Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nisam siguran sta je ovo ^^^
Trebalo bi da ti imas ono sto meni fali, jer i ti imas slicni aparat (gaggia viva).

Prilozi

• 53mm.png
    53mm.png
    985.5 KB · Pregleda: 74
Cek, cek, cek...
Ne prija mi bas dupa doza kafe od jedanput, a da pravim single shot (7-8 grama kafe) u dubble basket, ispadne isprano i bledo.
Ili da pravim duplu dozu, pa pola da bacim, ne ide...
Ispadne isprano jer sipas malo doze i onda pritisak napravi brlog i voda samo šiba, ne zaustavlja se dovoljno na kafi.

Neko pravilo za dobar espreso je 20-30 sekundi za dozu kafe u gramima koju stavis x 2. Znaci 14grama kafe > 20-30sekundi > 28grama u šoljici.

Nekoliko faktora odredjuje kojom brzinom i koju količinu vode će propustiti portafilter.

• finoća mlevenja (što je sitnije, vodi treba duže da prodje)
  • doza (što više kafe u basketu, više vremena)
  • ručno podešavanje toka pomoću levera (samo za mašine sa flow control ili dimmer mod)

Problem sa 7 grama je što je gotovo nemoguće sa jeftinom mašinom postići prve dve stavke. Tako da će tih 7 grama uvek istočiti bledo i bljutavo. Sa ili bez 7g portafiltera. Ako želiš da baciš pare, slobodno.

Jedan član foruma je stavljao neki yt video svog procesa sa lelit bianca kako se to radi.
Ja na mojoj nisam ni pokušavao. Iscedim 20g u dve šolje, jednu espreso, drugu sa mlekom. I milina.

To gore iznad je puck screen, ide na vrh korpe i možda ti malo pomogne u boljoj disipaciji vode kroz puck. Ussl ne može da škodi

Pa dobro, Kinu je top hand grinder, plus konusni nozevi koji mozda vise odgovaraju kafi koju inace pijes, ne cudi me.
5 godina sam samo lavacu sa buvljaka trosio :)
Posto sam nedavno sam radio servis grupe i trazio po yt kako se to sve radi klip po klip i pozeleh da dignem malo kvalitet i kafe i pripreme.
Narucio sam IMS nanotech filter 20gr (15gr imam) i IMS nanotech tus, merac pritiska za grupu (da vidim razliku u odnosu na glavni merac pa vracam termometar).
Uzeo sam i brita filter za vodu jer sam koristio rosu a procitah ovde da ona nije bas najbolji izbor.
Narucio sam i po malo kafe iz domacih przionica pa polako da probam, kada zapne javljam se za pomoc...

Ako nekom treba savet ili bilo sta oko aparata za kafu rado cu pomoci, ukoliko znam i mogu. Popravljao sam aparate za kafu, tri godine rada u Gigatronu prodaja

Ako nekom treba savet ili bilo sta oko aparata za kafu rado cu pomoci, ukoliko znam i mogu. Popravljao sam aparate za kafu, tri godine rada u Gigatronu prodaja
Mene zanima koliko često je kamenac razlog intervencije ? Jesi li imao iskustva sa pro-sumer mašinama, dual bojler?

Imao sam 2 god Baristu express, koristio sam samo njegov osnovni filter, na svaka tri meseca po preporuci. Nakon dekalcifikacije na svoju inicijativu (nakon nekih 7-8 meseci) počeli su crni kamenčići da mi izlaze u tragovima u paketu sa parom. Od tad nikad više nisam uspeo toga da se rešim, koliko god puta ponavljao proces. Mada je mašina nastavila da radi normalno dok je nisam zamenio Lelit Biancom.

Sad pošto je ovo dosta skuplja skalamerija, razmišljam o jednoj od tri opcije.
  • da ne radim dekalcifikaciju nekih god-dve i onda odvedem mašinu u servis da to otvore i odrade ručno.
  • ugradnja posebnig filtera za "smekšavanje vode"
  • destilovana voda u paketu sa "third way" glupostima

Da budem iskren, najviše me privlači ova prva opcija, iz razloga teške dobavljivosti ovih drugih stvari gore.
Pa pitanje za kraj, kolike su šanse da se uništi mašina ako se koristi česmovača uz osnovni leit filter. Znam da je to smrtni greh u svakom "spešlti koffe" community-ju, ali isto tako mi se čini da se malo preteruje.

