hi-Res(1680x1050) i besplatno da biraš između AG ili Glossy, kao što su radili pre par godina(sada to košta 100e za HiRes i 50e za AG), kao i da unaprede sistem hlađenja, bilo sa kvalitetnijim termalnim pastama, boljim kulerima ili samim hladnjacima... e takav MBP 15 bi bio najbolji izbor, jer bi dobijao najkvalitetnuju izradu u jednom od najboljih "kućišta", tada bih se, verovatno, pretplatio na svaki novi MBP model koji se bude pojavljivao u narednim godinama.

Mada kako sada stoje stvari, Apple ide na uvođenje Retina ekrana i u njihove laptopove, što je kul ali će, skoro pa sigurno, da poveća cenu proizvodnje dotičnih laptopova. Dok sve više nailazim na glasine o Apple&AMD saradnji ne samo za grafičke karte, gde navodno sve zavisi od Trinity procesora i kako će se pokazati u praksi. Moja pretpostavka je za MBA modele...

@salac, najverovatnije nećeš dobiti konkretan odgovor, pošto ga nema, barem ne u korist tvrdnje da Apple unapređuje svoje proizvode naspram MS-a, koji to ne radi.

Ko je dokon, može da nastavi ovu jadikovku, ja odoh da nastavim da štrebam za sertifikacione ispite, iako je, kako vidim, pustiti mozak da atrofira i razmišljati tuđom glavom sada u modi.
Srećno bilo na ispitima. ;)

Videcemo.... ne bi bilo lose da me (nas) kovac prijatno iznenadi.

Za mene ja odsustvo numeričkog dela tastature isto prednost i glavni razlog zašto nisam razmatrao ništa od Win based laptopova, kada sam uzimao MBP. Ako izuzmemo mali broj ljudi koji rade kao admini ili nekih drugih profesija gde se često unose brojevi, većini nas je to smetnja i nepotreban deo.
Ja sam se mnogo navikao na numpad deo. Enter često koristim baš tu, ovaj glavni sve manje (Skyrim ne kapira pomoćni enter, pa ga lupim i po 2-3 puta i gledam zašto ne reaguje).
Dalje, koristim Operu za surf i zumiram strane na +, - i * (jer Opera izvorno ne traži kombinaciju "ctrl+ taster"). "." (tačku) koristim za pretragu reči na stranici.
Tu uvek kucam IP adrese (ruter i LAN) i brojeve za uplatnice. Definitivno je lakše kucati brojeve na tom kalkulatorskom rasporedu (što može svako da vidi kad ode do nekog uplata-isplata šaltera).
Takodje, kad prebacim tastaturu na srpski raspored (kao sada), tu je brzi slash "/" taster.
Ne kažem da je numpad nezamenjiv, ali je superkoristan.

@yooyo: Možda sam ja imao individualan problem sa Visual Studio, ali kad sam probao da ga uklonim sa sistema, dobio sam bagoviti i nestabilan OS, jer uprkos tvrdnji da je sve uklonjeno, ostala je gomila repova, što u registru, što u vidu fajlova na disku i jedno "rešenje" je bilo da se VS vrati.

Cela ova tema me podseca (iako je daleko otishla u offtopic) na prepucavanje Amiga<=>Atari (ko je bolji i zbog chega, a imaju isti/slichan hardware, a razlichit softwer)...

Koliko vidim pojedincima bash "smeta" uspeh Apple, meni svejedno... iskreno... Shta ce tek biti kad izadje iPad 3 ili ne daj boze iPhone 5? (koji ce verovatno razvaliti prodaju). Jel u pitanju kiselo grozdje ili je jabuka previshe visoka na grani? Imam utisak da cemo opet chitati o propasti Apple-a uprkos jakim profitnim kvartalima... Kapiram i to da vecina vas poseduje deonice neke od kompanija pa vam je generalno frka shta ce se deshavati na trzishtu :p Alo, oni su trenutno broj jedan po profitu od svih ostalih kompanija na svetu, ranije je to bio Microsoft, kolo srece se okrece, ko bi dole sad je gore i obratno. S druge strane rech "propast" (nekoga ili nechega kad se ponavlja) odrazava samo ljubomoru, dok recimo evo primera niko nije spominjao Kodak da ce propasti iako je bio zestoko nelikvidan i kompanija je otishla u bankrot (nazalost niko nije bio ljubomoran na njih jer nisu bili uspeshni u poslednjih 10 godina).

