Šta je novo?

Aplikacije - iOS

Svim adnroid korisnicima je ovo sumanuto. Ne mogu da kažem da je najinteligentnije rešenja, ali ne zaboravi da on konstantno radi sync podataka i verovatno se vode logikom da ako ga obrišeš na telefonu, ne treba dalje da zauzima mesto na iCloud-u i da ti generalno ne treba taj fajl. Verovatno bi bilo najbolje neko kompromisno rešenje koje bi podrazumevalo da možeš da biraš da li brisanje slike na telefonu obavezno briše istu i na iCloud-u, i obrrnuto 😃

Gdrive ima drugi problem, šta god da obrišeš, koliko god puta da obrišeš, on je i dalje na Google-u dostupan po potrebi, tako da je sve relativno 😁

Po meni nema logike, icloud je i zamisljen kao i mnogi drugi servisi da cuva za svaki slucaj ao on to ne radi, no to mi je vise i nebitno, necu ga sigurno koristiti jer odavno placam godislju na gdrive.
Ono sto me zanima, kazes da je na gdrive-u sve uvek tu po potrebi tj koliko god ga puta obrisao. Kako to mislis ili bolje receno, kako to odraditi jer imam podatke koje sam davno izbrisao a rado bih ih vratio. Na disku nisu, korpa prazna, kako onda to vratiti.

Nije tu za tebe i sve normalne korisnike, pričam generalno u smislu privatnosti i prozivke da im zaštita podataka i kompletno brisanje nije jača strana, ali to bi već bila neka druga tema. Idealnih nema i svako od nas koristi ono što mu najviše odgovara 😃

Inače, vezano za konkretnu aplikaciju, jedno je sigurnosna kopija i odatle se podaci ne brišu, ali ono što je zamišljeno kao klasičan sync, to je nešto drugo. Takođe mislim da to nije idealno rešeno, kao što sam već napisao, ali iz njima poznatih razloga neće nikako da naprave bar tu dodatnu opciju da isključiš da brisanje slika sa telefona briše iste i sa iCloud naloga.

Oblak sluzi za sigorno cuvanje podataka i brisanje sa uredjaja ne bi trebalo imati uticaja na icloud

Apple Photos je sync, dok je Google Photos backup, dakle sa google photos mozes da brises na telefonu - na apple photos - ode svuda. Slazem se da bi trebalo da postoji opcija da se iskljuci :)

@iOS Pa vidi... ta sigurna kopije gde skladistis backup sistema, fotke, mail, itd, itd jeste ono odakle se podaci ne brisu a icloud valjda to i jeste. Cemu sluzi ako nije nesto sto ce i prosecan korisnik znati da koristi ukoliko nesto krene po zlu, obrise. Inace to da sam prosecni korisnik daleko od toga jer mi je citav zivot na externim diskovima te sam milion puta morao neso vracati, svojom ili softverskom greskom. Meni iphone sluzi, normalno zbog telefoniranja i druga primarna stvar, video jer ima zaista fenomenalnu stabilizaciju, kada tome pridodas action mod onda je to jako korisna stvarcica. Sto se tice fotografija, iphone je tu jako los i to me ne zanima. Da ne shvatis pogresno, da... iphone ima dobru fotografiju kada se poredi sa ostalim telefonima, ali ja sam profesionalni fotograf preko 30god, sada doduse samo za sebe i fotografisem iskljucivo sa aparatom te vrlo dobro poznajem tu materiju i zato i kazem da su fotografije lose. E sad, meni konkretno kada idem na odmor ili negde na putovanje treba sto manje opreme, dosta mi je vucaranja kofera, te pored aparata i dva objektiva, iphone mi dodje idealan jer telefon moram imati a on ujedno odlicno i snima. Tu je problem. Sa 4k snimcima cu ga napuniti i kada ga napunim moram birati sta cu brisati da bih jos nesto snimio. Znam moze se poneti laptop i zavrsiti stvar, ali kao sto rekoh, dosta mi je celog zivota vucaranja torbetina te zato gledam nositi sto manje opreme a ovo je idealna kombinacija te mi je zato backup bitan.

