Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Hvala, daj mi kontakte, trebaće. U međuvremenu je prestalo da curi, ali svakako će trebati servis.

Jedno pitanje:
imam ogromnu razliku u ukusu kada mi se kafa ohladi. Postane poprilicno neprijatna da se pije, kisela, gorka, slana (kako kad)... Dok kada je vruca, ima dobru aromu...

Je'l to normalno?

Jel ti jagnjetina ista kad je topla i kad se ohladi? E tako je i ovde :)

Pa istina... :ROFLMAO:
Samo me zanimalo na koju stranu vuce ukus kada se ohladi :) Da li je normalno da se toliko promeni da skoro pa ne moze da se pije...

Danas sam konacno napravio dobar shot, koji je vukao na neko bobicasto voce... Nije imao los aftertaste, blaaagaaa kiselost, ali kad se ohladila bila je dosta losija...
Janje mogu i ladno da jedem :)

Sve meni promeni ukus u odnosu na toplo kad je, kafa pogotovo kad nije topla... Ne znam da li si bio u Italiji, meni dok nisam bio kafedzija bilo čudno što ljudi dolaze za šank popiju ili makijato ili ristreto za minut i odlaze, samo se menjaju ljudi za šankom. Tad sam shvatio da espresso kad odstoji može da se baci, bio on sa mlekom ili bez mleka isto je.

Filter kafe dobijaju fine arome kako se hlade - ali čak i one nisu baš lepe kad su potpuno hladne.

Rado popijem i ohlađen ovaj moj espreso, kad ostane zaboravljen. Trebalo bi od kvalitetne kafe kad se dobro spremi da je lep napitak i kad se ohladi. Naravno, nije isto.

Nije ni dobra janjetina loša hladna, dapače.

Sve meni promeni ukus u odnosu na toplo kad je, kafa pogotovo kad nije topla... Ne znam da li si bio u Italiji, meni dok nisam bio kafedzija bilo čudno što ljudi dolaze za šank popiju ili makijato ili ristreto za minut i odlaze, samo se menjaju ljudi za šankom. Tad sam shvatio da espresso kad odstoji može da se baci, bio on sa mlekom ili bez mleka isto je.
bio par puta, ali iskreno nisam tad bio mnogo upoznat sa espressom osim sam ga pio po kaficima kao izvor kofeina i sto je bio svaki manje vise isti... Tako da sam u Italiji preusmerio paznju na neke druge stvari :)
Ali da, znaci normalno je da bude drasticna razlika izmedju toplog i hladnog espressa, sto ustvari ima logike kad malo bolje razmislim...

Da li neko koristi ove Sencor aparate?

Prilozi

• Snimak ekrana 2025-06-10 093515.png
    Snimak ekrana 2025-06-10 093515.png
    43.9 KB · Pregleda: 44
Moze li mala pomoc sa pravljenjem prve kafe na Sage Bambino plus aparatu, uz Sage Smart Grinder Pro Mlin. Na sta treba obratiti paznju? Kupio sam Kimbo Napoli kafu u zrnu. Pa me interesuje na koju granulaciju treba da sameljem kafu i da li je potrebno raditi neka fina podesavanja hardvera :).

Prilozi

• IMG_6483.jpeg
    IMG_6483.jpeg
    176.1 KB · Pregleda: 24
Nađi na guglu šta ljudi stavljaju sa istim mlinom i počni da spremaš.

Ja ne bih dalje kupovao te Kimbo kafe Pročitaj sa pakovanja kada je datum pečenja, ako postoji. Ako ne postoji, takve kafe ubuduće ne kupuješ.

Ok. U prodavnici mi rekose da je ta kafa dobra pa sam zato kupio.
Koje kafe preporucujes? Inace u kuci pijemo standardnu crnu kafu, bez secera i dodataka.

Mnogo se ponavljamo u temi, kao dan mrmota. Kafa treba da je sveža, sa datumom pečenja. Neotvorena može da bude veoma dobra do 2 meseca, pa i do 5-6 ponekad. Da se razumemo, može sve da se popije, nećeš se otrovati, ali drugačije ide ekstrakcija, ukus značajno popušta. Ako nastavi da degradira dolazi do stanja u kom toliko sitno ne možeš da je samelješ, a da ne zapušiš aparat. Možda može da se koristi za neke druge napitke, ali za espreso više ne.

