Imam problem sa kiseloscu espressoa. Imam super automatik, Saeco Xselsis i sipao sam Barcaffe Fantasia kafu u zrnu. Nemam nešto puno opcija:
1) količina kafe: 1-5 zrna
2) temperatura: 1-3 min-max
3) taste: 1-3 min-max
4) količina: 10-70ml
5) mlin: 1-12 min-max
Kafa je opisana kao light roasted 2/6, gorčina 7/10, body 8/10
https://www.barcaffe.rs/espresso
Kada je kafa preovladjujuce kisela, trebao bih usporiti vreme ekstrakcije. Mlin je podešen na najfinije. Izaberem maksimalnu količinu kafe 5 zrna, maksimalnu temperaturu posto je kafa light roasted. I deluje mi da je to sve sto mogu
Taste mi se čini da je ustvari preinfusion time, ali nisam bas primetio da sam time bilo šta uspeo bitno da korigujem. Uglavnom dobijem 3-4mm kreme pri vrhu kafe, ne deluje da je vodnjikava ni pri ekstrakciji, ali preovladjuje kiselkasti ukus.
Ima li neko ideju kako to rešiti kod automatskih aparata ovog tipa?
Voda koju koristim je reverzna osmoza sa mineralizatorom, i filter od samog aparata.
Sasuo sam pola kg kafe, i sad sam uporan da nadjem rešenje jer imam još pola kg. Ali posle 5-6 pokušaja mi se smučilo i do kraja dana nisam uspeo da isperem ukus posle degustacije. Čak i cappucino odaje notu kiselosti bilo da sam pravim ili preko programa.
Totalni sam amater, niti pijem čist espresso.... već samo mlečne varijante. Do sada sam koristio Lavazza Crema espresso, Hausbrandt Trieste, Compagnia dell Arabica Guatemala... dakle prilično sam nov ali nisam imao taj problem... naprotiv, Hausbrandt je delovao pre pržen pa sam smanjivanjem temperature rešio gorčinu ...
Sve ovo sam pokušavao sa regularnim espresso programom. Imam još ristretto, lungo ali mi deluje da samo menja skalu mogućeg podešavanja količine.