Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Mislio sam u radnji, ali nisam ulazio u linkove koji su mi izlazili da vidim da ih zapravo nema na stanju po toj ceni. Ima na KP za 110e koliko vidim, i tih 118 nije mnogo (ako je ta cena). Definitivno su poskupeli prilično. Ja kad sam kupovao, u DE sam bio našao za tipa 60e, ali je bilo cimanje doneti i premala razlika u ceni da bi se isplatilo.

Za mlin sam mislio na AE, ja sam ga platio 48$ i pločicu za fino podešavanje finoće još 8 čini mi se. Sad je mrvu skuplje, ili sačekajte malo da naiđe popust, ili odmah uzimajte jer je zapravo trošak samog aparata i mlina relativno mali naspram cene kvalitetne kafe (u zavisnosti od toga koliko je pijete). Ali računajte 50-60din po kafi, 4 dnevno je 200din, 6000 mesečno. Da li je mlin bio 50 ili 60e, nikakva je razlika. Pa čak i za aparat, ako dam 600e za kafu godišnje, što ne bih dao i za aparat toliko a trebalo bi da traje godinama (nadam se)? S tim da sam kod ulaska u tu espreso priču hteo da budem siguran da ću hteti da se cimam oko pripreme i da neće završiti kao "ukras" na stolu, a da pijem tursku ili nes. Ispostavilo se da ga koristim jako puno, tako da polako razmišljam da se apgrejdujem, prvo mlin a zatim i aparat.

Ovi jeftini aparati prave skroz ok kafu, dobri su za početak jer ne moraš da pljuneš "prosečnu platu" da bi napravio espreso, a ako vidiš da te radi ta priča i da ti nije teško, onda polako krećeš da se dopunjavaš sa opremom. Polovnu vivu kontam da mogu da prodam kad god za 50e (nije oglas, ne prodajem, ne planiram da menjam još neko vreme), tako da nećeš izgubiti neke pare na njoj, a opet će se naći neko ko ulazi u tu priču gde će mu svi predlagati da krene sa nekim jeftinijim aparatom. Ručni mlin je super stvar, nema šanse da ću ga ikad prodati, nosim ga na izlete, odmore, pijem dobru kafu gde god da se nalazim (moku).
 
Da, ručni mlin i sveža kafa su i moje najveće otkrovenje. Prvo u moka potu, a zatim aeropres.
 
Ja sam kupio Delonghi ecp31.21 i za sad sam zadovoljan. Pravi ok kafu.
Za sada ne planiram da dajem jednu prosecnu platu ili krace letovanje na aparat za kafu, nisam toliko zaludjen. Zanimalo me je samo da li ovo moze da vrsi posao koliko toliko i zameni tursku ponekad, ali hvala svakako.
 
Od mene preporuku ima i Electrolux ea111 model, nekih 14 hiljada je sada u radnjama. Imam ga u vikendici, 2 god vec, radi i vise nego pristojno. Ima overpresure ventil (2 way solenoid), pa nakon svake napravljene kafe automatski izbacuje visak pritiska u posudu za vodu. Uz neki jeftini rucni mlin, sa Aliexpressa, tipa 30-40e, pravices odlicne napitke. Po meni, najbolja opcija do 15 hiljada trenutno.
 
Koji mlin bi bio preporuka za tih 30-40e? Može i Aliexpress, ali bolje kod nas ako ima nešto.
 
Trebala bi mi pomoć oko kupovine espresso aparata. Trenutno koristim nespresso, ali mi se ne sviđa njegov kvalitet kafe, dosta je vodenasta i gorča. Hteo bih da kupim neki aparat koji nije previše skup, a pravi kvalitetnu kafu i bitno mi je da ima nastavak za penu. Nije mi bitno da li ima mlin ili ne. Drugarica koja radi u kafiću kaže da je i za kućnu upotrebu dobar i De longhi ali mi se ni čini kao nešto preterano kvalitetan.
 
Izaberi neke kapsule koje su ti manje "vodenaste" i kupi aparat za mleko, to ti je najjeftnija opcija, posto kanda bas ne znaš šta bi.

Ja sam recimo delonghi magnificom esam4200 (automatik) zadovoljan. Godinama sam ga otpisivao, čak kupio Bosch da ga zameni. Odnesem na servis za par hiljada i opet radi ko besan. Isto mi sr više svidja od Philipsa u slicnom cenovnom rangu.
Ovde se često hvali de longhi dedica, što je ručni aparat ima ga za oko 21k po radnjama bele tehnike. Opet si osuđen da meljes kafu nečim drugim, jer kao što ćeš ovde pročitati važnije ti je sveze mlevena kafa, kako treba nego skoro sve ostalo.
 
