Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Šta da uzmem da probam dok ne kupim mlin, ili ipak da ga što pre pazarim? Išao bih ka gorčoj noti, kontra smer od ovog Brazila.

Viva izgleda zadovoljava trenutne ambicije:
B872221C-164B-4789-BBCC-0F23D4A0E309.jpeg

Ako hoćeš gorku onda bilo koju koju možeš da kupiš u prodavnici, komercijalno pakovanje, ne u pržionicama.. :)
Probaj da nađeš Indiju negde, ona nije kisela uopšte ali nema onu gadnu gorčinu (koju ja ne volim) već je blago gorka i nekako drvenasta 😇

Smernice potrebne. Uslužno su mi samleli neki Brazil, svetlija značajno i finije mlevena. Raskantao sam donor, ubacio prvo manju dozu. Aparat se mučio bogme preko 10 sekundi stenjao kukao i počelo da izlazi svetlije.

Ukus jeste bogat, svetla, ali nije providna, puna je šoljica kafe, nije čaj. Kisela poprilično, tj. nije mi lepša od Lavazza socijale iz presurizovanog, ali jako je zanimljivo i baš se radujem što je toliko različito.

Kasnije ću da dupliram dozu, ali kapiram da će biti još kiselije?

Slike u prilogu. Našao bih šta mi se sviđa i onda uzeo mlin, ovo je poprilično skupo, 1k dingera za 200gr.
Mislim da je previše sitno mlevena za tvoj aparat, verovatno se popeo pritisak prilično visoko, nakon nekog vremena se otvorio kanal i dobio si zapravo slabu ekstrakciju. Ne vidi se lepo puck na slici, ali verujem da je ovo u pitanju.

Na nekim brend kafama kiselost ubijas krupnijim mlevenjem.
Ako nadjes Julius mainl kupi nju. Ni jedna nije kisela (zute i sive kese)
I pravi kafu na fabrickom portafilteru. Kako sam te vec savetovao.

Lavazza u fabrički, ove finije u modovani. Skroz je druge boje kafa, svetlija. Očekivao sam kiselije, ali ovo je više nego što mi se dopada. Popiće se to sve.

Potražiću Julius.

Presitno je samlevena kafa za tvoj aparat.
Voda tesko prolazi i verovatno ti negde napravi channeling i samim tim ti je kafa lose ekstraktovana.
Bez mlina nema svrhe da koristis unpressurised.

Ako hoces klasican espresso balansiran javi se imam nesto viska od zadnjeg przenja pa cu ti pustiti, blago gorkast je blend ali ništa napadno....

Zavrsio sam dodatno sredjivanje i pustena u pogon :) La Pavoni Europicolla '77. 45 godina nabila u dupe haha. Moram priznati da je fantastican osecaj rucno praviti kafu. Korpe i sve su 49mm pa je malo cudno da se naviknes ali je izuzetno lako dobiti sjajan espresso.

IMG_9645.jpgIMG_9644.jpgIMG_9645.jpgIMG_9644.jpgIMG_9647.jpg

Čoveče božji koje ludilo. Kako je lepa malecka, ja sam uživo video samo neke ogromne.

Ljudi, meni ovo moje ne izgleda da se nešto pogrešno dešava, mlaz je tanak jedva ga ima, jedno 20s treba da krene, pliva neka mast po površini kao dušu da sam izvukao iz Brazila. Kolač ispadne kompaktan kad se istrese. Produžio sam malo preko 35s sa više kafe, 18g, ispalo je manje kiselo, ali i dalje je gusta, neprovidna, ali svetla je - očigledno tako mora od ove kafe.

F074A673-EB5D-48F1-8DDD-E0F2ADAEC6DC.jpeg
5A99C66B-8D18-4EE0-B545-454398A6748F.jpeg
Ne izgleda meni da voda prolazi igde sem kud treba i mora. Izgleda da je samlevena zadovoljavajuće.

Buraz,20 sec je mnogo dok kafa ne krene....