@Shagon94 Da to bi bilo idealno.

Photos aplikacija je sinhrozivana sa icloudom i kad se uključi optimise phone storage, slike iz photos ne zauzimaju memoriju na telefonu već samo na icloud-u...meni se svidja to rešenje, imam sve na cloudu i imam odmah pristup tome, ne da moram da brišem sa telefona, pa sa clouda, ili da nemam na telefonu,a imam u cloudy pa tamo tražim gde je to što mi treba

Photos aplikacija je sinhrozivana sa icloudom i kad se uključi optimise phone storage, slike iz photos ne zauzimaju memoriju na telefonu već samo na icloud-u...meni se svidja to rešenje, imam sve na cloudu i imam odmah pristup tome, ne da moram da brišem sa telefona, pa sa clouda, ili da nemam na telefonu,a imam u cloudy pa tamo tražim gde je to što mi treba
A pazi, ako govoris o fotografiji u jpg formatu, ona je vec ustrojena verzija, optimizacijom ako dobro razumem ti jos dodatno ustrojis. Meni je uvek primarna stvar kvalitet i izvuci sto vise, zato i postoji taj sirovi format koji i phone podrzava. Naravno ukoliko ti kvalitet nije primaran onda da, zasto da ne, podrzavam u potpunosti.

Razumem muku, bilo je sličnih problema kada sam se prebacio na iphone davno. Mala memorija u telefonu i malo mesta na iClodu-u.
Napisao sam, Photos app za baratanje, brisanje i slično (promenio i telefon i uzeo 2Tb iCloud u međuvremnu zbog familije). Google photos sinhornizacija i backup. Ako nešto zeznem, ostaje na google.
Edit: Slažem se da bi izbor trebao da bude na meni za iCloud, ali kao i za sve, navikao sam se brzo i što je najgore dobro funkcioniše.

Meni ovaj deo nije jasan oko Optimize Phone Storage koji je spomenut. Koliko je meni poznato, a piše tako i u objašnjenju same funkcije, je samo u slučaju da telefon ostaje bez memorije. Snimci su u punom kvalitetu u telefonu do tog momenta.

Možda je tebi najbolja varijanta za backup eksetrni ssd za te 4K fajlove, da budeš siguran.
Nisam koristio, samo jednom sam nešto prebacivao negde. Otvoriš Photos, save to files i izabereš folder na eksternom.

I ja sam to primetio pre dan ili dva, jedino što se kod mene zamrzne i bude beli ekran. Mislim da sam juče ažurirao Viber (sad je verzija 26.3.4) i da se to više ne dešava.
iOS 18.7.1
Ledi se i kod mene, evo sad upravo zaledjen nista ne radi. IOS 26, pocelo se desavati od zadnjeg azuriranja aplikacije 26.4.0.

Update: Azurirao sam software na 26.1 betu i viber i dalje ne radi, zaledjen je. G0vno najvece od aplikacije, ne mozes narod na whatsapp okrenuti nikako.

Razumem muku, bilo je sličnih problema kada sam se prebacio na iphone davno. Mala memorija u telefonu i malo mesta na iClodu-u.
Napisao sam, Photos app za baratanje, brisanje i slično (promenio i telefon i uzeo 2Tb iCloud u međuvremnu zbog familije). Google photos sinhornizacija i backup. Ako nešto zeznem, ostaje na google.
Edit: Slažem se da bi izbor trebao da bude na meni za iCloud, ali kao i za sve, navikao sam se brzo i što je najgore dobro funkcioniše.

Meni ovaj deo nije jasan oko Optimize Phone Storage koji je spomenut. Koliko je meni poznato, a piše tako i u objašnjenju same funkcije, je samo u slučaju da telefon ostaje bez memorije. Snimci su u punom kvalitetu u telefonu do tog momenta.

