Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Da bude gusta mora dosta više kafe u čantri da bude nego što ijedna ta brza opcija pruža. Neki automatici stave 15g, to je ok, ali ni blizu efekat koliko jedna jeftina Viva i mlin.

Da bude gusta mora dosta više kafe u čantri da bude nego što ijedna ta brza opcija pruža. Neki automatici stave 15g, to je ok, ali ni blizu efekat koliko jedna jeftina Viva i mlin.
А мислим на густо у смислу нешто најприближније продуженом еспресу у кафићу.

Pogledajte prilog 389834
Pogledajte prilog 389835
Stiglo.

3x je gušći korak nego fabrički i očekivanja moja su da eliminiše najveću manu C3. Iz prve sam dobio dial skoro kakav je bio, ali bilo je kasno da pijem više od pola kafe. Pomerio sam na 1 novi međukorak krupnije i ujutru bi ekstrakcija trebalo da bude ili perfektna ili korak do.
Šta je interesantno da sam nož (dajte bolju srpsku reč za burr, kamen?) ni posle ovoliko spremljenih kafa nema tragova habanja.
Pogledajte prilog 389836
Stiglo i meni juce. Malo je reci koliko sam odusevljen. Savrseno odgovara za c3 mlin i daje mnogo bolje opcije za stelovanje, taman kako treba.

^ imam ja nekih pola godine i jako sam zaodovljan istim. Dopduse u ovo mi je ujedno i prvi automatik sa kojim sam se susreo, ali zaista nemam neke zamerke.
Lako se odrzava, pravi dobru kafu, ako se potrudis moz i late art da se radi. Ja bas zadovoljan.

'Je l' ispadne espresso onako lep kao iz kafića? Možeš li onako sa ekonomske strane da kažeš koliko ispadne šoljica lupam za 1kg kafeu zrnu ?

Verujem da je oko 100 šoljica plus minus. Espresso kao iz kafića pogotovo ako neko zna da ga napravi verujem da ne može, jer jelte ovo je automatik, a ono su aparati u kafićima i po par hiljada evra.

Meni se na primer na Nisovoj pumpi sviđaju one kafe kako ispadnu iz njihovih automatika. To mi je nekako parametar ok kafe :)

Taj automatik na BS kosta od 3500/7000 eur zavisno koji imaju veci ili manji, samo aparat plus frizider, plus jos dodataka ima. Ima diznu za penu, capuccino i latte. Uvek ce na aparatu sa ruckom kafa biti bolja, ali sto kaze kolega ja upalim automatik i kafa potekne dok spremim soljicu i secer. Posle dolce gusto aparata ja sam i vise nego zadovoljan. Puno vremena mi trenutno iziskuje da prckam oko mlevenja, cekanja da se ugreje, famponiranje i ciscenja, ali ko zna jednog dana verovatno i to probam :)

'Je l' ispadne espresso onako lep kao iz kafića? Možeš li onako sa ekonomske strane da kažeš koliko ispadne šoljica lupam za 1kg kafeu zrnu ?
Pazi ukusi su razliciti, sa jedne strane kafa jeste "tanja" sto bi rekle kolege ali sa druge strane mozes da kupis i mnogo kvalitetnija zrna nego sto je u vecini kafica. Tako da recimo meni kafa kuci je bolja nego u vecini kafica u gradu, ali sa druge strane odem u kafeteriju i onda imam osetno bolju kafu nego kuci :)
Sto se tice ekonomicnosti, manje vise 100tiknjak kafa, u mom slucaju nesto manje jer sam podesio aparat na jacu kafu tako da trosi vise zrna. Kafa imas od 1500 do 4000din za kg, racunaj oko 3k su bas dobre kafe.
Ja sam pre ovog imao nespresso i znacajno bolju kafu mi pravi automatik, + pipa za paru sa kojom pravis mleko za par sekundi je top :)

Hvala na komentarima. Ovi komentari znače dosta i verovatno ću i uzeti ovaj ako u međuvremenu ne uleti neka bolja akcija.

Puno vremena mi trenutno iziskuje da prckam oko mlevenja, cekanja da se ugreje, famponiranje i ciscenja, ali ko zna jednog dana verovatno i to probam :)
Vecina nas to misli dok ne proba kafu sa dobrog rucnog aparata kod nekog drugara, komsije, poznanika. Jos ako taj neko ima strpljenja da ti objasni materiju...
Automatski aparati isto treba da se zagreju, kao i manuelci.
Sto se ciscenja tice, drip tray se kod mog gaggia classic mnogo redje prazni nego kod automatika koje sam imao priliku da isprobam. Ispravite me ako gresim, ali svaki automatik kad se upali "pljucne" malo vode, da se ispere. I kad se stisne dugme za gasenje isto to uradi. Tako bar radi ovaj bosch koji sam najduze koristio.
Takodje, presa za pripremu kafe u automaticima je za mene horor film :) i mislim da bih rastavljao na kraju svakog dana da operem.
Rucni aparat je izuzetno lak za ciscenje. Posle pravljenja kafe se kasika opere pod mlazom vode i to je to. A grupa se ne prlja maltene nikako ako se koristi puck screen (ne znam srpski naziv).
I jedan i drugi imaju svoje prednosti i mane. Automatik izgleda cistije i jednostavnije za koriscenje, a zapravo nije, upravo zbog cesceg praznjenja posude za vodu i ciscenja prese. Manuelni aparat zahteva malo poznavanja materije i sigurno nije za nekog ko hoce samo da stisne dugme. Ko voli da se zeza i napravi ritual od pravljenja soljice kafe uzima manuelni aparat. A taj ritual se sastoji od mlevenja kafe, stavljanja u kasiku, tampovanja i navrtanja kasike na grupu. Kad se covek izvesti to bude gotovo za minut, dva. Taman dok se sve lepo zagreje.

Automatici prave dobru kafu, bolju od aparata s kapsulama, i od vecine kafica, jer se sankeri ne trude nesto preterano, ali solidan manuelac sa lavacom s pijace od ispod 2000 za kilo cini cuda i posle tog iskustva nema nazad.

^ pljuc vode da, i bogme poveliki pljuc, pa ovih litar ipo rezervuara potraje jedan dan za 5-6 kafa.
Sto se tice mehanizma, na ovom konkrentom modelu se cisti za 2 min, pritises dugme izvadis komplet mehanizam pustis kroz mlad hladne vode i vratis, i to svakih 7 dana radim i ne mogu da kazem da je nesto "zaprljan" i tad. Ali to mi je neka rutina.

Jedna jutarnja kolumbija 😊
Ako odem na posao bez espressa kao da sam bez glave otišao 😂

Prilozi

• FB_IMG_1686753574917.jpg
    FB_IMG_1686753574917.jpg
    140.2 KB · Pregleda: 147
Naravno, kapiram da nije do vas, postexpress je nekad bio konkurentan s cenama, ne znam šta im se skoro desilo, prate trend ostalih izgleda 🤔 Okej je ako se uzme 500g+, ali onda se postavlja pitanje - koliko ko troši kafe na nedeljnom nivou, i koliko dugo može da stoji onda ostatak količine :)

Malo off topic, a vezano za postarinu. Najisplativiji nacin slanja je CC preko poste. Dakle odete tamo gde inace predajete post express, u najblizu postu, i trazite da posaljete paket kao cc. Ako uplatite unapred nema otkupnine i cena je 200-300 dinara, zavisi od tezine. Jedini skriveni trosak moze da bude da pokusaju da vam uvale onu najlonsku kovertu, ali ako ste prethodno upakovali platicete samo osnovnu cenu. Upozorice vas da sporije stize nego post express, ali po mom iskustvu stize istom brzinom.

