Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Imam i ja tu istu kupih jos krajem decembra samo meni stoji vakumirana u zamrzivacu zlatno pakovanje,samo mislim da sam je platio 2100 ako se ne varam
Ta kafa je 11-13 eura u Nemačkoj, na pijacama u Srbiji je nalazim za 1700-1800din. Cenu u radnjama ne bih komentarisao mnogo je i 2100, može da se nađe za manje.

Masno kao burek😅

Kod mene je stigla Baratza Encore ESP, jedva čekam da probam. Takođe sam uzeo i IMS shower screen (šaljem tačno ako nekoga zanima), pa sam zamenio i to ću da vidim. Na prvu, mnogo bolje izgleda distribucija vode, ali daleko od nekih jutjub klipova.
Uzeo bih ja ESP Pro ali za 320€ ću da pijem neku lošiju kafu godinama.

Meni je ovo za 180e bilo no brainer. Pritom, moglo je i za 150e da se uzme na popustu u DE, ali sam imao već vaučer od 85e koji sam dobio na amazonu.

Osnovni biznis SB nije kafa vec poslastice na bazi kafe, tako da im i nije posebno bitan kvalitet i ukus same kafe, mada ce reda radi ipak imati neku ponudu osrednje kafe. 🙂 Ideja je da se izazove zavisnost kao i kod vecine Americkih lanaca i fransiza. Njihov logo je Sirena. U pocetku je bio jasniji.

Idealo.de za nemačku.

Ima i istorija popusta itd, a imate onaj sajt što šalje iz de za neku siću, može više da se učepi. Nisam koristio ali znam da ljudi koriste i zadovoljni su.

@Milosnis018 Погледај у овој теми, она је намењена аутоматицима и капсулама, док се овде највише пише о полу-аутоматицима и (понекад спомену) мануелци. Прво дефиниши које напитке од кафе желиш да правиш, коју кафу желиш да користиш, па тек онда може неко конкретну препоруку да ти да. За наведени новац, ја не бих гледао ни један од наведених апарата.

Inace ne pijem kapucina samo obican espreso reko da vidim sto se digla frka oko mleka

2.8 moja kravica Vise pene nego u pojedinim kaficima.Drzi kafa se popije na dnu ostane pena moram kasikom da je jedem.

Prilozi

• 20260209_154347.jpg
    20260209_154347.jpg
    171.2 KB · Pregleda: 43
Inace ne pijem kapucina samo obican espreso reko da vidim sto se digla frka oko mleka

2.8 moja kravica Vise pene nego u pojedinim kaficima.Drzi kafa se popije na dnu ostane pena moram kasikom da je jedem.
Ako voliš tako.
Meni više odgovara savremeni kapućino od tradicionalnog. Da bude mikropena, deo sa kafom, deo na vrhu.

@Milosnis018 Погледај у овој теми, она је намењена аутоматицима и капсулама, док се овде највише пише о полу-аутоматицима и (понекад спомену) мануелци. Прво дефиниши које напитке од кафе желиш да правиш, коју кафу желиш да користиш, па тек онда може неко конкретну препоруку да ти да. За наведени новац, ја не бих гледао ни један од наведених апарата.
Koji bi mi ti preporučio, ne mora da bude automatski, mogu i sam penu da pravim. Imam DELONGHI ECP 33.21 sa kojim nisam zadovoljan.

Ja dobio preporuku za tehničku robu. Ljudima doneli neku silnu opremu za bicikle.

Prepostavljam da ima nas ovde koji generalno vole kafu sa mlekom, ali im mleko nikako ne prija (sto si stariji to je sve gore).
Mi smo nasli zamenu. Vec 2-3 godine supruga pije to u kafi svaki put, ja ponekad. Sanaterra kokosovo mleko u prahu.
Odmah da kazem da je to mnogo bolje nego ona kokosova mleka u tetrapaku.
Kosta oko 500din za pakovanje 150gr. Nekome ce zvucati skupo, ali dosta to traje. Recimo da moze ta 2-3 pakovanja na 1 kg kafe. Stavljamo 1 kasicicu u kafu i treba mikser da se dobro umuti. Naravno Ikea mikser na baterije 🙂
Ne znam da li na trzistu ima jos neki proivodjac koji bas prodaje kokosovo mleko u prahu, ali znam da ima jos raznih nazovi kokosovih napitaka u prahu koji sadrze drasticno manje % mleka, a prodaju ih kao takve.
Inace aprata koji imamo je Saeco Trevi automatica. Vec 6-7 godina nas sluzi, kupljen polovan, mada tada servisiran od strane kuma.

Poslednja izmena:
Prepostavljam da ima nas ovde koji generalno vole kafu sa mlekom, ali im mleko nikako ne prija (sto si stariji to je sve gore).
Mi smo nasli zamenu. Vec 2-3 godine supruga pije to u kafi svaki put, ja ponekad. Sanaterra kokosovo mleko u prahu.
Odmah da kazem da je to mnogo bolje nego ona kokosova mleka u tetrapaku.
Kosta oko 500din za pakovanje 150gr. Nekome ce zvucati skupo, ali dosta to traje. Recimo da moze ta 2-3 pakovanja na 1 kg kafe. Stavljamo 1 kasicicu u kafu i treba mikser da se dobro umuti. Naravno Ikea mikser na baterije 🙂
Ne znam da li na trzistu ima jos neki proivodjac koji bas prodaje kokosovo mleko u prahu, ali znam da ima jos raznih nazovi kokosovih napitaka u prahu koji sadrze drasticno manje % mleka, a prodaju ih kao takve.
Inace aprata koji imamo je Saeco Trevi automatica. Vec 6-7 godina nas sluzi, kupljen polovan, mada tada servisiran od strane kuma.
Kvalitetna kokosova mleka nisu los izbor, apsolutno. Samo bi trebalo biti svestan da imaju preko 50% masti (u prahu i do 70%), sto ce reci puno je kalorija i zasicenih masnih kiselina, pa bi valjalo ograniciti unos.

