Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Drugari, uzeo sam Delonghi Magnifica automatski kafe aparat, ispalo mi nešto povoljno, e sad nisam imao neki izbor uzeo sam čisto za probu neku kafu u lidlu od 500g, u zrnu, međutim nekako mi mnogo retka kafa, otprilike kao da pijem na eko ili omv pumpi na autoputu... ne znam kako da vam objasnim, kao čaj od kafe....

Postoji li mogućnost da se negde nešto namesti, ili ako znate nekog iz ovog kraja ko može da nasteluje da mu platim, bio bi zahvalan.

p.s. imam druga koji ima potpuno isti aparat i kod njega je onako gušća kafa, i to koristi onu najjeftiniju Amigos ....
hvala unapred.
Isti utisak sam imao i ja kad sam kupio taj aparat.
Ono šta sam ja uradio je da sam smanjio granulaciju na minimum, povećao dozu kafe na maksimum.
Takođe ukus zavisi i od kafe koju koristiš. Meni je najbolji bio sa Lavazza Brasil.
 
Ma nije nov, polovan je, ali uzet od čoveka koji ih servisira, komplet sve sređeno sam uzeo ispod 100e sa garancijom
 
@IncognitoMNE Kafa je przena 4.2. ove godine, dakle nije najsvezija ali daleko od toga da je bajata. Kod njih se to vodi kao medium roast, ali su zrna svetla, deluje mi da su na granici izmedju svetlog/srednje przenog. Kupio sam je jednom pre nego da nabavim mlin, oni su mi je samleli i bila je slicnog ukusa. Ovo je prvi put da je koristim otkako sam kupio mlin, i rezultati su slicni, doduse dosta je manje kisela sada. Probacu nijansu sitnije, i sa malo vecom temperaturom pa cu videti. Nazalost PID nemam, ali mogu da prevarim Gaggiu paljenjem bojlera za paru na 5 ili 10s. Obicno pustim da se ugreje i ispustim mozda 30ak ml vode da izadje onaj nalet pare, taman dok namestim PF, onda ukljucim paru na 10s i radim ekstrakciju.

@getafix Sasvim je moguce da se javlja channeling zbog pritiska, zbog toga sam porucio oprugu od 9 bara. Nikako da odem do Gradske, videcu neke subote da banem kod njih da uzmem nesto. Ovaj Brazil sam kupio jer navodno ima kiselost 5/10 i "cokoladne" note, aludirajuci na to da naginje ka dark roast, medjutim cim i ti kazes da je najkiseliji Brazil koji si pio, vreme je da promenim kafu.

Uzeo sam Lavazzu Crema e Aroma pre 10ak dana i recimo ona mi je vise dark roast od ove, jer za nju cak moram da spustim temperaturu bojlera da ne bude gorka, ali cak i takva je pitkija, i odlicna je za latte ili kapucino.
Jedan (nepopularan) odgovor je da bi tu kiselost mogao regulisati i vodom koja ima više bikarbonata… Npr kad sam posle Rose prešao na Maretov/Barista Hustle recept za vodu za espresso, značajno sam smanjio kiselost nekih kafa koje su imala naglašenu kiselost…
Javi jesi li uspio nešto poboljšati dužom ekstrakcijom/sitnijim mljevenjem/manjom dozom…
 
@jabre
Probaj ovo sto ti user hector ruiz kaze.
Podesi mlin na najsitnije da melje sto moze a da kafa izlazi onako u tankom mlazu.I tockic podesi na najace,okreni ga skroz desno.
Kod mene mlin na aparatu stoji na 1,5 ili 2 podeoku i kafa curi onako u sitnom mlazu.Kafa koju sada koristim je kimbo extra crema.I svako ko je probao kaze da je kafa odlicna,cak je nekima i dosta jaka.
Uvek koristim dugme za dupli espreso na aparatu i kad procenim da je dovoljno kafe izaslo iz aparata opet pritisnem isto dugme za dupli espreso i zaustavljam curenje kafe.
Koristio sam i lavazza super crema i top class i isto su odlicne kafe.
Tu iz lidla nisam probao.
Moguce da je ta kafa iz lidla losa.
Probaj neku kvalitetniju kafu na nacin koji sam opisao.
Ovde na forumu su hvalili ovu kafu ali je nisam probao
Tamnije pakovanje.
Kupicu je ovih dana pa cu videti kakva je.Ona se mislim moze naci za 1500 dinara za 1kg.
Mlin polako stelujes na sitnije mlevenje i to samo dok melje kafu,nikako na prazno da smanjujes podeok.
Probaj ovako pa javi sta se desava.
Ja imam delonghi 22.110b,pretpostavljam da i ti koristis isti ili slican aparat?
 
