Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nemam ništa protiv filter kafe, ali to je drugi napitak u odnosu na espreso. Ne isključuju se međusobno.

Ne treba iskustvo za jeftin aparat, ja sam imao 0. Ovde sam pitao, gledao YouTube, grešio i vrlo brzo naučio. Posle sam za dan naučio još nekoliko ljudi u kancu, kad sam odneo vivu tamo.

Za backflush je odličan Puly caff a za dekalcifikaciju je najbolje koristiti limunsku kiselinu. Ja koristim najobičniji limuntus (limuntus je samo kristalizovana limunska kiselina). Radi savršeno. Redovno čistim naslage kamenca na električnom bokalu sa njim. Sav kamenac nestane u roku od 20min.

Na HX mašinama je čišćenje kamenca dosta komplikovano. Mora se skine sonda za nivo vode i da se bojler napuni do vrha. Sonda za nivo voda sprečava da se bojler napuni više od polovine zbog ekspanzije vodene pare. Koristim meku vodu i do sada nisam to radio. Radije ću skinuti ceo bojler i potopiti ga u rastvor limunske kiseline nego da se igram sa potapanjem bojlera. Dok mašina radi, ne pipam ništa. Kad se začepi ide na komplet rasklapanje.

Ja ne planiram da radim dekalcifikaciju jer koristim Vlasinu, možda će to biti potrebno posle godinu dana, al iskreno gledam svoj ketler u kome mesecima kuvam vodu, nema ni traga kamenca s njom.

Ćao,

Kupih danas limontus za moju Vivu.
Koristim od početka samo Vlasinu, nema problema za sada ali hajde da preventivno delujem 😉.

Kesica limontusa u rezervoar, treba da odstoji ili samo propustim kroz sistem ?

Juče saznah da nema više kafe iz Apatina, taman sve podesio kako treba, navikao se 😔.
Sad Jovo nanovo, isprobavanje...

Rastvori prvo dve kesice u otprilike pola litre tople vode. Sipaj u rezervoar, propusti kroz sistem i neka odstoji tako pola sata. Ostavi mašinu da greje. Brže će skinuti kamenac sa toplim rastvorom kiseline. Isperi sa dva rezervoara čiste vode. Ako koristiš Vlasinu ili Rosu nema potrebe da to radiš više od jedanput godišnje, ako uopšte ima potrebe i toliko. Nikad nisam vide da te vode naprave kamenac, tolike su meke da će i same po sebi neutralisati kamenac.

Za backflush je odličan Puly caff a za dekalcifikaciju je najbolje koristiti limunsku kiselinu. Ja koristim najobičniji limuntus (limuntus je samo kristalizovana limunska kiselina). Radi savršeno. Redovno čistim naslage kamenca na električnom bokalu sa njim. Sav kamenac nestane u roku od 20min.

Na HX mašinama je čišćenje kamenca dosta komplikovano. Mora se skine sonda za nivo vode i da se bojler napuni do vrha. Sonda za nivo voda sprečava da se bojler napuni više od polovine zbog ekspanzije vodene pare. Koristim meku vodu i do sada nisam to radio. Radije ću skinuti ceo bojler i potopiti ga u rastvor limunske kiseline nego da se igram sa potapanjem bojlera. Dok mašina radi, ne pipam ništa. Kad se začepi ide na komplet rasklapanje.
Pazi molim te - limuntus, ovo cu bas da probam, hvala za info.

Mucim se redovno sa ciscenjem brewing grupe na Philips lattego aparatu.
Em dosta masnoce od one masti za podmazivanje em dosta ostataka kafe koja vise ni ne moze lepo da se ispere i skine jer je pomesana sa masnocom.

je li postoji neko sredstvo da se napravi smesa i lepo potopi brewing grupa a da ne napravim neku glupost?

Mozda isto ovo što sam ja naručio za povratno ispiranje? Ne za dekalcifikaciju, deklarisano baš kao deterdžent.

