Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja sam naručio Delonghi dedica-u na KP, u petak mi stiže.. Nadam se da se neću razočarati!

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
NMDa.gif


:D
 
Ne znam koliko puta treba da naglasim da ne bacate pare na DeLonghi kad imate na KP za 115eur Gaggia Viva koji je više nego pristojan aparat. Jeste da koristi presurizovani portafilter ali Gaggia je to napravila vrhunski tako da pravi stvarno pristojnu kafu. Daleko bolje od bilo koje kapsule pod uslovom da se koristi sveža kafa, samlevena neposredno pred pripremu. Sa bajatom kafom i kapsula će biti bolja. Da ponovim da je neophodan i pristojan mlin, ali o tome smo pisali ovde nebrojeno puta.
 
Ove postulate (mlin, sito pod/bez pritiska, temperaturna stabilnost, kafe itd...)treba postavljati na svakoj strani. Ljude često mrzi da čitaju ili ne znaju da te stvari već postoje stranama unazad...
 
Nešto nisam siguran da je Gaggia išta uradila na modelu Gaggia Viva, osim što mu je pozajmila ime, da malo pogura prodaju...
Pozdrav
 
Ta mašina je originalno bila Saeco koji je kupio Philips. Kasnije je Philips kupio i Gaggiu i promenio brend mašini. Patent “crema disc” je Saeco i to niko drugi nema. To je mehanizam sa oprugom i polugom koji su kalibrisani da se otvore tek kad je u portafilteru pritisak 9bar.
Verujem da je i Gaggia doprinela nešto na novom modelu ali ne mogu da tvrdim. Poenta je da je to značajno upotrebljivija espresso mašina od duplo skupljih DeLonghi. Osnovna prednost je što ima bojler a ne termoblok. Drugo, portafilter je 54mm a ne 51 ili 49mm. Mene je ta mašina služila 10 godina bez ijednog kvara, a evo nastavlja svoj život i dalje kod moje prijateljice kojoj sam poklonio aparat. Njoj se bio pokvario automatik koji je imala. Žena je oduševljena koliko je bolja kafa nego na automatiku.
 
Poslednja izmena:
Kontaktirao sam lika na KP (Subotica) koji je oglasio prodaju Gaggia Viva. Može da se poruči, dostava za 7 dana.
 
Evo jedan espresso napravljen sa sveže mlevenom kafom i Gaggia Viva
Imam 4 godine ovakve aparate, prvo saeco sad gaggia viva i prezadovoljan sam espressom koji napravim. Cena/kvalitet mislim da ne može da bude bolji.
 

Prilozi

  • espresso.jpeg
    espresso.jpeg
    170.6 KB · Pregleda: 153
Ja sam se dvoumio izmedju gaggia vive i dedica i naručio sam dedicu koja mi sutra stiže. Gledao sam recenzije ima ih dosta, nadam se da nisam pogrešio. Za ozbiljnu kafu treba kinta, kad počneš da trčiš ne odeš odmah na maraton..

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Pretpostavljam da ovde na forumu ima onih koji koriste Delonghi Dedica-u pa nek bace neku misao..

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Poslednja izmena od urednika:
Kada sam kupovao drugi aparat posle Saeca imao sam istu dilemu, da li da ostanem na saeco/gaggia viva ili da kupim dedicu. Čini mi se da je sistem koji ima gaggia/saeco u portafilteru savršen ida imaš dosta tolerancije oko mlevenja kafe a espresso je baš dobar. Tako da sam ostao na istom aparatu. Ako bi kupovao mlin onda bi išao na kombinaciju gaggia classic i mlin
 
Kupujem lavazza rosu 250g. Mlin možda tek kasnije

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Videćeš kakav će espresso biti sa njom. Koristio sam je sa Saecom i pravio je dobru kafu i lepu penu.
Kafu meljem sa običnim kuhinjskim električnim mlinom. 32g kafe meljem 22-24 sec i bude ok.
 
