Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Na vase predloge od skoro planiram da uzmem Nespresso CitiZ&milk, zanima me par stvari da me uputite..

Za pocetak gde da narucim, koju kafu da isprobam, vidim da ima na sajtu za 50-60din da se uzme kapsula pa da se proba. U ranijim postovima ste mi predlozili neke, koje idu uz mleko. Ne bi bilo lose da mi daju free neku kolicinu.

Takodje gde mogu da uzmem neke lepe case/solje, 20e za casu mi je malo nerealno. :D

Dobićeš semplove iz standardne ponude kapsula uz aparat. Pričam o originalnim Nespresso kapsulama Kad sam kupio poslednji aparat (2017), bilo ih je 16. Da probaš možeš u Nespresso buticima u Delti i Ušću u Beogradu i u Promenadi u Novom Sadu. Šolje takođe možeš tamo da kupiš, ako hoces brendirane. Ja sam svoje kupio u Beču i Nirnbergu dok jos nije postojalo predstavništvo ovde.
 
Nije mi baš najjasnija tvoja računica. Ako dve kafe pravim za 14g kafe, ok neka bude 16g od 1kg imaš 125 kafa, neka 5 od na podešavanje mlina to je 120 kafa. Sa tvojim prosekom od 3 kafe je 40 dana.
Ako neko pije espresso doppio ne može to računati kao jednu kafu koju pravi sa 16g kafe :)
Ili ja nešto ne računam dobro?

Uglavnom poenta je bila u tome da želiš da tvoji kupci piju uvek dobru kafu u idelnom vremenu od prženja ali si ih ograničio na minimalnu količinu 1kg. Po meni nema logike.

Edit:
@jaygee
Ne treba da ugađaš svakom kupcu. Dovoljno je da staviš u ponudu i pakovanja od 250g i 500g, svako će proceniti šta mu odgovara.
Starter paket je ok da izaberem koju kafu ću da pijem. Ali kada je izaberem želim da kupim npr 250g te kafe, da bi uvek pio svežu. A ne želim da se pretplatim.

Pa mi svi sa kasikama pijemo doppio i trosimo od 15-18g za tu duplu i to zovemo kafa :D Ristretto nam je kad dodje neko u goste kome je jaka, pa poturimo dve soljice i popolovimo ;) Dakle od kile 55-66 kafa.

A yagee meni napisao da nisu u mogucnosti da pakuju manje od 1kg, a evo ispade da ih bas zabole da JEDNOM za probu od SVAKE daju po pola kg, pa da se odlucim za dve. Narucim po 2kg svaki mesec i po, dva. Zaista sizifov posao. Nit me vidi, nit me cuje. Posalje kafu i dobije pare na racun.

--> Da li sam ja stvarno razmazen kupac ili sta je ovo danas sa preduzetnickim umom i duhom?
 
Ok, nisam trebao da uvodim Ristretto umesto Singolo.

Dakle, ukoliko od duple doze izvučemo 44ml onda je doppio ristretto, ukoliko 60ml onda je doppio espresso (za isto vreme)

Hvala na ispravci!

Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
Ne nalazim na slici, pa da priupitam :D

Sta je single espreso sa mlekom kao za flat white (nzm sa latte umetnoscu), ali u maloj soljici? U kafiteriji mislim da tako sluze makijato (ne drzite me za rec), ali makijato je espreso sa malo pene (kascicom jednom recimo). Cisto da znam.

Inace ideja o 250gr, 500gr je i meni dosta primamljivija, jer uglavnom pijem sam dupli espresso, a 1kg mi je nekako puno da uzimam odmah.
 
Singlovi/blendovi su kao solo instrument protiv simfonijskog orkestra, citiram našeg šefa proizvodnje i jedinog SCA professional roaster-a u Srbiji - Ivana Abrama.

Svaka čast na položenom ispitu za SCA diplomu. Šteta što to nema uticaja na njegovu kafu od koje je i najjeftiniji Danesi (koji je on prodavao) mnogo bolji.
 