Poslednja izmena:
Jedan (nepopularan) odgovor je da bi tu kiselost mogao regulisati i vodom koja ima više bikarbonata… Npr kad sam posle Rose prešao na Maretov/Barista Hustle recept za vodu za espresso, značajno sam smanjio kiselost nekih kafa koje su imala naglašenu kiselost…
Javi jesi li uspio nešto poboljšati dužom ekstrakcijom/sitnijim mljevenjem/manjom dozom…
Samleo sam za nijansicu sitnije, ali sam dodao preinfuziju i podigao sam temperaturu prekidacem za paru najpre na 5 pa na 10s. Kiselost je i dalje prisutna ali u daleko manjoj meri, stavise sada mi je i prijatna. Karakteristicno je bilo ranije da se kiselost zadrzava ako ne i pojacava kako se kafa hladi, sada toga nema. Svakako cu otici do Gradske Przionice da uzmem nesto otuda, cisto da uporedim.
 
Kiselost je i dalje prisutna
Nemoj se muciti nego kupi JULIUS MEINL CREMA Intenso (zuta za nju znam a ne siva) . To je kafa koja nema kiselost. Na njoj je kiselost oznacena sa 2 zvezdice. Pomesas je s tvojom i napravis svoj blend.


PS: U "Moja tasta..." svaki mix im je s Brazilom i svaka im je kisela. Ne volim kiselost ni jedne kafe. Jedina kisela koju pijem je Qualita Rossa. Zasto, pojma nemam.
 
Poslednja izmena:
Pa tako sam eksperimentisao, stavio sam da melje na sitnije, ali sam baš rosom napravio, rekoh aj da ne sipam sa česme, jer je kod nas s dosta kamenca.... Garant je ovo do kafe, dok je topla nekako i može da se poje, čim se ohladi užas živi....
Bellarom Crema 100% arabika, tog dana u lidli bio prazan deo s kafom samo ova pa sam uzeo čisto za probu.... upravo gledam oglase, pa ću da naručim.... nadam se da nisu kopije ove po kupujemprodajem?
 
Samleo sam za nijansicu sitnije, ali sam dodao preinfuziju i podigao sam temperaturu prekidacem za paru najpre na 5 pa na 10s. Kiselost je i dalje prisutna ali u daleko manjoj meri, stavise sada mi je i prijatna. Karakteristicno je bilo ranije da se kiselost zadrzava ako ne i pojacava kako se kafa hladi, sada toga nema. Svakako cu otici do Gradske Przionice da uzmem nesto otuda, cisto da uporedim.
Bravo, to je već dobra ekstrakcija za tu kafu, mislim da to ne može puno bolje, sad jedino još možeš da se “igraš” sa dozama. Jesi li probao sa smanjiš dozu za gram ili dva, a da sve ovo drugo ostaviš isto kao sada?
Ja slično radim sa kiselijim i svjetlijim kafama, idem na 10 sekundi preinfuzije i što sitnije a da može da teče na 9Bar pritiska… Nažalost na mom uređaju ne mogu povećati temp…
 
Bravo, to je već dobra ekstrakcija za tu kafu, mislim da to ne može puno bolje, sad jedino još možeš da se “igraš” sa dozama. Jesi li probao sa smanjiš dozu za gram ili dva, a da sve ovo drugo ostaviš isto kao sada?
Ja slično radim sa kiselijim i svjetlijim kafama, idem na 10 sekundi preinfuzije i što sitnije a da može da teče na 9Bar pritiska… Nažalost na mom uređaju ne mogu povećati temp…
Hvala ti na savetima! Probacu, ali mislim da vise necu uzimati Brasil kod njih, dva puta ista prica. Sada je ok, mogu da je popijem, ali je mnogo zezanja dok se ubode, mislim da si u pravu, od ovoga tesko da moze bolje, bar sto se ove kafe tice. Igracu se sa dozama jos malo, ali se uglavnom vrtim tu od 15-17gr u zavisnosti od blenda, bar dok ne uzmem sito vece zapremine. Gaggia je ovo deklarisala na 14gr ali ako je sitnije samlevena moze da se provuce jos koji gram pre nego sto suvi puck udari u tus.
 
Kiselost je super, a kad se setim da sam nekada jurio gorke kafe. Navike iz kafica, no sad mi vise ne odgovaraju takve kafe.
 
Kiselost je super, a kad se setim da sam nekada jurio gorke kafe. Navike iz kafica, no sad mi vise ne odgovaraju takve kafe.
Delimo misljenje... Gorcina je odlika prepecene kafe, prikriju los kvalitet zrna.
No dobro, svako zna sta mu odgovara.
Meni je latte mnogo lepsi od kiselkastih kafa jer ga mleko neutralise, dok sa gorkom kafom je uvek gorko 😄
 
Pozdrav svima,da li neko zna nekog ko se bavi prodajom kucnih aparata?
Neki profitec,rocket,ili Lelit bianca v2 su mi u uzem izboru
 
Pozdrav svima,da li neko zna nekog ko se bavi prodajom kucnih aparata?
Neki profitec,rocket,ili Lelit bianca v2 su mi u uzem izboru
Čini mi se da sam na KP vidio u ponudi Biancu, mislim da je to neko od ovih preprodavaca iz Madjarske.

