Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Potreban mi je savet za kupovinu aparata za kafu..
Do sada sam koristio dolce gusto picolo na patrone (kupovao razne, cak i punio one prazne kapsule sa mlevenom kafom) i zadovoljan sam bio godinama.
Šta kupiti da bude next level što se tiče kafe aparata? Što jeftinije to bolje, neki budget model, može manuelni, može automatski... :)
Meni su preporučili lika iz Surčina, koji ima preko 500 polovnih aparata za kafu. On ih uvozi, servisira i prodaje. Odeš do njega i polako probaš jednu po jednu. Jura je moj savet.

Meni su preporučili lika iz Surčina, koji ima preko 500 polovnih aparata za kafu. On ih uvozi, servisira i prodaje. Odeš do njega i polako probaš jednu po jednu. Jura je moj savet.
Ako može i meni kontakt u DM ili ovde. Hvala!

1730729654154.png

Žetva 2023-2024, datum pečenja 24.10, taman. Dali su mi da ih pomirišem iz par teglica, ovo mi se najviše dopalo, miriše na kakao, čokoladasto nekako. Sa visine je nesumnjivo, na ručnom mlinu se oseti koliko je teže te kafe mleti.

@daxyco , ja sam samleo na 5 u C3 (modovan sa 30 klik), a bilo je na 3 za svež blend espresso dupli šot iz Vive (13.5g), za orijentaciju. 20grama u aeropres, 180-200 nemam pojma ni sam tačno koliko vode, malo i iscuri dok se krčka unutra. Piši i ti šta radiš i šta dobiješ kao rezultat.

Pozdrav svima, mogu li dobiti neke preporuke za espreso aparat koji bi služio za povremenu kucnu upotrebu? Ne trazim nista specijalno skupo , ali ne bih ni neko smece najjeftinije. Da nije prezahtjevan za odrzavanje. Recimo do 300eur

Poslednja izmena:

Tesko je jednostavno odgovoriti i predloziti aparat za 300 evra bez predhodnog uvoda.
Jel si ranije koristio nekakav aparat za espresso i koliko si upucen u materiju? Kakvu kafu pijes, sa ili bez mleka?
Od tipa i cene aparata (a to nije samo aparat nego i mlin i jos sto sta), zavisi da li je to espresso ili neka pišora nalik na Nes kafu ili 2 u 1.
Da li trazis automatski ili poluautomatski aparat...polovan ili nov...Ako trazis aparat za pravi espresso onda je cena dosta viša.

Poslednja izmena:
Nisam koristio ove kucne samo profesionalne kad sam daaavno radio u restoranu. Ja pijem iskljucivo cisti espreso, mada ostali sto nalete bi vecinom popili sa mlijekom . A ne bih komplikovao jos i mlin da kupujem kad sam.vidio vec da ima da se kupi mljevena u pakovanjima po 250g (valjda tolika gramaza moze zadrzati svjezinu i sta li vec dok se ne potrosi? ) Tako da u sustini nisam uopste zahtjevan u tom pogledu ,dovoljno bi mi bilo da kafa koja izadje iz aparata ima iole kreme na vrhu :) ,i da me ne boli glava makar koju godinu od tog aparata u smislu kvarova ,odrzavanja i sl😀

Ako znaš da koristiš profesionalni, zašto bi razmišljao o automatu? Možeš sa ručnim mlinom da se uklopiš u 300eur, verovatno i u 200 sa nekim najosnovnijim manuelcom. Najbolji automat ne može da napravi kafu kao najjeftiniji ručni aparat (od iste kafe).

Ako znaš da koristiš profesionalni, zašto bi razmišljao o automatu? Možeš sa ručnim mlinom da se uklopiš u 300eur, verovatno i u 200 sa nekim najosnovnijim manuelcom. Najbolji automat ne može da napravi kafu kao najjeftiniji ručni aparat (od iste kafe).
Istina.
Verujem da moze da se uklopi sa tom cenom u Sage Bambino i neki C3 mlin (ili da se doda jos malo).
Rekao bih da je bolji izbor nego De Longhi Dedica ili Gaggia Viva, ne pratim to trziste pa ne znam, Nidza bolje zna...
Za ove nabrojane aparate ti i ne treba za pocetak mlin jer imaju presurized korpu-sito, pa mozes da guras tu mlevenu kafu od 250 gr. iz prodavnice.