Da napisem moje iskustvo,28.1.porucio sam sa sajta''Blue star Coffe''Ranciliov bottomless portafilter za Silviu cena 61e sa postarinom inace firma je iz Irske,danas mi je paket stigao,platio sam jos 200din. troskove naseg ptt,na kutiji pise oslobodjeno od placanja carine.Bio sam skeptik jer osim Alija i jedne firme iz Madjarske nisam nikad nista porucivao sa strane ,ali eto sve je ispalo ok,pa da prenesem kako sam prosao mozda ce nekom znaciti.

Koji bi mi ti preporučio, ne mora da bude automatski, mogu i sam penu da pravim. Imam DELONGHI ECP 33.21 sa kojim nisam zadovoljan.
Ух, укуси и потребе су различите, тешко да могу нешто конкретно да ти препоручим, а да не поставим мали милион подпитања. Ако је само пена проблем, можеш да купиш разне "мућкалице" за млеко од оних из Лидла за пар хиљада, до неких бољих модела који су стотак евра, и решио си проблем. Ако је проблем и кафа, ту мораш да даш више детаља, шта ти конкретно смета у кафи коју прави тај "DELONGHI", који млин користиш, коју кафу си користио (и колико стару), бар толико за почетак.

Koristio sam
Ух, укуси и потребе су различите, тешко да могу нешто конкретно да ти препоручим, а да не поставим мали милион подпитања. Ако је само пена проблем, можеш да купиш разне "мућкалице" за млеко од оних из Лидла за пар хиљада, до неких бољих модела који су стотак евра, и решио си проблем. Ако је проблем и кафа, ту мораш да даш више детаља, шта ти конкретно смета у кафи коју прави тај "DELONGHI", који млин користиш, коју кафу си користио (и колико стару), бар толико за почетак.
Koristio sam samo samlevene kafe u vakum pakovanjima od 250g. Jačina od 5/10 do 10/10.( npr SEGAFREDO Espresso Casa, LAVAZZA Crema e Gusto itd.) sa manje ili više creme. Skladištim kafu u limenci previđenu za kafu sa dobrim zatvaranjem. Izučavao sam 2 meseca sve moguce varijanti (sa dužim ili kraćim zagrevanjem aparata pre pravljenje kafe, različite nivoe pritiska tj sabijanja kafe.) Ali mi espresso nema onaj cremasti izgled niti ukus kakav očekujem. A cappuccino nama šanse da napravim ni približno kao u kaficu.

Koristio sam

Koristio sam samo samlevene kafe u vakum pakovanjima od 250g. Jačina od 5/10 do 10/10.( npr SEGAFREDO Espresso Casa, LAVAZZA Crema e Gusto itd.) sa manje ili više creme. Skladištim kafu u limenci previđenu za kafu sa dobrim zatvaranjem. Izučavao sam 2 meseca sve moguce varijanti (sa dužim ili kraćim zagrevanjem aparata pre pravljenje kafe, različite nivoe pritiska tj sabijanja kafe.) Ali mi espresso nema onaj cremasti izgled niti ukus kakav očekujem. A cappuccino nama šanse da napravim ni približno kao u kaficu.

Ja imam Delonghi Dedica EC685. I ja sam koristio mlevenu kafu, fabričke (pressurized) korpe i nije bilo to to. Kafa tanka, nema kreme, nema nekog konkretnog ukusa. Uopšte mi se nije sviđala. Probao sam Kimbo, Lavazza itd. Te su kafe uglavnom stare, izvetrele (bez obzira što su vakumirane), ko zna kako pržene...

Ali kada sam nabavio mlin, botomless portafilter sa standardnom korpom, pristojnu kafu u zrnu koju meljem neposredno pre pripreme, kafa je postala neuporedivo bolja. A aparat je ostao isti. Rekao bih da i tebe muči isto što je i mene.

Prilozi

• IMG_20260123_100342979~2.jpg
    IMG_20260123_100342979~2.jpg
    110.5 KB · Pregleda: 25
@Milosnis018 herr_milan ти је написао оно што бих ти ја препоручио. Млин, па све остало. Имаш у теми препоручене разне млинове (довољно је пар последњих страна да погледаш), и ручне и електричне, од 60ак евра, до пар хиљада.

Ja mogu da demantujem za dedicu e685 , kafa mi je odlicna iz fabriclog portafiltera i single dose cup, lavazza crema gusto zrno,meljem.je u przioni po pola kg, na 3ojku! Odlicna.krema,odlicam balans, 7.5 do 8.3gr u cup i odlicno ispadne! Koristim naravmo wdr i tamper naknadno kupljen!

Poslednja izmena:
Ko ima Dedicu,a koristi botomless portafilter,treba ipak da se informise koliko je to dobro za aparat,ti inzinjeri su ipak predvideli neki drugi portafilter,aparat menja zvuk prilikom rada pumpa ipak trpi tu promenu i pitanje je kad ce da ode,moramo da budemo iskreni taj aparat ima problema i sa postizanjem i odrzavanjem temperature.

Nisam bas siguran da botomless portafilter ima ikakve veze sa svim ovim sto si naveo... Prosto nema logike...

Može samo lakše pumpi da bude sa botomles. Nema nikakav otpor, samo kafa je tu jedina prepreka.

Nazad
Vrh Dno