Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nema novog mlina za preporuku za 250e, a da na tom aparatu može da postigne ista.
Taj aparat je low end. Ako ima kršten ručni mlin poput c3, već izvlači max iz aparata.
Opšti savet sam ti dao, ne sviđa ti se...
I nisam pisao dzabe, od te opreme sam ja krenuo i vidim gde skripi i da mi neko sutra da 250e, to bi bilo ni levo ni desno sa tim setupom i razmišljao BiH prvo o boljem aparatu jer je taj Delonghi 3 klase iza pomenute Gaggie, koju entuzijasta može da preradi u top aparat.
Hvala na odgovoru. Ima C3 ručni. U ovom slučaju se više traži električni mlin zato što olakšava postupak pravljenja kafe, a naravno svako povećanje u kvalitetu kafe je dobrodošlo.
Koji mlin već ima? Ako ima bilo koji ručni koji radi posao i kupuje svežu kafu, za 250€ slabo šta ima da parira krštenom ručnom. Ja sam uzeo za jeftine pare, ali preko, Fellow Opus, solidno sam zadovoljan. Kod nas je bio duplo skuplji. Ne vredi ni dinar više od tih <200€ koliko je plaćen.
Hvala na odgovoru! Ima C3 mlin.
 
Probaj sa Opusom da se uklopiš u budžet ako nađeš. Meni on dostojno menja C3, ali brine me kvalitet i dokle će. Ako bude radio par godina je dobra kupovina.
 
Zdravo svima! Potreban mi je savet oko kupovine električnog mlina za kafu. Kupujem ga kao poklon ljubitelju espresa i french pressa. Cenovni rang je do 250eur. Možete li da me posavetujete koji mlinovi su dobri i na šta treba da obratim pažnju kad kupujem mlin?

Evo imas DF 54 na KP iz Madjarske nov (Bačka Topola), koliko vidim cena je 285 eu a mozda i skine neki dinar, to je trenutno best buy za te a i za vece pare.
 
Ovaj C3 mlin što se često spominje, jel to onaj sa aliexpresa mlin?
 
Evo imas DF 54 na KP iz Madjarske nov (Bačka Topola), koliko vidim cena je 285 eu a mozda i skine neki dinar, to je trenutno best buy za te a i za vece pare.
Da se nadovezem:
Pa ako imas neku varijantu, da ti neko uzme preko, za tih 200ak € je best buy.
 
Eh kad se sjetim...
2444_1_l.jpg
 
Pa da. Ko se seća koja patnja.

Ja sam ostao zatečen kad je C3 samleo 14 grama za 40tak sekundi. Bio sam siguran da nešto nije u redu.
 
Već duže vremena ne stižem da pravim kafu onako natenane, pošto stalno nesto žurim. Jutros sam se probudio ranije i rekoh, da se podsetim malo, da napravim kako treba.
Shvatio sam da sam zaboravio da pravim latte art (ako sam ikada i znao), ali sam se brzo podsetio kako da napravim savršeno mleko i kafu po mom ukusu.

Odavno nisam napravio ovako ukusan kapućino (ili je ipak bila kafa late?). Svilenkast od prvog do poslednjeg gutljaja. Zrna su Alba blend koju sam uzeo pre mesec i po po preporuci sa foruma (još uvek me iznenadi prijatan miris dok meljem). 18g in, 40g out u 250ml šolji.

1731171717846.png
Jedva čekam sutra ujutru da napravim i popijem još jedan :D
 
Ručni mlin ako ništa drugo koristim za putovanja. Ne idem iz kuće na više od 2 dana a da nisam poneo ručni mlin.
 
