Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Generiše pritisak dovoljan da se suprotstavi gravitaciji i otporu paka kafe.

Da se vratimo na početak, iz presurizovane korpe zapravo može da se napravi vrlo dobra kafa, samo je teže podesiti proces, jer je korpa otpor, nije kafa. Takođe treba mlin i pristojno zrno za to.

Na nekom skijanju sam spremao single šotove od mojih zrna, koje sam doneo, u maleckom nekom francuskom (nikad čuo) aparatu na ćalde u apartmanu. Bez problema. Našao gde se muči, malo popustio krupnoću i izlazili espresići.

Kolika je tačno razlika u ekstrakciji između 1c i ESE korpe? Da li ste probali ćalde iz jedne i druge?

Ja sam probao calde u oba (ese i pressurized)... Iz oba sam dobio podjednako dobru kafu... Razlika je bila minimalna, ako je uopste i bilo razlike... Odneo sam Dedicu u kancelariju, tako da bih mogao opet da probam/uporedim sledece nedelje...

Od svih Kimbo zrna, koja sam probao, niti jedna mi se nisu svidela. 🙂 Pellini mi je najbolji uvek bio, Illy klasika i Danesi ok. Passalacqua sam kupovao, u Italiji, za nesto preko 20ak eura po kg. Za te pare je super.

Pasalasqua ima neke koje su odlicne neke koje su uzas. Ne znam da li sam ranije pominjao al za dark roast ne mora dalje od ovoga da se gleda: https://sakacaffe.it/en-home/

^ Svidja mi se kako je za Lavazza Rosa rekao "It's Toyota of coffee. It simply works, it is reliable". : )

Ako neko voli cokoladne note, neka nabavi Illy Guatemalu. Bukvalno cista cokolada 🙂 19g in - 45g out

Ja sam je na pijaci uzeo za 850 - 250g limenka

Ako me sećanje služi 2025 maj.

Inače stigli mi ikape step down basket I njihov 28g basket

I puck posle step down basketa

Prilozi

• IMG_5264.jpeg
    IMG_5264.jpeg
    212.6 KB · Pregleda: 48
  • IMG_5266.jpeg
    IMG_5266.jpeg
    164.7 KB · Pregleda: 48
  • IMG_5268.jpeg
    IMG_5268.jpeg
    188.4 KB · Pregleda: 47
Jako sličan ukus, a manje kafe 16.5g vs standardan basket koji mi je 18g

Deluje da je jedina razlika što ćeš da se drndaš sa tampiranjem jer se sužava. Nepotreban prostor za grešku u procesu.

Francuska presa isto je ok za pravljenje pene ali ubija u pojam kad dođe do čišćenja 😀
Koju francusku presu imas ?
Gledam da uzmem neku samo za mleko, cilj je dobiti sto kremastije mleko, kolicina mleka bi bila 150 maks 200ml, gledao sam u dmu ima za 1000din al mi deluje velika, 1l je, samim tim sto je velika deluje mi teza za ciscenje, vidim ikea ima u ponudi neku, na temu imaju neke od nerdjajuceg celika, na sta ici ili neko ima neku drugu preporuku a pravljenje pene od mleka, samo ta opcija mi treba ?
Upotreba bi bila 1 dnevno i ne svaki bas dan.
Treba da bude zgodno da se propere lako.

Ako me sećanje služi 2025 maj.

Inače stigli mi ikape step down basket I njihov 28g basket

I puck posle step down basketa
Idealno za ljude koji nemaju bas kvalitetan mlin za espresso, jer sto je dublja korpa meljes krupnije. Dobra stvarcica.

Koju francusku presu imas ?
Gledam da uzmem neku samo za mleko, cilj je dobiti sto kremastije mleko, kolicina mleka bi bila 150 maks 200ml, gledao sam u dmu ima za 1000din al mi deluje velika, 1l je, samim tim sto je velika deluje mi teza za ciscenje, vidim ikea ima u ponudi neku, na temu imaju neke od nerdjajuceg celika, na sta ici ili neko ima neku drugu preporuku a pravljenje pene od mleka, samo ta opcija mi treba ?
Upotreba bi bila 1 dnevno i ne svaki bas dan.
Treba da bude zgodno da se propere lako.
Imam onu iz Ikee, ali veću, tako da možda uzmi manju varijantu ako imaju. Ja sad uglavnom pravim čaj u njoj, za to je okej pošto je veća zapremina.

Zanimljivo. Jesi probao?
Nisam ali nameravan, imaju oni onaj cupping day za degustaciju pa ako mi se svidi pazaricu.
Elem imam pitanje treba za firmu da nabavim kafu da ih resim bede od lavazze. Posto sve ide preko metroa, znaci neka komercijala, sta je najpribliznije sta tamo mogu da porucim a da bude neka light roast varijanta?

Sad vidim, ta moja poruka o presi je od pre dve godine, u međuvremenu sam nabavio Lelit Viktoriju koja ima steam wand, tako da to koristim za penu 😀 Najbolje rešenje, ali verovatno i najskuplje.

super si prosao,
ja trazio ko ima iskustva sa tim francuskim presama, ili nekim drugim jeftinijim resenjima za pravljenje pene, videh da se pominju i iz lidla neke masine za penu, al poenta je da bude sto bolja pena a da ne zahteva neko spec pranje, malo sam googlao i Nanofoamer ima mutilice sa mrezicom koje prave finu penu, al sam nesto citao da je taj rotor plastican pa vremenom propadne, a nisu jeftine bas, ispadne da su slicne kao francuska presa samo lakse za koriscenje i dosta skuplje

Da, mutim u french press-u iz Ikee.

Provericu koliko je stepeni, ali mislim da je oko 40*C. U sustini, idem na osecaj, kad ubacim prst i ako je toplo (ne mlako, ne vrelo, nego nesto izmedju), tu stajem.

Bitno je da bude oko 1/3 mleka u FP.

Prvo uradim 3-4 velika i spora zamaha da bih ubacio vazduh u mleko (krenem od 2/3 visine FP na dole).

Nakon toga, uradim oko 10ak manjih i brzih, ali tu obavezno vodim racuna da mutilica ne izlazi iz mleka, zapravo ne dodje ni do povrsine, kako ne bih uneo jos vise vazduha, tj kako ne bih napravio mehurice. Tu mi je cilj da vazduh koji sam uneo sa ona 3-4 velika lepo rasporedim i napravim kremu. Ne treba ni preterivati sa muckanjem, zato sto onda krema postane pregusta i nepogodna za latte art.

Nakon toga, mleko prospem u latijeru, taman se krema jos lepse iznivelise prilikom presipanja, onda tapnem latijeru 2-3 puta o sto, malo provrtim kremu po latijeri i to je to.

Pokusacu da snimim proces, pa da uploadujem
Da li je presa velika ili mala, da li je i dalje koristis, kako se pokazala posle duzeg vremena koriscenja, koliko je laka za ciccenje ?
ili si mozda presao na neki drugi nacin spremanja pene od mleka

PIsalo se da je odlicna! Elem uzeo danas honduras iz moja tasta.... ,nista spec! Sreca uzeo 100gr

Nazad
Vrh Dno