Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Samo vi pisite, nece dugo da radi OTC varijanta...
Pa mislim da sada svi na otc buvljaku koji prodaju kafu imaju one akcizne markice na kafi.
Prosle godine im je upala inspekcija i sve i pokupila.Tako da sada verovatno prodaju bez bojazni da ce im ista biti oduzeta posto imaju akcizne markice.

Ti misli, a sledeci put pitaj tamo ljude koliko su problema imali, jer su po imence pisali na internetu ko sta ima i koliko kosta.
A onda ces posle da placas mnogo vise ;)

Ma da. I aqua viva vodu. Već posle zamene drugog filtera sam osetio taj pad pritiska na onom delu za paru/toplu vodu. Pravi on i dalje penu, ali ne kao sa prvim filterom.

Taj aparat i vredi tih 400 eur, nikako 70-80k koliko košta u našim radnjama.
Što sipaš Aqua viva vodu, koja ima suvi ostatak 355mg/L ?
Rosa ima 54. Skoro sedam puta manje.

I ja pijem kafu sa vodom Rosa. Jedva čekam da se moj aparat Jura vrati sa servisa. Korišćen skoro 5 godina svakodnevno. Nisam siguran za model.

Poslednja izmena:
Nope. Uzet od madjara pre 1.5 god. Mislim da je jednostavno problem sa tim termoblokovima koji se korite. Zapusi se to kamencom i posle pravi problem, cak i kada ga dekalcifikujes, ne znam da li se sve skine.
***a, superi su samo jedna pogodnost, nista vise. Bolju kafu daju od kapsulasa, ali nikako od klasicnih polu-automata.
Jedino sam misljenja da Jura moze da se priblizi klasicnom polu-automatiku i to zato sto bas moze sitno da melje.

Da li si probao da uradis dekalcifikaciju vise puta i sa eventualno malo vecom koncentracijom sredstva - mozda bi pomoglo u ovom slucaju?

Poslednja izmena:
Što sipaš Aqua viva vodu, koja ima suvi ostatak 355mg/L ?
Pa ima filter, nek radi nešto 😀
Da li si probao da uradis dekalcifikaciju vise puta i sa eventualno malo vecom koncentracijom sredstva - mozda bi pomoglo u ovom slucaju?
Jesam, to mi je sledeće u planu. Ima da prođem par ciklusa dekalcifikacije i sa limuntusom i sa onim njihovim sredstvom pa ću da vidim 😀

Ti misli, a sledeci put pitaj tamo ljude koliko su problema imali, jer su po imence pisali na internetu ko sta ima i koliko kosta.
A onda ces posle da placas mnogo vise ;)
Auu bre. KO da ne znaju da na buvljaku prodaju kafu, cokolade, hranu,.... Nego ce da citaju forum da bi poreska saznala odakle kupujemo kafu. SF.

Može li mi neko predložiti sredstva/postupak za čišćenje Philips EP3241/50? Počela je da treperi akva filter lampica pa sam mislio uz promenu filtera da uradim i čišćenje od kamenca. Zanima me da li da uzmem ono originalno philips sredstvo ili neku jeftiniju zamenu? Plus mi nije jasno da li to sredstvo služi i kao čišćenje od ulja? Ili moram posebno da čistim kamenac i ulje?
I da, ima li negde da se kupi ona mast za podmazivanja? Već sam istrošio ovu što sam dobio a nigde ne pronalazim da može da se poruči..

Pa zar nisi do sada cistio?!
Aquaclean filter podrzava minimum 5000 kafa...
Ja sam moj iz 2200 serije cistio Puly praskom, prvo onim za dekalcifikaciju, a zatim onim drugim koji je kao za redovno ciscenje.
Za mast je pisano, ne moras fabricku, cak imas i preporuku u temi za zamensku

Čistio sam onaj "brewing unit" kao što su rekli pod toplombvodom i podmazivao, ali nisam radio još čišćenje od kamenca. Po mojoj nekoj slobodnoj proceni aparat je napravio oko 1000 do 1500 šoljica ali svejedno treperi akva filter lampica..
Hvala, prelistaću teme za mast!

Ma sad se preračunavam, 4 meseca rada po 3-5 šoljica dnevno nikako nije 1000..
Našao sam par masti na bazi vazelina ali naleteo sam i na zamenski aquacleen filter koji je 50% jeftiniji (neki euro filter) pa se pitam da li da rizikujem s njim?