Jel ima nesto bolje od Gaggia Classic ,a cca 400e?
Kod nas teško.
Sačekaj da se pojavi E24 sa mesinganim bojlerom, sadašnju EVO ne kupuj nikako, a ni prethodnu pro, zbog problema sa bojlerom.
Opet će i nova morati da se malo doradi, barem oprugu na 9bara. Po svemu sudeći za Evropu opet stize sa 12 bar-a
 
Do skoro je bio samo Al bojler i on je problematičan za čišćenje kamenca. Od skoro su napravili Al sa oblogom od teflona, koja je relativno brzo počela da otpada sa bojlera.

Od mesinganog su velika očekivanja da će rešiti sve ranije probleme koji muče GC Pro/Evo. Zato će i ponuditi prodaju novog bojlera kao zamenski deo i biće kompatibilan sa prethodnim generacijama.
 
Zar nije mesingani bojler problem?
Pa u praksi je najbolji inox.
Mesingani se koriste odavno i otporniji su od aluminijuma koji je u GC. Bilo je dosta priče i oko olova u mesingu, ali se sada uglavnom koristi bezolovni mesing (tako je i kod E24, stoji "lead-free brass" na site-u).
Veći je 50% od postojećeg bojlera i veća masa = stabilniji i manje potrebe za gađanjem temp. kod Gaggie. Malo duže vreme zagrevanja, koliko vidim grejač nije pojačan...
Iz ličnog iskustva topla preporuka da ne kupuješ sa alu bojlerom. Novom se ljušti oplata (EVO) a stariji model je čist alu. koji je potpuno neotporan na kiseline (ja ga imam i počeo je da se ljuspa nakon godinu dana)... Svaki put pre upotrebe izbacim jedno 400ml vode kroz "steam wand" da sve properem.
 
Sve isto i kod mene, samo što sam primetio ljuspice/opiljke od prvog korišćenja novog aparata.
 
Moze pomoć.
Nisam dugo koristio c3.
Ispadne mi bzvz kafa.
Nastavim ga i sastavom.
Imam mod sa AE.
Na morao do kraja u pravcu kazaljke na satu i zaključao ga.
Vratio 7 klikova u suprotnom smeru i kada vratim jedva da pruža otpor, tj jedva da melje.
Šta može biti?
Na koliko klikova je beše za espresso c3 sa modom?
 
Koju kafu melješ? Koliko je sveža?

C3 je krajnje lak za upotrebu kad je kafa dobra.
 
Tek otvoren i skoro ispečen Julius.
Zaboravio sam da je mod drugo podešavanje :)
Da nije 6,7,8 nego 18 i više...
 
C3 zavrneš da ne može da se pomera, zatim otpustiš za 180 stepeni, pa odatle koriguješ zavisno od svežine kafe, za espresso dupli.
 
Nisam razumeo ovo za 180 stepeni?!
Zar nije fora kada zavrnem da ne šeta, tj lockujem ga, brojim klikova u suprotnom smeru?
 
Ne moraš, napisao sam ti šta je najlakše da odmah budeš blizu dobre kafe, pa broj odatle. Mogao si da moduješ pločicom sa brojevima, ja sam samo takve video na AliE.
 
Ne znam kako bi podesio to?
Sa ovim modom, kao i sa originalnim kada se skine nisam provalio, niti našao tutorijal koji objašnjava kako da se podesi da lock bude na 0.
Našao sam da je neko pisao za c3 na temi, sa ovim modom 18-21 Klik.
Uzeo sam mesec dana star Julius Espresso Classic i našao sam mu neku tačku da je kafa pristojna, ne više od toga.
Verovatno BiH sa nonpresurised portafilterom popravio rezultat?
Sve u svemu, bolje je od onoga što sam imao na automatiku, ali BiH želeo bolje
 
Ne bude na 0 kad zašrafiš do kraja, zašto ti je to uopšte bitno? Otpustiš za 180 stepeni i zapamtiš taj broj kao novi difolt. Lakše ti nego da brojiš 18 klikova, ali to jeste tu negde oko 15-16 (pola od 30 što je pun krug).
 
Nazad
Vrh Dno