Poslednja izmena:
  • Like
Reagovanja: tcp
Javili su mi za demi vodu koju sam im poslao. Sve je OK. Biološki i hemijski ispravna.
3 uzorka su bila. Jedan iz balona, jedan prokuvan i jedan pomešan sa česmovačom kako sam pravio. Sva 3 su OK.
Pošto ne mogu da ih molim da mi ispituju svaki novi balon, a vi ste me naplašili, prešao sam na Rosu. Nisam našao u balonu za sada, nego kupujem flaše.

Na instagramu sam ga našao @espresso_aparati_surcin
To je taj.
Odrediti budžet pa se mogu dati predlozi
za 250 do 300€ možeš da kupiš ozbiljan Jura aparat.
Pogledajte prilog 465148

Žetva 2023-2024, datum pečenja 24.10, taman. Dali su mi da ih pomirišem iz par teglica, ovo mi se najviše dopalo, miriše na kakao, čokoladasto nekako. Sa visine je nesumnjivo, na ručnom mlinu se oseti koliko je teže te kafe mleti.

@daxyco , ja sam samleo na 5 u C3 (modovan sa 30 klik), a bilo je na 3 za svež blend espresso dupli šot iz Vive (13.5g), za orijentaciju. 20grama u aeropres, 180-200 nemam pojma ni sam tačno koliko vode, malo i iscuri dok se krčka unutra. Piši i ti šta radiš i šta dobiješ kao rezultat.
Gde može da se kupi ta kafa i po kojoj ceni?

Gde može da se kupi ta kafa i po kojoj ceni?
U Izmiru, 400TL. :D Premošćavam privremenu razdvojenost od Bambina aeropresom.

edit:
Nisam juče gledao podeoke, sipao sam bio 300ml (aeropress je čak 350ml), ko bi rekao da toliko vode staje.

Danas sam samleo kafu na broju 4 (3 je dupli šot espreso), i kroz papir nekih 18gr u 175gr. Bajka od ukusa, ništa sličnije nisam pio od kafi koje sam kupovao kod nas.

Iz aparata ispao pak skoro kao iz portafiltra. Baš je svetla kafa.
1730799099935.png

Poslednja izmena:
Pozdrav,
je li imao neko možda iskustva sa ovim aparatom? Svjestam sam da za ove pare (75 evra) ne mogu da očekujem neke senzacionalne rezultate, ali nadam se da mogu da kafa bude prstojna i ništa lošija od one iz Dolce Gusto kapsula:

Koristio sam ja, crkao je posle nepunih godinu dana. Pristojan aparat za nezahtevne korisnike, verujem da bi mi jos potrajao da ga nisam sprzio 🙂
Javi koji si odabrao. Šta spada pod dodatnu opremu za poboljšanje kvaliteta kafe ? :)
Dedicu, čekam da stigne pa šaljem rezultate. Leveler, tamper, filtere, bottomless portafilter, mlin, distributer kafe...

Poslednja izmena:
Hvala. Meni aparati na Dolce Gusto kapsule traju dvije godine maks, onda krene da kafa da bude losa, tanka, dok se skroz ne zacepe i prestanu da pustaju vodu kroz kapsule. Zato gledam alternative, a ovaj se pojavio na nekom snizenju.

Hvala. Meni aparati na Dolce Gusto kapsule traju dvije godine maks, onda krene da kafa da bude losa, tanka, dok se skroz ne zacepe i prestanu da pustaju vodu kroz kapsule. Zato gledam alternative, a ovaj se pojavio na nekom snizenju.
Kupio sam ga ja burazeru zimus, bio na nekoj akciji 8hiljada. Da ga "uvedem" u samostalno spremanje kafe. Medjutim, on ga ne koristi, u proseku 1 u 10 dana, pa verujem da ce mu trajati dugo. Da se koristi svaki dan, ne znam, zaista, da li duze, od garantnog roka, moze izdrzati. Zanimljivo mi je sto, za tu lovu, nudi recimo volumetrijsko programiranje (kao i Dedika npr ili Bambino). Pozeljno je pre pravljenja prve kafe ispustiti vodu kroz grupu i portafilter (sa korpom), makar 20-30gr, cisto da se zagreje pf (ili to odraditi pod mlazom tople vode), a i da izbaci onu pregrejanu paru. Nakon toga, zavisno od svezine zrna i mlina (dao sam bratu svoj stari kingrinder k4), moze da izbaci pristojnu kafu.
Uglavnom, za 8 do 10 hiljada, bolje iskustvo od bilo koje kapsula varijante.

Zdravo svima! Potreban mi je savet oko kupovine električnog mlina za kafu. Kupujem ga kao poklon ljubitelju espresa i french pressa. Cenovni rang je do 250eur. Možete li da me posavetujete koji mlinovi su dobri i na šta treba da obratim pažnju kad kupujem mlin?

Znam da nije popularno, ali sam svratio pre neki dan do Julius trening centra.
Kupio neki blend, ali su mi skuvali neki dupli espresso tamo.
Ne znam sta sam pio, ali je bilo baš bas dobro.
Imaju i finu opremu koliko sam video...
Kafa koju prodaju je poprilično skupa...
Dadoh 3800 za neki blend koji teško da je bolji od Lavazza Top class po sastavu.

Znam da nije popularno, ali sam svratio pre neki dan do Julius trening centra.
Kupio neki blend, ali su mi skuvali neki dupli espresso tamo.
Ne znam sta sam pio, ali je bilo baš bas dobro.
Imaju i finu opremu koliko sam video...
Kafa koju prodaju je poprilično skupa...
Dadoh 3800 za neki blend koji teško da je bolji od Lavazza Top class po sastavu.
Gde to?

Zdravo svima! Potreban mi je savet oko kupovine električnog mlina za kafu. Kupujem ga kao poklon ljubitelju espresa i french pressa. Cenovni rang je do 250eur. Možete li da me posavetujete koji mlinovi su dobri i na šta treba da obratim pažnju kad kupujem mlin?
Ljubitelju nečega, ko je daleko ispred tebe u znanju oko toga, je nezahvalno kupovati bilo kakav poklon bez konsultacije sa njim. Posebno kod nas je problem jer su cene u radnjama sumanute. Šta on ima od opreme, tj. na čemu sprema?

Ljubitelju nečega, ko je daleko ispred tebe u znanju oko toga, je nezahvalno kupovati bilo kakav poklon bez konsultacije sa njim. Posebno kod nas je problem jer su cene u radnjama sumanute. Šta on ima od opreme, tj. na čemu sprema?
Sprema kafu na DeLonghi aparatu ECP35.31. Ima sve ostale dodatke i upgrade (bolji portafilter, temper, ručni mlin itd.). Znam da su cene kod nas sumanute, tako da gledam da naručim online iz inostranstva.

Taj aparat imam ja i nije to ništa spec od opreme...
Ako ima ručni mlin kao C3, sa modom, nećeš se usreciti sa mlinom za 250e...
Iskreno, bolje mu daj pare, pa neka proda Delonghi i uzme Gaggia Classic

Taj aparat imam ja i nije to ništa spec od opreme...
Ako ima ručni mlin kao C3, sa modom, nećeš se usreciti sa mlinom za 250e...
Iskreno, bolje mu daj pare, pa neka proda Delonghi i uzme Gaggia Classic
Damke hvala ti na tvom mišljenju kako treba da trošim svoje pare. Ipak moje pitanje je bilo koji mlin preporučuješ? I na šta treba da obratim pažnju pri kupovini mlina?
Ako smatraš da nijedan mlin ne pomaže to je u redu, ali ako možeš da daš neki opšti savet unapred hvala.

Nema novog mlina za preporuku za 250e, a da na tom aparatu može da postigne ista.
Taj aparat je low end. Ako ima kršten ručni mlin poput c3, već izvlači max iz aparata.
Opšti savet sam ti dao, ne sviđa ti se...
I nisam pisao dzabe, od te opreme sam ja krenuo i vidim gde skripi i da mi neko sutra da 250e, to bi bilo ni levo ni desno sa tim setupom i razmišljao BiH prvo o boljem aparatu jer je taj Delonghi 3 klase iza pomenute Gaggie, koju entuzijasta može da preradi u top aparat.

Koji mlin već ima? Ako ima bilo koji ručni koji radi posao i kupuje svežu kafu, za 250€ slabo šta ima da parira krštenom ručnom. Ja sam uzeo za jeftine pare, ali preko, Fellow Opus, solidno sam zadovoljan. Kod nas je bio duplo skuplji. Ne vredi ni dinar više od tih <200€ koliko je plaćen.

Nazad
Vrh Dno