Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Posle dugogodišnje upotrebe Nespresso uređaja odlučio sam se za sledeći korak. Što se tiče mlina 99.99% ću uzeti DF64 v2 (sa idejom da u nekom trenutku unutra stavim SSP Espresso). Što se tiče espresso aparata imam dilemu između Lelit Victoria i Profitec Go (ne bih davao preko 1.000e za aparat). Zanima me da li neko ovde ima iskustva sa ovim aparatima kao i mišljenje ostalih.

Ja imam Viktoriju, pored kolege koji je dao dobar pro et contra presek obe mašine, rekao bih i ja da ideš na Profitec Go.
Zapravo, ne znam gde bi je uzimao, ali u trenutku kad sam ja gledao, imao sam tu mašinu na umu, ali ne i mogućnost da je nabavim ovde, tako da sam odabrao Viktoriju.
Napomenuo bih da ako ne držiš šoljicu na vagi, rešetka ispod će da se trese i šoljica će da vibrira, ovo može biti izuzetno iritantno. Ja uglavnom koristim vagu osim kad sipam u dve šolje za dva kapućina, ali svakako od mašine koja košta toliko očekuješ da reše takav problem.

No ključna razlika jeste što Profitec ima lakšu mogućnost podešavanja pritiska, i spuštanja na 9bara, dok je za Viktoriju to jedan obimniji poduhvat sa rastavljanjem čitave mašine, i potencijalnim problemom koji nastane ako se potpuno zezne mesingani deo koji treba da se odvrne da bi se spustio na niži pritisak.
Ja se još nisam odvažio da ovo odradim, dosta ljudi kažu da je kafa znatno bolja i manje gorka (što meni često smeta jer smatram da nije uvek inherentna osobina samog zrna), ali eto - treba samo da skapiram koji trenutak je idealan da odradim nešto što bi trebalo da dolazi po difoltu sa mašinom, nešto što će mi tu mašinu možda izbaciti iz upotrebe duže vreme dok ne nabavim rezervni deo ako zeznem proces.
 
Ja imam Viktoriju, pored kolege koji je dao dobar pro et contra presek obe mašine, rekao bih i ja da ideš na Profitec Go.
Zapravo, ne znam gde bi je uzimao, ali u trenutku kad sam ja gledao, imao sam tu mašinu na umu, ali ne i mogućnost da je nabavim ovde, tako da sam odabrao Viktoriju.
Napomenuo bih da ako ne držiš šoljicu na vagi, rešetka ispod će da se trese i šoljica će da vibrira, ovo može biti izuzetno iritantno. Ja uglavnom koristim vagu osim kad sipam u dve šolje za dva kapućina, ali svakako od mašine koja košta toliko očekuješ da reše takav problem.

No ključna razlika jeste što Profitec ima lakšu mogućnost podešavanja pritiska, i spuštanja na 9bara, dok je za Viktoriju to jedan obimniji poduhvat sa rastavljanjem čitave mašine, i potencijalnim problemom koji nastane ako se potpuno zezne mesingani deo koji treba da se odvrne da bi se spustio na niži pritisak.
Ja se još nisam odvažio da ovo odradim, dosta ljudi kažu da je kafa znatno bolja i manje gorka (što meni često smeta jer smatram da nije uvek inherentna osobina samog zrna), ali eto - treba samo da skapiram koji trenutak je idealan da odradim nešto što bi trebalo da dolazi po difoltu sa mašinom, nešto što će mi tu mašinu možda izbaciti iz upotrebe duže vreme dok ne nabavim rezervni deo ako zeznem proces.
Mislio sam da uzmem na KupujemProdajem. Nisam uspeo da nadjem u madjarskoj (bar google nije izbacio).
 
U maxi-i ima deloghi ecp 31.21 za samo 9k dinara. Meni crkla gran gaggia, pa uzeo kao zamenu, pravi bolju kafu od gaggie...
Ima li negde u Ns još, tj dal je bilo uopšte... Ja tražio sinoć okolo, nisam našao
 
Mozda glupo pitanje, da li je opravdan prelazak sa Nespressa na ovo? Hocu da kupim neki full automatik, ali nisam jos nacisto sta bih, a svakako bih da cancel-ujem Nespresso, tripujem da su te aluminijumske kapsule stetne na duzi rok. Pa bih ovo mozda razmotrio kao neko prelazno resenje....

Plaćaš novcem i nižim kvalitetom lakoću korišćenja, koja je stvarno bez premca. Uređaj lep, kompaktan, dva dugmeta.

Samo rezultat sporan.

Citirao si iznad manualni uređaj.
 
Nisam pročitao ovde, a ni na drugim mestima gde bih još više očekivao. Izvinite ako je svima poznato.

Dobio sam svež dark roast i, naravno, probao klasika 1:2 ulaz izlaz, dobio čist garež.

Međutim, 1:1.2 crna čokolada, karamel. Klasičan italijanski espreso, tj. ovo mu dođe više ristreto.
 
