Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Danas sam uspeo da uđem u zonu gde je kao ok, negde oko 6 bara. ali opet vrlo kratko vreme. Razlika je što sam povećao dozu sirove kafe sa 12 na 15 grama, i jako presovao. Jedva sam zaključao tu ručicu u aparat. Bukvalno kad presujem kafa dođe na par milimetara od vrha sita. Gde ima da se kupe ta sita,tj. portafilteri? Moj je 58mm
 
Nemoj da bacaš pare dok ne proveris dali ti je aparat (mlin) ispravan. Po svemu sudeći ti ne melje dovoljno sitno.
Vidi dali imas dodatno podesavanje granulacije unutar samog mlina, proveri i uputstvo.
Pritisak nemoj da te buni 9 bar neces dobaciti dok god ne sameljes dovoljno sitno.
Količina kafe koju stavljas zavisi od korpe koju imaš. Ona ti diktira kolicinu kafe uz varijaciju 1-2g gore dole.

Ukoliko ne može da melje sitnije reklamiraj uredjaj dok je vreme.
 
Danas sam uspeo da uđem u zonu gde je kao ok, negde oko 6 bara. ali opet vrlo kratko vreme. Razlika je što sam povećao dozu sirove kafe sa 12 na 15 grama, i jako presovao. Jedva sam zaključao tu ručicu u aparat. Bukvalno kad presujem kafa dođe na par milimetara od vrha sita. Gde ima da se kupe ta sita,tj. portafilteri? Moj je 58mm
Portafilteri na kp ili aliexpress jeftinije. Imaš i specijalizovane firme u Srbiji - googlaj.
 
Da se pohvalim, danas sam uspeo. Prvi pokušaj 9 bara, vreme filtracije desetak sekundi, vreme mlevenja 9, kafa sa malo pene,dobra. Drugi pokušaj vreme mlevenja 10, pristsak 15 bara, vreme ekstrakcije poprilično dugo. Kafa sa dosta pene. Jedino sam malo teže zaključao ručku.
Jedino sem vremena tj. gramaže,što sam promenio je samo presovanje kafe. Znači treba potrefiti gramažu i presovanje. Još malo eksperimentisanja sa granulacijom i presovanjem i biće ok. Naručio sam sa alija onu žicu za raspodelu kafe.
 
Da li neko ima c3 mlin, da me posavetuje na koju se finoću melje za moku kafa? Hoće kolega da probam da mu sameljem nešto da vidi da li da kupuje i on mlin, pa da znam gde mi je polazna tačka.
 
Ja sam mislio da on pita za moka pot.... sad doduše više nisam siguran šta je u pitanju :D
 
Tako je, loše sam se "odrazio". Pitam za spremanje kafe u moka potu. Samleo sam nešto krupnije nego za espreso i ispala je skroz ok.
 
Za moka-pot vrlo malo krupnije od espressa. Toliko krupnije da je neprimetno "među prstima". A moži i ista krupnoća. Nije greška.
 
Ima li neko iskustva sa ovom vagicom:

Vredi li ovaj novac ili ne?
Muka mi je od kineskih primeraka vise, u poslednjih godinu i po, mislim da sam promenio 3 ili 4 vagice, sve su prestale sa radom.
 
Ma gde ćeš 60e za vagu. Uzmi neku bolju sa AliE 0.1g i sa štopericom.
 
Ljudi, razmišljam da kupim

BEKO CEP 5304 X​

Gledam taj cenovni rang. Kakvi su saveti, mozda nesto drugo?
 
Taj Beko nema mlin? Planiraš da kupiš zaseban mlin ili...?
Meni se ne sviđa način pripreme mleka. Pre bih uzeo nešto sa klasičnim načinom pripreme mleka. Ako ništa drugo, lakše se čisti.
 
Nema mlin. Kupio bih posebno neki. Daj neku preporuku u tom rangu
Mozda opet bwko ali model 5302?
 
Poslednja izmena:
Ni taj mi se ne sviđa :(
Ja volim da pravim kafe sa mlekom i steamer mi je bitan. Ovaj ima lulu kao auspuh. Već zamišljam kako se nerviram kad treba da iščačkam ostatke mleka iz njega.
Drugo, sviđa mi se što nigde ne mogu da vidim video da neko stvarno pravi kafu sa njim. Da vidim kako to izgleda. Za ove Beko nalazim samo video reklame, a ni jedan pravi video od nekog korisnika.
Možda neko sa foruma ima sličan model pa da podeli iskustvo. S druge strane, nemam pojma šta vredi uzeti za tih 100€ koliko traže za ovaj.
 
