Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Bukvalno za tebe su kapsule izmesljene (bez ikakve uvrede). Ne znam sta bi ti tu bilo "neisplativo"? Pijes na par dana, pijes s mlekom, neces da se cimas. Automatik ako hoces da se tripujes da pijes ne znam sta, al to te ocito ne zanmima, ali tu imas cimanja sa ciscenjem, pa frother pa ovo pa ono...

Zdravo,
Iscitao sam temu, ali sto vise citam, to mi je sve manje jasno. 😂
Planiram da kupim aparat za espresso,
I video sam da Gaggia Viva ili Gran Gaggia deluje okej za tu cenu.
Zanima me, da li mi je stvarno potreban mlin i te dodatne stvari?
Iskreno ne pijem kafu toliko cesto, jednom u par dana, vise bi mi trebalo tako kad neko dodje i slicno. Ja licno preferiram kapucino.
Da li ja mogu samo da kupujem mlevenu kafu i spremam, bez nekog dodatnog cimanja i mlina ?
Znam da postoje ovi aparati za kapsule ali vidim da su posle duzeg vremena neisplative zbog cene.
Za koji iznos moze da se nadje neki automatik? Zanima me sta je najbolje da se uzme a da nije potrebno neko veliko cimanje i odrzavanje oko samog aparata?
Ma moze druze i gotova mlevena,ako imas dobar zeludac da je svaris :) salu na stranu,sve je do tebe,sta ti je Ok a sta ne. Taj mlin je dobar,ja ga koristim vec neko vreme,imam Gaggia Viva,ali ja koristim unpressurized portafilter,i sve je ustelovano tako da na mlinu meljem na 5-om podeoku (+/- koji klik napred ili nazad u zavisnosti od vrste kafe),stim sto je moj mlin modovan da moze da melje dovoljno sitno za unpressurized portafilter.Ja ti preporucujem kafu u zrnu i mlevenje neposredno pre pripreme,daleko bolji ukus nego gotovo samlevena kafa koja stoji neko vreme pre upotrebe.....

Nekoliko puta sam uvozio ugostiteljsku opremu u bivšoj firmi, i svaki put su mi tražili atest, potvrdu o saobraznosti i još par raznih papira za uvoz električnih uređaja, i još neke dodatne papire za opremu za obradu hrane. Zavisi verovatno i od zemlje porekla, možda su pravila za fizička lica nešto blaža, ali nije "lako ćemo" varijanta.
O apsolutno mogu razumeti uvoz kao pravno lice i neophodnu dokumentaciju za distribuciju.
Kao fizicko lice zaista jeste "lako cemo", jer sta god da se dobavlja od aparata nije za distribuciju vec za licnu upotrebu.
Zaista se ne ustezem da porucujem stvari ukoliko ne mogu ovde da ih nabavim. Zao mi je samo novca koji odlazi na spediciju, jer ja kao fizicko lice ne mogu licno otici do carinskog magacina i sve preuzeti 🤦‍♂️

Ubacio sam oprugu od 9 bara i razlika je nebo i zemlja... Nema vise kiselosti, nema nekog cudnog ukusa koji internet apostoli opisuju kao "harshness", sve u svemu, topla preporuka za modifikaciju. Jedino na sta treba da se obrati paznja je kada se steze mesingano kuciste OPVa u plasticnu lulicu, lako oblajzne u plasticnom navoju ako se pretera (pitajte me kako znam). Srecom, mesingano kuciste ima voska na sebi koji sluzi kao dihtung, pa ne curi. Mozda dodam jedan krug teflona za svaki slucaj. I sto je najvaznije, pritisak za paru je ostao adekvatan, kao da nije nista radjeno.
Ne treba ti teflon, zavrnes rukom koliko moze i blago dotegnes sa kljucem - ne preteruje se. Meni je na prvoj Gaggi-i to puklo 🤦‍♂️ ~20e je bio taj safety valve i imali su ga u servisu nisam morao da cekam da dobave 😂 .
Meni trenutno stoji 6.5bar - imao sam problem sa steamerom, ali i to je nestalo kad sam stavio single hole steam tip.
Nikad nisam probao najnizi od 5.5bar. Voleo bi da u ponudi imaju negde oko 7.5bar - al to cu nekom prilikom da se zanimam sa skracivanjem stock opruge do zeljenog pritiska pumpe.
Ako nisi ugradio PID sledece je to :) - 3-4h zavisno koliki si perfekcionista.

