Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ne vidim problem u tome, a poprilicno sam siguran da niko od nas ovde nije barista. Ja sam napisao sta ima i gde a ti ismevaj slobodno.
 
Nema problema. Kad god sam pio samo robustu, gorka je, uzasno. Kao ona turska grand kafa (oh wait. i ona je 100% najjeftinija robusta :D). Ne znam jesi li probao robustu, a i ne znam kakve sad to ima veze sa baristama?
 
Napisao sam na prosloj stranici pio sam alvorado mlevenu za espreso e to je gorko, a ove ostale su smesne na spram nje... A ja pijem sa mlekom (bez secera uglavnom) tako da nema potrebe da ismevas nekog sto pije robustu. A probao sam i one najskuplje kafe gde "veverica" pravi kafu pa opet kafa ko kafa
 
Valja li ovo cemu? U Tempu kao neka akcija...
 

Prilozi

  • 1615751730773.jpg
    1615751730773.jpg
    187.7 KB · Pregleda: 121
Na buvljaku Qualita Rossa (40% Brazilska Arabica i 60% Africka Robusta) je 1300 dinara. Mnogo bolji izbor. Ima citrusnu kiselost i osvezava.

@nidzakv veliki sam protivnik AIO uredjaja. Samo jedan deo da ne radi, aparat staje. Recimo zaglavi izbacivanje pogace (kafe). A i Krups je za sve, nije specijalizovani proizvodjac espresso masina. Imas dosta zalbi na internetu.

UH naknadno sam video cenu. Za te pare kupis mnogo "ozbiljniji" i aparat i mlin. Recimo Gaggia Viva i Ariete mlin. Imas na KP sajtu.
 
Poslednja izmena:
A na Gaggia Viva ne moze da se desi da jedan deo ne radi i ceo aparat staje ???

AIO Saeco aparat koji imamo na poslu, i koji koriste svi zaposleni, melje dnevno oko 0,5 kg kafe.. evo 4 godine vec, biz i jednog jedinog problema.
A za te 4 godine je napravio kafa vise nego sto bi u kucnoj upotrebi napravio za 15 godina.
 
Gaggia Viva ako stane nemas jedan deo procesa. Ako kod Krupsa zeza izbacivanje pogace onda nemaš ni aparat, ni mlin,... itd. Što potvrđuju "milioni" AIO, polovnih aparata, na KP.
Saeco nije Krups. Bez obzira, nikad AIO.

Neću dalje o ovome. To je moj stav i ništa više.
 
Poslednja izmena:
Slažem se iako ja trenutno koristim Philips EP 2231. Pravi dobru kafu, ali (uvek to ali) po mom mišljenju bolji je kombo mlin+espresso aparat. Inače, što se ovog Philipsa tiče, ne znam za taj Krups, on ima tu grupu za kuvanje (brew unit) koja se cela vadi iz aparata i dalje čisti/servisira po potrebi tako da ako dođe do nekog problema lako se može rešiti. E sad komfor..to je totalno druga priča :D
 
Imao sam slican krups i pravio je ok kafu ali je komplikovan za odrzavanje.Treba da rastavis pola aparata da bi prisao delu gde sabija kafu i izbacuje onu takozvanu pogacu a vremenom se tu nakupi bas dosta kafe i pocne da zeza sa izbacivanjem kafe.
Presao pre dve godine sa krupsa ea810 na delonghi 22.110 i progledao sto se tice samog ciscenja i odrzavanja aparata.Za moj ukus i ovaj delonghi pravi dobru kafu.
Inace i kod njega se kao i kod philipsa skida ceo brew unit i lako se opere posle svake skuvane kafe.
 
Saeco, DeLonghi, Jura, Krups... svi oni prave odlicnu kafu uz maksimalni komfor - stisnes dugme, dobijes odlicnu kafu. I to je sasvim dovoljno za vecinu ljudi.

Druga prica je ko uziva u tom ritualu pravljenja kafe.. i pre svega ko ima vremena za to. Ja licno nemam, recimo ujutru kad poustajemo, kad krenu klinci da lete po kuci, ovom treba ovo, onom ono.. i meni trenutno savrseno odgovara AIO aparat.
Uz Saeco koji imam i kuci, imam i Nespresso Atelier.

Sto se tice kvarova na AIO aparatima, ne vidim tu nikakav problem. Svi delovi su zamenjivi i svi servisi ih imaju na stanju, tako da bilo kakva popravka (sem neke ozbiljnije elektronike) ne bi trebalo da traje duze od jedan do dva dana. A to svakako nije period koji ne moze da se izdrzi bez aparata. Kad se uzme u obzir koliko retko se kvare ti aparati, nema apsolutno potrebe da se polemise o tome.

Licno znam brdo ljudi koji koriste te aparate ( Saeco, Jura, DeLonghi...) i niko do sad nije imao nikakve probleme i odlaske u servis, a vecina ih je kupljena kao polovnjaci.

A evo kako izgleda moj kutak za uzivanje :)

20210309_200512.jpg
 
Pozdrav braćo jedno pitanje,ako napravim sam sebi tamper za kafu,i on bude od običnog čelika,da li će budem problem zbog dodira sa kafom u smislu higijene,moja predpostavka je da nakon tampiranja to sve lepo ide u aparat pod vodu koja je veoma visoke temperature pa predpostavljam da je to ok ? ili nije,ili mora tamper od drveta ili nerđajućeg čelika ?
 

@Vokenkristofer

tamper je lako napraviti. Treba ti stug/strugar i materijal. Tamper mozes napraviti od aluminijuma ili prohroma. Nikakva mudrost. Jedino mi nije jasno odakle ti ideja za drveni tamper. To mi je kao drveni šporet.​

Uskoro cu sebi da napravim iako ima na KP tamper za 1500 dinara + postarina.​


PC: tekst je nenamerno BOLD. Ne mogu da ga isključim kao i opcija Remove formating.
 

