Ja nisam uspeo dobru kafu da napravim u našem firminom automat aparatu, donosio sam sve kafe koje sam kupovao za kuću i nije bilo šanse. Ne koristimo ga, odneo sam Vivu u kanc. Bukvalno unistavamo kolege kada nam dođu u goste na satanak sa našom u odnosu na firminu kafu.
Pošto sam imao i DC zapravo najduže vremena, većina kapsula je bezveze i baš ne vredi te pare. Sve više smo pili moku, od premlevene Lavazze sa buvljaka, i to nam je bilo bolje od kapsule. DC je bio tu jer je lako praviti kafu i pila je žena što je čuvala klince, dok nije procureo aparat posle jedno 10g. Prvi na spisku je bio nespreso, jer mi se ta kafa sviđala, za razliku od DC gde su plava i crna kapsula otprilike jedine bile ok, sve drugo baš loše. Video tad da Viva košta isto koliko nespreso, prst na čelo, digitron u ruke, i uzesmo nju da koristimo sa Lavazzom sa buvljaka. Praktično je zamenila DC + moku Viva.
To je sad moje mišljenje, ne mora biti i vaše, ali svaka ta sa buvljaka na Vivi u presurizovanom portafiltru je bolja nego DC kapsula i kafa jeftinija. Viva takođe bez modifikacija fino pravi i ove skuplje kafe, mlin nije obavezan, ali veoma poželjan. Ima tu još sličnih aparata, koje bih rado preporučio ispred kapsula. Skup sport je kapsula, jedino opravdanje je lenjost, a to je dobro opravdanje ako je pošteno. Plaćaš dosta para autsors, da se ne trudiš, to je legitimno sasvim.
Iz presurizovane Vive, sa tamnom Lavazzom, može da se produžava kafa kao te kapsule.
U prilogu je slika tamne premlevene Lavazze koju danas teško da bih mogao da popijem i jedna od prvih ekstrakcija sa Vivom kad je kupljena: