Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Podešavanje na minimum…najveća finoća..deskaliraš, pa ja to radim kada menjam filter..
Kafe, najbolje su se pokazale ove mešane Arabika/Robusta kao Lavazza Qualita Rosa i uglavnom medium roast kafe..

Ok, stigao Philips, stigao sam da napravim samo dve kafe, sebi espresso i zeni kapucino.
Za sad to izgleda super, ali i malo strasno na prvi pogled, sa onim silnim ciscenjem, odrzavanjem, sta se sme, sta se ne sme. (naravno da sam prvo okretao mlin pa sam onda procitao u upustvu da se to ne sme :D )
Je li imate neki tips and tricks, kakvo podesavanje kafe, koju kafu uzeti, kako cistiti i sta raditi? Zbunjuje me isto jer aparat ima onaj njihov aqua filter koji je navodno dobar za 5000 kafe i mislio sam da ne treba deskalirati, ali citam upustvo i kaze treba redovno.
Koristio sam ranije automatsku seriju 3, pa cisto da te uputim oko odrzavanja.
Mlin treba da ti bude od prilike 2-3 stope od najfinijeg mlevenja, to su parametri za 90% kafa, mada je svaka kafa specificna i zahteva malo finije podesavanje. Najbolje su se pokazale kao sto je kolega napisao vec kombinacije arabike i robuste, 50:50, 40:60, 60:40... Probao sam i razne 100% arabike, ali ni priblizno ne moze da izvuce ukus kao manuelac. Licno meni, Lavazza super crema je bio max koji automatik moze da izvuce.
Aqua filter u zavisnosti od podesavanja tvrdoce vode, programiran je da izvuce max 625* mlevenja mlinom ili oko 100 i nesto litara vode. Ako ides na double espresso, to je duplo manje. To za 5000 napitaka za aqua filter se odnosi ako je meka voda (primer Rosa ili Vlasina) da neces morati da cistis od kamenca ukoliko koristis i menjas redovno aqua filter(max 8 komada), nakon toga bi u svakom slucaju trazio ciscenje. Ukoliko je tvrdoca vode podesena na tvrdju vodu, onda se to smanjuje duplo ili vise.
Mlin je keramicki i predvidjen je da samelje min 20k puta, tako da ce trajati godinama. Tablete za odmascivanje i ciscenje moras da koristis redovno kako bi zadrzao ukus kafe. Takodje i grupa za pripremu mora redovno da se pere i podmazuje prema uputstvu.
Aparat je generalno veliki potrosac vode prilikom paljenja i gasenja.
To bi bilo to od prilike za neko osnovno koriscenje, imas na yt dosta toga objasnjeno.
Nadam se da sam bio od pomoci.

Da li ima neko nesto zanimljivo da preporuci iz wallmarta od kafa u zrnu?

Pozdrav društvo! Planiram uskoro da kupim espresso aparat i mlin i čini mi se da će mlin biti dosta veća muka od aparata.

Koji single dose mlinovi su kod nas dobra opcija za red veličine 500 eur, i da li je moguće nekako nabaviti Niche, Lelit William, Eureka specialita, Wilfa sam neki video interesantan i slične mašine?

Ja sam licno ljubitelj stare skole kapucina :D Jbs ovaj latte i moderna sr..a :D

@belka lelit wlliam i eurka mlinove prilicno jednostavno da! sto se tice Niche-a, tesko, ali ja bi svakako pre birao eureku nego Niche ali to je stvar licnog izbora ne neceg drugog.

@kurajber hvala, izgleda da sam zabio glavu u pesak kada sam trazio, i da sam se trudio da nadjem Niche ili DF64, i da se nisam ni malo potrudio za ostale, sada sam nasao i to solidan broj opcija.
Eureka mi se dopada iz puno razloga, jedino mi se korpa za kafu ne dopada. Stekao sam utisak iz vise testova po YT da je Niche npr. zgodan kada ne meljes samo espreso i to mi se dopalo (npr. kada se melje za neki pour over itd.), ali mi to nije ogromna mana ako nije opcija.
Eureka se i fino uklapa u budzet da sa aparatom i npr portafilterom ne odem masu preko soma eur.

Stizu polako widgeti, cekam jos casu za mlevenje da ne meljeme direkt u kasiku i wdt. Leveler/tamper je must have. I dok ne krenem sa svezijom kafom tu je Kimbo intenso 12/13, tzv "grkaca" .. uglavnom mleko ne pravim na aparatu vec sam prelijem soljicu toplog na produzeni, kao ona slici.
20230724_134827.jpg

Pozdrav svima, naručio sam Gaggia Classic Pro aparat, još uvek sam početnik u svemu ovome pa mi se činilo da je GC pravi izbor za početak. Nalazim se u velikoj dilemi oko izbora mlina tj grindera koji bi mi se dobro uklopio uz Gaggia Classic. Molim iskusnije članove i poznavaoce da mi daju neki predlog ili neki savet iz ličnog iskustva. Hvala vam svima unapred!