Mozda isto ovo što sam ja naručio za povratno ispiranje? Ne za dekalcifikaciju, deklarisano baš kao deterdžent.
Aha, sad sam vratio poruke, ovaj Puly deterdzent. Probacu, mada mi se cini da je to vise za ove rucne aparate, ne automatske, ne znam da li cu zeznuti nesto. Mada ne vidim sta bih zeznuo, kad dobro isperem posle.

Ja sam nakon godinu i po dana koriscenja poluautomatskog aparata (Gaggia) presao na Dolce gusto kapsule. Dosadilo mi je da se cimam svaki dan oko ciscenja aparata, mlijecna pjena nikako da mi izadje kao iz kafica (jer je plasticna pjenilica), jer pijem machiato. Espreso ponekad izadje dobar, ali uglavnom nije to to. I poslije toga ciscenje, koje nije preveliko cimanje, ali da makar kafa izadje dobra pa da mi nije muka. Ovako me bas smorilo i odlucih se za kapsule. Korektna je kafa iz kapsula, uvijek ista, sprema se za 20 sekundi, nema ciscenja i samo ugasis aparat.
Neko ce reci, trebao sam da uzmem gaggiu vivu ili neku drugu sa ruckom. Da posebnom kupujem mlin, modifikujem aparat i sl.. Ali stvarno nisam toliki 'zaludjenik' da radim o tome, iako svaka cast ko voli da se cima oko toga.
Cak i sa finansijske strane, kad vidim koliko mjesecno dam za kafu i mlijeko, otprilke ce me toliko kostati kapsule.

Pa sad. Napici su i u ceni i u kvalitetu neuporedivi. U kapsuli imaš 6g kafe, što je ristreto, 12-15g napitak. U Vivinu korpu staje 14-16g za 30-35g napitka, i to je espresso.

Na stranu što je kvalitet te kafe neuporediv. Odličan blend bi te koštao 42din po kafi (14g). Može i jeftinije, naravno, ali ajde kad se već zezaš sa pripremom, pije se i dobra sveže pečena kafa, čista arabika ili 90/10-80/20.

Koliko je dobra DC kapsula, a treba ti 2?

Ja sam nakon godinu i po dana koriscenja poluautomatskog aparata (Gaggia) presao na Dolce gusto kapsule. Dosadilo mi je da se cimam svaki dan oko ciscenja aparata, mlijecna pjena nikako da mi izadje kao iz kafica (jer je plasticna pjenilica), jer pijem machiato. Espreso ponekad izadje dobar, ali uglavnom nije to to. I poslije toga ciscenje, koje nije preveliko cimanje, ali da makar kafa izadje dobra pa da mi nije muka. Ovako me bas smorilo i odlucih se za kapsule. Korektna je kafa iz kapsula, uvijek ista, sprema se za 20 sekundi, nema ciscenja i samo ugasis aparat.
Neko ce reci, trebao sam da uzmem gaggiu vivu ili neku drugu sa ruckom. Da posebnom kupujem mlin, modifikujem aparat i sl.. Ali stvarno nisam toliki 'zaludjenik' da radim o tome, iako svaka cast ko voli da se cima oko toga.
Cak i sa finansijske strane, kad vidim koliko mjesecno dam za kafu i mlijeko, otprilke ce me toliko kostati kapsule.

Koji aparati koristiš ? Bukvalno planiram jedan za vikend da kupim...

Pa sad. Napici su i u ceni i u kvalitetu neuporedivi. U kapsuli imaš 6g kafe, što je ristreto, 12-15g napitak. U Vivinu korpu staje 14-16g za 30-35g napitka, i to je espresso.

Na stranu što je kvalitet te kafe neuporediv. Odličan blend bi te koštao 42din po kafi (14g). Može i jeftinije, naravno, ali ajde kad se već zezaš sa pripremom, pije se i dobra sveže pečena kafa, čista arabika ili 90/10-80/20.

