Šta je novo?

Aplikacije - iOS

4. Photos aplikacija je sinhronizovana sa icloud serverom, ne treba ništa da se skida. Samo možeš da biraš tu opciju optimise phone storage, ukoliko je iskljucis, tebi ce slike na telefonu biti punog kvaliteta i kad nemaš internet, to je u suštini jedina razlika. Znaci ako imas telefon od 128gb i imaš 128gb slika, nećeš moći više da ih skladištis na telefonu sa isključenim optimise phone storage. Ako uključiš optimise phone storage, možeš da imaš 2tb slika na cloudu i na telefonu u galeriji imas pristup svim tim slikama. Kad izabereš sliku ona se faktički skine sa clouda i pokaže ti pun kvalitet, to se sve narvano dešava u pozadini, tebi kao korisniku deluje da imas 2tb slika na telefonu.
Ovo ne razumem. Na telefonu je recimo 128gb, icloud 2tb. Banalan primer. Snimim recimo raw fotke, svaka 60mb, ukupno 2k+ uglavnom to dodje tacno 128gb koliko imam u telefonu. Dakle popunjena memorija telefona, nebitno komprimovano ili ne, uglavnom sa ukljucenom sinhroniozacijom to se sve nalazi i na icloud, ali na istom imam jos recimo 1tb slobodnog prostora.. Sta se u tom slucaju desava. Mogu li i dalje fotkati iako je memorija popunjena jer imam mesta na icloud, ili moram nesto brisati sa telefona, samim tim i sa iclouda.
Sasvim mi je jasno i logicno, fotkas, snimas dok imas mesta na telefonu, kada nestane, brisanje. Cemu onda sluzi icloud ukoliko ima jos mesta a ja ga ne mogu iskoristiti, tj imati sve vec snimljeno sto je u telefonu i pri tome snimati i dalje jer kao sto rekoh ima mesta u oblaku.

Sa uključenom sinhronizacijom, tebe te fotke neće zauzimaju memoriju telefona, nego ce zauzimati memoriju na cloudu...znaci imas 1tb slika na cloudu, tebi na memoriji telefona slike zauzimaju možda 5,10 gb...ko recimo Google photos ili onedrive aplikacija, ti tu imas 1tb podataka,al sama aplikacija ništa ne zauzima...na iPhone je to photos aplikacija, tu su smeštene sve slike i sve idu na icloud ukoliko je uključen....znaci ako nemaš icloud sve slike gledaš u photos aplikaciji i sve su one na memoriju telefona...ako imaš icloud opet sve slike gledas u photos aplikaciji, samo su one smeštene na icloud serveru i ne zauzimaju ti prostor na telefonu

Evo kako u praksi izgleda na telefonu iCloud Photos sa uključenom opcijom Optimise iPhone Storage.

Slika 1 koliko fotografije i videi zauzimaju prostora na internoj memoriji:
IMG_0700.jpeg

Slika 2 iskorišćenost interne memorije:
IMG_0703.jpeg

Slika 3 koliko foto i videi zauzimaju prostora na iCloudu:
IMG_0701.jpeg

Jel vam baguje na viberu kad udjete na chat vidim tastaturu a ne vidim gde pišem text pa moram da spustim tastaturu pa onda tek kliknem na liniju gde se piše tekst? Ne znam dal je do vibera ili SwiftKey pošto nju koristim.

Verovatno SwiftKey. Meni isto se dešava, a dešavalo se i dok sam bio na androidu.

Nazad
Vrh Dno