Mislim da bi trebala da bude ok kafa. Ja sam na Krups dolce gusto na punjive plastične kapsule odličnu kafu dobijao, bolja od većine lokala, što je za nepoverovati. Problem je što su te plastične kapsule problematične pa se pod pritiskom otvaraju i curi voda, izbije gumicu, i sve me to nervira. Ja pijem tri kafe minimum ali sam ih pio kod prijatelja u kafiću kome je aparat i kafa na mestu. Ali sada parola snadji se pa kućne radinosti :D

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Ja gledam da ne kupim Miele CM 5300 :D Moram odoleti iskusenjima :D
 
Pisao sam već da mislim da je to beko cep 5152 b. On je 11500 na dijaspora shop. Ima termo blok i radi pre infusion. E sad kakav je!

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Kafu meljem sa običnim kuhinjskim električnim mlinom. 32g kafe meljem 22-24 sec i bude ok.

Hiiiii :d Pretpostavio sam da moze i sa tim vristecim uredjajima, ali nikad nisam probao... Fotografisi rezultat mlevenja. Ako nije problem, naravno.

Sto 32g kafe? Dve duple pravis ili neki ludi tripl?
 
Hiljadu evrića, sića [emoji41]

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

700...na popustu u G radnji :D (izdrazacu jos par dana)
Inace gledao sam review-ove i aparat je odlican za sve pare...na kraju kada se preracunas koliko kafa pijes dnevno i najskuplji aparat ces otplatiti za god. dana.
 
ja kupio kilo Vergnano kafe u zrnu .. ali izgleda da to nije bas kafa za espresso, pa je rezultat onako .. ali popice se. Sa druge strane, zena nabavila kutiju kapsula nekih, pa iz njih cackam kafu i pravimo espreso, ona vrlo zadovoljna, a ja posekoh prst dok sam otvarao ;) .. od toga mi teze padne samo kada skidam kasiku, pa onako sve malo bljucne i izpreliva se.

Sto se tice Dedice generalno, meni nije zao jer sam je uzeo zbog prostora pre svega, jer ma sta vece bi bilo preterano. Na placu koristimo onaj Delonghi najjeftiniji aparat, i na njemu nije puno losiji espresso, tu ide samo crni Hausbrant )))

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
da ti ne bi prskala voda iz dedice po skidanju portafiltera, sacekaj malo, da iscuri kroz kasiku i padne pritisak, minut-dva i onda lagano skidas bez loma...
 
Hiiiii :d Pretpostavio sam da moze i sa tim vristecim uredjajima, ali nikad nisam probao... Fotografisi rezultat mlevenja. Ako nije problem, naravno.

Sto 32g kafe? Dve duple pravis ili neki ludi tripl?

Ne, to je količina kafe koja se za to vreme samelje na zadovoljavajuću hmmm krupnoću :)
Dnevno se popije obično 4 espressa pa je to onda za jedan dan. Postaviću kasnije fotografiju
 
Hoćemo da vežbamo cooling flush tehnike ili da kupujemo grup hed termometar? Ili nas baš briga dal je temperatura vode u grupi 92 ili 95 stepeni...
 
Stigla Dedica i samo što se nisam šlogirao od kafa :D Extra je aparat i Lavazza rosa mlevena 250g je super ispala na ovom aparatu. Sledeće na redu je Delonghi KG521 mlin pa da se lagano komplentiram..
a050539944e03d9de4a12bc13f31acf2.jpg


Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Nek te sluzi u zdravlju i veselju !

Pre neki dan, u gostima popih vrlo dobru kafu. Pena, ukus , bas kako volim. Inace pijem klot, bez mleka, bez secera.
Na moje iznenadjenje aparat je Saeco minuto + Amigo sa pijace u zrnu koju placa oko 900 din za kilo.
 
Kad su se pojavili aparati po kafićima Amigos i Hausbrandt su bile medju prvim kafama koje su se služile. Amigos na dobrom aparatu i dobrom rukom ispadne super ali zna i da prodrma, kofein..

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
  • Like
Reagovanja: dtl
Probao sam više vrsta Amigosa. Ozbiljna firma ali se traljavo radi

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
 
Stara firma a kafa im je uvek bila jeftinija od ostalih brendova

Sent from my SM-G975F using Tapatalk
 
Nisu toliko stari. Iz 80ih ali mala porodična firma. Drže do kvaliteta. A ovde se probio sa jeftinom i sad teško ide da premium. Šalju za srbiju čak i na malo. Samo se ne isplati.
Da smo u italiji druga priča

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
bb4d9d5512e39cc10049a74da991a409.jpg
c8812474e2ff8c9d689fa5f276de9cbd.jpg
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno