Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ne znam za te automatike kako ide ali za rucni treba da bude hladno mleko ako hoces dobru penu.

e7595de7dd9e4196bbe7c45263d45837.jpg

U DM ima da se kupi 100 dinara kesica za skidanje kamenca.

Poslednja izmena:
Cist limontus, cak pise saatav. Bolje kg lim9ntusa za 500din, nego tih 25g

Pozdrav, ne znam da li bi neko mogao da mi pomogne

dobio sam na poklon De Longhi Esperienza espresso aparat, apsolutno ne znam nista o tim aparatima pa ne znam do cega moze ovo biti. Kupio sam lavazza blue creme kafu i kad sam skuvao prve dve bile su fenomenalne. Nisam uopste menjao posle toga podesavanja, jacina i ostalo, ali od tad vise uopste ne pravi istu kafu. Pena je bleda jako i kafa je kao neka filterusa, dok je prva dva puta bila tamna pena punog ukusa.

I ne diram ga jedno dva dana, skuvam kafu i opet bude odlicna, da bi opet posle par dobrih postala ocajna, znaci opet sa jako bledom penom loseg ukusa.

Da li neko zna od cega moze da zavisi to sto mi skuva par dobrih kafa pa par ocajnih? od cega uopste zavisi da li ce pena biti puna, tamna ili svetla i losa

hvala unapred

Kad kazes "pena" mislis u stvari na kremu samog espressa a ne na penu od mleka kao sto te je boki99 razumeo jel da?
Za dobru kremu je potrebna i dobra kafa, tj ne pravi svaka kafa istu kremu. E sad, kod tebe je problem sto za istu kafu pravi razlicito.. Ti automatici kremu postizu na vestacki nacin ubacivanjem vazduha itd itd, nije bas kao kod manuelnih masina. Za pocetak proveri na sta lici "kolacic" iskoriscene kafe koji izbaci presa kada kafa ispadne kako treba pa uporedi sa kolacicem lose napravljene kafe. Ne bi bilo lose ako mozes cak i da probas da uporedis kolicine kafe. Probaj da posle svake kafe praznis posudu za otpadnu kafu tako da uvek imas samo od poslednje napravljene kafe pa kada se pogode oba slucaja sacuvaj otpadnu kafu da se osusi pa uporedi da li je ista kolicina. Deluje mi kao da ta losa kafa ispada zato sto aparat ne samelje dovoljnu kolicinu ili je samelje prekrupno a to mozes da utvrdis jedino uporedjivanjem ostataka kafe. Probaj pa javi :)

Da, zaboravih da napomenem da sam mislio na kremu samog espressa, ne na penu od mleka :)

Vazi, hvala ti, pogledacu ostatke kafe. Sad sam tek video da mi svetli lampica da je valjda potrebno ocistiti aparat, moze biti da mi to utice. Pokusacu sa limuntusom ili nekim od tih proizvoda iz DM-a pa cu javiti :)

Ako spremaš prvu kafu, pusti na prazno vruću vodu iz zagrejanog aparata, da ugreje ceo put vode u i šoljicu. Tek onda ubaci patronu i napravi kafu. Na ovaj način mi kratki espresso bude kako treba u DG spravi.

Koristim filtriranu vodu i čini mi se da je bolja kafa kad je rezervoar za vodu sasvim pun. Moguće da količina vode rastereti svojim pritiskom pumpu.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Ko je za kafu?
ae6aa9ec5164ffea01723ebc2e75f279.jpg

Послато са SM-J710F уз помоћ Тапатока

Ma kakve kapsule, espresso aparat sa mlevenom kafom je zakon :)

Sent from my OnePlus6T using Tapatalk

15 minuta tek, Aco?
Kod mene kroz 45 sekundi od paljenja isparava! Vec za 25 sek je vrela voda.

