Hoćemo da vežbamo cooling flush tehnike ili da kupujemo grup hed termometar? Ili nas baš briga dal je temperatura vode u grupi 92 ili 95 stepeni...
Nećeš na takmičenje barista pa da ti je bitan termometar na grupi. Pustiš dve sekunde čisto da vidiš da ne ide čista para. Cooling flush pustiš samo da izbaci paru koja može da sagori kafu i rasturi površinu sabijene kafe. Ako je kafa svetlija i citrusnija ja pustim bukvalno sekund cooling flush i to bude nekih 98C. Za tamnije kafe pustim duži cooling flush da ublažim gorčinu. Kod mene je na grupi električni grejač sa termostatom na 98C. Na E61 je malo drugačije jer kod nje voda neprestano cirkuliše kroz grupu pa se može desiti pregrevanje vode u grupi.
Iz mog iskustva, što manje opterećivanja sa pripremom - više uživanja u kafi. Mislim da nije neophodno ulaziti u detaljisanje. Držati se nekog približnog vremenskog okvira ekstrakcije i to je to. 20-30s za odnos 1:25 u zavisnosti od same kafe.
Nadam se da ti je stigla Scala?