Izaberi neke kapsule koje su ti manje "vodenaste" i kupi aparat za mleko, to ti je najjeftnija opcija, posto kanda bas ne znaš šta bi.

Ja sam recimo delonghi magnificom esam4200 (automatik) zadovoljan. Godinama sam ga otpisivao, čak kupio Bosch da ga zameni. Odnesem na servis za par hiljada i opet radi ko besan. Isto mi sr više svidja od Philipsa u slicnom cenovnom rangu.
Ovde se često hvali de longhi dedica, što je ručni aparat ima ga za oko 21k po radnjama bele tehnike. Opet si osuđen da meljes kafu nečim drugim, jer kao što ćeš ovde pročitati važnije ti je sveze mlevena kafa, kako treba nego skoro sve ostalo.
Ma probao sam svakakve njihove kapsule, što njihove, što starbucks ili lavazza i imam i njihovo aerocchino. Koristim ga već dve godine i jednostavno ne može da zanimeni klasičan espresso pa sam odlučio da kupim pravi aparat. Nije problem ako je ručni, a i kafu uvek mogu da nabavim svežu u kafiću blizu mene tako da mi zbog toga mlin i ne treba.
 
Vidi, svi jeftiniji aparati imaju pritisak 15bar sto je bitno kod espressa, pa sad pogledaj koliko kostaju aparati sa većim pritiskom. U mnogo uputstava pise da je za espresso potrebno 9bar, bar sam ja tako našao. Evo kao sto si i video par postova gore, ja imam delonghi ecp31.21, i zadovoljan. Evo upravo jedmog espressola sa mlekom. Moglo bo se reci machiato
 

Prilozi

  • IMG_20240815_175303.jpg
    IMG_20240815_175303.jpg
    132 KB · Pregleda: 48
Vidi, svi jeftiniji aparati imaju pritisak 15bar sto je bitno kod espressa, pa sad pogledaj koliko kostaju aparati sa većim pritiskom. U mnogo uputstava pise da je za espresso potrebno 9bar, bar sam ja tako našao. Evo kao sto si i video par postova gore, ja imam delonghi ecp31.21, i zadovoljan. Evo upravo jedmog espressola sa mlekom. Moglo bo se reci machiato
Pa tako mi je nešto i ona rekla da je 9 bara idealno.
 
Samo na ovoj i prethodnoj strani teme ima odličnih preporuka od kolega za jeftin, a dobar ručni aparat, ali fokusiranje na aparat kod ulaska u svet ručne pripreme espresa kod kuće po meni je pogrešan korak. Razmisli o kvalitetnoj, sveže i dobro isprženoj kafi u zrnu i o mlinu (takođe odlične preporuke na ovoj i prethodnoj strani), pa tek onda o aparatu, pošto bez te dve stvari jednostavno nema dobrog espresa kod kuće.
 
Samo na ovoj i prethodnoj strani teme ima odličnih preporuka od kolega za jeftin, a dobar ručni aparat, ali fokusiranje na aparat kod ulaska u svet ručne pripreme espresa kod kuće po meni je pogrešan korak. Razmisli o kvalitetnoj, sveže i dobro isprženoj kafi u zrnu i o mlinu (takođe odlične preporuke na ovoj i prethodnoj strani), pa tek onda o aparatu, pošto bez te dve stvari jednostavno nema dobrog espresa kod kuće.
Što se tiče kafe, već imam gde bih kupovao i koju pijem već godina i imaju veliki izbor istih tako da mi to nije problem. Problem mi je naći aparat koji je okay.
 
Kupio juče PHILIPS INCANTO EP5365 aparat za espresso i kapućino. Duži espresso na predzadnjoj jačini meni odličan.
2879.png
2880.png
 
Koje tablete za backflush ? Potrošio sam koje su stigle uz aparat.

Na nekoliko backflush će da traži i čišćenje kroz rezerovar celog aparata, i to ne bi bilo loše ako neko ima preporuku.
 
@Ainur , prema opisu sredstvo je i za backflush i za čišćenje iz rezervoara. Ja sam uz aparat dobio dva odvojena sredstva.

Pretpostavljam da bi to drugo sredstvo trebalo biti za dekalcifikaciju (kesica u 0.5l vode u rezervoar, tačno tu je i oznaka dokle nasuti vodu za čićenje na rezervoaru):
 
Mrzelo me da čekam odgovore, naručio sam sa ED ova dva sredstva, dosta je to jeftinije od Boš, a sredstva su specijalizovana za kafe aparate - plus očekujem uskoro da će da me Bambino iznapušava da radim backflush. Uzeo sam i 2 kafe, blend i gvatemalu, da vidim kako to spremaju.
 