Kupio ovo u biro kafiteriji u Nisu, 20kom u limenci 700din. Jako lepa kafica i top pakovanje:)
Ps za nesspreso su kapsulice
84204df10946b6f9ef283d569dd37fc6.jpg


Sent from my VOG-L29 using Tapatalk
 
Pa mi svi sa kasikama pijemo doppio i trosimo od 15-18g za tu duplu i to zovemo kafa :D Ristretto nam je kad dodje neko u goste kome je jaka, pa poturimo dve soljice i popolovimo ;) Dakle od kile 55-66 kafa.
Kako misliš svi? Ja recimo ne.
Pravim dva espressa od 15g kafe. To što ti piješ doppio nije razlog da računaš da svi od 1kg kafe prave 55-66 kafa. Tebi taman odgovara onda i pakovanje od 1kg.
Za espresso se računa 7-8g pa ti pravi kako hoćeš :D
 
Poslednja izmena:
Kad pijem sa ženom onda delimo 16g na dve šoljice. Kad pijem sam onda cepam doppio od 16g. Zašto bih kupovao 1kg i razvlačio to na mesec dana kad mogu svake dve nedelje ili 10 dana da naručim 400g i pijem uvek najsvežiju kafu.
Pijem doppio isključivo zato što koristim IMS competition sito od 16g. Nisam kupio IMS single sito niti me zanima nešto preterano jer do sada nisam uspeo da napravim kafu istog kvaliteta kao na duplom situ.
 
Kako misliš svi? Ja recimo ne.
Pravim dva espressa od 15g kafe. To što ti piješ doppio nije razlog da računaš da svi od 1kg kafe prave 55-66 kafa. Tebi taman odgovara onda i pakovanje od 1kg.
Za espresso se računa 7-8g pa ti pravi kako hoćeš :D
Ti onda za duplu dozu praviš dve kafe? Može i tako. Nije da nešto pratim kafe forume ali mislim da si među retkima.
Korpa za jednu kafu je specifična, traži još jedan tamper i generalno je teže napraviti kafu. Ti ono imaš 'pressurised basket'? Onda je dosta lakše jer sa njom nema fule oko granulacije. Opet, po tuđim pričama. Nisam testirao...

Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
Ja do sad nisam vide da neko u specialty kafeteriji koristi single basket. Zvuči glupo ali ako prave kafu samo za jednog klijenta (što je retkost) onu drugu kafu bace, tj puste da iscuri u tacnu.
 
@Joker
Koj aparat imaš? U suštini bmibmc i xalexas su rekli isto što bih i ja napisao pa da se ne ponavljamo.
Ja single basket nikada ne koristim, nije mi to to prosto, nikada nije ista kafa kao iz duplog. Žena pije skroz drugu kafu pa njoj pravim iz pressurized ali takođe duple korpice..

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Za single espreso u mom slučaju potrebno je 8-9g kafe, za double 14.5-15g. Slažem se da se na duplom uvek, odn. jednostavnije napravi bolja kafa. Nije da štedim na kafi, ali sam isprobao i utvrdio da standardno duplo sito ne omogućava optimalnu ekstrakciju sa npr. 16g kafe. Jednostavno je previše kafe u njemu i voda ne prolazi kroz kafu kako bi trebalo. Zato u botomless portafilteru sa 16-18g espreso kida i ubedljivo je najbolji u poređenju sa onim dobijenim sa ostala dva sita, ali samo ako je sve odrađeno kako bi trebalo (finoća mlevenja, pravilno tampiranje). Za IMS competition sita poštujem propisane doze i zadovoljan sam dobijenim rezultatima. Kafa je bolja nego sa standardnim sitima, ali ne tako dobra kao sam botomless-om. Ne vodim se odnosom 1:1.5 ili 1:2.5 (količina mlevene kafe : količina u šoljici) koji propovedaju neki svetski baristi i ne stavljam 18-20g kafe za single espresso.

U vezi sa espresom i kafom uopšte, James Hoffman (a.k.a. jimseven) ima odličan kanal na YouTube, premda ponekad preteruje.
 
[mention]crews_adder [/mention] Pretpostavljam da na bottomlessu koristiš triple basket? Nije me nešto posebno privlačio bottomless jer kapiram da bih zbog toga bio još opsednutiji kafom. Ovo mi je dovoljna mera ludila. Koristim IMS competition 12/18g pa u tom rasponu doziram. Retko ispod 15 i preko 16.5. Da imam bolji aparat od ovog (Gaggia TS) možda bih se zezao više. Mislim da nema smisla da bacam pare jer ovaj aparat ima svoja ograničenja, naročito zbog nedostatka preinfuzije i rotacione pumpe.
 
Pravim uvek dve kafe, pošto i žena pije espresso.