Pozdrav svima. Posle bezmalo 5-6 godina sam uspeo da resetujem sifru za forum, ne znam da li je neko imao slican problem. Gledam ko siroce vec godinama a ne mogu da se ukljucim 🤣 Kafa mi je u medjuvremenu postala ozbiljan hobi kao i izgleda vecini ovde.

Ako imate pitanja u vezi gaggiuino moda za Gaggia Classic, pisite :)

Poz
 
Pozdrav svima. Posle bezmalo 5-6 godina sam uspeo da resetujem sifru za forum, ne znam da li je neko imao slican problem. Gledam ko siroce vec godinama a ne mogu da se ukljucim 🤣 Kafa mi je u medjuvremenu postala ozbiljan hobi kao i izgleda vecini ovde.

Ako imate pitanja u vezi gaggiuino moda za Gaggia Classic, pisite :)

Poz

Ne posedujem GC ali me zanima zbog ortaka koji ima GCP - koliko para (sa poštarinom carinom i ostalim glupostima koje našu zemlju trećeg sveta čekaju) je potrebno za gaggiuino mod?
 
Ne posedujem GC ali me zanima zbog ortaka koji ima GCP - koliko para (sa poštarinom carinom i ostalim glupostima koje našu zemlju trećeg sveta čekaju) je potrebno za gaggiuino mod?

Ja sam porucivao sa Aliexpressa. Oko 120 eur sa svim delovima, to je sa integrisanom vagom u tray. Neki delovi, poput šelni su overkill za poručiti sa alija pa sam to uzeo na komad. Naravno cena zavisi i od toga koliko je ortak spretan sa elektronikom ⚡️💨. Sad imaš i gotov PCB kompletan da porucčiš, samo kablove zalemis, nesto je skuplje sa modulom za vagu, mislim oko 140eur, ali tu bi imao vrv i carinu i pdv.

Na ovo ide cena 3D štampe za kućište i nosače, ali ovo sam sam štampao pa ne znam koliko bi koštalo.


Zabavno je ali je naporno, ali vredi ako te loži da budžiš mašine i da imas kontrolu nad profilima, temperaturom, itd
 
Yeah, nisam siguran da će hteti da se cima s ovim, no hvala svakako - značiće možda za nekog drugog ko ima GC :D
Znači, suštinski i jeste isplativije dati 200e više za mašinu koja po difoltu ima većinu tih stvari, PID i manometar makar - nego eksperimentisati sa svime ovime samostalno - osim ako nekog baš to ne loži :)
 
Yeah, nisam siguran da će hteti da se cima s ovim, no hvala svakako - značiće možda za nekog drugog ko ima GC :D
Znači, suštinski i jeste isplativije dati 200e više za mašinu koja po difoltu ima većinu tih stvari, PID i manometar makar - nego eksperimentisati sa svime ovime samostalno - osim ako nekog baš to ne loži :)
Mislim da si olako to zakljucio. Gaggiuino mod ti omogucava da svaki shot bude identicno profilisan, sto omogucava kontrola pumpe. Mislim da modeli koji ti omogucavaju profilisanje kostaju 1500eur + PID sam po sebi omogucava koliko toliko ujednacenu temperaturu sto je poslednja stvar na listi koja ti utice na ukus kafe.
Manometar ti daje feedback sta se desava sa pakom i to je to. Pisem ovo da se neko ne ni obeshrabrio. Dobro je dokumentovan projekat. Takodje mozes da podesis nekoliko profila sa podesavanjima za svaku fazu(preinfuzija, cekanje i profilisanje). Ja sad pravim pourover na espreso aparatu :D sve u svemu dosta funkcionalniji i raznovrsniji aparat postaje.
 
Trnutno u univeru lavazza crema e gusto 450din pakovanje 250g, uzeh jedno da probam, reko bi da je cena fina.
 
C&f podigli cenu zrna preko 20 posto, dosta dugo su i drzali cene
Cena sirove kafe je otišla drastično gore. Takodje je država podigla akcize i uskladila je sa inflacijom. Tako da ce svi morati podizati.
Veliki igraci ce u maloprodaji podizati cene verovatno od jula.
Koga interesuje nešto više detalja:
 
Zanimljivo, baš me zanima kako će se ovo odraziti na specialty pržionice kod nas koje i ovako drže abnormalne cene, da li će podizati da imaju tu istu zaradu ili će smatrati da bi to bio hibris jer niko normalan ne želi da daje 3 hiljade za prosečno zrno :)
Mada, mislim da već znam odgovor.
 
Nema ni nama ni njima kud iz ove kože. Bar plaćamo 60 din za 18g dozu, šta reći za naivčine sa kapsulama, koja je to preskupa prevara od 6g osrednje do bedne kafe za te pare.
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno