Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Dao si mi sad nešto za razmišljanje. Mada, iskreno, nije da mi ideja ručnog mućenja mleka i pene nije privlačna, ali mislim da bi mi to bilo zanimljivo prva dva, tri, puta, a posle bi mi već dosadilo. Kod mene se pije od 6 do 8 šoljica dnevno (naravno ne sve ja 😄), pa mislim da nije praktično.

@Shomi22 Hvala na tako iscrpnom odgovoru. Gledala sam i Philips aparate, ali onaj koji je u rangu sa Magentom Prestige (Philips 5400), tj priprema 12 različitih kafa, je jedno 40 hiljada skuplji. Jeftiniji su isto ful automatik, ali imaju pet različitih kafa. Zato naginjem ka Gaggia aparatu, sprema sve živo, a cena je relativno pristupačna. E sad, verovatno postoji nešto što opravdava tu razliku u ceni, ali ko će ga znati šta je u pitanju. Jedina mana je što ne mogu da nađem njihove preparate za čišćenje kod nas, a naznačeno je da se koriste isključivo njihovi, ili to svi stavljaju forme radi? Jer ovi preparati koje si postavio su za Siemens. Za Philips još i može da se nađe. Recimo, filter za vodu, Brita Intesa+, koji je isti i za Magnetu Prestige, može da se nađe na kp, samo je ambalaža drugačija, na jednoj piše Philips, na drugoj Gaggia, pretpostavljam da bi mogao da se iskoristi. I koliko često bi ih otprilike trebalo čistiti?

Odličan ti je taj Siemens na izgled, a mogu misliti kakva je tek kafa. Koji je to model? 🙂
Ma OK je ta Gaggia, ja sam Philips spomenuo zato što je bar ovde u Holandiji jeftiniji od ostalih u istoj klasi. Slobodno uzmi tu Gaggiu ako ti odgovara. Što se tiče sredstva za čišćenje to ti je sve isto, ne moraš da juriš Gaggia, kupi bilo koje. Ovo što ja kupujem ne proizvodi Siemens, već neki nezavisni proizvođač i to ti je uglavnom univerzalno (lik to isto prodaje i za druge aparate, samo napiše u naslovu oglasa drugu marku, kako bi neko poput tebe koja isključivo tražiš po brendu došla do njega;)).
To što Gaggia insistira na njihovom, okači mačku o rep. Ja u Beogardu imam Miele ugradni aparat i plaćao sam Miele sredstva ko Svetog Petra kajganu (6 tableta 5000din, sad ga čistim sa nekim Nemačkim tabletama koje sam nabavio na KP pre par godina i nisu ništa lošije. Inače, pošto je Philips kupio Gaggiu verovatno ti odgovara sve od Philipsa.:)
Siemens nije Siemens...ostalo je samo ime.
Znam, u pitanju je Bosch. Na masu delova (recimo posuda za mleko) piše Bosch.
Zato kažem, sve je to manje/više isto, bar u toj cenovnoj klasi.
Ko će ga više pohvatati.;)

Dao si mi sad nešto za razmišljanje. Mada, iskreno, nije da mi ideja ručnog mućenja mleka i pene nije privlačna, ali mislim da bi mi to bilo zanimljivo prva dva, tri, puta, a posle bi mi već dosadilo. Kod mene se pije od 6 do 8 šoljica dnevno (naravno ne sve ja 😄), pa mislim da nije praktično.
Ovo je vrhunska stvar što se pravljena pene tiče

Ili ovako nešto, malo jeftinije:)
AC43D2C3-7D23-4085-B661-A2B1292371D7.jpeg

Ima i kod nas više sličnih uredjaja, nekih i znatno jeftinijih od Aeroccina, već je kačeno ovde u temi.
Pozdrav

A da se razdvoji tema na jednu za DG/Nespresso i drugu za Espresso? 😂 Čisto dajem predlog pošto je skroz različita ekipa ljudi. 🙂
Every-coffee-you-have-will-last-forever-Nestle-Nespresso-plastic-waste-disaster-ebay.jpg

Kap u moru zagađivača...

Inače kod nas generalno svo smeće traje forever, jer mi nemamo uređen sistem sakupljanja i tretiranja otpada. I šta mislite gde završi sva ona hemija za koju nema ovlašćenih sakupljača i prerađivača?