Koliko je dobra DC kapsula, a treba ti 2?
Imaju kapsule za machiato Cortado gdje ide samo jedna kapsula (u njoj su i mlijeko i kafa). Kosta me 0,33€ jedna kapsula i korektan je ukus, mada jos istrazujem ostale kapsule. A to je cak jeftinije nego do sad kad sam kupovao kafu i mlijeko za prethodni aparat.

Cortado u kapsuli ima 6.3g kafe (pročitao sa kutije), prema tome plaćaš kilo te kafe 52.38€, što je jako skupa kafa.

Ja ne znam koju si to toliko skupu kafu kupovao, a da ti je DC bolji?

Evo sta je neki moj zakljucak iz ovog hobija:
  1. Ko pije cist espresso, mora da ima aparat i to ili manuelni ili lever. Kafa iz automatika koje sam ja probao / nespresso aparata nije zadovoljavajuca.
  2. Ko pije kafu sa mlekom, nespresso varijanta daje bolji napitak.
Meni je kafa sa mlekom iskreno enigma - kako mi kapucino na nespresso aparatu ispadne fenomenalan sa 5.5g kafe, koliko staje u barcafe kapsuli koju uzimam:

Iz nje iscuri 40g kafe, ne razumem uopste KAKO!? Koji je to odnos - 1:7?? No, kad se tu doda toplo mleko, koje se prethodno promucka u french press-u iz Ikee: https://www.ikea.com/rs/sr/p/upphetta-aparat-za-kafu-caj-staklo-nerdajuci-celik-00297850/, dobija se savrsen napitak. Retko, retko kad mogu da dobijem isto to sa Flair 58, ili Flair Pro 2 (posedujem oba). Glavna razlika je sto sa kapsulom dobijem uvek kompleksnost kafe u napitku. Espresso iz oba flaira, kad dodam mleko, osetim citav spektar drugih ukusa, u zavisnosti od toga kako sam pripremio tog puta - nekad vuce na gorko, nekad na slabo, nekad je jednostavno "flat" ukus, ne oseti se kompleksnost napitka. Da ne govorim o tome da ide 3x vise kafe nego u kapsuli. Imam ketler gde mogu da podesim temperaturu vode. Na 58ici imam i elektricni grejac grupe. Pokusavao sam razne kombinacije - jednostavno ne dobijem to sto trazim. Kapucino je OK, ali to je to. Cist espresso je odlican, ali sa mlekom ne. Mnogo, ali mnogo je tesko napraviti savrsen kapucino, nego cist espresso. To nekako uspeva bez muke sa kapsulom.

Sto se finansija tice, sa kapsulom ti dobijes kapucino za 550 din / 10 kafa = 55 dinara (plus troskovi mleka). Sto je i dalje veoma isplativo u odnosu na kafice gde ide od 220 - 350. Kad se uzme jednostavnost pripreme kafe i odrzavanja, teska srca moram da kazem da je meni makar nespresso varijanta mnogo bolja. Jebi ga, tesko mi je to da priznam, s obzirom na to koliko volim dobru kafu, i koliko se trudim oko opreme i procesa...

Nije ni svaka kafa za espresso sa mlekom. Moraš probati dok ne nadjes koja ti paše. Ja sam tumarao dok nisam našao kod dečka iz Apatina, a onda je on izašao iz biznisa sa kafom.

Sad cu opet morati da tražim dok ne ubodem koja mi paše.

Ovo je tačno, kapsula može da se produži, ali to bih pripisao jako tamnom prženju kafe. Sa takvom kafom bi trebalo da možeš da dobiješ kafu sa mlekom, mada meni bambino kad umuti penu, to je kudikamo ukusnije od običnog mleka, promeni se ukus kad se provuče para, mnogo bolje bude sve. Supruga pije sa sojom i to je fino, liči na mleko, a nije slatko niti malo. Ja baš ne volim slatke kafe.

@nidza - logicno razmisljanje! Medjutim ne - kafa koju sam pomenuo je svetlo przena, evo kako izgleda ekstrakcija (5.5g in, 40g out):

IMG_2306.jpg

Interesantna analiza nespreso kapsula.