Možda je tebi najbolja varijanta za backup eksetrni ssd za te 4K fajlove, da budeš siguran.
Nisam koristio, samo jednom sam nešto prebacivao negde. Otvoriš Photos, save to files i izabereš folder na eksternom.
Meni recimo slike u cloudu zauzimaju 400gb, a na telefonu photos aplikacija zauzima 10gb, sa uključenim optimise phone storage,a na telefonu imam preko 100gb neiskorišćenog prostora.

Kako kontaktirati Google da im se da do znanja da Google Photos app nije dostupna u Srbiji?

Ja mislim da oni nemaju pojma da to nije dostupno?

Nedavno je neko iz Bosne spomenuo na Redditu kako ne može naći YouTube Music app na BiH regionu. Neko iz YT tima je video taj post i dodao app, rekavši da nisu ni znali da nije bila dostupna.

Toliko o tome koliko smo im mi ovde generalno bitni.

Da li je mozda resenje za slike da se posebno napravi folder u icloud i da se putem aplikacije shortcuts automatizuje sa galerije da salje tamo slike po potrebi?
Ako imate vise uredjaja apple photos bi napravio haos, na telefonu izbrisane, na tabletu i kompu nije...

Optimize storage samo brise slike i snimke sa telefona, i dalje su na cloud-u u punom kvalitetu. Tako da kad listas galeriju na telefonu, kad kliknes da otvoris neki video/sliku on je svuce sa clouda i opet mozes da manipulises sa njom kao i prvog dana

Što se tiče i na 18.7.1 viber pravi problem. Dobijete obaveštenje zučno ali ne učita poruke (vidi se da ima dobar internet), zna da ispadne iz memorije, na trenutak zaledi ekran kao da se ponovo učitava. Tako da nije do v26, bar ovo sa viberom. Whats, Telegram i Signal rade normalno.

Prilozi

• IMG_7911.jpeg
    IMG_7911.jpeg
    68.7 KB · Pregleda: 53
  • IMG_7912.png
    IMG_7912.png
    102.6 KB · Pregleda: 53
meni od jutros na 18.2.1 stize samo notifikacija da imam poruke, i to sa 10ak sekundi zakasnjenja, na desktopu stigne, uveliko procitam i odgovorim a onda stigne i na mobilni

Meni i dalje sve bez ikakvih problema radi na 18.7.1. Niti kasni, nit ledi, koci, sta vec... sve radi bez ikakvih problema, tacnije nikada nikakav problem, celo leto isto radio bez problema i ovde i na moru.

Meni i dalje sve bez ikakvih problema radi na 18.7.1. Niti kasni, nit ledi, koci, sta vec... sve radi bez ikakvih problema, tacnije nikada nikakav problem, celo leto isto radio bez problema i ovde i na moru.
I meni isto na 26.01 sve vreme radi bez problema. Da li je moguce da je problem povezan sa regionom...Ja sam na US

Upravo izašao i novi update za Viber v26.4.2 pa probajte vi koji imate problema sa zamrzavanjem. Ja nisam imao tih problema na beta 3 i predhodnoj verziji Vibera.

A pazi, ako govoris o fotografiji u jpg formatu, ona je vec ustrojena verzija, optimizacijom ako dobro razumem ti jos dodatno ustrojis. Meni je uvek primarna stvar kvalitet i izvuci sto vise, zato i postoji taj sirovi format koji i phone podrzava. Naravno ukoliko ti kvalitet nije primaran onda da, zasto da ne, podrzavam u potpunosti.

Na cloudu ti je full kvalitet, a na telefonu, na malom ekranu, je dodatno kompresovano + starije slike su samo linkovane. Meni je najbolje rešenje da je sve na cloudu, a na telefonu samo ono što definišem, tipa poslenjih mesec dana i sl. Ali ne može.

Meni je Viber tek danas učitao nek poruke od juče , možda je bio update preko noći koji nego gore pominje pa rešio, videćemo danas. Jedina app sa kojom imam problem na više telefona i različitih OS je viber.

Do Vibera je, svaki put kad imate neki problem, pogotovo ako ste samo vi pogođeni a sve je naizgled dobro podešeno. Problem ne možete sami rešiti, jednostavno problemi sami nestanu posle par dana kada Viber nešto reši na svojoj strani na šta nemate nikakvog uticaja. Ubedljivo najnepouzdanija aplikacija koja je nažalost veoma popularna u Srbiji.