Java Jim tvrdi da destilovana voda sa dodacima nije dobra za espreso mašine. Nemam iskustva, samo prenosim upozorenje

Uzeo sam i brita filter za vodu jer sam koristio rosu a procitah ovde da ona nije bas najbolji izbor.

Za sve možda korisno, pošto mi je stigao merač suvog ostatka, a on najviše utiče na ukus, ne samo tvrdoću. Rosa jeste tanka, možda zato nije idealna?

NBGD česmovača: 300
Akvafor: 100-120
Rosa: 60
Jazak: 300+
Saguaro Lidl: 330+

Verovatno je ipak voda iz bokal filtra ovde optimalna, moguće i za piće.

Ako je neko ubo dobru kupovnu vodu da mu baš leži, neka napiše koju da uzmem i izmerim, mada ovaj jeftini uređaj meri baš to što piše i na etiketi, očigledno je dobro kalibrisan i princip rada dobar.

Za sve možda korisno, pošto mi je stigao merač suvog ostatka, a on najviše utiče na ukus, ne samo tvrdoću. Rosa jeste tanka, možda zato nije idealna?

NBGD česmovača: 300
Akvafor: 100-120
Rosa: 60
Jazak: 300+
Saguaro Lidl: 330+

Verovatno je ipak voda iz bokal filtra ovde optimalna, moguće i za piće.

Ako je neko ubo dobru kupovnu vodu da mu baš leži, neka napiše koju da uzmem i izmerim, mada ovaj jeftini uređaj meri baš to što piše i na etiketi, očigledno je dobro kalibrisan i princip rada dobar.
Ako ti nije problem proveri i Gorsku Ledenu.

Ja je koristim neko vreme jer ima manje Ca i Mg, cena je ok i lako dobavljiva (piljara pored zgrade :)

Za aparat samo koristim vlasinu, naručim na kuću i isporuka besplatna preko 900 rsd.

Imam ja i pokloniću ti si single basket, jer ne služi ničemu.
Super, hvala!

Ne znam, ja ga bas koristim na starom espresu (koji ima promer 52mm :D) i jako lepo radi.
U 80% slucajeva kuvam samo jednu kafu, tako da mi je taj one shot savrsen, sto se kolicine kafe tice.

Vlasina se bez ikakve prerade flašira u istom kvalitetu kao što je na izvoru, a kvalitet i sastav zemljišta obezbeđuju najfiniju filtraciju vode što je svrstava u red najčistijih voda. Izuzetna mekoća, neutralna pH vrednost i veoma nizak sadržaj nitrata, natrijuma i ostalih minerala svrstavaju Vlasinu u grupu veoma slabo mineralizovanih voda sa svega 30-40mg/l suvog ostatka pri temperaturi od 180°C.

Ovo će i uređaj da izmeri. Ako naletim negde u radnji pazariću. Svakako hvala na preporuci.

FREESHKA COFFEE novi sad, etiopija 1kg 3000 dinara, top kafa mislim da nigde nema jeftinija single origin etiopija. Mala radionica kafe isto novi sad, etiopija 5200 kg, meljem za par dana da vidim razliku

FREESHKA COFFEE novi sad, etiopija 1kg 3000 dinara, top kafa mislim da nigde nema jeftinija single origin etiopija. Mala radionica kafe isto novi sad, etiopija 5200 kg, meljem za par dana da vidim razliku
Pa ima mnogo vrsta i klasa etiopije.
3-4 klasa je puno jeftinija sirovina zato neki uspeju da idu sa tom cenom, naravno ona nije ni za prismrditi ovoj od 88p pa na gore...
P. S Dovoljno mi je to sto vidim da na sajtu nemaju nikakve informacije o toj kafi... Odma mi govori o kojoj klasi kafe se radi.

Intenzitet i ukus u rangu ako ne i bolji od One iz kope i ovde hvaljene etiopije iz fuke, a tri koplja bolji od cf, przionice, kft I ostalih . Mogu da platim kafu i 100e kilo ako mi ne lezi, dzaba i obratno..

