Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Na Aliju ima da se kupi i komplet sa bottomless drvenom ručkom baš za Dedicu! Cena je oko 17 dolara sa sve poštarinom. Kome treba link neka piše na PM, da ne reklamiram ovde.

Pisao sam za La Pavoni 51mm ali ivica se razlikuje značajno pa ne verujem da bi odgovarao za Dedicu. Na Pavoniju je ivica zaobljena i viša za neki mm. Na Dedici je ivica skoro ravna. Verovatno bi bio problem da se zaključa ručka. Ove sa Alija su izgleda pravljene baš za Dedicu. Ima varijanti i za Sage/Breville.

Poslednja izmena:
Sa AE sam uspeo da narucim 2-3 basketa pre mesec dana, mozda i vise ali ko zna kada ce stici... A onda sam hteo i tampere i ovaj portafilter ali sad je postarina nenormalna za sve to...

Ja sam naručio tamper sa eBay-a za 20-25 dolara sa besplatnom poštarinom.

Sent from my S10e using Tapatalk

[mention]C4in [/mention] poštarina je 3,79usd. Poslao sam link na PM.

Samo Ali je problem. Ostala masa sajtova radi.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Pozdrav drugari. Uzeo bih onaj "Moka pot",vidim ima ih dosta na KP,jel treba na nesto posebno da obratim paznju prilikom kupovine,ili je sve manje vise isto? Da li je bitan proizvadjac? Hvala.

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Ja sam uzimao Pezzeti i nisam bio zadovoljan. Smrdeo je. Kažu da je originalni Bialetti jedino dobar. Nisam probao. Odustao sam od moka pota.
Za MOKA pot ti treba šporet na plin. Teško se kontroliše na struju.

Poslednja izmena:
Ako voliš espreso a moka pot uzimaš zbog jednostavnosti kućne upotrebe pogledaj Bialleti Brikka moka pot. Ima kao ,,teg" na vrhu cevi u gornjoj komori i pravi manji pritisak. Kao rezultat kafa ima manju količinu kreme, nije kao na espreso aparatu.

Ako tražiš samo običan moka pot eventualno obrati pažnju na materijal od koga je izrađen. Preporuka za inoks naspram aluminijuma.

Ako želiš da probaš Brikku i dolaziš do BG-a, javi mi se da se dogovorimo za kafenisanje.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Ako voliš espreso a moka pot uzimaš zbog jednostavnosti kućne upotrebe pogledaj Bialleti Brikka moka pot. Ima kao ,,teg" na vrhu cevi u gornjoj komori i pravi manji pritisak. Kao rezultat kafa ima manju količinu kreme, nije kao na espreso aparatu.

Ako tražiš samo običan moka pot eventualno obrati pažnju na materijal od koga je izrađen. Preporuka za inoks naspram aluminijuma.

Ako želiš da probaš Brikku i dolaziš do BG-a, javi mi se da se dogovorimo za kafenisanje.

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
Ok,ici ce onda Bialleti. Jel ovo Brikka?Screenshot_20200829-171038.jpeg

Aha,skapirao sam razliku.Videcu ako budem mogao da ga nabavim kod nas,ne bih se cimao sa dovlacenjem od preko....A sta kazes za ovaj obican sto sam okacio? Valja li on cemu?

Ja sam kupio ovu https://m.aliexpress.com/item/4001290869660.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.712164925VjNCq

Radi već dve godine bez greške. Polivao je vodom i kafom i sve je izdržala.

Imaš i ovaj Acai rip off za 7usd https://m.aliexpress.com/item/4001313142471.html?spm=a2g0n.productlist.0.0.38ef1002rJ6y9k

Obrati pažnju da budu do 500g sa preciznošću od 0.01g. Ne zato što je to mnogo važno nego zato što je kineska roba pa bolje da je što preciznija :)

Poslednja izmena:
Imam Tanita KD-320. Imao sam i neku kinesku. Ako mene pitate, nikakve bitne razlike nema. Ne bacajte pare. Kupite Kineza (ili bas neku dobru vagu koja kosta kao scala butterfly :d )

[mention]zechs [/mention] izgubila ti se jedna nula. Cena u gradskoj pržionici je 28.270din po kg.

Vrlo je diskutabilno da li kod nas ima prave Jamaica Blue Mountain kafe. Ta kafa je tako užasno skupa zbog kvaliteta i vrlo ograničene proizvodnje i velike potražnje. 80% JBM kafe se odmah izvozi u Japan kao i sve ostale vrhunske kafe. Ostalih 20% se deli na ostatak sveta. Mala je šansa da je nešto od tih 20% dospelo ovde.