Zanimljivo je recimo da niko nije spominjao vreme kad je Nokia bila glavna, a ostali kao i Samsung je sledili.. Svi su tada gotivili Nokiju, a ostali su bili manje vishe loshiji. Na mom tadasnjem telefonu Samsungu (nisam imao Nokiju, ***a) sam imao prenabudzeni iskopirani nokijin Symbian... I shto je najinteresantnije niko se nije bunio (sad ce neki reci zbog cene i raznih kategorija). Tada kao i danas Samsung je tezio da iskopira inovacije kako bi proshirio trzishte i zaradio shto veci profit, shto je i cilj tako velike kompanije kao i Apple-a, shto je logichno da i neko od vas kad bi imao kompaniju sa par hiljada zaposlenih bi ishao ka tom cilju shto veca prodaja i shto veca zarada, kapitalistichko drushtvo, kome se ne svidja nek ide na pusto ostrvo i peca ribu.

Gledah juche prekjuche onaj spot za Samsung Galaxy Note (Superbowl). Ljudi pa ono je smeshno. Lichi mi iskreno kao krik nemoci ili kako mali Perica ima zelju da i on ima redove ispred svojih radnji kao Apple, ali eto nije im jasno kako to da im se nije desilo zbog savrshenih telefona i mocnog Android sistema. Verovatno bi i imali redove da su napravili originalan i kvalitetan telefon, a ne plastikaner (tu ne ulazi ekran jer je zaista kvalitetan). Sem toga istiche se stylus u prvi plan kao benefit... pa to je prevazidjeno ko i moj Palm iz 2000 godine. Verovatno ih boli i to shto se iPhone prodaje kao da se deli dzabe.. Ljudi pa iPhone 4S je u prva tri dana prodat u 4 miliona primeraka?!? Ja nikad nisam chuo da se neki proizvod prodao u tako brzom roku makar to bile i ovsene pahuljice od 2 dolara... Ilustracije radi Amiga 500 za 4 godine postojanja se prodala u 9 miliona primeraka.

Pogledati poslednju epizodu Top Gear (sezona 18, epizoda 2), prvi prilog (15tak minuta).

@srky

Mlad si ti... ne secas se prepucavanja spectrum-commodore :)

@srky

Mlad si ti... ne secas se prepucavanja spectrum-commodore :)

nisam bash toliko, ali hvala na komplimentu :) a sem toga imao sam Spectrum, ali priznajem Commodore je bio bolji, ali samo zbog 2 igre: Summer Games i Impossible Mission :D

Wtf tako pravi spectrumovac ne govori :)

Ja sam imao i spectrum i komodor.

Wtf tako pravi spectrumovac ne govori :)

Ja sam imao i spectrum i komodor.

hehe, znam znam :D
ali Impossible Mission je stvarno bila neverovatna igra,
recimo kao Defender of the Crown na Amigi..
citirao bih jednu recenicu iz casopisa Racunari:
"To je igra iz nekog drugog sveta"
i ajde da se drzim teme: kao shto je iPhone 2007 bio telefon iz nekog drugog sveta :D

nisam bash toliko, ali hvala na komplimentu :) a sem toga imao sam Spectrum, ali priznajem Commodore je bio bolji, ali samo zbog 2 igre: Summer Games i Impossible Mission :D
Moram dodati Pirates! na stranu Commodorea. Doduše Spectrum je još pre 25 godina predvideo da su čiklet tastature budućnost. To se onda smatralo manom ali šta ja znam, bitno je šta Apple kaže da je dobro.

Moram dodati Pirates! na stranu Commodorea. Doduše Spectrum je još pre 25 godina predvideo da su čiklet tastature budućnost. To se onda smatralo manom ali šta ja znam, bitno je šta Apple kaže da je dobro.

E da Pirates.. vrh isto :)

Uh, ne, ne... nije baš jedina prednost, ekran je najveća prednost, 16:10 odnos i rezolucije. Touchpad je milion svetlostnih godina ispred clickpad-a i ostalih gluposti koji stavljaju HP, Dell i drugi... Za mene ja odsustvo numeričkog dela tastature isto prednost i glavni razlog zašto nisam razmatrao ništa od Win based laptopova, kada sam uzimao MBP. Ako izuzmemo mali broj ljudi koji rade kao admini ili nekih drugih profesija gde se često unose brojevi, većini nas je to smetnja i nepotreban deo. Izbacivanjem num dela, možeš da smanjiš veličini laptopa a da zadržiš veličinu ekrana. To je Samsung sada uradio sa svojom novom serijom 9. Pa imaš 13" model, koji je u "telu" od 12" laptopa ali ima ekran od 13.3", isto i za model 15, koji je u telu 14" laptopa...

