Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Je li neko ima iskustva sa ovom vagicom:

https://a.aliexpress.com/_EzGQYur ?
Imam slicnu vagu, verovatno je isti model samo sto ima silikonski dodatak na delu za merenje koji se skida. Koristi 3x AAA baterije. Koristim je vec nekih mesec dana i za sada fino radi. Malo je visi profil pa kod mene na delonghi 311 jedva stane soljica za espresso kada uklonim silikonski deo i tacnu na aparatu. Sto se preciznosti tice nemam sa cime da je uporedim jer imam samo kuhinjsku koja meri na 1gr.

Prilozi

• IMG_20240627_113101.jpg
    IMG_20240627_113101.jpg
    190 KB · Pregleda: 181
  • IMG_20240627_112853.jpg
    IMG_20240627_112853.jpg
    75.5 KB · Pregleda: 79
  • IMG_20240627_112654.jpg
    IMG_20240627_112654.jpg
    163.1 KB · Pregleda: 84
Imam slicnu vagu, verovatno je isti model samo sto ima silikonski dodatak na delu za merenje koji se skida. Koristi 3x AAA baterije. Koristim je vec nekih mesec dana i za sada fino radi. Malo je visi profil pa kod mene na delonghi 311 jedva stane soljica za espresso kada uklonim silikonski deo i tacnu na aparatu. Sto se preciznosti tice nemam sa cime da je uporedim jer imam samo kuhinjsku koja meri na 1gr.
I ja sam imao nešto slicno i nisam bio zadovoljan, pitanje je samo u kom opsegu meri tacno? Na zalost te jeftine vage mere precizno do 100 grama i dobre su za merenje secera i brasna za pripremu kolaca, medjutim tebi treba vaga za opseg preko 400-500 gr jer kada meris portafilter bez kafe, i posle mlevenja sa kafom, tu bude razlika u odnosu na kvalitetnije vage po 3-4 grama pa i vise što je nedopustivo kada je rec o pripremi espresa...
Skuplje vage (oko 60 evra), su kompleksnije izrade i imaju vise kalibracija pre nego ih spakuju za prodaju, obicno na 1000 i 2000 gr.
Ove igracke se i ne kalibrisu.

Poslednja izmena:
Kalibrišu se, bar tako tvrde Kinezi. Može da se proveri na etalonu. Ne vidim šta je problem kalibracija, 5 sekundi posla po vagici. Ako i đida bitno je da je konzistentna.

Koristim Kineza na poslu, fensi Kineza i jeftinka kod kuće, šljaka to sve super.

Bolje da je vagica manja, sem ako nemate Bambino gde je portafilter vrlo vrlo visoko.

medjutim tebi treba vaga za opseg preko 400-500 gr jer kada meris portafilter bez kafe, i posle mlevenja sa kafom, tu bude razlika u odnosu na kvalitetnije vage po 3-4 grama pa i vise što je nedopustivo kada je rec o pripremi espresa...
Zašto meriš sa ručkom? Meri korpu sa mlevenom kafom, pa kad si zadovoljan, ubaciš korpu i kafu u ručku

1719502212383.jpeg

1719502229444.jpeg

Ona mala gore je verovatno najjeftinija vaga na AliE.

To je neizvodljivo kod profi 58mm portafiltera, pola bi prosuo, oduzima puno vremena a i ne radi se tako.
Ja imam 58mm ali valjda nije profi pošto ne prosipam.
Izmeljem u čašicu, izmerim da je ok u 10-ti deo grama, prebacim u portafilter, stavim prsten da se ne prosipa, izmešam iglicama, nivelišem, tamper, i na kraju montiram na aparat. Ne prosipam skoro ništa u svom tom igranju.
Sutra kad budem pravio kafu snimiću ceo proces pa ću okačiti.

Poželjno je da je korpa vruća, zato su dobre masivne ručke jer drže toplotu i nekoliko minuta.

Ako ste skontali mlin, zašto uopšte merenje mlevene kafe? Ja meljem samo zrno, zatim ekstrakciju. Izlaz iz mlina sam merio kad sam ga tek kupio, a ručni nema šta da se meri, sve se vidi.

Ja imam 58mm ali valjda nije profi pošto ne prosipam.
Izmeljem u čašicu, izmerim da je ok u 10-ti deo grama, prebacim u portafilter, stavim prsten da se ne prosipa, izmešam iglicama, nivelišem, tamper, i na kraju montiram na aparat. Ne prosipam skoro ništa u svom tom igranju.
Sutra kad budem pravio kafu snimiću ceo proces pa ću okačiti.
Ako stavis u casicu to moze, razumeo sam da skidam korpu sa portafiltera pa da nakon merenja vracam...
Ne koristim ja casicu, direkto meljem u portafilter.