Da, ja sam već pomislio da neće ni da izađe, ali krenulo. Ide manja doza ubuduće, ovo je mnogo.

Ja sam izvadio ventil iz portafiltera moje vive i modovao mlin da može da finije melje. Opet mi je falio međupoložaj na mlinu ali sam to rešio smanjivanjem doze sa 17g na 16g i sad dobijam 32-35 ml u 2 šoljice za 29-30 sekundi. Treba nekih 6-7 sekundi da kafa potekne, prvih 2-3 sekunde u kapima a posle pređe u mlaz.

Manje kafe, jedna kašičica i manje nabijanje (ja sam procitao 15kg, ali očigledno je usko povezano sa krupnoćom mlevenja, tako da ovaj put dosta manje). Posle 9s krene da kapa, što se pretvara u tanak i na 30s sam isključio. Izaslo je malo manje od pola šoljice koja je 80ml pasent i dobar je napitak.

@malacrnabuba & ostali, hvala, ovo je izgleda to, za ovu kafu koju imam. Aparat izbacuje zdravije zvuke nego pre, tj. usitni malo pre kapanja, ali to brzo prođe. Slika pene u prilogu.

Prilozi

• D94902FA-3182-4A7C-930E-6593F3123450.jpeg
    D94902FA-3182-4A7C-930E-6593F3123450.jpeg
    106.9 KB · Pregleda: 57
Kupi i vagicu i onda ćeš tačno znati šta dobijaš.

Pravo vreme za jednu popodnevnu :) domaci blend madafaka :)

Prilozi

• PXL_20221030_151216574.jpg
    PXL_20221030_151216574.jpg
    180.5 KB · Pregleda: 65
Kad se već fotkaju šotovi da i ja doprinesem jednim lepim. 🙂 Inače Brazil iz D59B, jako ukusan kada se spusti pritisak na nekih 8 bara.

Prilozi

• 791B57A6-367B-47DE-A6D4-14C9CF50F369.jpeg
    791B57A6-367B-47DE-A6D4-14C9CF50F369.jpeg
    144.2 KB · Pregleda: 55
  • 26D4F7FB-0B83-453B-9492-C0853F8E721B.jpeg
    26D4F7FB-0B83-453B-9492-C0853F8E721B.jpeg
    138.1 KB · Pregleda: 52
Uzeo sam ovu kafu i nikako da dobijem ukus a da nije prekiselo. Merim 18g u početku sam mleo sitnije pa sve krupnije međutim nema neke razlike. Šta god uradim imam osećaj da pijem kafu sa ukusom limuna. U početku je kafa jedva curila sada nekako u početku sporije pa krene suviše brzo da izlazi. Da nisam dao 4.000 din bacio bih ovu kafu i uzeo neku komercijalnu sa blagom gorčinom.

Prilozi

• IMG_20221020_075634.jpg
    IMG_20221020_075634.jpg
    155.6 KB · Pregleda: 49
Uzeo sam ovu kafu i nikako da dobijem ukus a da nije prekiselo. Merim 18g u početku sam mleo sitnije pa sve krupnije međutim nema neke razlike. Šta god uradim imam osećaj da pijem kafu sa ukusom limuna. U početku je kafa jedva curila sada nekako u početku sporije pa krene suviše brzo da izlazi. Da nisam dao 4.000 din bacio bih ovu kafu i uzeo neku komercijalnu sa blagom gorčinom.
Moguće je da si prebrzo prešao sa robuste (pominjao si par strana ranije) na kiselije arabike, uz to svetlije pržene. Verovatno je bilo poželjnje prvo neki Brazil srednje pržen pa daje... U samom opisu ove stoji limun ;). Možda nije prekisela kafa, nego je tebi prekisela. Ja isto nisam ljubitelj, ali nakon već nekog vremena, smeta mi ukoliko espresso nema barem trag kiselosti (deluje mi prazno), čak i u mlečnim kafama (koje najčešće pijem).

