Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Meni Bambino plus i mlin stoje neraspakovaji 6+ meseci. Kad vidim koliko predznanja , zezanja i istrazivanja je potrebno da se dodje do dobre kafe, ni ne raspakuje mi se :). Potrebno je vreme za tako nesto, a u danasnje vreme to je deficitarna roba.
Celo popodne.
Ima razlike naravno, ali ne mora da bude bas po tom scenariju.

Veći pritisak čak dovodi do sporijeg protoka vode jer se jako kompresuje kolač (proverio iz ličng iskustva promenom opruge na GC).
U kasnijem delu se javlja jako puno kanala i ekstrakcija je loša (delovi koji su pre- i podekstakovani). Espresso je i kiseo i gorak u isto vreme. Takođe su i botomless filteri neupotrebljivi sa 12bara oprugom zbog količine prskanja na sve strane.
Ravnomernija ekstrakcija se lakse dobije krupnijim mlevenjem i manjim pritiskom te je zato došlo i do rasta popularnosti turbo shot-ova (6-bara).
Jedno 6 hiljada ovakvih kafa već imamo sa nemodovanom Vivom. Eno je u firmi dve godine, samo ispucava kafe. Setap sam odavno objasnio.

Celo popodne.

Jedno 6 hiljada ovakvih kafa već imamo sa nemodovanom Vivom. Eno je u firmi dve godine, samo ispucava kafe. Setap sam odavno objasnio.

Samo nema vise takve kafe 🤣😜

Ima razlike naravno, ali ne mora da bude bas po tom scenariju.

Veći pritisak čak dovodi do sporijeg protoka vode jer se jako kompresuje kolač (proverio iz ličng iskustva promenom opruge na GC).
U kasnijem delu se javlja jako puno kanala i ekstrakcija je loša (delovi koji su pre- i podekstakovani). Espresso je i kiseo i gorak u isto vreme. Takođe su i botomless filteri neupotrebljivi sa 12bara oprugom zbog količine prskanja na sve strane.
Ravnomernija ekstrakcija se lakse dobije krupnijim mlevenjem i manjim pritiskom te je zato došlo i do rasta popularnosti turbo shot-ova (6-bara).
Probao sam sa pritiskom od 6 bara ali nisam osetio nikakvo poboljsanje u aromi i ukusu, nije mi se svidelo i brzo se vratio na 9 bara.
Mozda kod Gaggie classic ima boljitka zbog ravnomernije temperature jer je kraca ekstrakcija pa se voda ne ohladi, kod E61 grupe nema nikakve razlike, mozda je i gora.

Da li je neko probao kafu za espreso od espressodirekt? Mi smo par puta uzeli od njih za moka pot i bila je dobra.

Alba?

Baš dobra. Eno u firmi naručili nešto drugo i plaču (a rekoh im da ne naručuju). Ostaviš ih malo same u ofisu.

Da li je neko probao kafu za espreso od espressodirekt? Mi smo par puta uzeli od njih za moka pot i bila je dobra.
Trenutno su mi oni glavni "dobavljači" :) Probao Albu, svidela mi se. Sad sam uzeo Brazil da vidim kakva će biti. Sutra je otvaram pa ću javiti utiske. Ako mi ne legne, vraćam se na Albu.
Nevezano za kafu, sviđa mi se što mi imam glatku saradnju sa njima. Kad sam pri kraju, naručim kafu, poštar mi je za par dana ubaci u sanduče (u stvari moj paketomat), platim preko računa i uvek imam svežu kafu bez da je tražim po gradu.

Isto, uzimam Albu da uvek imam, sa kolegom uzeo Etiopiju da podelimo (nisam još otvorio), i pre neki dan videh da ponovo imaju i ostale blendove pa ću možda nešto još uzeti da probam. Meni su odlični.

@svi koji imaju mignon specialita, koliko dugo vam melje dozu za double shot? Meni je na 8s da izbaci 16.5g, razlike su minimalne baš, 0.1g eventualno. I začuđujuće je tih mlin, očekivao sam da bude mnogo, mnogo bučniji. Planiram da nabavim/napravim tilt base I eventualno dial za preciznije podešavanje finoće, da li ima smisla juriti još nešto?

@nidza i ostali ako još neko ima Bambino plus, koliko kafe stavljate u njegovu fabričku korpu? Meni je sa 16g korpa baš puna, da dodirne puck do grupe. Da li uzeti neku drugu korpu? Videh da ima IMS precision u koju ide 18-22g, da li vredi? Inače, odgovaraju dodaci od Gran Gaggia style za Bambino, iako piše da je jedan 53 a drugi 54mm, zapravo je isto. Juče sam čistio stari aparat pa će uskoro na prodaju, prvo ovde na forumu.

Zavisi od kafe. Obično gađam 16g, ali nekad prebacuje. Sad mi je sa ovim svežim blendom koji koristim i zapne mi tanki skrin, jer bude premalo kafe, pa sam dodao do 18g. Bez problema bi stalo i 20g.

Ja nisam menjao korpe, deluje mi baš kvalitetno sve i zadovoljava.

