Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Другари, хоћу сестри да купим за усељење апарат за кафу? До 120 000 динара. Дајте ми опције... :)
Glavno pitanje je da li već ima iskustva sa manuelnom pripremom espresa?

Ako ima i voli taj način pripreme, ne smeta joj procedura pripreme i posle čišćenja kao i održavanja... Super, može ovaj Sage može i neki odvojeni kombo...

Ako nema iskustva i o pripremi espresa razmišlja kao o nečemu što je brzo, lako i bez razmišljanja o gramima, sekundama ekstrakcije, čišćenju aparata nakon pripreme, mesečnom/kvartalnom čišćenju aparata od nakupljene kafe, kamenca, kalibraciji mlevenja... Možda bolje da razmisliš u pravcu kapsula.

Ovo je prvo pitanje koje ja postavim prijateljima i poznanicima koji me pitaju za savet šta da kupe. Do sada su većinski odgovarali da žele kapsule, samo 1 (jedan!) se odlučio za manuelni...

Pitanje svih pitanja, na dugme ili manuelno, ali ljudi, kapsula stop. Mene je sunce ogrejalo sa Vivom, a košta kikiriki. Za na dugme, budžet je dobar za automat, LatteGo ili šta već ima, još će da pretekne.

Ako gospođa želi manuelno, onda je pitanje postavljeno u pravoj temi. :)

Koji aparat preporucujete za kafu "na dugme", tacnije aparat koji ce da samelje i pripremi sam espreso, naravno kapsule STOP :)

Glavno pitanje je da li već ima iskustva sa manuelnom pripremom espresa?

Ako ima i voli taj način pripreme, ne smeta joj procedura pripreme i posle čišćenja kao i održavanja... Super, može ovaj Sage može i neki odvojeni kombo...

Ako nema iskustva i o pripremi espresa razmišlja kao o nečemu što je brzo, lako i bez razmišljanja o gramima, sekundama ekstrakcije, čišćenju aparata nakon pripreme, mesečnom/kvartalnom čišćenju aparata od nakupljene kafe, kamenca, kalibraciji mlevenja... Možda bolje da razmisliš u pravcu kapsula.

Ovo je prvo pitanje koje ja postavim prijateljima i poznanicima koji me pitaju za savet šta da kupe. Do sada su većinski odgovarali da žele kapsule, samo 1 (jedan!) se odlučio za manuelni...

Нема искуства са мануалном припремом, најбоље би било неки апарат који сам све ради, или барем већи део посла... Никако капсуле само. Значи права кафа. :D

Pusti na YouTube LatteGo neki jači model. Ja sam u tom smeru prvo hteo da idem, misleći da će gospođi Viva biti problem, ali jok, lagano se to sprema uz fabrički portafilter. Baš je aparat za noobs i tolerantan na svakakve kafe.

Da li je neko koristio NIS-ovu Drive Caffe u zrnu koju prodaju na pumpama ? Kakvi su utisci ?

Zavisi od aparata do aparata naravno, kod drugara na Delonghiju dobra kod mene na Juri onako. Cena 2200 din/kg ne bas jeftino jer mi je bolja Tchibo ili Lavazza a uzimam je za 1400 din/kg. Na aparatu na benzinskoj ispadne sasvim solidnu ali bi i svaka jer je aparat profesionalan i kvalitetan, ma da i tu ima razlike od recepata. Radim na benzinskoj ....

Sito jeste isto ali pogledaj sta ti se nalazi ispod tog sita (slika u prilogu).
Samelji sitno kafu (da bude idealno) za unpressurised shot pa stavu pressurised i javi jel ti izašla kafa.
U prevodu sitnoca mlevenja i pritisak ti diktiraju ukus kafe! Sto sitnije meljes vise ces izvaditi aroma iz kafe! Na pressurised nikad neces moci tako sitno ici kao kod unpress-a. Jer ce aparat da ti se clog-uje. Sa tim povecanim pritiskom oni hoće da ti mozes da izvuces kakvu takvu kafu i ako nemas mlin ili imas loš mlin. Ali to se u savremenom svetu ne zove espresso! I tu se sva prica završava. Imate gomilu materijala na internetu koji to potvrdjuju.
Odgovor svima: iz nehata sam sipao ovaj, što rekoste, presitno mleven Brazil u presurizovani, utabao, pustio kafu i nisam ni provalio ***** dok ga nisam skinuo sa aparata i skinuo sito da ga operem. Izašla je potpuno ista kafa kao iz nepresurizovanog.

Da li neko zna da li DeLonghi aparati imaju internacionalnu garanciju? Naisao sam na dosta povoljne kupujemprodajem ponude, pa me brine jedino garancija

Odgovor svima: iz nehata sam sipao ovaj, što rekoste, presitno mleven Brazil u presurizovani, utabao, pustio kafu i nisam ni provalio ***** dok ga nisam skinuo sa aparata i skinuo sito da ga operem. Izašla je potpuno ista kafa kao iz nepresurizovanog.
To samo kazuje koliko lose ti se ekstraktuje kafa. Drzi se pressurised.

Napisao si da će aparat da se zapuši, zato sam baš tvoju poruku citirao. Ispada da bilo koja kafa može u presurizovani bez problema, tj. ako prođe kroz sito, prošlo je, ekstrakcija se desila pre uticaja drugog sloja.

Ako zapuši presurizovani, zapušiće i nepresurizovani ta kafa ako je sito isto.

Poruka je više namenjena svima koji imaju Vivu, potpuno bezbedno je ići na skuplje i sitnije mlevene kafe.

Ćao društvo. Skoro sam se upustio u espresso vode i moja prva masina je Gaggia New Classic.
Malo sam se zalete sa kupovinom zbog trenutne akcije koja je bila u ponudi, bez da pre toga pročitam malo više od ručnom mliku koji sam kupio.
Radi se new Timemore C2. Video sam po forumima da grinder nije predviđen za espreso vec za moku uglavnom, mada su ljudi uspeli i ok espresso da naprave.
Interesuje me da li je neko imao prilike da rukuje tim mlinom i pravi espresso. Trenutno sam budžtski ograničen pa dok se ne skupi malo love moraću da se snalazim, svakako bih u skorašnjem periodu uzeo i neki polovni električni i nadogradio nove noževe.
Pozdrav svima

I mene interesuje, odlažem kupovinu električnog. :) Evo pogledaj ovo što sam ja danas gledao:

1ZPresso JX, ne treba ti nista bolje za start. Odlican odnos cena kvalitet. Mozda naletis na polovan?

Obuzela mi ideja da ugradim dimer mod za Barista Express. Prvo sam mislio da uradim OPV mod, ali mi se čini da je ideja sa dimerom još bolja.

Kupio bih nešto ovako
AC-220V-2000W-SCR-Voltage-Regulator-Dimming-Dimmers-Motor-Speed-Controller-Thermostat-Electronic-Voltage-Regulator-Module.jpg_Q90.jpg_.webp

Ovim bih smanjio pritisak koji je prejak (oko 14 bara) i išao na 9, čime bi se smanjio channeling. Da li je ovo neko uradio, makar na drugom aparatu (Gaggia npr)?

Obuzela mi ideja da ugradim dimer mod za Barista Express. Prvo sam mislio da uradim OPV mod, ali mi se čini da je ideja sa dimerom još bolja.

Kupio bih nešto ovako
AC-220V-2000W-SCR-Voltage-Regulator-Dimming-Dimmers-Motor-Speed-Controller-Thermostat-Electronic-Voltage-Regulator-Module.jpg_Q90.jpg_.webp

Ovim bih smanjio pritisak koji je prejak (oko 14 bara) i išao na 9, čime bi se smanjio channeling. Da li je ovo neko uradio, makar na drugom aparatu (Gaggia npr)?

Koliko znam dimmerom utičeš više na protok, indirektno na pritisak.

Dimmer mod vise koristis ako hoces da se igraš sa raznim profilima, tipa krenes laganim protokom (pritiskom) pumpe natopis puck i onda povecas protok(pritisak). Trebalo bi da pomogne smanjenju channelinga.
Kada dimmer odvrnes skroz opet ce ti pumpa gurati 15bar-a na puck.
OPV mod je za rešavanje problema maksimalnog pritiska, odnosno kad se OPV aktivira. To ce ti pre rešiti problem visokog pritiska.

Poslednja izmena:
Tako je, ali ako dimer ne odvrnem nikad skroz, moći ću da držim pritisak u željenoj zoni.

Tako je, ali ako dimer ne odvrnem nikad skroz, moći ću da držim pritisak u željenoj zoni.
Tako je ali ce ti i protok vode biti manji jer ti pumpa ne radi na 100% snage.
Kod opv pumpa radi na 100% dok ti opv vrati tek toliko vode nazad u tank koliko je potrebno da se pritisak odrzi u zeljenoj zoni.

Tako je, protok i pritisak su povezani. Ali i dalje ne shvatam u čemu je problem sa manjim protokom? Šta previđam?

