Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da... našao sam taj. Valjda sam ga eliminisao sa liste zbog ovog:
Pogledajte prilog 513439
Nisam ulazio u detalje. Hvala.
Piše ti u opisu oglasa da je novo. To što ti gledaš je opcija sajta gde samo firma može da izabere novo, on ne prodaje to kao firma i zato to mora da izabere. malo je glupo rešeno na KP, ali postoji zato opis oglasa.

Koja je razlika između:
De'Longhi Aparat za kafu ECAM22.110.SB
De longhi Aparat za kafu Magnifica S ECAM12.121.B
?

Pa to, količina vode, ali ujedno je valjda i vreme ekstrakcije samim tim različito!?
Ja držim na podrazumevanih 40ml i 80ml

Poslednja izmena:
Ne mora da znači. Kod mene regulišem količinu vode i vreme krupnoćom mlevenja, količinom kafe, vrstom kafe i njenom svežinom. Drugim rečima, nije baš jednoznačno, sem ako se kafa i mlevenje ne menja, ali nije ni tad baš, jer ne curi linearno od početka do kraja ekstrakcije.

Naravno, jasno je da se zbog različitih faktora to podešava...
U klipu je priča o podešavanju aparata i pamćenju vremena ekstrakcije u zavisnosti koliko želimo da bude kafe u šoljici (vaga naravno meri).

To i piše u uputstvu:
When adjusting the cup volume, press the button, wait at least 5 seconds after the coffee is dispensed, and then press the button again to confirm the cup volume.
If you do not press the button for volume confirmation, the espresso machine will automatically stop after dispensing the coffee for 75 seconds and set the current volume as the default cup volume.

Uuuuuu, ovo je kafa po mojoj meri 😀 Javi utiske obavezno, ova cherry baš izgleda zanimljivo.

Evo me i ovde da se javim, pre nego sto krenem da iscitavam sve.
Posle xx godina koriscenja Dolce Gusto aparata, pocastili smo se sa Magnifica Evo Next aparatom. Dvoumio se izmedju Philips 5400 i ovog, ali presudili neki review-ovi i komentari prodavca da Delonghi pravi "kvalitetniju" kafu. E sad, s obzirom da smo do sad pili DG kapsule (late i kapucino uglavnom), nisam merodavan da ocenim kvalitet jer pijemo uglavnom kafe sa mlekom, mada volim da popijem i bez mleka neku. E sad, dobrodosli su saveti od vas koji imate slicne aparate sto se tice izbora kafe (uzeli za pocetak Lavazza Crema e Aroma), podesavanja mlevenja i sl.

1763728142404.png

Ide u v60?

GCP 2019 uredjaj, danas ga ukljucio da se greje i otisao da radim. Vracam se posle 40ak min, znam da se ugasio i da ga ukljucim ponovo da se dogreje - nece.
Stiskam prekidac, lampica se upali ali ne zadrzava da svetli. Kako prekidac cokne, tako se lampica ugasi.

Ima li neko ideju sta bi moglo biti?
Preporuka za neki servis u NS.

GCP 2019 uredjaj, danas ga ukljucio da se greje i otisao da radim. Vracam se posle 40ak min, znam da se ugasio i da ga ukljucim ponovo da se dogreje - nece.
Stiskam prekidac, lampica se upali ali ne zadrzava da svetli. Kako prekidac cokne, tako se lampica ugasi.

Ima li neko ideju sta bi moglo biti?
Preporuka za neki servis u NS.
Proveriti termostat, mada ne mora da znaci. To mi prvo pada na pamet.

Taman se smirim Kinezi mi pošalju kupon 😀

Storage.jpg

Puck.jpg

cinija.jpg

krpe.jpg

duvaljka.jpg

kantica.jpg

Gledam danas prilog na tv o K3 Coffee Roasters iz Subotice,da li je neko kupovao kafu od njih i kakvi su utisci,dal da porucujem nesto?

Gledam danas prilog na tv o K3 Coffee Roasters iz Subotice,da li je neko kupovao kafu od njih i kakvi su utisci,dal da porucujem nesto?
Uzimao sam ja, moja preporuka, imaju lepe kafe (Magic recimo=, ali pobeđuje to što ne plaćam poštarinu kada naručujem preko shopstera.

Cena kafe Berlin 2025.jpg

Jeftinija specialty kafa, u Berlinu, od nase komercijalne. 😉

Ništa ne čudi, pitanje je šta kod nas nije skuplje, čak i u poređenju sa zemljama gde je minimalac duplo veći.
Ja rođacima iz Austrije uvek tražim da mi pošalju kilo neke komercijalne kafe od tipa 10ak evra, koja je po kvalitetu sličnija onome što kod nas za te pare prodaju 250g.

Što se datuma pečenja i korišćenja, da obično stave godinu dana nakon pečenja, ali ja sam skoro baš našao neku kafu od prošlog novembra, uopšte nema ukus. Zavisi i od tipa pečenja naravno, nekim light roast-ovima je potrebno i malo duže od mesec dana da dođu do izražaja, neke su sjajne već posle 7-10 dana. Sve preko mesec i po ne bih koristio više.
I šta kažeš, rođaci nadju baš za tebe komercijalnu kafu pečenu pre max nedelju-dve kako bi ti stigao da popiješ ceo kilogram dok ne prođe mesec i po?