Da se razumemo, da u sadašnju cenu MBP 15, koja je cirka 1800evra u EU, stave Hi-Res(1680x1050) i besplatno da biraš između AG ili Glossy, kao što su radili pre par godina(sada to košta 100e za HiRes i 50e za AG), kao i da unaprede sistem hlađenja, bilo sa kvalitetnijim termalnim pastama, boljim kulerima ili samim hladnjacima... e takav MBP 15 bi bio najbolji izbor, jer bi dobijao najkvalitetnuju izradu u jednom od najboljih "kućišta", tada bih se, verovatno, pretplatio na svaki novi MBP model koji se bude pojavljivao u narednim godinama.

Mada kako sada stoje stvari, Apple ide na uvođenje Retina ekrana i u njihove laptopove, što je kul ali će, skoro pa sigurno, da poveća cenu proizvodnje dotičnih laptopova. Dok sve više nailazim na glasine o Apple&AMD saradnji ne samo za grafičke karte, gde navodno sve zavisi od Trinity procesora i kako će se pokazati u praksi. Moja pretpostavka je za MBA modele...

16:10 i 16:9 ekrani, drugar ima 23" 16:10, ja 23" 16:9 da ti kazem razlika je jedina sto on moze da doda jedan red ikonica vise, ali da ima nesto znacajno vecu radnu povrsinu, nema. U pocetku razliku nisam ni primecivao, tek posle nekih god. dana kada sam video da mu je monitor 16:10 hteo sam da vidim bas tu razliku u povrsini. Touchpad jeste bolji, ali ako gledas masinu od 1800 evra i ako ces je koristiti za posao (MBP) ti ces Touchpad koristiti jako jako jako retko. Num pad losa strana ??? Hajde da si to rekao za 13" laptop ok, ali za 15", a tek za 17" strasno. Kucanje je mnogo brze, recimo "+", "/", "*" licno uvek tamo kucam, kao i dobar deo ljudi u mom okruzenju. Kucanje brojeva je neumitno komfornije i brze, kako covek navede za IP adresu, da vidim kojom ces brzinom i kojom tacnoscu ukucati 192.168.1.1 :) ?

Pre smo nesto pricali o tim ekranima necu sada da nacinjem opet tu pricu Apple vs HP. Apple ce da poveca rezoluciju display-a na Retina display za MBP, to ce verovatno kostati dodatnih ~200$ (bice opcija verovatno), ali opet ja svrhu toga ne vidim. Jer display tolike dijagonale se gleda sa doticne udaljenosti, pa je svejedno koji je rez (1920x1080 ili 2880*1800)

Apple & AMD samo za MBA, ponudili su nize cene od Intel-a, posto je to vise neka prenosna masina, nema potrebe za i5 + je GPU mocniji nego u Intelu za nekih 30%.

@gile23, ili nekoliko dodatnih linija koda... što je meni bitnije nego bilo šta drugo. I možda ti ne primećuješ razliku ali je ja, i te kako, primećujem. ;)

A lepo sam napisao, samo ti nisi pročitao, da osim ljudi koji rade kao admini ili unose velike količine brojeva, num tastatura na laptopovima je beskorisna i nepotrebna. Ne merem da razglabam o ergonomiji, samo ću te pitati:
"Koji laptopovi imaju najbolje tastature?"
Odgovor je Thinkpad, a oni NEMAJU numerički deo... ;)

@gile23, ili nekoliko dodatnih linija koda... što je meni bitnije nego bilo šta drugo. I možda ti ne primećuješ razliku ali je ja, i te kako, primećujem. ;)

A lepo sam napisao, samo ti nisi pročitao, da osim ljudi koji rade kao admini ili unose velike količine brojeva, num tastatura na laptopovima je beskorisna i nepotrebna. Ne merem da razglabam o ergonomiji, samo ću te pitati:
"Koji laptopovi imaju najbolje tastature?"
Odgovor je Thinkpad, a oni NEMAJU numerički deo... ;)

Radis sa tekstom (u nekom obliku) pa sa te strane jeste. Ja na 23" nisam primetio razliku, na 15" ili 17" ces jos teze doticnu razliku primetiti, ali opet 3 linije koda su tebi bitne.