Od jeftinijih ti mogu preporuciti sage dose control. Tih, brzo melje i ima solidan opseg podesavanja pa ces lako podesiti za svoju kafu. Moze da se nadje na KP za 160 evra. U prodavnicama deru, kao po obicaju. Njega sam uzeo kao zamenu za timemore c3 rucni mlin, koji ostaje za kafe koje ponekad pijem, da ne moram da menjam granulaciju stalno.
Da nisam uzeo taj sage gledao bih eureka specialita ili silenzio. Isto ih ima povoljno na KP. Razlika je u displeju, tj odusutvu istog. Sage sam uzeo zato sto je iskocio povoljno na amazon de, a imam nekog da mi donese. Ispostavilo se kao solidno resenje, koje se estetski lepo uklapa sa gaggia.

Razmisli o 9 bar modu o kom je bilo reci na forumu. Stvarno bude bolja kafa s tom oprugom. Usput od engleza porucis i rezervnu silikonsku gumicu, posto ti je ista cena postarine, kad vec uzimas oprugu. Bolja je nego originalna, ili zamenska koju mozes kupiti kod nas po servisima. I dalje mi nije jasno zasto gaggia isporucuje taj aparat sa 15 bara pritiskom i sitom pod pritiskom, kad vecina ljudi to sito nikad ne iskoristi.

Od jeftinijih ti mogu preporuciti sage dose control. Tih, brzo melje i ima solidan opseg podesavanja pa ces lako podesiti za svoju kafu. Moze da se nadje na KP za 160 evra. U prodavnicama deru, kao po obicaju. Njega sam uzeo kao zamenu za timemore c3 rucni mlin, koji ostaje za kafe koje ponekad pijem, da ne moram da menjam granulaciju stalno.
Da nisam uzeo taj sage gledao bih eureka specialita ili silenzio. Isto ih ima povoljno na KP. Razlika je u displeju, tj odusutvu istog. Sage sam uzeo zato sto je iskocio povoljno na amazon de, a imam nekog da mi donese. Ispostavilo se kao solidno resenje, koje se estetski lepo uklapa sa gaggia.

Razmisli o 9 bar modu o kom je bilo reci na forumu. Stvarno bude bolja kafa s tom oprugom. Usput od engleza porucis i rezervnu silikonsku gumicu, posto ti je ista cena postarine, kad vec uzimas oprugu. Bolja je nego originalna, ili zamenska koju mozes kupiti kod nas po servisima. I dalje mi nije jasno zasto gaggia isporucuje taj aparat sa 15 bara pritiskom i sitom pod pritiskom, kad vecina ljudi to sito nikad ne iskoristi.
Hvala puno zaista! Puno ste mi pomogli!

@kurajber Stekao sam utisak iz vise testova po YT da je Niche npr. zgodan kada ne meljes samo espreso i to mi se dopalo (npr. kada se melje za neki pour over itd.), ali mi to nije ogromna mana ako nije opcija.
Tehnički to jeste tačno, vrlo lako se menja granulacija na Niche-u (za razliku od Eureke gde okrećeš točkić nekoliko punih krugova), ali Niche nije baš neki šampion za pour over.

Zna li neko koja je razlika između: Gaggia Gran Style/ Viva Prestige/Viva Deluxe ?

@kurajber hvala, izgleda da sam zabio glavu u pesak kada sam trazio, i da sam se trudio da nadjem Niche ili DF64, i da se nisam ni malo potrudio za ostale, sada sam nasao i to solidan broj opcija.
Eureka mi se dopada iz puno razloga, jedino mi se korpa za kafu ne dopada. Stekao sam utisak iz vise testova po YT da je Niche npr. zgodan kada ne meljes samo espreso i to mi se dopalo (npr. kada se melje za neki pour over itd.), ali mi to nije ogromna mana ako nije opcija.
Eureka se i fino uklapa u budzet da sa aparatom i npr portafilterom ne odem masu preko soma eur.
Tačno je da je na Eureka Mignon malo teško pratiti podešavanja, nije baš jednostavno ni kada se često menjaju kafe. Ja sam štampao:

Hopper isto može ili 3D štampa (nisam probao), ili nešto ovako (ja imam G style, lično sam zadovoljan):

Imam Magnifica S aparat, ali me nervira što toliko vode troši. Kad se pali, prvo dosta vode izađe pa tek onda može da se sprema kafa. Pa onda kad se gasi, opet tako. Zna li neko da li to može da se smanji?