Prilozi

• IMG_20240627_181015.jpg
    IMG_20240627_181015.jpg
    166.2 KB · Pregleda: 87
  • IMG_20240627_181023.jpg
    IMG_20240627_181023.jpg
    167 KB · Pregleda: 91
  • IMG_20240627_165256.jpg
    IMG_20240627_165256.jpg
    92.1 KB · Pregleda: 127
Poslednja izmena:
Ako ste skontali mlin, zašto uopšte merenje mlevene kafe? Ja meljem samo zrno, zatim ekstrakciju. Izlaz iz mlina sam merio kad sam ga tek kupio, a ručni nema šta da se meri, sve se vidi.
Džoliju nekad ostane zrno, dva u onom otpadu što izbaci na obod. Izmerim izlaz ako izgleda manje nego obično. Jeste redudantno. Možda 1 u 50 ima odstupanja :)

@component
Što je sigurno - sigurno je, ali možda ti dosadi čašica :)

Što je sigurno - sigurno je, ali možda ti dosadi čašica
Moj mlin je predviđen za direktno mlevenje u portafilter. Aktivira se pritiskom ručice portafiltera na dole. Ali koristim čašicu pošto Onda mi baš ništa ne rasipa i ne pravim nered. A i moram u par navrata da merim pa mi je lakše da to radim čašicom nego portafilterom.

A ova je jos jeftinija, skoro 10 grama razlike
A evo i jedan svojerucan piccolo macchiato latte art od malocas, na pirotskom cilimu kao pride:
Naravno da je razlika kad na ovu manju se ne oslanja celom težinom.

Zdravo svima! Imam jedno pitanje, čitam forum, tražim na internetu, ali ne mogu da razumem - da li je moguće naručiti kafu iz inostranstva? Recimo pretplatom kada par pakovanja košta oko 40 evra uz besplatnu dostavu. Da li će biti problema na carini i bilo kakvih dažbina povrh ovoga da narudžbina ne bi bila isplativa?

Ma gde ćeš 60e za vagu. Uzmi neku bolju sa AliE 0.1g i sa štopericom.
Stigla danas, videcemo u praksi kakva je. Da je skupa, jeste, ***, ali muka mi je vise od aliexpress varijanti. Ako mi i ova crkne, posle par meseci, prestajem da merim kafu. :)

Prilozi

• IMG_20240703_174200529.jpg
    IMG_20240703_174200529.jpg
    172.7 KB · Pregleda: 82
  • IMG_20240703_174323409.jpg
    IMG_20240703_174323409.jpg
    158.6 KB · Pregleda: 78
Zdravo svima! Imam jedno pitanje, čitam forum, tražim na internetu, ali ne mogu da razumem - da li je moguće naručiti kafu iz inostranstva? Recimo pretplatom kada par pakovanja košta oko 40 evra uz besplatnu dostavu. Da li će biti problema na carini i bilo kakvih dažbina povrh ovoga da narudžbina ne bi bila isplativa?
Moguće je. Problema nema, a dažbina nekad ima, a nekad ne. Do 1kg ne bi trebalo da ih bude.

Pozdrav interesuje me na Nespresso aparatima sa kapsulama kako da znam da li moraju originalne kapsule ili mogu neke iz lidla vidm neke akcije za onaj vereto next ili pop .

Dajte preporuke za kafiće i pržionice u Budimpešti, ko je obišao :)
Gledam recimo 42 Coffee selekciju, deluje baš zanimljivo i pristupačno. Cene naravno iste ili niže nego kod nas, a selekcija veća.
Takođe bih gledao da uzmem i Aeropress tamo ako nađem jeftinije, to mi jedino fali da popunim kolekciju od standardnih brew metoda :D Tako da ako postoji i neka radnja gde bi se moglo naći, to bi bilo kul. Ne znam da li AVX ima radnju u Budimpešti, a ne videh da imaju na sajtu svakako 🤔

Pozdrav interesuje me na Nespresso aparatima sa kapsulama kako da znam da li moraju originalne kapsule ili mogu neke iz lidla vidm neke akcije za onaj vereto next ili pop .
Ne moraju originalne, izbor zamenskih je jako veliki. Povedi računa da se kapsule za vertuo razlikuju.

Gledam recimo 42 Coffee selekciju, deluje baš zanimljivo i pristupačno. Cene naravno iste ili niže nego kod nas, a selekcija veća.
Takođe bih gledao da uzmem i Aeropress tamo ako nađem jeftinije, to mi jedino fali da popunim kolekciju od standardnih brew metoda :D Tako da ako postoji i neka radnja gde bi se moglo naći, to bi bilo kul. Ne znam da li AVX ima radnju u Budimpešti, a ne videh da imaju na sajtu svakako 🤔

Ja na osnovu ovoga planiram posete kafeterijama😀

Espresso Embassy

Koji Moka Pot da kupim? Nešto bih uzeo što može da se nabavi u Bg, sledeće nedelje za put bih da ga imam pa ne bih da poručujem nešto pa da čekam kad će stići.

I neku hermetičku posudu za kafu za put, šta preporučujete? Bar 250g da staje kafe u nju, po mogućnosti da nije staklena, zato što će u prtljag da ide, da se ne polomi. Ako je ipak staklo najbolje, može i to, vodiću računa :)

@Ainur Mozes posetiti i neku od Buda kafeterija, meni se svideo njihov Brazil blend (blizi medium roast-u):

Dosta korisnih informacija, hvala svima!
Čak sam i našao Aeropress za 35e što je sasvim kul cena - uzev u obzir da kod nas prodaju za 6000 din :)

Uzmi odmah 2, taman i meni treba 😁

Nazad
Vrh Dno