Ma OK je ta Gaggia, ja sam Philips spomenuo zato što je bar ovde u Holandiji jeftiniji od ostalih u istoj klasi. Slobodno uzmi tu Gaggiu ako ti odgovara. Što se tiče sredstva za čišćenje to ti je sve isto, ne moraš da juriš Gaggia, kupi bilo koje. Ovo što ja kupujem ne proizvodi Siemens, već neki nezavisni proizvođač i to ti je uglavnom univerzalno (lik to isto prodaje i za druge aparate, samo napiše u naslovu oglasa drugu marku, kako bi neko poput tebe koja isključivo tražiš po brendu došla do njega;)).
To što Gaggia insistira na njihovom, okači mačku o rep. Ja u Beogardu imam Miele ugradni aparat i plaćao sam Miele sredstva ko Svetog Petra kajganu (6 tableta 5000din, sad ga čistim sa nekim Nemačkim tabletama koje sam nabavio na KP pre par godina i nisu ništa lošije. Inače, pošto je Philips kupio Gaggiu verovatno ti odgovara sve od Philipsa.:)

Znam, u pitanju je Bosch. Na masu delova (recimo posuda za mleko) piše Bosch.
Zato kažem, sve je to manje/više isto, bar u toj cenovnoj klasi.
Ko će ga više pohvatati.;)
Hvala na informacijama i savetima. Trenutno se lomim između Prestige i LatteGo 5400 jer sam ga našla povoljnije na kp, pa sam u fazi gledanja recenzija i korisničkih iskustava. Komplikovana sam ja kad treba nešto da kupim, volim sve do tančina da iščitam, ali prelomiću uskoro, nadam se. 😄

Ovo je vrhunska stvar što se pravljena pene tiče
Deluje stvarno odlično, ali ako aparat već sam muti, onda je ovo bespotrebno.

^Da, u Srbiji.
Ima počev od Linde , pa na dalje... Napr, Ecomex, ako me sećanje ne vara...
Pozdrav

Super, nisam znao da je dobavljiv ovde. Znam da je bio popularan neki jefitniji model iz Lidla koga nema vise.

Deluje stvarno odlično, ali ako aparat već sam muti, onda je ovo bespotrebno.
Prvi put odgovaram na nesto sto me ne interesuje.

Slazem se jer automatici prave sami. Rucni imaju cevcicu za paru. Ovo je za kapsulase a cenu ne bih komentarisao.

Za rucne aparate najbolja stvar je capuccinator (kapucino glava).

Jedino mi ne shvatljiva cena na KP od minimum 3000 za to parce plastike. Na aliexpress-u nema nista.

Ne znam da opisem. Ti to radis perfektno i tvoj opis sam saljivo komentarisao. Nije "bljak" ali tu je u rangu sve tri Lavazzine BLUE kafe.
Odusevljen sam sa Julius-om. Ta jedina sto sam pio podseca na Hausbrandt espresso-gold (Baba i deda).
Bitna mi je cena. I sta mogu da dobijem po prihvatljivoj ceni. A ona je u tom rangu. "Baba i deda" jeste odlicna. Ona je Hausbrandt-ova HoReCA. Ali kosta 3.000.
Kada budem isao u nabavku kupicu u druge Julius kafe, da probam. Ali definitivno to ce biti moja kafa.

Da i jos da dodam da mi Julius "trazi" sinije mlevenje. A prvu kafu Barista Gran Crema sam popio sa tom glanulacijom. Vratio sam mlin na normalu i ok je. Ponovo da dodam da je Barista dobra kafa i nisu bacene pare.

Poslednja izmena:
Siemens nije Siemens...ostalo je samo ime.
Ja imam Philips 2200 serija.
Pravi espreso, kapucino, amerikano. Ne znam sta ti treba jos?!
400e je nov.
Aquaclean filter imas da nadjes. Delova ima jer je sve ostalo od Saeca.
Lomio sam se Philips ili Delonghi, pa na osnovu svega sto sam procitao i pregledao na YT odabrao, mada su nijanse.
Od onoga sto sigurno mozes odrzavati kod nas je i Bosch, ali je definitivno losija prica od ova dva.
Dedinitivno jeste bolje od Nespressa i Dolce gusta, a vala i od gomile kafa po kaficima.
Zapravo samo je dobra kafeterija meni bolja od ovoga, posto po kaficima mahom prave uzas kafu i preko one stvari na sve to.

Koliko kafa moze da se napravi Philips 2200 sa 1kg kafe u zrnu? Imamo u firmi takav aparat, a, glupo mi da pitam koliko trosi :ROFLMAO: al, pravi mi ok kafu, pa sam kontao da mozda uzmemi za sebe takav aparat.

Poslednja izmena:
Koliko kafa moze da se napravi Philips 2200 sa 1kg kafe u zrnu? Imamo u firmi takav aparat, a, glupo mi da pitam koliko trosi :ROFLMAO: al, pravi mi ok kafu, pa sam kontao da mozda uzmemi za sebe takav aparat.
Bilo koji philips ep trosi podjednako, hocu reci da serija ne igra nikakvu ulogu i svi trose podjednako u pravljenju espresa. Ista je potrosnja i na seriji 1 i na seriji 5, razlika je samo u kolicini i vrsti napitaka. Potrosnja zavisi od inteziteta arome koju podesis u aparatu, od 1-3.. ja koristim podesavanje 3, koje daje kafi najjaci intezitet. Po mojoj proceni oko 120-130 kafa iz kg se napravi pri tom podesavanju. Nadam se da sam bio od pomoci.