Častio sam se neki dan...
Kršic od aparata što imam ovde na Tajlandu polako ispušta dušu, a ne ulaže mi se ni vreme ni trud dalje u njega.
Znao sam da će aeropress da mi uvede nov nivo zabave u život, ali bar gdegod se selim, mogu da ga ponesem, a planiram manji stan svakako, za početak. Urnisao sam želudac za ova 3 dana :)) I spicio preko 100gr Kafe, jeftine srećom :)

Naručio sam i timemore c2 sa titanium burr. Dosta sam gledao šta bih. Cene za stvari iz USA i eu, su tipa duplo, tako da je timemore optimalan izbor.
Kvaka je što ima i običan c2 I fake c2, I c3 I c3 max, I c3 plus, I slim, pa plus, pa 2, pa g2, pa x. Teško je biti pametan iz prve, i njega može da se desi da prodam jeftino, jer mi 400gr može značiti nekad u koferu, tako da sam odabrao ovu opciju. Ručni I električni mlin koje sad imam nisu baš dorasli poslu.

Prilozi

• 20221115_121544.jpg
    20221115_121544.jpg
    95.9 KB · Pregleda: 70
Ljudi treba mi hitno pomoc. Naime koristim Gaggia New Classic 2019 RI9480/14 , kupljena u Tehnomanije pre nekih meseca dana. Sve je lepo radilo do skoro a onda je poceo ovaj problem.
Naime, nakon pravljenja espressa i ukljucivanja dugmeta za pripremanje pare za mleko desava se ovo prikazano na videu. Par sekundi nakon stvaranja pare u bojleru i pre paljenja lampice ogromna kolicina pare pocinje na izlazi iz glave, takodje i za vreme tokom steamovanja para izlazi. Desilo mi se jednom da je kasika ostala u glavi a da je prilikom skidanja izletela pod pritiskom, jer se verovatno ogroman pritisak nakupio zbog pare. Da li je problem u samom aparatu ili ja nesto ne radim kako treba ? Hvala na odgovoru

Ljudi treba mi hitno pomoc. Naime koristim Gaggia New Classic 2019 RI9480/14 , kupljena u Tehnomanije pre nekih meseca dana. Sve je lepo radilo do skoro a onda je poceo ovaj problem.
Naime, nakon pravljenja espressa i ukljucivanja dugmeta za pripremanje pare za mleko desava se ovo prikazano na videu. Par sekundi nakon stvaranja pare u bojleru i pre paljenja lampice ogromna kolicina pare pocinje na izlazi iz glave, takodje i za vreme tokom steamovanja para izlazi. Desilo mi se jednom da je kasika ostala u glavi a da je prilikom skidanja izletela pod pritiskom, jer se verovatno ogroman pritisak nakupio zbog pare. Da li je problem u samom aparatu ili ja nesto ne radim kako treba ? Hvala na odgovoru

Pozdrav,

Mogu biti 2 stvari:

1. Neispravan termostat pare. Pregreva se voda nabija velik pritisak pa ti izbija na grupu.

2. Problem sa 3way ventilom.

Detaljnije ti ne mogu pomoći jer moram biti uz masinu da bih proverio sta je od te sve stvari.

Zato ti saljem sematski princip rada iz kog bi trebalo da ti bude jasno kako masina radi.

Pozdrav

Prilozi

• Screenshot_20221117-142553_Chrome.jpg
    Screenshot_20221117-142553_Chrome.jpg
    86.3 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:

Reklamiraj. Ne možeš ti ništa da uradiš da se ovo dešava.

Meni kada ostane kašika prilikom steam-ovanja mleka, čuje se minimalno ispustanje na grupi.
Moja radi već godinu dana sasvim ok.
Imam primedbu da se ne isključuje automatski ako je uključeno dugme za paru. Ne znam da li je tako kod svih.
Ako zaboravim ostaje bojler na max temp neograničeno.
Takođe je crkla guma na grupi posle par meseci... Srećom naručio silikonsku uz opruge i od tada sve ok.

Ako ti se ne gasi automatski,kad dostigne temperaturu moguce da ti je otisao jedan termostat,kod mene se to desilo i zamenio za onaj jaci od 155 i dobio malo vise snage kad se stimuje

Ako ti se ne gasi automatski,kad dostigne temperaturu moguce da ti je otisao jedan termostat,kod mene se to desilo i zamenio za onaj jaci od 155 i dobio malo vise snage kad se stimuje
Sada vidim da verovatno nisam bio jasan. Nove Gaggie se gase automatski nakon 20min neaktivnosti.
Ako steamuješ mleko i zaboraviš prekidač za paru, automat se automatski neće ugasiti i ostaje tako da se greje. Termostat radi isključuje kako treba, ali je opet to 130 stepeni dok ne primetiš. Srećom mislim da se nije desilo duže od 45 min.

Za neke nam je korisno to samostalno isključivanje 😄

Nazad
Vrh Dno