Taj filter menjaš jednom u 4,5 meseci. Ne isplati se uzimati neoriginalne.

Lepo pise u uputstvu za philips ep aparate, Aqua clean filter se menja do 625* soljica kafe, vrv zavisi od zadate tvrdoce vode itd. I upotrebom filtera se smanjuje potreba za dekalkacija do max 5000 soljica kafa ili promenom 8 filtera max.

@Olujce za ciscenje ulja su ti potrebne tablete, postupak ciscenja imas u uputstvu.

Od lavazze sam probao baš dosta vrsta.
Nekako mi top class najbolje seo.
Ukus balansiran, nit gorak nit kiseo.. Idealno u centar 😊 Dobra kafa za klasičan espresso i za napitke sa mlekom.

Prilozi

• IMG_20220117_191815.jpg
    IMG_20220117_191815.jpg
    91.4 KB · Pregleda: 38
Uzeo i ja da probam Lavazza Super Crema i mogu reci da mi lepo sela.

Odustao sam od saeco vienna superautomatika. Gledao ga u espresso planet ali bio rezervisan i nije mi se preterano dopao.
Ipak sam na kraju odlučio da idem na manuelca i naručio novu Gaggiu Viva Style.
E sad pošto mi treba i mlin za nju jel ok Gaggia MD15 ili ima nešto bolje za te pare?

Hvala na sugestiji.
Probao sam njihovu kolumbiju, nije mi sela... Mnogo kisela.
P. S jel to ovo zeleno pakovanje?
Da, zelena. Ima i robuste, nije kisela.
Meni je do sada najbolja koju sam pio, a stvarno sam izmenjao sto komercijalnih, sto nekomercijalnih kafa.
Napomena, koristim superautomatik aparat.

Od Lavazze Brasil blend, pa vise praznih mesta do Top class, Crema e aroma...
Obožavam Lavazza kafu, uglavnom samo nju kupujem, doduše ponekad i Illy, ali tu nisam probao.
Mislio si na ovu?
F0C897A2-360E-4509-8FD6-B7AAE8778AE7.jpeg
Pošto ima u ponudi i ove dve. Inače nisu jeftine, sve su po 17 eura, doduše regularna cena - nisu na popustu. Ja navikao da ih plaćam po 8 eura.:p
3C76FC64-ABA9-4367-9E0D-071694FFA6AD.jpegFD423D7A-7E22-4FDA-861B-A42E5400303A.jpeg

Poslednja izmena:
Zelena. 👌🏻
Ova druga je 100% arabica, a generalno izbegavam takve jer mi uvek bude kiselije nego sto volim.
Ovu poslednju nisam ni video kod nas u prodaji :)

Odustao sam od saeco vienna superautomatika. Gledao ga u espresso planet ali bio rezervisan i nije mi se preterano dopao.
Ipak sam na kraju odlučio da idem na manuelca i naručio novu Gaggiu Viva Style.
E sad pošto mi treba i mlin za nju jel ok Gaggia MD15 ili ima nešto bolje za te pare?
Novo, polovno za te pare teško da može bolje.

Čitam na netu da hvale i DeLonghi KG79 a jeftiniji duplo, jel koristio neko taj mlin?

Čitam na netu da hvale i DeLonghi KG79 a jeftiniji duplo, jel koristio neko taj mlin?
Ako koristis pressurised portafilter i to ti je ok ukus kafe taj mlin ce ti odraditi posao.
Ako oces da pijes dobar espresso priblizan ili bolji onome iz kafića ides na unpressurised i treba ti kvalitetniji mlin a to je minimum gaggia md15 iz bagga (modovana).

Kada vec pominjemo Lavazza-u, ova kafa mi je bila veoma prijatno iznenadjenje:

lavazza_espresso_barista_gran_crema_1kg.jpg

Odlicno izbalansiran blend, srednje przen, bez "smokey" nota. Po profilu ukusa, podsetio me je na Brasil (SANTOS CERRADO BLASER DULCE NY2 17/18 SS FC) iz Gradske Przionice - sto je lep kompliment za jedan "industrijski" blend.

Da li je neko porucivao sa tvojakafa, ima li neku preporuku, vidim da su im cenebdosta povoljne?

Nazad
Vrh Dno