Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

a rok trajanja?
Mislim da kod ovih kafa nema toliko veze datum prženja, dal je pre mesec dana ili pre godinu dana. Nisu to pržionice u kućnoj radinosti i priručna pakovanja, pa da ima veze kad je prženo. Ozbiljna industrija i ozbiljna tehnologija stoji iza ovakvih brenodova i svaka sitnica se u detalje ispituje i analizira. Mnogo je bitnije kad si otvorio originalno pakovanje i kako si čuvao kafu nakon toga

Mislim da kod ovih kafa nema toliko veze datum prženja, dal je pre mesec dana ili pre godinu dana. Nisu to pržionice u kućnoj radinosti i priručna pakovanja, pa da ima veze kad je prženo. Ozbiljna industrija i ozbiljna tehnologija stoji iza ovakvih brenodova i svaka sitnica se u detalje ispituje i analizira. Mnogo je bitnije kad si otvorio originalno pakovanje i kako si čuvao kafu nakon toga
Slazem se donekle. Ali kad vec mogu da biram, pre cu uzeti onu koja je svezija...

Pozdrav,
Sto vise gledam recenzije, vise ne znam koji bih aparat uzeo.
Pri kraju smo zavrsetka kuhinje pa bih pazaraio i dobar aparat za kafu. Supruga i ja pijemo po bar 2-3, a i svi prijatelji piju kafu. Tako da, moze li mala pomoc? 🙂
Budzet je oko 1000e i vise naginjem sa ugradnim mlinom, iako imam prostora u kuhinji.
Otvoren sam za misljenja.
Hvala

Imas drugu temu za to"koji aparat za kafu"ovde ce ti kolege uglavnom predloziti varijantu aparat,a mlin posebno.

Pozdrav,
Pri kraju smo zavrsetka kuhinje pa bih pazaraio i dobar aparat za kafu. Supruga i ja pijemo po bar 2-3, a i svi prijatelji piju kafu. Tako da, moze li mala pomoc? 🙂
Budzet je oko 1000e i vise naginjem sa ugradnim mlinom, iako imam prostora u kuhinji.
Hvala
Kad kazes ugradni mlin mislis na automatski ili poluautomatski aparat sa mlinom?

Razdvojeno uzmi ako ćeš manuelno sve. Imaš popriličan budžet. Za početnika sa dobrim budžetom odličan izbor je Bambino Plus. Mlin kako želiš, ovde ima super ambicioznih, ja sam se zadržao na Fellow Opus i ne čitam dalje recenzije niti razmišljam o nekom unapređenju, dokle god radi.

Brzo spremam kafe iako ne žurim nikad, tako da je ok i za goste, na minut i po, dva minuta plafon, izađe dupla kafa.

Razdvojeno uzmi ako ćeš manuelno sve. Imaš popriličan budžet. Za početnika sa dobrim budžetom odličan izbor je Bambino Plus. Mlin kako želiš, ovde ima super ambicioznih, ja sam se zadržao na Fellow Opus i ne čitam dalje recenzije niti razmišljam o nekom unapređenju, dokle god radi.

Brzo spremam kafe iako ne žurim nikad, tako da je ok i za goste, na minut i po, dva minuta plafon, izađe dupla kafa.
Eto jedan dobar predlog.

Uzeh danas u Nišu. U radnji specijalizovanoj za kafe, 2100 din. Videću da li valja nešto. Na ventilu ima lep miris
1000006386.jpg1000006387.jpg

Poz, koju vi kafu u zrnu koristiti imam Juru f50 nikako da je nastelujem? kupio sam "lavazza gran espresso" pa mi je blaga i bljutava sad sam kupio "kimbo barista napoli" ona je puno bolja 10/13 ali nije jos to to, ima li neka jos jaca gdje grijesim?

Poz, koju vi kafu u zrnu koristiti imam Juru f50 nikako da je nastelujem? kupio sam "lavazza gran espresso" pa mi je blaga i bljutava sad sam kupio "kimbo barista napoli" ona je puno bolja 10/13 ali nije jos to to, ima li neka jos jaca gdje grijesim?
Možeš li da podesiš mlin da sitnije melje?
Kimbo je dark roast (20% robuste) i sumnjam da ćeš naći značajno "jaču" kafu ...
Sa čime upoređuješ i šta inače piješ da ti je dobro?
Automatici daju "slabiji" espreso od aparata sa portafilterom.

podesen je na najsitnije mljevenje 1 nemoze manje, i mjerio sam na vagu one kolacice 20grama su sto znaci da aparat uzima dovoljno grama kafe

Majakovskog 91, Niš, Magnes vending

Kad kažeš ozbiljna tehnologija, pretpostavljam da misliš na ozbiljnu hemiju?!

podesen je na najsitnije mljevenje 1 nemoze manje, i mjerio sam na vagu one kolacice 20grama su sto znaci da aparat uzima dovoljno grama kafe
Nakon klasike da to tako mora sa kafom koja nije pečena prošle nedelje i na automaticima, evo mojih predloga.

1. Pogledaj "puk" (iskorišćenu kafu) u posudi za otpad. Ako je čvrst i suv, mlevenje je dobro. Ako je blatan i vlažan, mlevenje je presitno.
Onda umesto na 1, mlin podesi na stepen 2 ili 3 (ako skala ide od 1 do 10).
Kad podešavas mlin podešavaj isključivo dok on radi. Napravis 2-3 kafe nakon podešavanja pa onda eventualno novo podešavanje (prvo na stepen 2 pa posle na 3).
2. Podesi "Strength" (jačinu): Na ekranu ili dugmadima izaberi maksimalan broj zrna (npr. 3/3 ili 5/5). Ovo verujem da si već probao, al eto nek se nađe.
3. Podesi temperaturu na "High". Tamnije pržena kafa često hoće veću toplotu da bi razvila svoju punu aromu.
4. Smanji količinu vode, jer jačina ukusa direktno zavisi od razmere (za espreso oko 30-40 ml). Zapremina preko toga često samo razblažuje aromu i povećava gorčinu jer voda na kraju izvlači loše tanine.