Nije mi jasno. To sito i ova gumica je od kog Gaggia aparata. Moj nema ovo.
O ono oko 15 bara. Aprat svaki ima 15 i + bara. A sito pod pritiskom ti slabi tih 15 bara. Da ga nema onda bi protrčala voda.
Pa ko ga zameni a nema mogućnost drugu da smanji pritisak on melje sitnije.... pa ima problem neke kafe "ne vole" sitnije... itd...itd

Tačno je da je na Eureka Mignon malo teško pratiti podešavanja, nije baš jednostavno ni kada se često menjaju kafe. Ja sam štampao:
Ovo izgleda do jaja. Nisam siguran koliko mi se dopada da "moram" da dodajem naknadno dodatke ovog tipa, ali mi je dodatak do jaja. Zbog specificne situacije u firmi sam morao da stavim kupovinu espreso aparata i mlina na pauzu na kratko, ali sam u medjuvremenu primetio da postoje i druge Eureka varijante, npr Oro koji je za jednu dozu. Sve u svemu mi se definitivno najvise dopao Mignon Specialita kada saberem sve utiske, cak me je naterao i da razmislim da li mi nuzno treba mlin za jednu dozu jer ja zapravo ciklicno trosim kafe i ne volim vise otvorenih pakovanja...
Hopper isto može ili 3D štampa (nisam probao), ili nešto ovako (ja imam G style, lično sam zadovoljan):
Ovo je super resenje za taj novac. Kopka me da li bi hoper sa Oro pasovao kako treba i ako bi, koje su sanse za nabaviti, jer mi se iskreno on vise dopada.

Kacim neki pregled i misljejne nakon sto pazarim masinu, nadam se uskoro.

1690897152316.jpeg

Pije li se kafa?

Dupli šot iz 15g kolumbije kroz deblji skrin od 1.7mm. Bez skrina baš imam problem da obuzdam Vivu, prejak pritisak izgleda pravi kroz centar i razbuši pak. Sa skrinom je pesma, može hokej da se igra kako ga spakuje ravnomeran protok.

Da li je neko uspeo kod nas da nadje E&B Lab Moka Competition Filter? Ili je nasao neki nacin da ga poruci ovdi?

Pogledajte prilog 398830

Pije li se kafa?

Dupli šot iz 15g kolumbije kroz deblji skrin od 1.7mm. Bez skrina baš imam problem da obuzdam Vivu, prejak pritisak izgleda pravi kroz centar i razbuši pak. Sa skrinom je pesma, može hokej da se igra kako ga spakuje ravnomeran protok.
Trebalo bi se tu sa oprugom poigrati :)

Verovatno, ali ne za Vivu. Ona je i ovako prevazišla svoj koncept daleko iznad. Nešto ozbiljnije ako nađem ovako kompaktno, a nju ne diram dok ne rikne.

Naleteo juče na ovu Ikea posudu:

Odlična za čuvanje samlevene kafe iako joj to nije primarna funkcija :)
Samo šteta što nije veća jer 500gr kafe staje u 2 te posude i to knap...

Preskupa je.

Da li neko ima neki predlog za jeftinije? Ne mora termos, samo dobar vakuum.

Da, u Srbiji je duplo skuplja nego u SWE...
Ali nema ništa dobro i jeftino, što se tiče vakum posuda najbolja je Fellow Atmos ali ona se ne preporučuje za samlevenu kafu.

FA.png

Preskupa je.

Da li neko ima neki predlog za jeftinije? Ne mora termos, samo dobar vakuum.
RSD1,080.54 28%OFF | Coffee Beans Vacuum Sealed Tank Glass Food Storage Tank Household Moisture-proof Air Extraction Tea Storage Tank Push-type Hot

Ja sam ovu uzeo. Ekstra je.

Prilozi

• Screenshot_2023-08-01-21-55-23-02_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    Screenshot_2023-08-01-21-55-23-02_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg
    115.3 KB · Pregleda: 62
Providne posude su ok ako se drže van dometa svetla, inače nije idealno za duže skladištenje.

Sta znaci duze skladistenje? Kapiram za 20tak dana kafi nece nista da fali,ionako nije na direktnom suncu...mada nije ni problem unutra ubaciti neko parce papira/folije da zadrzi svetlost.

Pa rekao bih da zavisi od dosta faktora, pre svega - kad je pržena kafa. 20ak dana mislim da je okej ako nije izložena direktnom suncu. Ja neke kafe skladištim u sličnim posudama, doduše one su u kredencu iza drvenih vrata :)
Niakd ne bih išao toliko daleko da stavljam u vakuum-kese pa u frižider, but then again, ja kupujem dva puta mesečno po 250g što se popije tokom tog meseca.

Vrh Dno