U redu je brate vidim da si se uzbudio. Ipak ovo sto pricas nema smisla, upravo sa strane hemije. Voda je 90% kafe koju pijes, sastav vode i minerali u njoj upravo odredjuju kako se i koje komponente zrna rastvaraju u vodi. Kod espressa nista nije jednostavno, zapravo govorimo o najtezem mogucem napitku za napraviti kad razmislis koliko se brzo i pod kojim pritiskom odvijaju hemijske reakcije. To sto ti NIKAD ne bi radio je posao od bukvalno...cekaj evo 2 litra vode napravim ssvakiuh 4 dana recimo, znaci na 4 dana: sipam dva litra vode u flasu, izmerim 7 grama vode iz flasice. Da bogami sam izgubio mozda i 1 i 45 sekundi zivota

Iskreno da pijem neka g od kafe ne bih se ni ja trudio previse jer ne mozes da trazis ukus u necemu sto je vec losa sirovina u startu da ne pricam dalje. Al ako imam priliku da popijem kafu u koju je neko ulozio godine zivota da je uzgaji i obradi kako zeli, ko je platio nekog da bira zrna, koju je ispekao Rubens Gardelli kome je przenje kafe zivot i nauka, najbolje da cu da sipam cesmovacu i dobijem isti ukus kao sa Lavazom sa buvljaka.
Mogu da se kladim sa bilo kim bilo kad da cu bilo koju vrhunsku kafu da pogodim 10/10 puta sa razlikom dobra i losa voda. I nije mi cilj da se sad ja uzdizem, ali nemoj me ubedjivati da su Dacia i S400 Mercedes isti automobili jer te oba prevezu od tacke A do tacke B.
Na kraju, ja sam predlozio nesto sto je lakse nego da se pitas sta pijes i sto neutralise jedan aspekt u odredjivanju ukusa, lakse nego da kupujes flase rose stalno itd. Roda je dobra u smislu da nema kamenca ali daje flat ukus bas zato sto je prazna.
Inace ako ovo uzimas za pocetni aksiom "Po definiciji, pocetak osnovne skole - tecnost bez boje, ukusa i mirisa, a mi pricamo o ukusu" onda je jasno i gde gresis. Voda bez ukusa i mirisa ima raznih sa razlicitim svojstvima, a bas ta svojstva (odnos minerala) uticu na koji se ukusi oslobadjaju pri par bara pritiska i temperaturi 90+ stepeni.
Voda u BG i ovde u Singapuru imaju istu boju ukus i miris (bar kod mene na Vozdovcu), tj obe su odlicne za pice. Ni pocemu drugom nisu ni slicne.
Svako dobro, ko hoce nek proba ko nece ne mora ne teram nikog.