I temperatura dole, ako moze, nekad i do 85-88c.
 
Skratio sam i neki golden roast, tako su ga krstili, mada je to za moje pojmove i dalje malo tamnije. Druga kafa.
 
Sinoć sam bio u mega maxiju na vilinim vodama u Beogradu, bilo je ovih aparata jako puno što su na akciji, pa ako nekome treba..
 
Danas sam kupio u kafeteriji komsijskoj zrna od kojih su mi napravili odlican espreso, ali Sage Barista Pro mlin ne moze da samelje dovoljno fino (kvacilo preskace). Narucio sam Eureka Mignon Specialita, javljam sa slikama cim stigne!
 
Danas sam kupio u kafeteriji komsijskoj zrna od kojih su mi napravili odlican espreso, ali Sage Barista Pro mlin ne moze da samelje dovoljno fino (kvacilo preskace). Narucio sam Eureka Mignon Specialita, javljam sa slikama cim stigne!
pitao sam ranije nekad kakav je mlin na sage barista express ali ne dobih odgovor... verujem da je isti ili slican kao na pro, pa eto, da pitam za iskustva? a pitam jer imam supper jolly pa sam mislio ako je mlin na barista express dobar, da ovaj prodam, da mi ne zauzima mesto...
 
Pozdrav drugari, kupio sam ovaj aparat za kafu Delonghi jel valja cemu, ne znam tacno ni da ga koristim uzeo sam neku barista kafu da ga isprobam ali ne znam bas da podesim ovo za mlin i min max da ispadne lepa kafa…
Jel dobar ovaj aparat ima li neko iskustva, Delonghi magnifica S? Svaki savet dobrodosao
 

Prilozi

  • IMG_7262.jpeg
    IMG_7262.jpeg
    149.4 KB · Pregleda: 66
Izvini kolega al ti imas kafu i imas aparat. Probaj pa ti nama reci :)
 
Ma gde, ima dosta podesavanja pomalo toutube gledam, do juce je bio bućkuriš sta sam pravio, danas malo lici na kafu ali jos nije to sto bih hteo videcemo. Zbog toga pitam mozda ga neko ima ili imao pa zna ponesto, ali je ova marka krš pa da se ne nadam puno.
 
Kupi svežu dobru kafu pa probaj ponovo. Hint da ne lutaš, oko 3000 je kg dobre kafe, pa naviše.

Gledaj datum pečenja.
 
Bogami, ja našao neku Nikaragvu u Lidlu, 900 din pola kile - meni nije ništa posebno, ali svi su oduševljeni kad dođu i probaju.
Moram napomenuti, ranije kad sam im pravio kafe od skupljih zrna, bili su manje oduševljeni. Ovo im izgleda vuče na ono na šta su navikli - izuzetno tamno pečena kafa, i pošto većina pije kapućino, fino im legne.

Ja sebi od nje napravim nekad kapućino, ali više je za goste. Meni odgovara, manji trošak, oni srećniji - win win :D
 
Izgleda da je fuka menjala etiopiju ovo sto sam uzeo nema veze za onom starom hvaljenom etiopijom
 
Stigla danas Eureka Mignon Specialita - oduševljen sam. Teži je od aparata, solidne izrade, sa lakoćom se podešava finoća mlevenja (nema korake već se menja "na potenciometar") i veoma je tih (tiši je od mlina na Sage Baristi Pro bar za oktavu).

Kafu melje sa lakoćom na granulaciji kojoj ugrađeni mlin na aparatu ne može ni da priđe, može tajmerom ili u kontinuitetu i izgleda mi (mada nemam čime da izmerim) da je mlevena kafa uniformna.

Još pokušavam da podesim granulaciju na pravu meru, otišao sam pregrubo prvi put, drugi put blago presitno, sutrašnja jutarnja će biti kako treba izgleda :). Odlična investicija, videćemo se kako će se držati kroz vreme sa oko 52-70g mlevene kafe dnevno.

IMG_1530.jpeg
 
Ima li neko kontakt nekog "madjara" koji bi uvezao Lelit Anu PL41TEM?
Kontaktirao par njih koji rade sa IT opremom i televizorima, neće da rade espresso aparate.

Vidim na kp da jedan prodavac radi Lelit ali je jači sa cenama u odnosu na mađarske cene sa porezom za 20%.
 