Nakon klasike da to tako mora sa kafom koja nije pečena prošle nedelje i na automaticima, evo mojih predloga.

1. Pogledaj "puk" (iskorišćenu kafu) u posudi za otpad. Ako je čvrst i suv, mlevenje je dobro. Ako je blatan i vlažan, mlevenje je presitno.
Onda umesto na 1, mlin podesi na stepen 2 ili 3 (ako skala ide od 1 do 10).
Kad podešavas mlin podešavaj isključivo dok on radi. Napravis 2-3 kafe nakon podešavanja pa onda eventualno novo podešavanje (prvo na stepen 2 pa posle na 3).
2. Podesi "Strength" (jačinu): Na ekranu ili dugmadima izaberi maksimalan broj zrna (npr. 3/3 ili 5/5). Ovo verujem da si već probao, al eto nek se nađe.
3. Podesi temperaturu na "High". Tamnije pržena kafa često hoće veću toplotu da bi razvila svoju punu aromu.
4. Smanji količinu vode, jer jačina ukusa direktno zavisi od razmere (za espreso oko 30-40 ml). Zapremina preko toga često samo razblažuje aromu i povećava gorčinu jer voda na kraju izvlači loše tanine.
Ne znam samo odakle ti podatak za stavku br.1, a narocito za stavku pod brojem 3? Apsolutno netacne informacije, u obe stavke.
Puk moze biti cvrst i suv i ako je mlevenje sitno ili krupno, zavisi od kolicine kafe, nivoa popunjenosti korpe portafiltera, tampiranja i samog aparata.
Tamno przena zrna nikako ne zahtevaju vise temperature, vec suprotno.

Pozdrav,
Hvala
Uzeo sam skoro KRUPS Sensation Milk M75 50000. Prezadovoljan sam

Ne znam samo odakle ti podatak za stavku br.1, a narocito za stavku pod brojem 3? Apsolutno netacne informacije, u obe stavke.
Puk moze biti cvrst i suv i ako je mlevenje sitno ili krupno, zavisi od kolicine kafe, nivoa popunjenosti korpe portafiltera, tampiranja i samog aparata.
Tamno przena zrna nikako ne zahtevaju vise temperature, vec suprotno.
Podatak pod br 1 je sa mog aparata koji ima "bean adapt" funkciju (koga zanima ima google).
Podatak br 3 povlačim 😆, sad vidim da mi je temperatura na "medium", nesto sam zabagovao u prethodnoj poruci.

Ugl lepo da si se uključio, možda imaš neki konstruktivan savet osim da eventualno baci svoj automatik?
Inače mislim da je previše isključivosti u ovoj temi, bez razloga. Na desetine ako ne i stotinak postova o tome ko je kakav portafilter kupio i gde, a na prvi post o kupovini aparata u temi "Aparati za kafu i kafa", se odmah ljudi upućuju na drugu temu..

Ja sam odavno predlagao da se razdvoje teme za automatik i manuelne aparate. U ovoj temi kada čovek postavi bilo kakvo pitanje u vezi automatika odmah osuđivanje, pljuvanje, ukratko niko neće da pomogne već samo da kritikuje.
Molim kolege da, ako već ne mogu da pomognu, izbegavaju pljuvanje izbora aparata kolega članova.
Niko ne kaže da su automatici bolji, ali definitivno imaju svoju ulogu i kupce, inače ne bi postojali

Klasicna GCP sa PID-om. Nadam se da dolazi sa stelujucim OPV-om, mada sumnjam. Prema najavama, cenovno ce biti negde izmedju 800-900e, u Evropi valjda (kod Amera 1000$). Konstrukcijski prevazidjen aparat odavno, ali da su se zadrzali do 500-600e bila bi ok kupovina. Ovako, ne zanima me ni da je pogledam. 😉

Ja sam odavno predlagao da se razdvoje teme za automatik i manuelne aparate. U ovoj temi kada čovek postavi bilo kakvo pitanje u vezi automatika odmah osuđivanje, pljuvanje, ukratko niko neće da pomogne već samo da kritikuje.
Molim kolege da, ako već ne mogu da pomognu, izbegavaju pljuvanje izbora aparata kolega članova.
Niko ne kaže da su automatici bolji, ali definitivno imaju svoju ulogu i kupce, inače ne bi postoja
To se desava kada ljudi pitaju za savet i kupovinu aparata, i radi se o tome da oni koji su novi u svemu tome ne prave razliku izmedju ta dva tipa uredjaja i treba im skrenuti paznju.
I nije pljuvanje nego sugerisanje, jednostavno sa kvalitatnim manuelnim se dobija espreso, a sa automatskim filter kafa,
to prosto nije isti napitak, a oni toga u pocetku nisu svesni i ocekuju da pritiskom dugmeta na automatskom-robot aparatu, koji kafu melje, sabija
a onda i zaliva vrelom vodom pod pritiskom, dobiju espreso kao iz kafica, a ono ispadne neki penušavi nes.

Meni stigao ručni mlin i sad mi se više ne pije kafa 🙂
Napravim nekako, rekao bih, solidan espresso, ali soggy puck nikako da rešim. Na kraju će da ostane soggy, nemam toliko živaca za sada.

Nazad
Vrh Dno