Jamaica Blue Mountain je odlična kafa (i za filter i za Aeropress i za espresso). Međutim, ni to što je "ekskluzivna" jer je njena ponuda ograničena, što se ručno prebira i pakuje u drvene buriće, ne opravdava njenu cenu.

JBM, peaberry, anaerobic process, kopi luwak su, po meni, nepotrebno bacanje para (da ne upotrebim narodski izraz "porez na budale"). Ovo iz ličnog iskustva, uz napomenu da kopi luwak nisam probao niti ću. Za neupućene: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/13/civet-coffee-cut-the-crap i https://world.time.com/2013/10/02/the-worlds-most-expensive-coffee-is-a-cruel-cynical-scam/

[mention]zechs [/mention] izgubila ti se jedna nula. Cena u gradskoj pržionici je 28.270din po kg.

Jel, vidi stvarno :D covece, sitne im bre ove brojke. nista se ne vidi, morao sam na 200% sad da zumiram u Chrome-u :D

Skoro da sam siguran da kod nas nema prave JBM kafe. Te kafe se kupuju na aukcijama zato im je i takva cena. Japanci izlicitiraju uvek najveću cenu jer njima nije problem da plate i jednu dinju $100.
Po svetu se prodaje gomila lažne JBM kafe koja je sa Jamajke ali nema veze sa Blue Mountain odnosno ne gaji se na velikoj nadmorskoj visini. BM je jedina kafa na svetu koja raste na preko 5000m nadmorske visine. Većina high grown kafa raste na visini od oko “samo” 2000m nv.
Jednostavno, to je neka ekskluziva koja ima svoju cenu i svoju klijentelu. Da li se nama to sviđa ili ne to je nešto sasvim drugo.

Sa druge strane imate Robusta kafe koje rastu u ravnicama, imaju bogat rod, krupno zrno i beru se mašinski. Cena te sirove kafe na berzi je ispod $2 za kg.

Poslednja izmena:
Stigao mi je konacno non pressurized basket, za 4 soljice... Posle skidanja plasticnog dela sa Dedicinog portafiltera, basket savrseno staje u portafilter... Na zalost, nisam imao mnogo kafe da ga istestiram... Napravio sam 4 soljice od 3 razlicite kafe (2 etiopija, 1 honduras i 1 lavazza mlevena)... Nisam pogodio ratio, mnogo vise vode je proslo nego sto je trebalo, kafa je bila bez pene (kafa nije ni sveza), i bila je kisela i slana...

Sledeci plan je da kupim svezu kafu pa da testiram...

^^ Ekstra, cekam rezultate pa da vidim sta mi je ciniti na mom Dedica aparatu :)

I mene bas zanima .. gore iskusniji napisase da bez mlina nema velike sanse za uspeh sa non pressurized pa nisam jos resio da probam bez njega.

A i ako imate mlin mozete napraviti vise štete nego koristi sa non pressurized portafilterom. Pogledajte ovaj video https://www.youtube.com/watch?v=96Ghe0Uvhkc i poslušajte kako pumpa menja zvuk i muči se. Iz iskustva vam kazem, da vodite racuna jer pumpa nece izdrzati dugo.

U cemu je sustina. Fabrika je predvidela pressurized portafilter. NON pressurized bi za njih znacio jeftiniju prozvodnju.... pa zasto nisu napravili. Nisu znali?

Uskoro ocekujem da hipsteri otkriju da se jedino srkanjem oseti pravi ukus espressa. Ko ne srče ne zna šta je pravi espresso. Evo kao ovaj krelac https://www.youtube.com/watch?v=YbEKjzTkyPk

i ja čekam da pročitam. nakon toga mož ili ne mora se pazari mlin sa dodacima za non pressurized basket...

imam jedno glupo/n00b pitanje: čemu služi non pressurized basket za 4 šoljice?

I mene bas zanima .. gore iskusniji napisase da bez mlina nema velike sanse za uspeh sa non pressurized pa nisam jos resio da probam bez njega.

Sta znaci bez mlina?
Ne moze non pressurized portafilter/kasika i mlevena (vakumska) kafa.
A ako imate mlin mora da ima mogucnost da sitnije melje od "normalnog" da bi polu-"zacepoi" non pressurized basket i time dobio kontra pritisak.

Vrh Dno