Poslednja izmena od urednika:
Da li je neko merio pritisak na GC nakon zamene opruge.
Najzad sam sklepao staru dršku sa manometrom i pokazuje oko 10.5bar-a. Naravno opruga od 9bara je unutra. Jeftin je manometar, ali opet...

Pretpostavljam da je priča da treba da bude oko 10bar-a, pa je onda sa kafom to u praksi 9. Sa botomless drškom ipak pomalo prska (pravi kanale). Naravno daleko manje nego sa originalnom oprugom.
Nešto mi se ne otvara ponovo da stavljam 6.5, ali sve su veči izgledi da ću da trimujem originalnu na 8 bara.
Stavio sam i ja single tip za paru.

Najzad sam sklepao staru dršku sa manometrom i pokazuje oko 10.5bar-a. Naravno opruga od 9bara je unutra. Jeftin je manometar, ali opet...

Pretpostavljam da je priča da treba da bude oko 10bar-a, pa je onda sa kafom to u praksi 9. Sa botomless drškom ipak pomalo prska (pravi kanale). Naravno daleko manje nego sa originalnom oprugom.
Nešto mi se ne otvara ponovo da stavljam 6.5, ali sve su veči izgledi da ću da trimujem originalnu na 8 bara.
Ako si uzeo od Shades of coffee-a pritisak je tu negde - oko 9bar-a - npr.
Sustinski pumpa ce pumpati i dalje ~12bar - al ce se oko 9bar pustati na grupu, a ostatak kroz OPV.
Njihovi tweakovi za Gaggiu su poprilicno korektni.

Sto se tice channeling-a, sve je do opreme i puck prep. i koliko zelis da se bavis sa tim.
Po meni sva sita koja su dosla uz aparat treba ostaviti u kutiji i kupiti nova precizna sita (VST ili IMS). Mozda dodati i puck screen.

Obavezno probaj i opruge od 5bar i 6.5bar - nikad ne znas koji ce ti ukus prijati najvise :)

Ne treba ti teflon, zavrnes rukom koliko moze i blago dotegnes sa kljucem - ne preteruje se. Meni je na prvoj Gaggi-i to puklo 🤦‍♂️

Iz straha da ne pretegnem nisam stegao dovoljno... 😶
Skinuo da probam bez opruge i skontam da zapravo moze jos da se zavrne, tako da matica zapravo treba da bude do pola u kucistu.

@getafix sada kada sam dotegao vidim opet promenu u ukusu kao da je vise od 9 bara, tako da mozda ne treba stezati do kraja, nego kad dodjes do kraja vratis mesingano kuciste za pola kruga-krug. To bi trebalo da dodatno spusti pritisak za 0.5 bara do 1 bar. Tako sam bar procitao negde na ino-forumu. Kada ima malo "lufta" onda je opruga opustenija i potreban je manji pritisak da bi se aktivirao OPV. Posto imas manometar, probaj da vratis pola kruga pa izmeri opet, i mene zanima da li ces videti promenu.

@getafix sada kada sam dotegao vidim opet promenu u ukusu kao da je vise od 9 bara, tako da mozda ne treba stezati do kraja, nego kad dodjes do kraja vratis mesingano kuciste za pola kruga-krug. To bi trebalo da dodatno spusti pritisak za 0.5 bara do 1 bar. Tako sam bar procitao negde na ino-forumu. Kada ima malo "lufta" onda je opruga opustenija i potreban je manji pritisak da bi se aktivirao OPV. Posto imas manometar, probaj da vratis pola kruga pa izmeri opet, i mene zanima da li ces videti promenu.
Zanimljivo. Ima smisla, a ne mora sve da se skida. Valjda neće ići dalje, da se odvije ili curi ....

Probaću možda sled. vikend pa javljam.

Ne verujem da ce cureti, dugacki su navoji a pola kruga je stvarno beznacajna promena, u tom smislu.

@getafix Izmerio sam pritisak uz pomoc flow rate-a iz OPV ventila. Sta ti je djavo, ne da mira...

Sa skroz zavrnutim ventilom i oprugom od 9 bara, kroz OPV ventil prodje 44ml vode za oko 10s. Nekoliko puta sam proverio i to se uklapa u dijagram gde je prikazan odnos pritiska i protoka za ULKA EP5 pumpu koje imaju Gaggie. Pri pritisku od 9 bara, protok je oko 260ml/min, odnosno tacno tih 44-45ml vode koliko sam dobio iz OPV. Vreme protoka sam merio od momenta otvaranja OPV ventila, odnosno od trenutka kada krene da curi voda kroz crevo, a ne od momenta ukljucivanja prekidaca. Proizvodjac navodi mogucu razliku od 15ak %, tako da koji ml gore/dole treba uzeti u obzir.