Obzirom da je taj "naš" aparat limitiran, nemaš puno opcija.
1. pokušaj sa povećanjem temperature. Uključi grejač za paru na par sekundi (4-6 npr).
2. Preinfusion. Ovde u nekoj kvazi varijanti sa blago otvorenim steamer-om (radi smanjnja pritiska) pa polako zatvaraj kako počinje da curi. Ovo je bolje raditi u kombinaciji sa 1. odn. povećanjem temperature jer je bojler jako mali.
3. Probaj da produžiš ekstrakciju (možda i kao kombinacija uz sve gore navedeno), mislim i na vreme i zapreminu. Time ćeš potencirati ekstrakciju gorčih aroma završnice i možda izbalansirati ukus, koji bi mogao da ti bude prihvatljiv. Možda bi i neki lungo ovde bio rešenje. :unsure:

Mislim i ja da je to što ti kažeš. Ceo život pijem tamno prženu robustu i sad prelaz na svetlo prženu citusnu arabicu.
Ja i nekako ovo mogu da popijem ali Ćale kad se nije šlogirao.
Moraću da imam dve vrste kafe kod sebe
Za sebe i za goste.
Neko spomenu Julius kao dobru alternativu? Nju nisam viđao na Buvljaku, gde je uzimate?

Teska kafa za ekstrakciju... Savetujem da ne pravis klasicno 1:2 espresso. Mozda i brzi flow ali 1:3, 1:3.5. Ne znam imas li mogucnost da podignes temp, koji aparat imas itd...

Imam Gaggia Classic pro, ims tuš i sito, opruga od 9 bara. Nemam kontrolu temperature pa se igram sa savetima ovog lika kako da dobijem pravu temperaturu:

Mlin mi je Eureka mignon specialita.
Sad sam probao da baš produžim i ukus je mnogo prihvatljiviji.

Imao sam do juče kilo baš te pržene 3.10. i to prženje im je bilo baš svetlo, rekao bih presvetlo za espreso, ali uspeo sam da je savladam nekako. Kuvao sam je 19,5 g ulaz, oko 39 g izlaz sa malo dužom ekstrakcijom (između 30 i 35 s) na 95 stepeni (razmišljao sam čak i više da idem) i kiselost je dominirala, ali uopšte nije bila neprijatna (mada, ako si navikao na robustu i gorčinu, razumem poptpuno da je ovo udar). Aroma je bila lepa, cvetna, a u završnici je bilo i naznaka čokolade. Pumpa mi je već neko vreme podešena na 7 bara.

U subotu sam uzeo novo kilo, ali sa prženjem 23.10. i solidno je tamnije pržena. Jutros skuvah jedan šot i prilično se razlikuje od tog baš svetlog prženja. Kiselost je i dalje prisutna, ali dosta je prigušenija. Sada u ukusu ima voća, a čokolada je i dalje tu u završnici, ali je i ona izraženija.

Dobro je, nisam jedini ko je istresao pare na fensi svetlo prženu kafu i ostao istraumiran. :D

Ali, kao neko ko voli kafu, meni je to sve dobro. Neka je to sve različitio, i ovo što @psihodel napisa, može biti varijacije i u toku prženja jedne te iste kafe.

1667210329659.png

Kad smo kod etiopije i ja sam juče przio jednu turu. Ethiopia kercha suke 90p ocena.
Ukus, miris sjajan. Limun, voće, cokolada u završnici.
Kiselost je taman, ni previše ni premalo.... Lepo izbalansirana.

Prilozi

• 20221030_162109.jpg
    20221030_162109.jpg
    367.6 KB · Pregleda: 25
Другари, хоћу сестри да купим за усељење апарат за кафу? До 120 000 динара. Дајте ми опције... :)

Možda ovako nešto, možda neće imati mesta i za aparat i mlin posebno što je svakako bolja opcija, ali ovo je fensi i koliko znam solidno hvaljen aparat. Cene na kp nisam poredio pokupio prvi link na koji sam naišao.

Nazad
Vrh Dno