Ako hoćeš, mogu da ti dam broj servisera od kog sam kupio moj aparat. Nije uopšte skup i iz priče s njim sam shvatio da zna šta radi. Nek ti pogleda neko aparat ko se razume dobro. Ovako možeš samo da nagađaš i da se nerviraš.
Ja sam zvao par servisera u BG i svi su derači kože. Ovaj lik ima super pristojne cene. Ne mogu da garantujem ni za jednog majstora jer bi uglavnom svi da isfušerišu ali kod tebe nema šta da razmišljaš jer imaš aparat s kojim si nezadovoljan. Ne može da bude gore od toga :)
Dešavalo se i na mom HX aparatu da se pregreje ali od kako radim backflush svaki put pre gašenja aparata, više nemam taj problem. Mislim na backflush samo s vodom. Svakih nedelju dana radim backflush 10x za redom sa Pulycaff. To je obavezno za normalan rad aparata.

Ja sam probao u Sloveniji na jednoj benzinskoj stanici i odlična je kafa. Takodje iz automata. Popio sam latte ne znam koja je bila od ovih ali znam sigurno da je bar caffe. Znam zato sto koleginica koja je bila rekla da bolji kapućino nije pila. I to sve iz automata.

Poslednja izmena:
Da, Barcaffe aparati na pumpama u Sloveniji prave neobično dobru kafu. Mislim, neobično dobru za aparate.

Inače Barcaffe kafa van Slovenije nije nešto.

McDonalds kafe (bar u ger i aust) su takodje odlicne

TuturuTu on 6X

Nemojte vise, skocice Mare od agonije, dicice ceo Singapur na noge ;)

Da da, klasičan espresso u McD u DE je odličan, bolji nego u većini kafića.

Чак мало, кафа са оних аутомата на улици, на пумпама или у неким салонима је слична или иста као оне које толико обожавате?

One sto ubacis novac i izbaci ti nesto mutno, tamno???
Od sada te zovemo Trollxx :)

Gde bre slična... To je bućkuriš. Zato smo valjda i pokupovali aparate :)

Ne mora da znaci da je buckuris,sve zavisi od aparata,tj mlina,temperature i same kafe naravno. Ima kafica gde mozes da popijes ozbiljno dobru kafu,mozes da ih nabrojis na prste,ali ih ima.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Trollxx pita za one automate sto prave instant kafe bre ;)

Ma jasno,nego je bilo upuceno kolegi iznad,to sto smo pokupovali aparate(kakve god),ne znaci da pravimo najbolju kafu. A to za automate nisam ni shvatio ozbiljno [emoji1]

Btw,smorio sam se skoro kada sam popio espresso kod druga na "staroj" Magnifici. Bolje napravio nego moj Saeco koji je kostao 1500+€. Ili se bar meni vise svidela [emoji23] Ista kafa,Lavazza GE

Poslednja izmena:
Ma slažem se, malo karikiram. Stvarno nisam popio "normalnu" kafu iz tih aparata, ovde ih stvarno svugde ima, kolege po 3-4-5 komada za smenu popiju ali meni su nekako bljutave. Zato sam i kupio aparat, da mogu da sebi da napravim kraći espreso kakav se meni sviđa :)

Mozda ne trolujes,ali ides na ignore za svaki slucaj [emoji6]

Ух, сад морам да закувам једну турску да се повратим. ;)

Na NIS pumpama su instalirani WMF aparati automatika sa mlinom, gde su dobro podeseni prave izuzetnu kafu.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Btw,smorio sam se skoro kada sam popio espresso kod druga na "staroj" Magnifici. Bolje napravio nego moj Saeco koji je kostao 1500+€. Ili se bar meni vise svidela [emoji23] Ista kafa,Lavazza GE
Imas Satje od 1500e??
Da budem iskren da sam ubedjen da moze da napravi bolju kafu, cool.
Ali ja sebi pravim bolje/iste i na Magnifici i na klasicnoj Gagi, kao i ovi Thrid Wave kafe shopovi. Razlika je sto ja nisam uvek dobar kao oni :)

BTW, nisam bio preko 15 dana u BG, i kako sam se vratio, kao da se ohladila Gaggia, fine kafe pravi sada!

Mozda ne trolujes,ali ides na ignore za svaki slucaj [emoji6]
Ma krivo mu sto jos ga ne vodismo na ove dobre kafe ;)

То да су добре је за сада под знаком питања. ;)

Nazad
Vrh Dno