Kiselost je super, a kad se setim da sam nekada jurio gorke kafe. Navike iz kafica, no sad mi vise ne odgovaraju takve kafe.

Da, sjećam se koje mi je otkriće u životu bilo kad sam probao “moderniji” espresso, kao vau, ovdje još ima nekih ukusa osim gorčine 😄

Stigao bottomless i puck screen… Evo jedna brza od jutros kafa, zadovoljan sam… Još samo leveler i WDT da stignu i biće to na nekom pristojnom nivou za sad… nadam se da možete da otvorite link za Insta.

 
Jedan (nepopularan) odgovor je da bi tu kiselost mogao regulisati i vodom koja ima više bikarbonata… Npr kad sam posle Rose prešao na Maretov/Barista Hustle recept za vodu za espresso, značajno sam smanjio kiselost nekih kafa koje su imala naglašenu kiselost…
Javi jesi li uspio nešto poboljšati dužom ekstrakcijom/sitnijim mljevenjem/manjom dozom…
jel moze link ka tom postu - "recept" za vodu?
 
Recept za vodu

Nekima ce biti mozda smor mozda ne, ali evo da podelim vrlo jednostavan recept kako ja pravim vodu za espresso, koja daje super ukus a nema kalcifikacije:

Potrebno vam je:
1. Destilovana ili RO voda
2. prazna flaza od 0.5L
3. Epsom salt (food grade): ovo je vrlo dostupno svuda i jeftino, mislim da imate u DMu, ne znam nisam dolazio za Srbiju skoro 3 god
4. Soda bikarbona (NE prasak za pecivo)
5. vagica koja meri 0.01gr, ako se ne varam kupujem prodajem oko 500 din, mozete koristiti i za druge stvari posle


Dakle, u tu flasu od 0.5L sipate destilovanu vodu i razmutite: 25g epsom soli, i 12.9g sode bikarbone. To vam je vas koncentrat, drzite ga u frizideru i imate ga za ohoho vode.
Zatim koristite 3.5g tog koncentrata na 1L destilovane vode, mozete i recimo 10g na 3 L ako vam je lakse. Malo ulaganja, kasnije ste mirni. Ovo je recept koji radi za espresso, za brew koristim meksu vodu.
 
To je to. Jednostavno je zapravo, samo treba precizna vaga i 3 sastojka.

Evo i jedna fotka od jutros.
9571B385-9A36-4CE4-B700-C1EECD87F8CB.jpeg
 
Stigao bottomless i puck screen… Evo jedna brza od jutros kafa, zadovoljan sam… Još samo leveler i WDT da stignu i biće to na nekom pristojnom nivou za sad… nadam se da možete da otvorite link za Insta.

Came for the coffee, stayed for the dogs 😆

Poručio sam famozni DF-64, stigao kod sestre u inostranstvo, biće kod mene oko Uskrsa.

Ako je neko zainteresovan za polovni Mazzer Mini sa novim noževima, PM.
 
Moja nova igracka
72B00C01-F140-4412-B388-0751B0EBAC75.jpeg
 
 
C4B7A72E-2C4C-4DD3-AC3D-0CD36042F1F0.jpeg
Nije lose 😃
 
Da li je neko, od iskusnijih, pio espresso sa "cistom" destilovanom vodom? Kakva je?
 
Ja koliko se secam biologije..destilovana voda nije za pice
 
Momci jel ima neko iskustva sa GAGGIA MAGENTA PLUS?

Generalno, uzeo bih neku full automatiku (bez rucke i sa integrisanim mlinom), ranije sam imao neku Delonghi sa ruckom + mlin... sve to previse prostora i previse cimanja a pijemo u kuci dosta kafe pa smara ciscenje i sve oko toga. Onda smo presli na nespresso, sve OK ali sa "originalnim" (i da probao sam sve moguce kapsule od Riobe, Lidla, svercovanim sa KP...) kapsulama kafa je jednostavno preskupa a ukus je tu, na mestu (bar meni) i opet mi nije "to to" jer sam dugo godina pio tu koju sam rucno mleo i pravio.

Da li ovaj ili neki slican aparat u tom cenovnom rangu moze da priblizi ukus "tradicionalne sa ruckom" spremljene kafe?


P.S. Kafu najvise preferiram robustu i to bas bas jaku i gorku. Pijem je uglavnom sa vrlo malo secera i bez mleka. Zena pije slicno, tako da nam opcije za pravljenje buckurisa Late i ostalih gluposti nije primarno da poseduje.