Ja recimo kada kucam kote kada crtam isto moram da pisem brojeve, tako da je meni taj numpad od ogromne vaznosti. Ali opet ne vidim razlog zasto, ne bi se ubacivao num pad u 17" laptopove ako vec nece 15".

Pobrkao si, dosta Thinkpad modela, je manje velicine. Evo 17" ;) :

1 i 2 (znam za njih da sa njima diluju nije neka reklama).

Pogledaj cene tih mašina... prešišalo to cenu MBP 17... i da, mislio sam na t420 i t520, kao najprodavanije modele Thinkpad-a, za njih važi priča da imaju najbolje tastature. Mada sam skoro pročitao na nekoliko stranih sajtova, da je najbolja tastatura sada na Thinkpad X1 modelu, koji ima chiclet tastaturu i tasteri izgledaju kao štitovi... ukratko, ovaj laptop: http://www.engadget.com/2011/05/16/lenovo-thinkpad-x1-review/

Da budem precizan... da je malo bolje rešeno hlađenje na MBP-ovima i da su svim sa Anti Glare ekranima(kao što su nekada i bili) bili bi najbolji laptopovi, po meni, u ponudi danas. ;)

Pogledaj cene tih mašina... prešišalo to cenu MBP 17... i da, mislio sam na t420 i t520, kao najprodavanije modele Thinkpad-a, za njih važi priča da imaju najbolje tastature. Mada sam skoro pročitao na nekoliko stranih sajtova, da je najbolja tastatura sada na Thinkpad X1 modelu, koji ima chiclet tastaturu i tasteri izgledaju kao štitovi... ukratko, ovaj laptop: http://www.engadget.com/2011/05/16/lenovo-thinkpad-x1-review/

Da budem precizan... da je malo bolje rešeno hlađenje na MBP-ovima i da su svim sa Anti Glare ekranima(kao što su nekada i bili) bili bi najbolji laptopovi, po meni, u ponudi danas. ;)

Samo sam jurio vece dijagonale, ovo sto ti linkujes su manji ovaj je 13" u njega da hoce ne moze da uglavi :). MBP 17" nema Num pad. Inace rodjak koji je se takodje bavi tvojim poslom (nije na web-u) je iskesirao ovaj ThinkPad za nekih 110k. Masinu sam video izdaleka i cini mi se solidno odradjena, ali je nisam pipnuo i koristio (sto pipnem pokvarim xd), ali sam koristio neki jos IBM Thinkpad, tasteri su bili solidni. Thinkpad modeli su dizajnirani za Pro usere, nema tu barem po meni MBP sta da trazi.

Thinkpad modeli su dizajnirani za Pro usere, nema tu barem po meni MBP sta da trazi.

Nepromisljena izjava. Ja sam recimo Pro juzer i koristio sam i Thinkpad i MacBook Pro i Mac mi vishe lezi sa profesionalnu primenu.
Cene su im bile slichne Thinkpad je bio neshto malo skuplji.

Nepromisljena izjava. Ja sam recimo Pro juzer i koristio sam i Thinkpad i MacBook Pro i Mac mi vishe lezi sa profesionalnu primenu.

Napisah po meni, a jel u pitanju bio OS X ili celokupan "dozivljaj" :) ?

Isti izbor sam ima pre nekoliko meseci... sa jedne strane Lenovo Thinkpad T420 sa i7 procesorom, nVidia quadro 4200 i 1600x900 rezolucijom a sa druge strane MBP 15. Ja sam izabrao MBP...

U mom slučaju je OSX, odnosno jedan mali deo u samom OSX-u, koji je dao prednost u odnosu na Windows a u pitanju je font rendering. Takođe, znao sam da sa OSX, uz pomoć bilo virtualbox-a ili vmware,parallels, uvek mogu da imam Win7 instaliran kao virtuelnu mašinu(ili kroz bootcamp, direktno na hdd/sdd).. što nije slučaj sa Win, odnosno postoji mogućnost ali to je previše cimanja i bez garancija da će raditi kako treba. Koristio sam 2 godine hackintosh(lga775 konfa) i nekoliko starijih, a i novijih, MBP modela u prethodnih godinu dana...

Operativni sistem i programi.. kao recimo Aperture. A i mashine nije plastikaner ;) :p mada Thinkpad koji sam ja gledao je imao ugradjen *mini wacom tablet* pored touchpada.. zaista perverzija... ali ipak sam izabrao MBP.
Josh neshto u vezi Mac-a poshto ovde niko nije spominjao (a da ne ispadne da se hvalim) software koji koristim je 100% legalan i nikad nije bio nikakav problem prilikom bilo kog update-a bilo chega (OSX, Adobe CS, Aperture) sve je ishlo kao po loju.