Da imam pressurised basket, aparat je Gaggia Viva Style

Ono što sam napisao i oko čega vodite polemiku je koliko kafa se napravi od 1kg. Možete napraviti i dve, a ostalu kafu baciti. Ako je neki normativ da se za jedan espreso koristi 7-9g onda se od 1kg kafe može napraviti od 110 do 140 kafa.
Ako pet baciš a jednu popiješ onda mnogo manje :d
 
Nisi baš u pravu: broj porcija napravljenih od 1kg ostaje isti, bez obzira koliko ih bacio. Menja se samo broj bačenih/popijenih ;)
Pozdrav
 
Da, u pravu si.
 
Bottomless dođe kao izvrstan pokazatelj da li je distribucija i tampiranje dobro urađeno. Ispočetka piški na sve strane i shvatiš da i do pola kafe (karikiram) moze biti voda koja probije put do šoljice da kafu i ne dotakne.
Dalje, tačno vidiš momenat kad kafa postane tanka (bleda)
Tako da... Posto si već zaglibio, xalexas, dreši kesu...

Ja sam dobio korpu za trostruku dozu uz ručku ali ono je preveliko. Inače, primetio sam da sveža kafa ima veću težinu za istu zapreminu od davno pakovane

Sent from my SM-T813 using Tapatalk
 
[mention]bmibmc [/mention] pa koju onda korpu koristiš u bottomlessu? Ja se tog bottomlessa plašim :) Prvo, ako saznam da sam do sad pogrešno pravio espresso, a drugo, ako krene da prska naokolo žena će da me rokne :)

U svakom slučaju, koristim OCD kopiju distributera sa Alija i tamper od 58mm. Trebalo bi da investiram i u tamper od 58.5mm za IMS. Sve to košta, a ja sam uglavnom zadovoljan ukusom moje kafe pa mi se ne daju pare. Uvek može bolje, ali me trenutno ne zanima da se opterećujem oko toga. Moja ludila idu periodično. Za sada sam miran :)
 
Koristim 40-100-103, ali i 40-100-102 ponekad

Ok, nema potrebe insistirati niti tvrditi da bez bottomlessa nema dobre kafe. Ima

Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
Ja sam bas skoro presao na bottomless i ovo je bukvalno prva kafa koju sam tako pravio:



Kad je Stevan iz Panceva trazio da vidi kako ispada :)
 
Da... Meni je Stevan nudio na probu. Ipak, kupio sam original u Nemačkoj.

Ima tu mnogo teorija kako taj mlaz treba da izgleda, ali ja samo gledam da ne piški

Sent from my MI 8 using Tapatalk
 
@HomeEspresso - Nešto je mršava ta krema. Što bi jedan drugar rekao: "to treba da curi kao nutela" :D Simpatična vagica, koji je to model?

Evo i ja da podelim iskustva nakon kupovine Gaggia Classic (RI9480/11) u Bagu.

U paketu se nalaze 3 portafiltera:

1. Pressurized double
2. Pressurized single
3. Non-pressurized double
4. Plastični tamper - baš je jadan.

Rezultati sa kupovnim mlevenim kafama su blagi užas. Uz unapred mlevene kafe se može koristiti samo pressurized portafilter.

Ispod su kafe koje sam probao sa pressurized portafilterom:

1. Lavazza crema - Srednje mlevena. Iz ove grupe najbolja.
2. Hausbrant nero - Sitno mlevena. Mogu se dobiti prihvatljivi razultati.
3. Hausbrant gold - Previše grubo mlevena. Za izbegavati.

Sa non-pressurized portafilterom se mora koristiti sveže mlevena kafa sa odgovarajućom granulacijom.

Probao sam Indiju iz Kafeterije. Sasvim solidni rezultati sa 14g kafe za double shot. Rezultati su još uvek daleko od očekivanih.

Zaključak je da ne može bez mlina. To sam doduše znao i ranije, ali drugačije je kad osetiš na svojoj koži.

Sada sam u potrazi za mlinom. Da li neko zna od koga na KP se može uzeti pouzdano ispravan mlin? Razmišljao sam o Mazzer Super Jolly. Videh da se prodaju za oko 150e. Ne znam kakvi su Graef mlinovi? Ima novih po relativno povoljnim cenama. Nažalost kod nas nema u prometu kompaktnih stepless mlinova kao što je Eureka Mignon.
 
Ako uzmes Super Jolly, pogresiti neces, tako ne gledas dalje. Jedinu (uslovnu) manu tog mlina vidim u dimenzijama.
Nece bas svaka gospodja da ga prihvati sa odusevljenjem :D

Koliko si platio aparat?
 
Pisao sam ja svoje iskustvo sa Graef mlinom, da se ne ponavljam, kupi super jolly i ja ga imam sada :D

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Nazad
Vrh Dno