Pozdrav drugari, kupio sam ovaj aparat za kafu Delonghi jel valja cemu, ne znam tacno ni da ga koristim uzeo sam neku barista kafu da ga isprobam ali ne znam bas da podesim ovo za mlin i min max da ispadne lepa kafa…
Jel dobar ovaj aparat ima li neko iskustva, Delonghi magnifica S? Svaki savet dobrodosao
Imao sam ja taj aparat delonghi 22.110b do pre jedno dve ipo godine.Sta znam skroz je ok za nekog prosecnog korisnika.
Da bi izvukao onako solidan espreso podesi temperaturu vode na najvisi nivo.Takodje tockic za kolicinu kafe gledaj da bude pa skoro na maksimumu barem na 3/4 i gledaj da mlin dovedes na sto sitnije mlevenje.Kod mene je bio na cini mi se 1.5 ili 2.Treba kafa da tece u tankom mlazu.I mozes mislim sam i da prekines da izlazi kafa kad procenis da je to dovoljno.Dugme za start ponovnim pritiskom na njega mislim da zaustavlja isticanje kafe.Tako da ako ti je mnogo ono sto je u setovanju samog aparata mozes i da smanjis i zaustavis kad tebi odgovara.
Ovo su ti neka pocetna podesavanja aparata sa zvanicnog sajta


Ja sam koristio od kafa kimbo extra crema i bila mi je skroz ok.Koristio i par lavazza top class-isto dobra,super crema-onako.
lavazza crema e aroma plavo pakovaje-isto dobra.
julius meinl caffe crema intenso bila mi je ok.

Inace imas barem za taj aparat na youtube gomilu tutoriala oko podesavanja samog aparata i oko setovanja.
Gledaj da mlin koristis samo dok melje kafu okretanjem na sitnije.Nikako na prazno.
I ne znam kakva je ta kafa iz lidla,ako je losa barem ces malo da se ispraksujes dok ne podesis aparat pa onda kupi neku kvalitetniju kafu.
Ova lavazza plava crema i aroma je na pijaci 2000 dinara za 1kg i za pocetak ona ce ti biti skroz ok.
I gledaj da kupujes medium roast kafu,nemoj dark roast da ne bi sjebao mlin posto je dark roast dosta masna kafa.I moze da ti pravi problem sa mlinom.
Ja sam moj cistio od kamenca na svakih dva meseca i koristio sam vodu preciscenu u bokalu aqvafor.
 
Poslednja izmena:
Hvala ti puno na iscrpnom odgovoru brate @bojke1
Ovako mi ispadne kafa kad stavim na max i mlin na 2, dosta mi bude vodna kafa, kad stavim mlin na 6-7 onda dobijem jacinu i manje se oseca voda sto ajd mozda je prihvatljiv espreso. Toplota vode je inace na max. Sad ne znam dal moze da pravi gusci i kraci ispreso da skroz pomalo curi iz aparata zbog gustine, probao sam i sam da prekinem kad mi je dovoljno ali ukus isti ko kad puni sam ko kad ja skratim.
 

Prilozi

  • IMG_7302.jpeg
    IMG_7302.jpeg
    114.7 KB · Pregleda: 26
Poslednja izmena:
Kafa 99%. Probaj neki Kimbo npr i pravi ih krace. Ili jos bolje kupi neki krsteni svez blend negde makar da otklonis mogucnost da je nesto drugo, posle ako zelis da predjes na komercijalne kafe i volis vise taj jak ukus preporucicemo nesto.
 
Ima li neko kontakt nekog "madjara" koji bi uvezao Lelit Anu PL41TEM?
Kontaktirao par njih koji rade sa IT opremom i televizorima, neće da rade espresso aparate.

Vidim na kp da jedan prodavac radi Lelit ali je jači sa cenama u odnosu na mađarske cene sa porezom za 20%.
Ja sam moj budući ECM poručio preko KP korisnika "j A p A n A c". Rok isporuke je dugačak zbog praznika, očekujem aparat negde sredinom februara. Za skuplje stvari insistira na uplati avansa i preuzimanju u Subotici. Ako ti se ne žuri, sačekaj 2-3 nedelje pa ću ti javiti konkretnije utiske o saradnji.

Inače, mislim da KP prodavci imaju neku šemu za brisanje negativnih recenzija. Svi imaju po 0 negativnih ocena, što je statistički nemoguće.
 
Stigla danas Eureka Mignon Specialita - oduševljen sam. Teži je od aparata, solidne izrade, sa lakoćom se podešava finoća mlevenja (nema korake već se menja "na potenciometar") i veoma je tih (tiši je od mlina na Sage Baristi Pro bar za oktavu).

Kafu melje sa lakoćom na granulaciji kojoj ugrađeni mlin na aparatu ne može ni da priđe, može tajmerom ili u kontinuitetu i izgleda mi (mada nemam čime da izmerim) da je mlevena kafa uniformna.

Još pokušavam da podesim granulaciju na pravu meru, otišao sam pregrubo prvi put, drugi put blago presitno, sutrašnja jutarnja će biti kako treba izgleda :). Odlična investicija, videćemo se kako će se držati kroz vreme sa oko 52-70g mlevene kafe dnevno.

Pogledajte prilog 477913

Ima da sluzi, ja sam na mojoj samleo 1150 kafa (oko 20 kg) za godinu i kusur dana i nema znakova umora...
 
Nazad
Vrh Dno