Ubedljivo su po tome bez premca, sa random glitch-evima,nepouzdanim notifikacijama i fascinantnom tradicijom postojanosti navedenih bagova, a najluđe je u celoj situaciji što ga gomila firmi, preduzeća koristi kao način obaveštavanja korisnika i kupaca.

Zato sam ga ja obrisao odavno, pa ako zelis da me obavestis moras sms-om i to je to.

Vidim da su neke, doduse strane, firme krenule da salju 2fa kod preko wa i slicno, to mi se svidja.

Nekoliko pitanja veano za icloud i voleo bih licno iskustvo.

1. Ukoliko ukljucimo opciju komprimovanja, da li to znaci da su na telefonu fotke komprimovane, tj, nizeg kvaliteta dok su na icloud nekomprimovane, tj, punog kvaliteta ?

2. Ukoliko je ukljucena opcija komprimovanja na telefonu i fotkamo neko drustvo te nam neko zatrazi da mu posaljemo recimo putem BT. Sta njemu stize, fotka sa naseg telefona nizeg kvaliteta ili se skida sa iclouda na telefona te se salje nekomprimovana fotka, da kazem punog kvaliteta ? Takodje isto to i za objavljivanje na mrezama, koja fotka se salje ?

3. Ukoliko imamo klasik 5gb na icloudu, da li se nakon popunjavanja prostora, fotke na telefonu cuvaju u internoj memoriji i ne pravi se rezerva na icloud jer nema vise mesta na istom, ili ?

4. Isto to ali suprotno. Ukoliko na icloudu imamo lupam 2tb, a na telefonu 128gb. Nakon popunjavanja memorije telefona, da li moramo brisati nesto da bi fotke stale na telefon ili se iste kace direktno na iclou bez memorisanja na telefonu. Ukoliko je tako da li se i nakon popunjavanja memorije telefona, fotke i dalje vide na istom a da bi ih pregldali, moraju se skunuti automatski sa neta?

5. Ukoliko popunimo memoriju na icloud-u, recimo 200gb i sve izbrisemo zbog prostora. Da li to znaci da u tom trenutku, tj, narednih mesec dana imamo na raspolaganju 400gb, tacnije 200gb redovnih i 200gb korpa, a u kojoj se cuva sve izbrisano, narednih mecec dana, ukoliko pozelimo vratiti nesto iz iste ?

1. Na telefonu učitava slike sa cloud servera, ako je telefon povezan na internet, prikazace ti pun kvalitet, ako nije, onda ce biti smanjen kvalitet. Ne znam kako tačno algoritam funkcioniše, moguće da će i novije slike na telefonu biti u pun kvalitetu, a ako hoćeš sliku od pre 5 godina, tu je smanjen kvalitet. Ukoliko imaš internet, nemaš brige, samo vidiš pun kvalitet slika u svakom trenutku.
2. Šalje se pun kvalitet.
3. Da, ti sam biraš šta ce da se skladišti na cloudu, ako izabereš da se i slike skladište, skladište će dok ne popuni memoriju.
4. Photos aplikacija je sinhronizovana sa icloud serverom, ne treba ništa da se skida. Samo možeš da biraš tu opciju optimise phone storage, ukoliko je iskljucis, tebi ce slike na telefonu biti punog kvaliteta i kad nemaš internet, to je u suštini jedina razlika. Znaci ako imas telefon od 128gb i imaš 128gb slika, nećeš moći više da ih skladištis na telefonu sa isključenim optimise phone storage. Ako uključiš optimise phone storage, možeš da imaš 2tb slika na cloudu i na telefonu u galeriji imas pristup svim tim slikama. Kad izabereš sliku ona se faktički skine sa clouda i pokaže ti pun kvalitet, to se sve narvano dešava u pozadini, tebi kao korisniku deluje da imas 2tb slika na telefonu.
5. Mislim da da, al nisam siguran.

Nazad
Vrh Dno