Mislim da je smanjenje pritiska apsolutno neophodno za pristojan espreso.
Ispravi me ako grešim, Barista Express nema bojler vec je termocoil u pitanju. Čitao sam da je bilo problema sa opv-om jer se mlaz vode pregrejavao usled smanjenja pritiska. Moguće je da to bude problem i sa dimerom. Proveri prvo sva iskustva vlasnika koja nađeš.

Protok uvek možeš da ubrzaš krupnijim mlevenjem. Postoji i paradoksalna situacija gde se dešava da je protok na 14-15 bara manji nego na 8-9 bara. Jednostavno pumpa previše sabije kolač i zaguši protok dok kolač ne popusti pod tim pritiskom i napravi kanale, pa na kraju ne dobiješ ništa dobro. Iskusio iz prve ruke nakon menjanja opruge na Gaggia-i. Jednostavno je na istoj krupnoći mlevenja brže tekao mlaz nego na fab opruzi.

Na Gaggia-i je lako koristiti dimer jer ima bojler. Ta informacija ti nikako nije od koristi.

Cao ekipa, ja koristim Lelit Anitu bez PID-a i sa ugradjenim milinom.

Sve u svemu to je ok, ali bi da se malo obnovnim, i pojacam kvalitet. Budzet mi je postojeca masina (odlicno stanje) i jos nekih 1000eur.
Upotreba: espresso/ristreto 4 puta dnevno dakle nekih od 4-8 shotova.

Sta mislite sta mi je najpametnije ciniti i kako najpametnije investirati novce.

Lelit Mara X ili Lelit Elizabeth.

@Laza u tom slucaju ostajem bez mlina, sto automatski povecava budzet za... ? Dakle ideja je mozda prodaja stare masine (ne znam koliko novca mogu da dobijem za istu jer nisam prodavac) i jos 1k evra za miln+masinu za espresso mejker.

I mene interesuje, odlažem kupovinu električnog. :) Evo pogledaj ovo što sam ja danas gledao:
Trenutno sam budžtski ograničen pa dok se ne skupi malo love moraću da se snalazim, svakako bih u skorašnjem periodu uzeo i neki polovni električni i nadogradio nove noževe.
mazzermod.jpg
Malo sam se igrao i pretvorio Mazzer Mini E u single dose.
IMG_0726.jpg
Ja puno bolje rezultate imam sa rucnim Kinu nego sa mazzerom (i dok je bio normalan).
Mozda je to do mog mazzera a nisam imao priliku da koristim neki bolji mlin pa uporedim.

Pa dobro, Kinu je top hand grinder, plus konusni nozevi koji mozda vise odgovaraju kafi koju inace pijes, ne cudi me.

Uzeh preko oglasa Gaggia Gran Delux, skoro pa nova. Covek slucajno zaboravio da napomene da nema single basket 53mm.
Da li ima negde kod nas da se nadje po razumnoj ceni.
Jedino sto sam nasao je na ebay-u za 15$ i kod nekih Grka za 4€, al je postarina 40€ :D

Odustani od single dose basketa i poštedi se mizerije. Ako nemaš neku mašinu sa flow profilingom teško da ćeš napraviti iole blizu shot kao sa double dose. Razlog je u kupastom obliku single basketa i činjenici da voda ne protiče ravnomerno. Da ne govorim o tampingu. Odradi double i uživaj
Cao ekipa, ja koristim Lelit Anitu bez PID-a i sa ugradjenim milinom.

Sve u svemu to je ok, ali bi da se malo obnovnim, i pojacam kvalitet. Budzet mi je postojeca masina (odlicno stanje) i jos nekih 1000eur.
Upotreba: espresso/ristreto 4 puta dnevno dakle nekih od 4-8 shotova.

Sta mislite sta mi je najpametnije ciniti i kako najpametnije investirati novce.
Najbolje ti je uložiti u neki dobar grinder. Tu ćeš najpre doći do razlike.
Preporuka je neki DF64 (osnovna verzija nema potrebe za DF64p) imaš ih za evropsko tržište na homebarista.be
Idi sa itanmil default burrsetom, ako nisi ljubitelj light rosteva preterani, nema potrebe za ssp.

Poslednja izmena:
Cek, cek, cek...
Ne prija mi bas dupa doza kafe od jedanput, a da pravim single shot (7-8 grama kafe) u dubble basket, ispadne isprano i bledo.
Ili da pravim duplu dozu, pa pola da bacim, ne ide...

Nazad
Vrh Dno