Koliko cesto bi trebalo podmazivati presu? Delonghi Magnifica 03.110 je u pitanju. Na koliko kafa otprilike? I gde se mogu kupiti originalni O ringovi?
Moja (ekstremnija) preporuka za odrzavanje (obim od oko 6 kafa dnevno) bi bila ovakva:
1. Odmascivanje/pranje infuzora odgovarajucim tabletama - svake dve nedelje, uz eventulano blago podmazivanje (samo unutrasnjost infuzora, bez demontaze klipa), po potrebi.
2. Descaling, uz temeljnije podmazivanje, ako je potrebno - na svakih mesec dana.U mesecni descaling bi trebalo uvrsititi i descaling "klipa" tj. gornje glave, pustanjem recimo pola litre rastvora za descaling iz rezervoara kroz glavu, rinse funkcijom (posle je obavezno ispiranje obicnom vodom).
3. Pranje/ciscenje infuzora i gornjeg klipa vodom svako vece, zbog zaostale mlevene kafe.
O-ring-ovi se mogu naci na KP, jedino nisam siguran koji su "original". Narucivao sam ih dva puta i na jednom mestu su siri/deblji i poprilicno trajni, ali zahtevaju cesto podmazivanje, posto brzo pocinju da usporavaju kretanje infuzora, zbog trenja. Drugi su bili uzi/tanji i sa njima se infuzor duzi period lakse krece, ali mi se cini da se istezu/deformisu lakse. Pritom, na novom infuzoru koji se kupuje kao rezevni deo su montirani uzi, koliko sam zakljucio po lakoci kretanja. Ringove sam narucivao od dve firme sa NBGD (obe imaju "Espresso" u nazivu). Za podmazivanje mozes kupiti i vece pakovanje silikonske masti (opet, KP), posto je tako povoljnije (100g je oko 13e).
Nadam se da ti je ovo od koristi