Lepo izgleda pena, ali meni bar, ništa ne govori koliko je kafa svetla ili tamna. Kao i pivo, i crno ima svetlu penu.

Koji si to poluautomatski aparat koristio kada ti je bolja kafa iz DG kapsula? Pitam zato što sam ja u razmišljanju da pređem sa kapsula na aparat, pa da znam na čemu sam :)

Evo sta je neki moj zakljucak iz ovog hobija:
  1. Ko pije cist espresso, mora da ima aparat i to ili manuelni ili lever. Kafa iz automatika koje sam ja probao / nespresso aparata nije zadovoljavajuca.
  2. Ko pije kafu sa mlekom, nespresso varijanta daje bolji napitak.
Ja pijem sa mlekom skoro uvek i kapsula mi je nužno zno (kad sam u kancelariji onda pijem iz kapsule). Provrteo sam nekoliko vrsta kafe i skrasio se na Lavazza plavu za koju sam zaključio da mi leopo ide uz mleko. Našao sam koja mi podešavanja odgovaraju na mom aparatu i naučio da napravim penu od mleka i sad uživam. Trudim se da ne menjam puno, već samo prilagođavam kako mi kafa duže stoji i trudim se da budem što više konzistentan što se tiče ulaza-izlaza i vremena.
Mislim da sam probao većinu kapsula koje kod nas imaju da se kupe i ono što napravim kući iz zrna mi je bar dva nivoa bolje.

Što se tiče čišćenja, nemam ga. Koristim mrežicu pa samo svremena na vreme propustim malo vode i obrišem krpom. Korpu po nekad detaljnije operem. Steamer obrišem krpom posle svakog pravljenja pene.

Ja nisam uspeo dobru kafu da napravim u našem firminom automat aparatu, donosio sam sve kafe koje sam kupovao za kuću i nije bilo šanse. Ne koristimo ga, odneo sam Vivu u kanc. Bukvalno unistavamo kolege kada nam dođu u goste na satanak sa našom u odnosu na firminu kafu.

Pošto sam imao i DC zapravo najduže vremena, većina kapsula je bezveze i baš ne vredi te pare. Sve više smo pili moku, od premlevene Lavazze sa buvljaka, i to nam je bilo bolje od kapsule. DC je bio tu jer je lako praviti kafu i pila je žena što je čuvala klince, dok nije procureo aparat posle jedno 10g. Prvi na spisku je bio nespreso, jer mi se ta kafa sviđala, za razliku od DC gde su plava i crna kapsula otprilike jedine bile ok, sve drugo baš loše. Video tad da Viva košta isto koliko nespreso, prst na čelo, digitron u ruke, i uzesmo nju da koristimo sa Lavazzom sa buvljaka. Praktično je zamenila DC + moku Viva.

To je sad moje mišljenje, ne mora biti i vaše, ali svaka ta sa buvljaka na Vivi u presurizovanom portafiltru je bolja nego DC kapsula i kafa jeftinija. Viva takođe bez modifikacija fino pravi i ove skuplje kafe, mlin nije obavezan, ali veoma poželjan. Ima tu još sličnih aparata, koje bih rado preporučio ispred kapsula. Skup sport je kapsula, jedino opravdanje je lenjost, a to je dobro opravdanje ako je pošteno. Plaćaš dosta para autsors, da se ne trudiš, to je legitimno sasvim.

Iz presurizovane Vive, sa tamnom Lavazzom, može da se produžava kafa kao te kapsule.

U prilogu je slika tamne premlevene Lavazze koju danas teško da bih mogao da popijem i jedna od prvih ekstrakcija sa Vivom kad je kupljena:
1724743267618.png

Probudio se jutros i nešto uvrteo oko kapsula da nisu zdrave aluminijum plastika itd pojma nemam možda sam sanjao.
Predlog za neki aparat automatski do 50000?
P.s.Ritual u idei kapsula brutalna

Nazad
Vrh Dno