Isto, uzimam Albu da uvek imam, sa kolegom uzeo Etiopiju da podelimo (nisam još otvorio), i pre neki dan videh da ponovo imaju i ostale blendove pa ću možda nešto još uzeti da probam. Meni su odlični.

@svi koji imaju mignon specialita, koliko dugo vam melje dozu za double shot? Meni je na 8s da izbaci 16.5g, razlike su minimalne baš, 0.1g eventualno. I začuđujuće je tih mlin, očekivao sam da bude mnogo, mnogo bučniji. Planiram da nabavim/napravim tilt base I eventualno dial za preciznije podešavanje finoće, da li ima smisla juriti još nešto?

@nidza i ostali ako još neko ima Bambino plus, koliko kafe stavljate u njegovu fabričku korpu? Meni je sa 16g korpa baš puna, da dodirne puck do grupe. Da li uzeti neku drugu korpu? Videh da ima IMS precision u koju ide 18-22g, da li vredi? Inače, odgovaraju dodaci od Gran Gaggia style za Bambino, iako piše da je jedan 53 a drugi 54mm, zapravo je isto. Juče sam čistio stari aparat pa će uskoro na prodaju, prvo ovde na forumu.
Zasto tilt i koja je svrha istog? Ako je uredjaj projektovan da radi uspravno zasto ga postavljati po uglom, moze samo da skodi uredjaju.
Zar ovako neka opcija nije bolja?
D_osingFunnel1.jpg

Razlog je smanjenje retentiona, ne znam koliki je retention, ali sam video da se relativno često koriste na forumima. Ne verujem da bi nešto značajno skratilo životni vek mašine. Imam dosing funnel od starog aparata, pasuje, ali kao što rekoh, druga bi bila namena.

Espressodirekt poceo da koristim kad se ugasio apa roaster.Alba blend ,kolumbija i peru odlicni

Razlog je smanjenje retentiona, ne znam koliki je retention, ali sam video da se relativno često koriste na forumima. Ne verujem da bi nešto značajno skratilo životni vek mašine. Imam dosing funnel od starog aparata, pasuje, ali kao što rekoh, druga bi bila namena.
Kod eureke nema grudvica i retencije, koliko stavis toliko izadje.

Imali smo malo kolumbije za probu, dok ne stigne nova :)
18g kafe za 25s izaslo 55gr i sama kafa je za moj ukus dosta kisela. Sta mogu da uradim da bi ubio tu kiselost sem da meljem jos sitnije?

Ja bih usitnio, probao sa dužom preinfuzijom, ako aparat ima, da ekstrakcija bruto u 35s ne prelazi 40g, pa vidi šta će da ispadne. Prebrzo to tebi ide, zato kisi.

Uvek počnem od 1:2 i 25s, 35s preinfuzijom kad je nova espreso kafa, pa ako je tamnija kratim, 1:1.2 25(35)s, a svetlije produžim. Možeš da je probaš u aeropres ako je baš voćkasta, počneš od 16:1. Neke od kafa koje kupujem su nikakve iz Bambina, ali iz aeropresa je čudesna. Te su dobre i kao cold brew, ali mrzi me da ga spremam.

Nema preinfuziju ali sam probao rucno da krene 2-3 sekunde dok se ne pojavi kap kafe ispod filtera pa pauza 10 i nastavi. Tada jedva 1:1,5 izadje.
Fabricki pritisak aparata je na 11-12 bara tako da verovatno dodatno sabije kafu i kasnije ne moze da probije.
Usitnio sam jos malo mlevenje i dobio 1:2 bez preinfuzije sada je ok.

Imao sam prilike da provedem neko vreme u espressodirekt radnji u Valjevu, momak izgleda čestito, radi posao kako valja, a kafa im je bila odlična. Ako nekom to znači, eto :).

Nasledio je Apa dostojno. Ja se nadam će i oni da se vrate u biznis čim pre, neće da valja kada je u knjizi jedno slovo. Neko vreme sam u Turskoj, i ako mi verujete, jedna kafeterija mi šalje kafu koja mi odgovara, ove druge peku jače - ali nije mi žao, prokljuvio sam ih za ristreto. Klasičan dupli šot mi je odvratan, 1:2, a ako to proleti preko, za lavabo samo.

Pijem malo svetliji blend, sa jako malo pene, oprašta tu i tamo kad proleti. Neka veća nadmorska visina izvesno, Etiopija, Kenija.

Zato čaja ima za ne poverovati. Zubi trnu i nama utreniranim na kofein.

Otišao ja danas u Koppa Coffee, pravim se neuk rekoh da vidim da mi radnik preporuči neku kafu, inače svaki put kad dođem neko novi je tu, i vidi se da su tek krenuli da rade.
I lik mi da kafu koja je pečena, pazite sad, prošlog maja :D
Fascinantno.
Tako da, od sad ni kod njih više; sužava se krug mesta gde zapravo i želim da kupujem, mislim da ako se ovako nastavi ostaću bez pržionice za filter kafu. Za espreso je lakše i jeftinije naći, ali *** navikoh da ujutru pijem V60. Izgleda da će neke navike morati da se promene.