@Vokenkristofer

tamper je lako napraviti. Treba ti stug/strugar i materijal. Tamper mozes napraviti od aluminijuma ili prohroma. Nikakva mudrost. Jedino mi nije jasno odakle ti ideja za drveni tamper. To mi je kao drveni šporet.​

Uskoro cu sebi da napravim iako ima na KP tamper za 1500 dinara + postarina.​


PC: tekst je nenamerno BOLD. Ne mogu da ga isključim kao i opcija Remove formating.
izgleda da nisi procitao moju poruku skroz,sve mi je apsolutno jasno sto se tice izrade tampera,moje pitanje je,ako napravim tamper od običnog čelika da li treba nečim da ga zaštitim tj da li mogu nekako da zagadim kafu,pošto nije preporučeno da čelim dolazi u dodir sa hranom i pićem....nadam se da sam lepo sročio pitanje :))
 
Ne razumem, pa kako se onda posudje pravi od celika :D
 
Nije isto da li je napravljeno od inoxa (nerđajućeg čelika) ili "običnog" čelika koji može da korodira.
 
Izvinjavam se a sto da pravis tamper? Pogotovu taj donji deo, ajde razumem ako neko ume i zeli neku kul drvenu drsku da napravi, ali sto ovo?
 
@Vokenkristofer
"izgleda da nisi procitao moju poruku skroz", ... da li treba nečim da ga zaštitim... .nadam se da sam lepo sročio pitanje :))"
Lepo si sročio pitanje i pročitao sam, skroz. I odgovorio ti od čega se pravi. Valjda ti je jasno kada sam napisao od "čega" se pravi da od "ostalog" se ne pravi tamper. AMAN.


Izvinjavam se a sto da pravis tamper? Pogotovu taj donji deo, ajde razumem ako neko ume i zeli neku kul drvenu drsku da napravi, ali sto ovo?
Popogu čoveče zbog novca. Tebe pare nekoštaju mnogo.
 
Poslednja izmena:
u srbiji ima novih (kvalitetnih) mlinova ali im je cena...
razlog zbog čega su polovni tako skupi je činjenica da su prosto neuništivi. ja imam super jolly koji je 97 godište. pre kupovine su mu zamenjeni noževi i on mojim tempom trošenja kafe može da gura tako 20 godina. da nema sitnih ogrebotina na njemu, niko ne bi ni znao koje je godište. taj mlin ima cirka 15 kila. sve je u njemu predimenzionisano i napravljeno da traje i traje. a onda uzmeš neki plastikaner od 7-8 iljada dinara i češeš se po glavi koliko će da izdrži posle garancije...

U potpunosti se slažem. Materijal je jednostavno bolji, lakši je za servisiranje. Zameni noževe i udri do penzije (y)
 
to je to,mora od nerđajućeg čelika,to je jedina opcija,a pravim iz razloga što na poslu imam strugara i može da mi napravi lagano,i mogu da napravim kakav god želim a ne košta me maltene ništa.nije problem uopšte u 1500rsd ali bolje mi je kad imam vremena da se igram sa tim da napravim neki zanimljiv i eventulano mogu i drvenu dršku nego da kupujem nešto sto mi se možda neće svideti.
 
Od pre 20 dana na KP ima tamper 51mm za 1500 dinara. A pre? Od Stevana do ostalih najeftiniji bio 4.800 dinara kao da prodaju od zlata. To je 7 deo moje plate
 
Drustvo, jel imate preporuku za neki aparat za kafu za Dolce Gusto (i slicne) kapsule? Trenutno je akcija u WW prodavnici, skoro svi aparati su na popustu, pa ima poprilican izbor za cenu od 6-10k. Moze preporuka i za uredjaj iz druge prodavnice ili KP, ali do 10.000 din
 
Kupi najjeftiniji, nista neces izgubiti na kvalitetu kafe. I bolje kupi u radnji sa garancijom, nikad se ne zna.
 
Hvala na odgovoru, Gogo. Samo jos da odlucim da li ici na Krups Dolce Gusto (npr. Infinissima koji je 6400 u WW) ili na Nespresso Inissia (koji je 8000 na KP)?
 
Poslednja izmena:
Hvala na odgovoru, Gogo. Samo jos da odlucim da li ici na Krups Dolce Gusto (npr. Infinissima koji je 6400 u WW) ili na Nespresso Inissia (koji je 8000 na KP)?

Po meni je Nespresso mnogo bolji izbor..
Veci izbor kapsula, gorovo svi proizvodjaci kafe imaju u ponudi kapsule za Nespresso aparate.
Po meni, ni jedna kafa napravljena na DG aparatu ne moze da se poredi sa kafama iz Nespresso aparata.

Opet, ovo je samo moj ukus i misljenje.
 
Delimo misljenje :)

Veliki + je sto i Lidl ima svoje Nespresso kapsule, koje su jeftinije od DG kapsula (18din komad za Lidl kapsulu), a po meni su medju boljima koje sam probao.
 
Defitinitivno Nespresso, bas je ogromna razlika...

Lidl kapsule su dobre, nisu bas u rangu ovih boljih i naravno skupljih, jedini je problem sto ih u poslednje vreme bas cesto nema... Metro ima lep izbor kapsula i ne desava se da nestanu, po pristojnim cenama 11 kom za oko 300 dinara a odlicnog su ukusa, cak mislim da Cremoso pravi i najbolju penu od svih koje sam probao do sada a probao sam manje vise sve... Naravno, u Metrou imas i kafe drugih proizvodjaca...
 
Nazad
Vrh Dno