Merio sam, al zaboravih tačno. Mislim da je oko 10-11g kafe na najjačem podešavanju, što je oko 100 kafa.

Kako rece kolega pre mene, zavisi kakvu pijes.
Koliko mesecanje sluzi, podesavanja su 7-8-9 grama.
Ne gledaj tako, nego uzmi kombinaciju da ti se svidja ukus kafe, cena aparata i dostupnost delova za odrzavanje.
A za ove pare jedino uporedivo je Delonghi, koji npr nema keramicke nozeve, sto je nekome mana. Takodje, manje problema sa kamencem kod Philipsa.
Brew unit, tj ono sto kuva kafu je isto u celoj seriji

Nekima ce biti mozda smor mozda ne, ali evo da podelim vrlo jednostavan recept kako ja pravim vodu za espresso, koja daje super ukus a nema kalcifikacije:

Potrebno vam je:
1. Destilovana ili RO voda
2. prazna flaza od 0.5L
3. Epsom salt (food grade): ovo je vrlo dostupno svuda i jeftino, mislim da imate u DMu, ne znam nisam dolazio za Srbiju skoro 3 god
4. Soda bikarbona (NE prasak za pecivo)
5. vagica koja meri 0.01gr, ako se ne varam kupujem prodajem oko 500 din, mozete koristiti i za druge stvari posle

Dakle, u tu flasu od 0.5L sipate destilovanu vodu i razmutite: 25g epsom soli, i 12.9g sode bikarbone. To vam je vas koncentrat, drzite ga u frizideru i imate ga za ohoho vode.
Zatim koristite 3.5g tog koncentrata na 1L destilovane vode, mozete i recimo 10g na 3 L ako vam je lakse. Malo ulaganja, kasnije ste mirni. Ovo je recept koji radi za espresso, za brew koristim meksu vodu.
Isprobao sam ovaj recept za vodu i razlika u šolji je primetna, kao što sam i očekivao. Hvala ti za recept i ideju da napokon probam da pravim vodu. Pošalji recept i za brew kad stigneš pls. :)

Epsom soli sam našao u zdravoj hrani (može i preko Glova da se naruči), sodu bikarbonu ćete naći i po supermarketima kao i demineralizovanu vodu. Savet: za sipanje koncentrata u vodu nije loše imati pipetu ili nešto slično, pošto je dosta teško sipati 3.5g direktno iz flaše.

Destilovana i demineralizovana voda nije isto! A mnogi to mesaju, kao i ti vudu_dva, i vrlo je opasno po zdravlje.
U receptu MareBGD pominje samo destilovanu vodu.

Moja zena koristi demineralizovanu vodu za peglu. Pa cesto cisti peglu od kamenca. Toliko da znate da je to kao "natpis na tarabi". Inspekcije i standard nema ko da kontrolise.

Poslednja izmena:
Destilovana i demineralizovana voda nije isto! A mnogi to mesaju, kao i ti vudu_dva, i vrlo je opasno po zdravlje.
U receptu MareBGD pominje samo destilovanu vodu.

Moja zena koristi demineralizovanu vodu za peglu. Pa cesto cisti peglu od kamenca. Toliko da znate da je to kao "natpis na tarabi". Inspekcije i standard nema ko da kontrolise.

Da nije isto, ali MareBGD pominje destilovanu i RO vodu (reverzna osmoza). Sličan "proizvod" različit način dobijanja. Mada mislim da se danas nijedna destilovana voda u prodaji ne dobija destilacijom (energetski nepovoljno i skupo).
RO voda se dobija "filterima" (čak i kućnim, oni veći ispod sudopere), neki imaju dodatak za mineralizovanje vode, neki ne. Sama voda bez minerala i nije preporučljiva i nije nešto
"ukusna". Tako da Maretov recept nije bez veze i ima itekako smisla (hvala), ali je pitanje koliko ko hoće da se investira.
Meni je žao jer sam ranije mogao da imam neograničenu količinu RO vode (laboratorijski kvalitet), a nije mi trebalo... možda zbog kafe prelomim da ugradim filter kući :)

Demineralizovana voda se koristi više za uređaje gde može doći do stvaranja kamenca (pegla) i ne mora da ispunjava uslove za korišćenje u ishrani, naročito bakteriološku ispravnost, pa je upitno korišćenje iste.

Nazad
Vrh Dno