Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako ste iz Novog Sada, imate Zrno kafeteriju na Telepu. Cene za 100g se kreću od 350 do 450 dinara. Imate razne single origin kafe.

Ima jedno mesto u centru gde sam uzimao odlicnu kolumbiju za 3400 videcu u ponedeljak da li su zadrzali cene

Kolika gramaža? :D
Inače, prodaje Artist kafe iz Male Radionice (NS), ali dignu cenu za isti proizvod koji se kod njih može jeftinije naći. A ako se naručuje, jes' da poštarina doda još 400 din al opet nije izjednačeno. Plus je u radnjama uvek problematičan roast date, znaju da sede tamo i preko mesec dana, dok kad šalju obično bude mnogo svežije.

Pozdrav svima
Da li je bolje kupiti

ZILAN ZLN2991 APARAT ZA ESPRESSO KAFU = 15.300,00 din​

1727092351671.png
ili

DELONGHI Dedica Style EC685.M Aparat za espresso kafu = 30.000,00 din.​

1727092394127.png

Nemam mnogo iskustva oko ovih aparata , pa me interesuje vaše mišljenje i preporuka

Hvala svima na odgovoru

Ja bih pre išao na neku polovnu Juru. Ima ih servisirane i sa garancijom.

@Krlle Dedica je sigurica, klasik već. Ako ti taj tip aparata treba, tj. biće ili već imaš mlin i kupovaćeš svežu kafu, onda je to bolji izbor.

Možeš da kupiš i neki duplo jeftiniji delonghi od dedice. U sustini su isti, jedino izgled. Imaju isti pritisak od 15 bara

21,990k je Dedica u Gigatron. Što ljudi ne zguglate cene i u drugim prodavnicama kada vidite neki proizvod? Na prošloj strani isti slučaj.

@nidza
Hvala za preporuku za Alba. Stigao mi je juče 1kg i upravo sam napravio prvu šoljicu. Treba još da uštelujem pošto mi podešavanja ostala od prošle kafe. Krenuo sam 25 sec i nije loše... Usitniću još mlevenje i mislim da će biti baš dobro :)
Prvi put pravim sa svežom kafom. Do sada sam pio samo pakovanja iz marketa i slično. Najviše me iznenadio miris. Ne što je jači, nego što nije tako oštar, nego je prijatan. Došlo mi da mirišem kafu sve vreme dok je pripremam :D
Pošto nemam iskustva sa ovakvim kafama, ne znam još na šta da obratim pažnju, ali dok potrošim prvi kilogram, sigurno ću se uvežbati.

Gran Gaggia Deluxe se pokvario nakon godinu ipo dana, uzet na Ananasu i vratili mi pare jer navodno ne može da se popravi.
A uzeo za njega unpressurised portafilter i svašta nešto za 53mm :(
Sad ne znam da li da uzimam nešto slično pa da iskoristim portafilter, tamper i ostalo ili da uzmem nešto skuplje tipa Gaggia Classic ili Sage Bambino.
Može li mi neko reći razlike izmedju Gaggia Classic Evo koja se sad prodaje i onih 2018, 2019? Koje nemaju boilergate?

Poslednja izmena:
Bambino će galanterija da ti paše, a dobićeš i presurizovanu i običnu korpu (ako je kao na Plus). Taj portafilter sigurno ima ko će da kupi.

Paralelno spremam kafe na Bambino Plus i Vivi koja je slična kao tvoj stari aparat, mnogo je konzistentniji i lakši za spremanje kafe Bambino. Laganica, samo štancuješ sve identične.

Ljudi, cime ukloniti kamenac iz aparata za espreso?
Ja kupio u DM-u kesice koje se rastvore u vodi i navodno, izmedju ostalog, sluze upravo za uklanjanje kamenca, propustis ih kroz aparat. Medjutim, sastav je limunska kiselina, a u uputstvu aparata pise da se ne treba koristiti jer ostecuje uredjaj. Rec je o nekom generickom, ali za moje skromne potrebe dovoljno dobrom aparatu iz Lidla - Silvercrest semm 1470 a2.
Sta raditi? Citam da skoro sva dostupna sredstva u sebi sadrze limunsku kiselinu...