Tu kafu kupujem za goste 😉 Bukvalno svi koji mi dođu preferiraju više komercijalni dark roast nego bilo koje specijalno zrno koje uzimam. A meni je ok za kapućino svakako. Ne vidim bilo kakva odstupanja u stajanju, osim što moram da pritegnem grind size pa izmorim ruke dok sameljem.
Za light roast i moj dnevni V60 je drugačija priča. No to niko osim mene ne konzumira, tu imam prava da budem snob koliko hoću.

2025-11-19_16-11-30-267.jpg

Ova kesa im je bila najbajatija, u radnji, sto sam uspeo da vidim.

Taman za goste i obične smrtnike 😊ili za kafu sa mlekom.. Mada, pinovao bih tu poruku za sve ostale forumase koji ovde olako dobiju odgovor od eskperata koji bacaju/ne kupuju takvu kafu za sebe.. Ipak nije tako strašno ako nisi barista ☕️

Poslednja izmena:
Kafa je kao i svaka druga narminica, svakako je kvalitetnija i zdravija kad je sveža. Spremanje espreso kafe je dobra metoda gde se ta osobina poprilično direktno pokaže u samom procesu i rezultatu i ide do te mere, da neke komercijalne kafe su takvog kvaliteta, da ni ne može da se spremi kafa, bez presurizovane korpe. Govorim o samom procesu, gde nisi ni došao do rezultata da ga probaš, već imaš informaciju šta ćeš da popiješ.

Pritom nije ni toliko skupo ni nedokučivo kako predstavljaš. Da li ćeš da kupiš parizer od 150 ili ramstek od 1000 za kilo, postoji razlika. Većina ne bi znala ni da spremi taj ramstek kako bog zapoveda, zahteva investiciju u krmenadle od 300din, pileći batak, spremanje i pogreške, onda si spreman da pređeš na ramstek. Espreso blendovi o kojima se ovde piše, uopšte nisu toliko skupi. Nema nikakve potrebe da se bude ciničan u vezi objektivnog minimuma da se proizvede espreso na način kako je taj proces predviđen da funkcioniše. Presurizovane korpe su workaround procesa.

Evo me i ovde da se javim, pre nego sto krenem da iscitavam sve.
Posle xx godina koriscenja Dolce Gusto aparata, pocastili smo se sa Magnifica Evo Next aparatom. Dvoumio se izmedju Philips 5400 i ovog, ali presudili neki review-ovi i komentari prodavca da Delonghi pravi "kvalitetniju" kafu. E sad, s obzirom da smo do sad pili DG kapsule (late i kapucino uglavnom), nisam merodavan da ocenim kvalitet jer pijemo uglavnom kafe sa mlekom, mada volim da popijem i bez mleka neku. E sad, dobrodosli su saveti od vas koji imate slicne aparate sto se tice izbora kafe (uzeli za pocetak Lavazza Crema e Aroma), podesavanja mlevenja i sl.

Pogledajte prilog 513756
Za pocetak, pojacaj jacinu kafe na maksimum, pa tako napravi 10ak kafa, da aparat podesi duzinu mlevenja.

Ukoliko ekstrakcija traje ispod 15ak s, onda mozes podesiti mlevenje za podeok nize (inace, mlin podesavas iskljucivo kada aparat melje, tj. dok mlin radi). Kada ekstrakcija bude trajala izmedju 15-25s (za klasican espresso -30-40ml), aparat je podesen za datu kafu.

Sto se tice temperature, nju podesi na najvisu, pa eventualno smanjuj, ukoliko kafa bude previse gorka.

To bi bile neke osnovne smernice za podesavanje. Izbor kafa je u sustini sirok, ukoliko se koriste komercijane, tipa Vergnano, Kimbo, Lavazza i slicne (medium/dark przenje). Za speciality vec mora pojedinacna proba, a preporucljivo je da bude medium ili tamnije przena.

Poslednja izmena:
Vidim da melo roasters imaju kafu koja je 4000 kilo takozvani test roast. E sada znajuci njihovu kafu mislim da je i takva odlicna za 30ak eura. Mozda nekome bude zanimljivo

Uf, ne znam, ja sam sad na heapconu dobio neku njihovu kesicu koju je Nordeus brendirao - ne liči ni na šta.

Edit:

Sad sam video zapravo o čemu se radi i ovo mi se sviđa kao koncept, samo bih voleo da znam unapred šta kupujem 😀

nema baš nikakvog razloga da ovaj hobi bude zatrovan. barem sam stekao mišljenje da ovde niko nikom ne spočitava ko kakvu kafu pije i koliko za nju plaća. ako se nekom sviđa ukus uglja umočen u kišnicu prikupljenu iz oluka, meni je to potpuno ok, nemam ništa protiv, samo napred. samo nije ok generalizovati priču da je to najbolja kafa na svetu.

Nazad
Vrh Dno