Imamo i preporuke kafa u temi. Nije uopšte jeftin sport, ali nije ni ta oprema bila mala investicija da bi nagrdio rezultat prvim i osnovnim sastojkom u pripremi kafe.

Kimbo je verovatno prepečeno, veoma tamno zrno. Ja sam uspevao da dobijem iz takve kafe rezultat skraćivanjem ispod 1:2 izlaz. Krati do 1:1, tj. iz 15g kafe od 30 pa do 15g napitka, za 25-35 sekundi ekstrakcije, na primer.

Љубитељи кафе,
Потребна ми је ваша помоћ, одлучио сам да се частим једним полу-аутоматским апаратом и млином, па не бих да направим грешку у корацима и купим нешто што је "лоше" или нешто што нећу да користим. Упао сам у замку чим сам почео да пратим ову тему на дневном нивоу, и поред ње и "Reddit" и "home-barista", јер сада "многоумљењу" нема краја...
Кренуо сам да разматрам модел за моделом, и то : "Gaggia Classic" + сви модови, "Rancilio Silvia" + сви модови, "Sage/Breville Bambino Plus", "Gemilai CRM3007L/Z-MiiCoffee-Turin Legato","Lelit Anna Pid", "Lelit Victoria", "Profitec Go", "Rancilio Silvia Pro X", "Ecm Classika Pid / Puristika", "Quick Mill Pop Up", "Vibiemme Domobar Stainless Steel / Junior HX / пар варијација", и ту сам видео да сам "застранио", да сам од машине за 400/500 евра отишао на 1200 евра. За први полуаутомат мислим да је то много, а и немам дрво са ког берем новац...
Од млинова сам гледао DF54 / DF64 Gen 2, Eureka Mignon Zero / Specialita / Libra (овај модел сао због млевења "на грам"), мени најлепши "Varia VS3" од ког сам скоро одмах и одустао, и TIMEMORE 064S.
Мислим да је Lelit Anna Pid, (евентуално Lelit Victoria) упарена са DF54 сасвим довољно за почетак. А поручио бих преко "espressocoffeeshop" па можда и нека Eureka падне јер се добије попуст на "групну" куповину.
Знам да је Anna 57мм, већ сам нашао тампер и нивелатор ("Motta" у домаћој радњи или Ascaso Tamper 57/58mm из увоза), "IMS" туш (тачније 2, CI200IM и CI35WM), и корпе (B642TH19,5N за 7/9гр и B642TH22N- за 14/16 гр, алтернативе Ascaso I.280).
Дневно би се правиле 2-3 кафе (евентуално нека више ако се извештим, или нека мање ако закажем), повремено неки млечни напитак.
Извињавам се што је пост овако дуг, али фемкам се већ скоро годину дана шта да кипим, и одлучио сам да постујем да бих себе натерао да пресечем уз вашу помоћ.

Да ли мислите да је ово добар "комбо" или је ипак боље ићи на нешто друго док се "учим" ?
Да ли сам заборавио нешто од опреме ?
Да ли има смисла користити комерцијалне кафе док се не навикнем да опрему ? Ако има, да ли узети већ самлевену или у зрну ?
Како је рођендан за 2 месеца, да ли сте вољни да помогнете поново кад се сутра предомислим и изаберем нешто од 58мм :ROFLMAO: ?

Zar se uz Lelit Anna ne dobijaju IMS korpe?
Pozdrav
То сам и ја мислио али сам нашао да наводно нису, тј да су ове које сам ИМС продаје далеко боље од ове ид "кооперације" Лелит-а и ИМС-а.
Е сад, ја нема махину, а ни корпе па да упоредим или изнесем утиске.

@Ximi

Glavno pitanje je koliko si novca spreman da izdvojiš kako za aparat tako i za mlin za kafu.