Čime čistiti i kako, mamuelni espresso aparat koji nema program za dekalcifikaciju?
 
Jednom u 6 meseci radim dekalcifikaciju, znaci 500 dinara na 6 meseci. Jednostavno mi je lakse da odem do prodavnice i kupim.
 
Ovo drugo sredstvo je meni bilo glavni problem, na svakih 200 ekstrakcija aparat traži povratno ispiranje. Kamenac ne verujem da će da pravi Vlasina uopšte, ali svakako sam ispoštovao mašinu, hoću da mi traje.

@ssrki , ako ima povratni ventil, onda može da se radi povratno ispiranje (postoji korpa ili adapter koji zapuši portafilter, pa kad nabije pritisak vraća vodu sa sredstvom u kontrasmeru). Ako nema ventil, sredstvo se stavlja u rezervoar sa vodom, po uputstvu. Pustiš verovatno da ceo rezervoar istroši i to je to. Posle toga čistom vodom malo ispereš i koristiš normalno. Kvalitetnija sredstva ne bi smelo da imaju uticaj na zdravlje niti bitan uticaj na ukus kafe.

edit: Viva u kanc nema backflush, sipamo u pola litre kesicu limunusa, seljački, i sve to šljaka super. Aparatić čudesan. Toliko izbacuje kafa, da kolega reče pre neki dan, nama ovde treba profesionalan aparat. Test izdržljivosti za Vivu + C3, jedan melje, drugi sprema, samo izleću kafe.
 
Nema povratni ventil, da li su sredstva ista, ili treba da trazim nešto posebno?
 
Poslednja izmena:
Sigurica ti je ovo gore što sam okačio, sa 10 kesica za 1500 din, znači 150 din na nekoliko meseci čišćenje. Viva zasad trpi ovaj limuntus, ali to sigurno nije najbolje sredstvo. Kačim ti sliku koju sam uslikao pre nego što sam bacio kesicu sredstva koje je stiglo uz Bambino, znači nije samo kamenac, tu ima i neki deterdžent kao i veoma veoma bitno sredstvo za neutralizaciju algi.
1723809919225.png
 
Gde se vidi neki deterdžent ovde? Ovo je kombinacija 3 kiseline, ništa više.
Imate u DM-u tečno sredstvo za dekalcifikaciju aparata za kafu, a i na ovoj temi je bar 100 puta do sada raspravljano o čišćenju aparata.
Pozdrav
 
Da, ta kesica uz Bambino sto si dobio Nidzo, je maltene ista stvar kao i cista limunska kiselina. Obicna mesavina jabucne, sulfaminske i limunske kiseline. Koristi se isto u svrhe dekalcifikacije.
 
@rafiki tabletu za backflush nisam slikao sastav, to je deteržent ili bar tako ga svi proizvođači nazivaju.

@skijeti piše 1-10% limunska kiselina. Mišljenja sam da postoji razlog, verovatno u materijalima aparata, zašto su u većini ove druge 2 kiseline?
 
@ChopinAsLex
Ako hoćeš da me poslušaš, batali jeftine espresso aparate i kupi najobičniji aparat za filter kafu. Važna je samo kvalitetna kafa koja je pravilno samlevena. Svaka kafeterija će da ti samelje kafu za filter. Zaboravi komercijalne kafe iz prodavnice, to je kafa najniže klase. Kupi u kafeteriji neku pristojnu single origin kafu koja ti je najpristupačnija. Uostalom odeš u neku kafeteriju i tražiš da ti naprave filter kafu. Odlučićeš da li ti se to sviđa. I da, nemoj da je piješ vrelu jer tada nema nikakv ukus. Mora da se prohladi.

Posle godina iskustva sa espressom, moja supruga je poželela filter kafu da može sama da sprema. Kupio joj V60 ali joj to komplikovano za spremanje. Pozajmim od keve neki jeftini filter aparat, sameljem Guji Etiopiju na Mazzeru ne očekujući ništa. Probam kafu i lepo ne verujem, razlika u odnosu na kompletno zezanje sa V60 potpuno zanemarljiva. Sasvim pristojna kafa, ništa da odlepiš ali se lako priprema i jako je prijatnog ukusa. Meni je ponekad samo to dovoljno.
 
A može i tako… :) Ovdašnji entuzijasti treba da shvate da nema svako ambicije da od pripreme kafe pravi nauku. Može i na jeftinom aparatu dobra kafa ali je potrebno veliko iskustvo. Uostalom, šta fali filter kafi? Ceo zapadni svet troši najviše filter kafu i sasvim su zadovoljni sa njom.
 
Nazad
Vrh Dno