Ljudi, cime ukloniti kamenac iz aparata za espreso?
Ja kupio u DM-u kesice koje se rastvore u vodi i navodno, izmedju ostalog, sluze upravo za uklanjanje kamenca, propustis ih kroz aparat. Medjutim, sastav je limunska kiselina, a u uputstvu aparata pise da se ne treba koristiti jer ostecuje uredjaj. Rec je o nekom generickom, ali za moje skromne potrebe dovoljno dobrom aparatu iz Lidla - Silvercrest semm 1470 a2.
Sta raditi? Citam da skoro sva dostupna sredstva u sebi sadrze limunsku kiselinu..Ovo
Imas ovo

Puly Descaler Espresso​

Preskupo je ali nije limunska (tj. ima je manje od 5 posto), veci deo je sulfaminska i vinska kiselina

:https://pulycaff.rs/puly-descaler-espresso/

Imas ovo

Puly Descaler Espresso​

Preskupo je ali nije limunska (tj. ima je manje od 5 posto), veci deo je sulfaminska i vinska kiselina

:https://pulycaff.rs/puly-descaler-espresso/

420din na 9-12 meseci nije neka para obzirom koliko kafe prodje kroz taj aparat za isto vreme.Jedno je za 400ml vode
Jedno je za 400ml vode.Znaci za litar ti treba dva komada, znaci 840 za jedno ciscenje pa tako svakih tri meseca, znaci godisnje 4 puta 840.

Ali nigde na uputstvu za aparat ne pise da treba da prodje litar vode kroz njega, nego se slede instrukcije sa sredstva za ciscenje. Mozda je ok i da prodje ovih 400 ml.
Nije strasno 420 dinara, pa cak ni 800, jer aparat trazi ciscenje posle 500 kafa, tako da mu prakticno dodje dodatnih 1,5 dinara po kafi.

Ali mi je stvarno neobicno da ne sme limunska kiselina, jer je skoro svako sredstvo sadrzi.
Mozda su to stavili da se ograde, da ljudi ne bi strpali limunsku u prevelikoj proporciji... Ne znam.

Ali nigde na uputstvu za aparat ne pise da treba da prodje litar vode kroz njega, nego se slede instrukcije sa sredstva za ciscenje. Mozda je ok i da prodje ovih 400 ml.
Nije strasno 420 dinara, pa cak ni 800, jer aparat trazi ciscenje posle 500 kafa, tako da mu prakticno dodje dodatnih 1,5 dinara po kafi.

Ali mi je stvarno neobicno da ne sme limunska kiselina, jer je skoro svako sredstvo sadrzi.
Mozda su to stavili da se ograde, da ljudi ne bi strpali limunsku u prevelikoj proporciji...
Ne znam koji aparat imas, zavisi koliki je bojler.Ja imam bojler 1.8 litara tako da mi treba najmanje dva komada za jedan tretman.Ako imas termo blok onda moze i sa jednom bocicom.
Mozes i limunskom, i ja to radim kada nemam ovo gore, cak sam i Gaggiu classic sa alu bojlerom 10 godina cistio limunskom i nije joj falilo nista.

Pa ono, imam rezervoar u kojoj stoji hladna voda i kad ukljucim aparat treba mu pola minuta da se valjda malo zagreje. Onda na taster biram koju cu kafu i aparat TADA TEK povlaci hladnu vodu i propusta je vrucu u soljicu u roku od (jos) pola minuta.
Valjda je to termo blok? Aprat je: SilverCrest SEMM 1470 A2.
Sve mislim da ne bi nista falilo ni sa tim sredstvom iz DM-a, sa limunskom kiselinom. Mozda samo da napravim trunku blazi rastvor nego sto je po uputstvu, za svaki slucaj.

Pa ono, imam rezervoar u kojoj stoji hladna voda i kad ukljucim aparat treba mu pola minuta da se valjda malo zagreje. Onda na taster biram koju cu kafu i aparat TADA TEK povlaci hladnu vodu i propusta je vrucu u soljicu u roku od (jos) pola minuta.
Valjda je to termo blok? Aprat je: SilverCrest SEMM 1470 A2.
Sve mislim da ne bi nista falilo ni sa tim sredstvom iz DM-a, sa limunskom kiselinom. Mozda samo da napravim trunku blazi rastvor nego sto je po uputstvu, za svaki sluc

Slobodno limuntus, dve kasike na litar vode, nece nista da mu fali.

Da li nespresso apart može da se čisti sa rastvorom za činješćenje na bazi limunske kiseline?

Skoro sam pio u nekom kafiću kafu i toliko sam bio oduševljen da sam pitao baristu koju kafu troše. U pitanju je kafa koja može da se kupi preko online shopa mlinprodukt.com Oni su vlasnici i brenda Moj komšija samoposluga, gde prodaju neku običnu kafu "Fina kafa" koja mi nešto i nije legla iako je C and F sa sve promenjunom recepturom i balje prihvatljivija opcija... Ali espresso...
Imaju Brayil Kamerun kombo za 2950 po kg i 100% arabiku za 3800 po kg. (nju sam pio). Eto ako neko hoće i to da proba...

Sta je za preporuku do nekih 40 000din, neki automatski? Neke modele ako mozete preporuciti...
Vidim Delonghi se preporucuje koji tacno modeli? ili neki drugi brend ?

Nazad
Vrh Dno