P.S.S. I da, necu rucku :D
 
Da li je neko, od iskusnijih, pio espresso sa "cistom" destilovanom vodom? Kakva je?
Koji je smisao toga? Minerali i tvrdoća vode su upravo potrebni da se “izvuče” ukus iz kafe…
Momci jel ima neko iskustva sa GAGGIA MAGENTA PLUS?

Generalno, uzeo bih neku full automatiku (bez rucke i sa integrisanim mlinom), ranije sam imao neku Delonghi sa ruckom + mlin... sve to previse prostora i previse cimanja a pijemo u kuci dosta kafe pa smara ciscenje i sve oko toga. Onda smo presli na nespresso, sve OK ali sa "originalnim" (i da probao sam sve moguce kapsule od Riobe, Lidla, svercovanim sa KP...) kapsulama kafa je jednostavno preskupa a ukus je tu, na mestu (bar meni) i opet mi nije "to to" jer sam dugo godina pio tu koju sam rucno mleo i pravio.

Da li ovaj ili neki slican aparat u tom cenovnom rangu moze da priblizi ukus "tradicionalne sa ruckom" spremljene kafe?


P.S. Kafu najvise preferiram robustu i to bas bas jaku i gorku. Pijem je uglavnom sa vrlo malo secera i bez mleka. Zena pije slicno, tako da nam opcije za pravljenje buckurisa Late i ostalih gluposti nije primarno da poseduje.

P.S.S. I da, necu rucku :D
Sve je to ok što želiš, ali ako te smara čišćenje, mislim da shvataš da ćeš kad tad morati da čistiš ali iznutra, a što je više automatike to je više mogućnosti da nešto pođe po zlu…
Ja nemam nekog iskustva sa automaticima, ali moraš istražiti koliko se jednostavno ili komplikovano održava taj model i da se trudiš da održavaš aparat i više nego neki redovni interval…
A što se tiče kafe, da može automatik parirati po kvalitetu espressa, to teško, ali siguran sam da može napraviti solidnu kafu od robuste, da bude sasvim dobrog ukusa i uz mnogo manje cimanja oko pripreme.
 
Poslednja izmena:
Odrzavanje automatskog aparata urednim je jedno i to nije sporno, ali mlevenje kafe, skladistenje te kafe, ciscenje rucke i slicno posle apsolutno svake upotrebe mi je cimanje kao sto rekoh, pijemo i do 10-ak espress-a dnevno (u proseku) + kada nam dodju gosti taj broj je daleko veci.

Automatika i broj delova... boze moj to je svakodnevnica :) Imam ves masinu (ima neke color display-a, WiFi, BT cuda muda...) koja ima daleko vise elektronike i automatike u sebi nego 20 ovakvih aparata pa se bas nesto ne cimam i ne perem ves na ruke :D

Na sve to, kuhinja mi je dosta mala i cak i sa ovom Gaggiom (ili slicnih gabarita) bice tesno, (ranije sam svaki put kada meljem kafu morao u spajz po mlin, pa kafa pa sipaj pa trte mrte pa vracaj nazad...) zato mi je i to jedan u uslova da aparat bude automatik sa mlinom.

Jasno mi je da kafa ne moze biti ista kao sa ruckom ali isto tako moze biti bolja od povremeno uzeglih kafa iz kapsula, i to mi je dovoljno.
 
Ovo je notorna glupost, potpuno netačna, ali se iz nekog razloga vuče po internetu i ponavlja kao mantra.
Ne postoji ni jedan razlog zašto bi čista voda, bez ikakvih primesa, bila nezdrava. Neukusna - da; nezdrava - ne.
Pozdrav
Jedina glupost ovde je ovaj tvoj post.
Mogao bi a se naucis malo kulturnijem izrazavanju i koriscenju pristojnijeg govora.

A razloga ima koliko hoces, ali lakse je izlupati po tastaturi nego procitati nesto negde pre nego sto "otvoris usta".


 
Jesi li uopšte pročitao (i razumeo) šta piše na stranicama koje si linkovao?
Pošto izgleda da nisi, evo da ti prevedem sa prve stranice:
Citat: "Is Distilled Water Safe to Drink?
Distilled water is safe to drink.
..."
Prevod: "Da li je destilovana voda bezbedna za piće?
Destilovana voda je bezbedna za piće..."
Kratko i jasno...
Konzumiranje isključivo destilovane vode može dovesti do nekih zdravstvenih problema, usled manjeg unosa minerala, ukoliko taj manjak nije nadoknadjen unosom na drugi način.
U kontekstu pravljenja kafe, destilovana voda je apsolutno bezbedna - kakva će kafa biti, to je druga stvar.
Pozdrav
 
Nazad
Vrh Dno