Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Stićićeš na odredište, možda je do kafe samo.

Depresurizovan portafilter? Meni je blato ostajalo od presurizovanog. Takođe može da se namoči pak kasnije ako nema odušak aparat, tj. ako nastavi da kaplje kad se zaustavi.

Baš te briga ako je kafa dobra. Dobrodošao u sektu.

To se desava kada ljudi pitaju za savet i kupovinu aparata, i radi se o tome da oni koji su novi u svemu tome ne prave razliku izmedju ta dva tipa uredjaja i treba im skrenuti paznju.
I nije pljuvanje nego sugerisanje, jednostavno sa kvalitatnim manuelnim se dobija espreso, a sa automatskim filter kafa,
to prosto nije isti napitak, a oni toga u pocetku nisu svesni i ocekuju da pritiskom dugmeta na automatskom-robot aparatu, koji kafu melje, sabija
a onda i zaliva vrelom vodom pod pritiskom, dobiju espreso kao iz kafica, a ono ispadne neki penušavi nes.
Slažem se sa tobom da ljudima treba ukazati na te razlike. Takođe se slažem da se manuelnim dobija bolja espreso kafa, doduše uz dosta znanja i vežbe.
Ne slažem se s tobom da se iz automatika dobija filtet ili nes kafa. Da li si ikad pio kafu iz automatika? Dobija isto espreso kafa, kakvog kvaliteta to zavisi od mnogo faktora ali tvrdim da se iz auzomatika može dobiti dobar espreso, čak bolji od polovine kafića po Srbiji.
Nema svako strpljenja i vremena da se bavi spremanjem kafe, a za manuelne je itekako potrebno ispeći zanat i uložiti određeno vreme i strpljenje. Po meni, ne isplati se razlike u kvalitetu kafe ali nismo svi isti i zato ne treba napadati nekog drugog što se odlučio za jednu ili drugu varijantu, pomoći ako znaš, ćutati ako ne znaš

Klasicna GCP sa PID-om. Nadam se da dolazi sa stelujucim OPV-om, mada sumnjam. Prema najavama, cenovno ce biti negde izmedju 800-900e, u Evropi valjda (kod Amera 1000$). Konstrukcijski prevazidjen aparat odavno, ali da su se zadrzali do 500-600e bila bi ok kupovina. Ovako, ne zanima me ni da je pogledam. 😉
GCP E24 + GaggiMate = WinWin
GC Up i GC GT tržišno promašeni proizvodi.

GCP E24 + GaggiMate = WinWin
GC Up i GC GT tržišno promašeni proizvodi.
Baš tako.

GCP UP = GCP E24 + PID + art. steamer+ pressure gauge +400€, prema ovom siteu caffeitalia.ie
900€ je "malo" previše.
Dodali su i dve opcije drip tray-a i "normalan" tamper... sve kao da opravdaju cenu.
Ostao je plastični OPV sa oprugom, ali je sada barem na 9 bara...

Od svih Kimbo zrna, koja sam probao, niti jedna mi se nisu svidela. 🙂 Pellini mi je najbolji uvek bio, Illy klasika i Danesi ok. Passalacqua sam kupovao, u Italiji, za nesto preko 20ak eura po kg. Za te pare je super.

Pozz Drugari,
Stigao Hibrew G5 (130e KP). Odlicni utisci za sada, beskonacno podesvanje, metalna izrada. Dobar parnjak uz Xiaomi aparat. Zapazanja su sledeca... Ako smanjujem granulaciju mlevenja(meljem sitnije) sto sam blize delu gde aparat gotovo stane sa ekstrakcijom, kafa je kiselija, kao da pokusava da ekstraktuje vise arome iz kafe. Za sada testiram na bajatoj Lavazzi Tierra, i gotovo da ne moze da se pije klot espresso. Sa vec samlevenom, vakum Lavazza Oro, dobijam malo bolje rezultate. Korpa je fabricka, dupla, pressurized, jedna rupica na dnu.
Da li bih dobio bolje rezultate sa bottomless filterom + puck i da nastelujem granulaciju da iscuri kao med 🙂 ?
Ako ima neko Xiaomi ili Dedicu sa ovom kombinacijom da posavetuje...
Znam da bi bolja kafa sigurno dala bolje rezultate, moze preporuka gde uzeti za probu nesto skuplje na teritoriji BG?
IMG_6866.jpeg

^
Za početak:
  • prvi korak: probaj sa običnim portafilterom, nemoj odmah bottomless; sa običnim portafilterom da savladaš kontrolu ekstrakcije i da dobiješ arome koje ti se dopadaju; sa bottomless-om možeš lako napraviti svinjac a tek se učiš osnovnoj ekstrakciji;
  • naredni korak: eksperimentiši sa malo kvalitetnijim kafama, neki brazili iili etiopije za početak, ili čak ovde pominjani pržioničar iz Valjeva (espressodirect valjda);
  • tek onda, možda (!), ako baš želiš bottomless, ako to je stalo do blink efekta 😉.

Ćalde. Piše u upustvima za svaki aparat

Dodato: ja vidim mesecima/godinama pišete "pressurized basket", što ne postoji za espresso.

Poslednja izmena:
Za ćalde nije ista korpa, imam 3 pressurized korpe (single, double, ESE)

Naime imam botonmless portafilter i dedicu e685, nemam mlin,koristim kafu.unzrnu,pa posle prziona mlevenje na 3ojku, uspevam.da dobijem jako lep.ukus 15grama in 35 out,puck lepo izgleda, puck prep radim kako treba, ali nemam ,tj imam minimalno kreme! Da li je to do te kafe? Inace na fabrickkm portafilteru single dose ista kafa ta julius meinl.prazident ispadne sa dooosta kreme! Nemam mlin kod kuce 🙂

Ja bih na tvom mestu krenuo od mlina,nadi neki ima na Aliju povoljnih rucnih ako su ti skupi elektricni,totalno je druga prica kad kupujes kafu po zelji i ti je meljes kako ti odgovara.

Espresso na italijanskom znači "pod pritiskom". U ovom slučaju kafa. Ako je napitak dobijen tako što je voda pod pritiskom propuštana kroz samlevenu ukafu, onda je espresso. Možeš koristiti bilo kakvu korpu ili neku svemirsku napravu da to postigneš.

Malo dublje priče sa bilo kojim AI koji piše drugačije, obično se završava sa "Da u pravu si" i AI okrene priču.

Očigledno je da ne znaš o čemu govoriš. "Presurizovana" korpa za espreso je u svemu ista kao i ta za ESE (Easy Serving Espresso), osim što je, najčešće dublja od nje. Ima duplo dno: prvo sa mnoštvom rupa, i drugo sa samo jednom rupicom, koja je odgovorna za pravljenje pritiska u korpi. Zato se za takve korpe koristi kafa mlevena krupnije.
Uostalom, evo ti na istom sajtu:
Pozdrav

Bilo u temi više puta o tome, ali niko ne čita više od 2 stranice u nazad.

941341_130598.png

Nisu iste 1cup i ESE korpe.

Uz moju nija išla, morao sam da dokupim.

Nazad
Vrh Dno