Mene redovno doceka neki neprijatni bag kad god uradim update OSX-a. Recimo prelazak na 10.7 doneo je zavidnu regresiju GL performansi (nije da se nesto posebno igram, ali WoW se sada vuce ko slina), a 10.7.3 me je iznenadio time sto mi wireless konekcija non-stop puca. Navodno je to bio problem i ranije sa najnovijim eplovim servis pekom (tj OSX 10.7.nesto) ali mi se nije ovoliko manifestovao. Sad wireless zabrljavi, pa rucno disejblujem pa inejblujem karticu i onda je opet sve ok. Neko vreme. Uz to mi se cini da se masina dosta vise greje i da stalno zuji kuler, ali ne bih mogao da se zakunem da je to zaista tako.

Operativni sistem i programi.. kao recimo Aperture. A i mashine nije plastikaner ;) :p mada Thinkpad koji sam ja gledao je imao ugradjen *mini wacom tablet* pored touchpada.. zaista perverzija... ali ipak sam izabrao MBP.
Josh neshto u vezi Mac-a poshto ovde niko nije spominjao (a da ne ispadne da se hvalim) software koji koristim je 100% legalan i nikad nije bio nikakav problem prilikom bilo kog update-a bilo chega (OSX, Adobe CS, Aperture) sve je ishlo kao po loju.

To je ovaj W701 ili tako nekako... zver od mašine. ;)
I ja koristim legalan sw, najviše koristim freeware alternative, poput open office umesto office 2010. Dok sa druge strane, koristim, i dalje, PS CS3, pošto mi bolje od toga i ne treba, a Creative Suite CS3 sam dobio na poklon pre dosta godina, pa sam imao 2 puta problem posle update-a, tačnije, aplikacije su prestale da se pokreću. Koristim Komodo IDE, koji sam kupio, kao i TextMate. Imao sam i sa update-om OSX problema... pogotovo sa prethodnim MBP-om, kada sam prelazio sa 10.6.8 na 10.7, tek iz trećeg puta, kada sam uradio clean install, je sve bilo kako treba. Kao što već neko napisa, tretiraju nas kao beta testere za njihove gluposti...

Mene redovno doceka neki neprijatni bag kad god uradim update OSX-a. Recimo prelazak na 10.7 doneo je zavidnu regresiju GL performansi (nije da se nesto posebno igram, ali WoW se sada vuce ko slina), a 10.7.3 me je iznenadio time sto mi wireless konekcija non-stop puca. Navodno je to bio problem i ranije sa najnovijim eplovim servis pekom (tj OSX 10.7.nesto) ali mi se nije ovoliko manifestovao. Sad wireless zabrljavi, pa rucno disejblujem pa inejblujem karticu i onda je opet sve ok. Neko vreme. Uz to mi se cini da se masina dosta vise greje i da stalno zuji kuler, ali ne bih mogao da se zakunem da je to zaista tako.

Mislim da nisi jedini... doduše, ovaj MBP je došao sa Lion-om preinstaliranim ali prethodni je imao podosta tripova, pogotovo sa Airport-om, identična manifestacija, kao kod tebe, posle "buđenja" nije hteo da se konektuje na wifi, pa sam morao po nekoliko puta da ga gasim/palim, da bi proradio.

Apple nastavlja da uvećava profit i učešće na tržištu...
Sad sam video ovaj grafikon na nekom sajtu pa reših da ga podelim sa vama.
Prikazana je prodaja i profiti proizvođača mobilnih telefona, poređenje prvog kvartala 2011 i 2012.
Pošto se radi o ukupnoj prodaji svih modela telefona, znamo da je Samsung proizvođač broj 1, Nokia je druga, Apple treći, itd, ali uvek se postavlja pitanje koliko se zarađuje prodajom tih jeftinih modela?
Sudeći po grafikonu došlo je do ukrupnjavanja tržišta, ove godine samo četiri proizvođača ostvaruju značajniji profit: Apple, Samsung, HTC i Motorola.
Apple sam ostvaruje oko 70% ukupnog profita, a Apple i Samsung zajedno možda 97%.
Iz igre su u odnosu na prethodnu godinu ispali RiM, Nokia, Sony i LG.

VisionMobile-report.jpg

Koji smor ako se nastavi ovaj trend, sve da se svede na dva imena...

Vrh Dno