Od sutra vise ne dizem haubu na Italijanu, samo pravim kafu!

Nemam merac pritiska. Na Saeco Poemia sam smanjio pritisak i dobio kiseliju kafu. Mlin nisam dirao.

Koliki je pritisak na profi aparatima, u kafeterijama? Ako se već teži ka "profi" ukusu, logičnije mi je da se "gleda" na tu stranu.

Između 6 i (uglavnom) 9 bara, zato i radimo modove smanjenja sa 15 bara.

Ako nekoga zanima, juce je bilo u lidlu onih ljubicastih XL kapsula. oko 16 dinara po komadu izlazi. Ne znam da li jos ima, tada je bilo jos 15ak pakovanja.

Počeh skorije da spremam irsku kafu i navukosmo smo se malo supruga i ja ali i skup hobi, morali smo da ograničimo pripremu samo vikendom.

Koliki je pritisak na profi aparatima, u kafeterijama? Ako se već teži ka "profi" ukusu, logičnije mi je da se "gleda" na tu stranu.
Uglavnom svi kucni semi-automatic aparati imaju 13-15bar pritisak pumpe i imaju pressurized portafilter (sito sa jednom rupicom kroz koju se "pritiska" kafa). Ideja je bila da se ode do marketa da se uzme bilo koja mlevena espresso kafa, stavi se u kasiku, stisne se dugme i izlazi lep kremast napitak u soljicu. I visok pritisak za to je neophodan.

Lepa stvar je da kod nekih od tih kucnih aparata (Gaggia Classic Pro, Rancillio Silvia, Breville Barista Pro i mnogih drugih) postoji mogucnost potpune ili delimicne kontrole pritiska pumpe, i kontorle temperature u bojleru, kao i koriscenja non-pressurized sita... sto masine pretvara u "prosumer" masine.
To otvara vrata u potpuno novu dimenziju i budi apsolutnu ludost kod pojedinaca 😂 .

@bugi986 Gaggia Classic Pro se izuzima iz spiska. Mora biti budzena a to vecini ne pada na pamet da rade.

(sito sa jednom rupicom kroz koju se "pritiska" kafa)
To je samo jedan od nacina da se dobije smanjenje pritiska na 9-10 bara.
Recimo Gaggia Viva ima normalan basket. Smanjenje pritiska daje mehanizam ispod basketa. Pa je sve jedno nacin na koji smanjujes pritisak.

GC ima obican feder koji odseces 2 kruga i smanjis pritisak na 9 bara, GV ima obican feder u portafilteru i snjim mozes kontrolisati pritisak. U čemu je razlika?

Poslednja izmena:
Nešto si pogrešno razumeo... Pressurized porta filter ne služi da smanji pritisak na bilo koju vrednost već da pomogne kućnim korisnicima koji nisu vični pripremi paka od kafe da ipak naprave kafu na kućnom espreso aparatu, na primer GC. To se postiže time što sam porta filter pravi potreban otpor (a time i pritisak) koji je potreban za pripremu kafe (generalno i uprošćeno objašnjenje). Pritisak koji sam spomenuo u prethodnoj rečenici nema veze sa pritiskom koji pravi aparat, tj. različite strane iste medalje da tako kažem.

Sa klasičlnim portafilterom, otpor postižeš pripremom paka od kafe (odgovarajuće mase kafe, finoće mlevenja i tampiranja).

Na GC aparatu pritisak možeš regulisati sečenjem postojeće opruge ili kupovinom seta opruga, koje imaš za 6,5, 9 i 12 bara. Fabrička opruga je za 15 bara pritisak. Sve navedene vrednosti su orijentacione i po testiranju koja možeš naći na netu odstupanja su bar +/- 1 bar sa svi navedenim oprugama.

Nema veze sa smanjenjem pritiska (na bilo koju vrednost) kao što si naveo u odgovoru koji sam citirao.

Pravi pritisak u portafilteru (ključno) za one korisnike koji isti ne znaju postići pripremom paka kafe. Drugim rečima, aparat će isporučiti nominalnih 15 (12, 9...) bara ali neadekvatno pripremljen pak (od npr. kupljene mlevene kafe koja nije tampirana i manje mase) i dobićeš kao rezultat običnu splačinu koja će prskati svuda okolo za vreme ekstrakcije. Dugim rečima, pressurized portafilter nema veze za pritiskom koji aparat pravi na pumpi.

@getafix Izmerio sam pritisak uz pomoc flow rate-a iz OPV ventila. Sta ti je djavo, ne da mira...

Sa skroz zavrnutim ventilom i oprugom od 9 bara, kroz OPV ventil prodje 44ml vode za oko 10s. Nekoliko puta sam proverio i to se uklapa u dijagram gde je prikazan odnos pritiska i protoka za ULKA EP5 pumpu koje imaju Gaggie. Pri pritisku od 9 bara, protok je oko 260ml/min, odnosno tacno tih 44-45ml vode koliko sam dobio iz OPV. Vreme protoka sam merio od momenta otvaranja OPV ventila, odnosno od trenutka kada krene da curi voda kroz crevo, a ne od momenta ukljucivanja prekidaca. Proizvodjac navodi mogucu razliku od 15ak %, tako da koji ml gore/dole treba uzeti u obzir.

Od sutra vise ne dizem haubu na Italijanu, samo pravim kafu!
Da li si menjao nesto vezano za "recepturu" spremanja kafe od kad si promenio oprugu, u smislu da li si menjao granulaciju mlevenja kafe, jace/slabije tampirao ili je ostalo isto kao i sa starom OPV oprugom?

Pritisak ti nema veze sa channeling-om tu ti igra ulogu priprema same kafe, sito, tuš, svežina kafe....

@bugi986 Gaggia Classic Pro se izuzima iz spiska. Mora biti budzena a to vecini ne pada na pamet da rade.

Recimo Gaggia Viva ima normalan basket. Smanjenje pritiska daje mehanizam ispod basketa.
U pravu si - pogresno sam ja sumirao - sustina je da kucni semi-automatic aparati dolaze sa visokim pritiskom i pressurized portafilterom (da li je to samo sito, ili guma koja se dodaje na dno portafiltera il nesto trece...)
Postoji li neki aparat u tom rangu koji nema budzenje, a daje te mogucnosti?
Flair 58 mozda? Apsolutna kontrola pritiska i preinfusiona, i kolika tolika kontrola temperature vode.

Da li si menjao nesto vezano za "recepturu" spremanja kafe od kad si promenio oprugu, u smislu da li si menjao granulaciju mlevenja kafe, jace/slabije tampirao ili je ostalo isto kao i sa starom OPV oprugom?
Sve se menja i stalno se menja :) Igranka bez prestanka.

Pritisak ti nema veze sa channeling-om tu ti igra ulogu priprema same kafe, sito, tuš, svežina kafe....

Ovde se ne slažemo. Nikako ;)

Priprema mi je solidna - trudim se da je kafa sveža (uglavnom przionice), obavezno WDT, tapneš lagano da slegne pa tamper... imam i puck screen, ali me mrzi da ih koristim. Nisam primetio značajnu razliku. Tresem kafu u kantu, nemam knock box, pa ili da ih kopam iz ručke ili iz kante... eto taman molim za savet kako ih što lakše uklopiti u rutinu.

Preveliki pritisak aparata dovodi do erozije kolača kafe. Voda ide linijom manjeg otpora, te što je veći pritisak to će lakše probiti kanal i zaobići put normalne ekstrakcije kroz kafu.
Ovo se naročito vidi u drugom delu ekstrakcije espressa, 15+ sek. Ovo je lakše zaobići na ručnim i/ili skupljim uređajima gde je moguće smanjiti pritisak vode u drugom delu perioda ekstrakcije tzv. "pressure profiling".
Ako je kao što pričaš, zašto mi je smanjenjem pritiska višestruko smanjeno prskanje kafe, čak bih rekao da je 10x manje sada, a uzimajući u obzir da je kafa i priprema ista.
Priprema jeste jako bitna, ali sa pritiskom od 12+ bara, ne vredi, šta god da radiš.

Ako se pitanje odnosi na mene. Kao što reče bugi986, stalno se nešto menja, ali je u principu ostalo slično.
Granulaciju menjaš sa svakom "novom" kesom kafe, ali je u sličnom rasponu na mlinu.
Pritisak tampiranja izgleda nije toliko presudan . Samo je bitno istisnuti vazduh.

Vrh Dno