Info od espresodirekt-a, prosle godine u Brazilu je bila velika susa, na trzistu nedostaje kafe i cena je otisla gore. Trenutne zalihe koje imaju idu po ovim cenama a kada im stignu nove zalihe bice skuplja kafa.

Gde nabavljate tablete za čišćenje Jura ?

Poslednjih 10-tak godina u svojoj Juri S70 koristio sam Corega tablete za čišćenje proteza koje se kupuju u apotekama. Meni su se pokazale odlično. U aparat ubacujem 1 i po tabletu za svako čišćenje. Postoji više vrsta, ali koje god sam probao efekat čišćenja je isti. U ponudi su bile su neke sa mirisom paste za zube i neke neutral, ako se sećam.

Ja sam u ED uzeo oba sredstva, i za flushback i kesice za dekalcifikaciju. Ovde neko preporučio. Tako sam i došao do njihove kafe, video da ima na sajtu pa naručio da probam. Za flushback mislim da imam za 50 godina, jedno pola kile je flajka sa prahom,

Nasledio je Apa dostojno. Ja se nadam će i oni da se vrate u biznis čim pre, neće da valja kada je u knjizi jedno slovo. Neko vreme sam u Turskoj, i ako mi verujete, jedna kafeterija mi šalje kafu koja mi odgovara, ove druge peku jače - ali nije mi žao, prokljuvio sam ih za ristreto. Klasičan dupli šot mi je odvratan, 1:2, a ako to proleti preko, za lavabo samo.

Pijem malo svetliji blend, sa jako malo pene, oprašta tu i tamo kad proleti. Neka veća nadmorska visina izvesno, Etiopija, Kenija.

Zato čaja ima za ne poverovati. Zubi trnu i nama utreniranim na kofein.
Bio sam nekoliko puta u Turskoj, čaj im je ubica pogotovo onaj crni što piju na hektolitre, a kafu nisam našao neku dobru iskreno, pa sam većinom čaj pio.

Upravo probao Brazil od espressodirect. Trebao bi mi savet ako je neko pio istu. Koji recept? Koliko sekundi, in, out?
Meni je veoma pitka kafa. Možda se zadržim na njoj, ali voleo bih da izvučem malo više arome. Napravio sam lungo pa je verovatno zato malo blaža. Miris mi je posebno interesantan. Ne mogu da procenim šta je, ali kao da je ili prženi lešnik ili badem,... nešto orašasto. Zamirisao sam celu kuhinju samo što sam otvorio kesu i samleo za jedan dupli espresso :)
Alba mi isto lepo miriše, ali ovaj Brazil je baš nekako specifičan miris.

Takođe, prvi put sam očistio aparat tabletom. Posle dosta kilograma i više meseci korišćenja. Trudiću se da radim to češće. Milin nisam očistio. To ću kad potrošim ovo što sam sad sipao u njega. Kako vi čistite mlin. Da li smem da ga izduvam kompresorom? :D

Otišao ja danas u Koppa Coffee, pravim se neuk rekoh da vidim da mi radnik preporuči neku kafu, inače svaki put kad dođem neko novi je tu, i vidi se da su tek krenuli da rade.
I lik mi da kafu koja je pečena, pazite sad, prošlog maja :D
Fascinantno.
Tako da, od sad ni kod njih više; sužava se krug mesta gde zapravo i želim da kupujem, mislim da ako se ovako nastavi ostaću bez pržionice za filter kafu. Za espreso je lakše i jeftinije naći, ali *** navikoh da ujutru pijem V60. Izgleda da će neke navike morati da se promene.
Znaci bilo koristi neke od mene. Tebe bar nisu prevarili, priznali na pakovanju da je maj u pitanju, meni ladno uvalili prastaru kafu sa datumom :pre 5 dana"

Pre neki dan je prodavac bio 1 presuncani koji dobro govori ... engleski :D

p.s.
Narucio sam oro nero iz SD, javljam kakav je kad stigne

Pre neki dan je prodavac bio 1 presuncani koji dobro govori ... engleski :D

Aha znači on i dalje radi, njega sam sreo pre mesec i po, dobro je da ne odlaze tako često kao što mi se činilo :D Još u tom trenu upadne neka starija žena koja ne zna reč engleskog, jedva se snašli.

Aha znači on i dalje radi, njega sam sreo pre mesec i po, dobro je da ne odlaze tako često kao što mi se činilo :D Još u tom trenu upadne neka starija žena koja ne zna reč engleskog, jedva se snašli.

Ah, to je onda kod Hrama. Ja sam ukapirao da ih ima puno jer su studentarija, niko ne radi full-time. Malo me smara što tu prodaju samo na kilo (ne trošim preterano brzo pa neću da propadne), na bulevaru je bilo i pakovanja od 250g.

Da li je neko uzimao iz Belgrade Roasting Company? A K3 coffee? U suštini smara me što moram da plaćam dostavu, a na kraju ne znam ni da li će mi se dopasti.

Nazad
Vrh Dno