Obzirom da imam Lelit Annu, par komentara sa moje strane vezano za tvoju nedoumicu , bazirano na onome što si naveo a da je meni poznato:

1. Lelit Victoria je ozbiljnija mašina u odnosu na Annu i košta skoro 50% više. (https://www.lelit.com/en-us/product/victoria-pesvi01?sku=PESVI01BSS1BXX1 vs https://www.lelit.com/en-us/product/anna-pesan06?sku=PESAN06PSS1BXX1).
58mm portafilter, bolja izrada, preinfuzija, senzor vode u tanku, mod automatskog čišćenja, filter za vodu, ...
Naravno, to Annu ne čini nužno lošom i uz malo truda, pravimo lepu kafu.
2. Uz Annu se dobijaju neke Lelit korpe koju su samo za prvu pomoć i odmah sam uzeo single i double dose IMS koje si naveo i koje su neuporedivo kvalitetnije i po materijalu i po preciznosti izrade.
Iz single dose nisam uspeo da izvučen kafu jer čak i kada bi stavio maximum od 9gr, tamper od 57.5mm (koji bez problema tampuje u double dose korpi) ne stiže do nivoa kafe. Kupio sam i 57mm tamper ne bi li mogao da koristim tu korpu, ali sa istim ishodom tako da sam ostao samo na double dose IMS korpi.
Za Annu, ovo je jedina opcija što se kvalitetnih korpi tiče, dok za Victorijinih 58mm imaš sijaset proizvođača pa možeš da biraš.

Što se tiče mlina, najčešće sam nalazio preporuku da bude skuplji od aparata jer lošije samlevena kafa neće dati bolje rezultate na skupom aparatu.
Naravno, i ovde važi koliko si u mogućnosti da izdvojiš, pa na osnovu toga gledati koja veličina noževa bi ti bila interesantna (veći nož, uniformnije mlevenje i ukusnija kafa) i da li ti više odgovara On Demand ili Single dose mlin nakon čega bi značajno suzio izbor.
Single dose mlim može da melje dozu za dozom kafe različitog porekla dok kod OD moraš da proteraš neku količinu (skoro celu dozu) nove kafe što dovodi do nepotrebnog bacanja iste.

Što se tiče kafe, moje iskustvo sa komercijalnom kafom je da je odlična kao kompost za cveće.
Obzirom da ćeš dati lep novac za aparaturu, pretpostavljam da hoćeš da piješ dobru i ukusnu kafu a to jedino možeš dobiti iz sveže pečene kafe (7-10 dana od pečenja za početak upotrebe).
Stimovanje mleka za mlečne napitke bi ti verovatno bila novina i ako to nisi radio, trebaće ti neko vreme da "uđeš u štos".
Steameri sa jednim otvorom (na Anni i Victoriji) su malo teži za korišćenje od onih sa više otvora što je uslovljeno količinom i pritiskom pare koja dolazi iz bojlera što uslovljava metodu stimovanja odnosno poziciju steam wanda u lateriji kao i vreme potrebno za stimovanje mleka.

Raspisah se pa ću se ovde zaustaviti, a ti budi slobodan da pitaš šta god bi moglo da te interesuje.

Gledajuci malo na netu podkaste o kafi, u svetu se cesto provlaci kao kontroverzna tema fermentacija kafe, gde se kafa fermentise sa vocem kako bi dobila aromu te odredjene vocke. Neki su za neki protiv. Smatra se da ce vremenom kvalitet kafe biti manje bitan, vec ce sve nadomestiti naknadnom fermetacijom, tako da vec imamo kafu sa ukusom pine, odnosno borovine
Ja trenutno pijem jednu vocnu i osecaj je top, pogotovo hladna kafa kao da se pije sok.
Bilo je u jednoj nasoj przionici, fermentisana kafa sa ukusom milksejka, ludilo.
Da li je neko kod nas nailzaio na takve slucajeve u nekim przionicama, vidim da u sonderu imaju?

Ja se trudim da pijem isključivo takve😅

U Hotelu Beograd je bila jedna jako lepa Kolumbija koja je vukla na breskvu. Aroma Nativo serija od Male radionice kafe je takva, veoma lepe arome. U Pržionici je bila Etiopija, čini mi se, ali smo je zvali limun tart - vrlo zanimljiva kafa.

^ Evo je Kolumbija iz HB fermentisana sa Breskvom :)

IMG20250316152700.jpg

Ostalo mi još malo u zamrzivač.