top-coffee-producing-countries-chart.jpg

Nakon Dedica 685, koji se ispostavio kao sjajan aparat za te novce (sada bih svima preporucio model 885 zbog normalnog steam wand-a za ulazak u svet espresa za 'male pare'), koristio sam Gaggia Magenta Prestige, koji se pokvario za 3 meseca, i nikako ne bih preporucio superautomatike te klase (bolje uzeti polovni Jura i za manje para ako bas mora super auto jer sam probao kombinaciju sa sveze pecenom kafom i Jura je zaista napravila valjanu kafu i penu (Gaggia sistem za penu se brze bolje pokvario a kako su sklopili ono nije ni cudo) Juce sam dosverao konacno Sage Barista pro, i za pocetak se vidi razlika u klasi. Za 700 eura se dobija dosta toga, sad samo da je sto svezije kafe da probamo non pressurized ;) ...

Prilozi

• 20230619_080835.jpg
    20230619_080835.jpg
    114.6 KB · Pregleda: 90
Naravno, kapiram da nije do vas, postexpress je nekad bio konkurentan s cenama, ne znam šta im se skoro desilo, prate trend ostalih izgleda 🤔 Okej je ako se uzme 500g+, ali onda se postavlja pitanje - koliko ko troši kafe na nedeljnom nivou, i koliko dugo može da stoji onda ostatak količine :)
Ja naručujem otprilike na mesec i po dana, u talu sa drugaricom, i to je to, nema promene diala vrednog pažnje, sem u prvoj fazi kad se otvori tek sveža kafa. Čim je malo ”proluftiraš” otvaranjem i zatvaranjem kese da bi izvadio zrna za spremanje, ona je jako brzo stabilizuje.

Recimo da je iz moje prakse optimalan prozor od 15 do 45 dana da se potroši od dana pečenja. Zaboravljene male količine već posle dva meseca imaju potpuno promenjen dial, mora da se mlevenje usitni, a ne ostane ti dovoljno da je šteluješ, tako da je bolje pocepati sve kad se otvori već nova kesa.

Meni nije žao jer znam šta pijem, sviđa mi se, i prija mi organizmu. Bolje i manje piti, ali da znaš šta piješ. Van kuće sam počeo da izbegavam kafu, to je jedina negativna posledica čitave priče.

Nakon Dedica 685, koji se ispostavio kao sjajan aparat za te novce (sada bih svima preporucio model 885 zbog normalnog steam wand-a za ulazak u svet espresa za 'male pare'), koristio sam Gaggia Magenta Prestige, koji se pokvario za 3 meseca, i nikako ne bih preporucio superautomatike te klase (bolje uzeti polovni Jura i za manje para ako bas mora super auto jer sam probao kombinaciju sa sveze pecenom kafom i Jura je zaista napravila valjanu kafu i penu (Gaggia sistem za penu se brze bolje pokvario a kako su sklopili ono nije ni cudo) Juce sam dosverao konacno Sage Barista pro, i za pocetak se vidi razlika u klasi. Za 700 eura se dobija dosta toga, sad samo da je sto svezije kafe da probamo non pressurized ;) ...
Sve je to sjajno ali Brevile ne bih uzeo nikad jer sam video da guraju plastične delove u glavu tuša. Tačnije deo za zaključavanje portafiltera je plastičan. Šteta jer stvarno imaju solidan proizvod.

Jedno od rešenja za punjenje kapsula (ako je budžet problem, jednostavno ignorišite poruku)

Da li neko iz bgd ima puck screen 53-53.5mm koji mu ne treba trenutno, da mi pozajmi ili proda odmah? Ja sam naručio sa AliE, 1.7 i 1mm, ali dok stignu.

Malo si se zeznuo na aliju. Pa ne traži dimenzije "53-53.5mm" na forumu jer ćeš se i ovde zeznuti. Pa ćeš imati 4 komada koja "ne rade".
Dimenzije za Viva je 52mm

Nisam, naručio sam isti kakav sam imao, jer ga je neko izgubio.

Ja sam svoj bacio posle god dana upotrebe. Izgleda da se nekako zapusio u sredini,krenuo da mi zeza ekstrakciju samo tako. Koliko god sam ga prao i cistio,nisam uspeo da ga sredim.

Nazad
Vrh Dno