Takođe mnogo bolje takve kafe za filter, tj. ja perferiram aeropres. Šteta kroz aparat, skupe ko đavo, a sprži te specifične note.

Mislim da se u procesu obrade tih kafa ne koristi nikakvo voće, tj. da se dešava jednostavno kao sa vinima. Različite sorte i procesi fermentacije oslobađaju u drugačijem odnosu supstance.

GPT kaže ovo:
  • Esterski spojevi, aldehidi i laktoni su odgovorni za note poput breskve, maline, borovnice.
  • Primer: β-damascenone daje notu breskve u nekim naturals iz Etiopije.

Kupujem Etiopiju koja toliko miriše na borovnicu kad se otvori prvi put kesa u toku dana, a tek kad se melje na ručnom mlinu... Čudesno.

@Yellow Pinky
Пре свега хвала ти што си се јавио и поделио своје утиске, то ми много значи.
Знам да је Викториа много боља машина, само што сам је ја нашао по повољнијој цени него што је на званичном сајту Викториа, опет то са 15% царине и 20% пдв-а дође до неких 950 евра. Мислим да нема сврхе дати хрпу новца у старту, а да опрема стоји док ја не научим све што треба, и док се не извештiм да то и стварно урадим како треба кад год пожелим.
Тако да сам сам себи "скресао" буџет на неких 800-900 евра, није ми проблем да додам 100-200 ако баш вреди.
Што се млина тиче, исте препоруке сам и ја прочитао, тј. да је боље дати више новца за млин, него за апарат. Али сам гледао "Хофмана" и "Хендрика" и испада да је ДФ54 јако добар, нарочито са Хендриковим модом и другим "ножевима" (по њему даје боље резултате него да пређеш на 64). Са друге стране, рачунам да док ја "сазрим" биће и нових бољих (и надам се повољнијих) млинова. За сам млин није ми проблем да поручим и ДФ64, има она фора са сниженом ценом ако чекаш месец дана, плус не би требало да има царине јер је "made in PRC".
Ако тампер зеза, нашао сам да и "normcor" сада има од 57мм, па могу да се преоријентишем на њега, а додатне корпе се подразумевају. Ја у 90% случајева пијем дупли, па нећу да имам проблем са кратким, али ако већ могу да пробам други тампер који може да помогне другима, зашто да не.
Као што написах на почетку, много ми значи ако си ти задовољан као неко са више искуства, тако да вероватно идем са почетном идејом.
Алтернатива ми је била Бамбино плус и ДФ54/64, али ми је он некеко много "аутоматски", а мање више исто кошта. Кад већ узимам, да узмем "Ану" бар да се мало мучим и уживам у плодовима рада. Мислим да ће кафа да ми буде највећи проблем, па скупљам све ове пржионице које спомињете, али ме је некако жао да "бацим" добру кафу. Све се носим мишљу да поотрујем комшилук са килограмом или два комерцијале, да "ухватим руку" па да кренем да уживам са правом кафом.

Заборавио сам да питам, који млин ти користиш ? И, коју вагицу ?

Počni odmah od dobre kafe, nemoj komercijalu. Mnogo je lakše sa svežom kafom raditi, nego sa raspalom. Ne znaš da li je problem do tebe, uređaja, procesa, a kafa zapravo stara. Tj. slobodan si da ideš putem koji želiš, ali ja sam shvatio da je sa mojom opremom (od 150e ukupno) i mojim znanjem sve u najboljem redu, tek kada sam počeo da naručujem svežu kafu. Pomenuta oprema i dalje živa, Viva od 11900 din i dalje u kancelariji samo štanca duple i - savršeni su.

Moje mišljenje je da si mašio temu ako daš 900€ za uređaje, a štekaš na kafi. Ne treba ti ni 200€ trenutno da pripremiš 50x bolju kafu, nego neograničen budžet, a da trošiš komercijalu.

Prvo i osnovno je da piješ dobru kafu, tada je to tek zdrav napitak, koristan, ukusan. Ceo paket. Proces odaberi u zavisnosti od budžeta. Radije bih pio aeropres, moka pot, ali dobro kvalitetno sveže zrno, nego espresso sa kupovnom bajatom izgoretinom.

Vrh Dno