Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Upravo sada, u Rodi, gledam ove Barcaffe patrone, za DG.
Da li su bolje od originala, mislim na mali espreso,, posto ove mešavine sa mlekom ne pijem?

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Kod mene na aparatu ima ispiranje prilikom startovanja aparata i kod gasenja. Kod starog to nisam imao naravno. U uputstvu za aparat pise da ako se ne koristi aparat vise od 7 dana trebalo bi prvu eventualno drugu kafu prosuti.
Ako cemo da cepidlacimo i voda posle 24 sata pocne da gomila bakterije i menja ukus.

Uzeo, 619 dinara tačno.
Vidim, slovenci proizvode.
Inace, ima u ponudi, neki novi DG espreso ukus, nisam zapamtio ime, znam samo, da se dobije 50 ml kafe, a to mi je malo previše za espreso.

Poslednja izmena:
Zamenske patrone, ima ih za Nesspresso, ima i za DG, ali se još teže nabaljaju nego originali.
Iskreno ja te patrone ne bih uzimao u obzir (i original i te zamenske), vec da li imas mogucnost da negde uzimas po 50-100gr kafe mlevene za espresso aparat, i da sam punis one refillable patrone. Za vecinu kafa (sve ne-africke u stvari) meni one plasticke od 2-3e odlicno sluze. To ne samo da je onda isplativije puno (konkretno u BGu mene izadje 20ak dinara onda po espressu), nego imas i ogroman izbor (koji zavisi samo od uvoza zrna, koje je trenutno stvarno rasireno fino, barem u BGu, a ni Nis ne zaostaje, verujem da je NS cak i bolji).
Moje misljenje samo:)

Pa... naspram maltene dzaba Piccolo-a ili Melody-a...

Ako te zanima, mozemo za moj Piccolo da se dogovorimo nesto simbolicno :) Sestra je uzela Melody, meni Piccolo stoji, imam Magnificu za sebe, i nekoliko skroz novih plasticnih refillables.
Nije oglas, maltene bi te vise kostalo da dodjes do BGa.
A i nije uopste tezak za avionom. 2kg, ja sam ga bas proslog leta iz Beca doneo, uopste nisu pravili problem na aerodromu. Znaju i oni da je "zvecka" jeftin. 25e mu je bila zvanicna, normalna cena, i proslog i ovog leta. Nije to akcija:
http://www.saturn.at/de/product/_kr...0b-dolce-gusto-piccolo-anthrazit-1404164.html

Gde kod nas da nađem neprepucane cene?
Za DG aparat? Nigde :( Stvarno jedino kad kupujes uz kapsule.

Nije mi baš kristalno jasno zašto je Ness pokrenuo DG priču, kada Nespresso imaju već godinama?!?
Ness je bio "fensi". Ovo je trebalo da bude jeftino. I jeste ;) Ja se cudim kako nije vijetnamska kafa samo, vec koriste i Kosta Riku i Etiopiju cak (ako se ne varam).

Kod mene na aparatu ima ispiranje prilikom startovanja aparata i kod gasenja.
Ja sa skoro litrom isperem posle (pustim 10x Rinse vrelom vodom da uradi, tj. da 10x izbaci vrelu vodu samo). I za africke kafe opet nije bistra voda cesto :)

Ako cemo da cepidlacimo i voda posle 24 sata pocne da gomila bakterije i menja ukus.
Nije valjda ne izbacujete vodu iz rezervoara nakon zavrsetka?

Ček, vidjam na KP, te refillable patrone, koštaju oko 500 dinara.
Da li o njima pričamo?
Mozda bi probao tu kombinaciju, ali, koja bi tu mlevena kafa dobro došla, ako gledamo samo ono, što se nudi po marketima?

Da, ti od 500rsd. Kostaju 2-3e na eBayu.
Po marketima sto se nudi samo? Pa jedino Rioba znam da funkcionise perfektno za njih, i Lavazza. Rioba u stvari odlicno ispada (ako se zanemari kakva je kafa (nivo kvaliteta), sam espresso perfektno izlazi sa ovim patronama u DG).

Ja sam uzimao iz Koffeina i Przionice. Malo je zeznuto jedino kod ovih sto stalno menjaju kafe, osim Brazila u Koffeinu, nista nema duze od 10-20 dana. Evo Yirgicheffe (Etiopija) kobajagai je mesec i nesto u Przionici, ali *** ja primetim da je to u stvari 4 razlicite kafe bilo do sada, i to ne sitne razlike.
Nije stvar u tome da se ukus razlikuje, nego sto nije bas na istoj meri idealno da se samelje onda. A ti ne znas bas sta je idealno za to zrno dok ne probas :)

Za juznoamericke kafe je lako, one mogu jako sitno da se samelju i da ne dodje do zakrcenja i da ispadne dobar espresso.

Voleo bih da me neko ispravi :)

Onda, pravac Metro po neku Riobu, pa da probamo i to čudo.

Svakako ću probati reusable kapsule. Ali opet, ako uzimem kesicu kafe, trpam u kapsulu, perem posle kapsulu, pa onda ni manuelni aparat nije problem za koristiti. Jel?
Ko će da redovno puni patrone za DG, ja b' rek'o da je bolje da uzme neki običan manuelni aparat.

Zamenske kapsule ne moraju biti lošije, ako nisu baš neko dno iz Vijetnama. Bar kafa u Sloveniji jeste dobra. Ako drže cenu originala, verujem da su bar u rangu sa originalnim DG. Će probam.

Ness aparati, ma sve to do 80€, svejedno koliko košta. DG za 50 ili Nesspres za 69. Mož' misliti. DG za 25€ neću moći nabaviti još nekoliko meseci. Mogao bih u HU, ali i tamo Piccolo izađe 37€ uz povraćaj AFA (za šta moram drugi put da odem u HU, a idem tamo sve ređe). Evo, i Nespresso iz HU izađe 60-ak eur, uz 15€ kredita za kapsule. Iako je to ponekad duplo, i dalje je aparat jefntin, pa sama cena aparata nije neki faktor izbora.

Ness je skuplja ali bolja kafa. Da je redovno nabavljiva, ne bih mnogo razmišljao.

Plus, to nisam spomenuo u rezimeu, Ness ovako po default-u ne dozvoljava bućkotine sa mlekom na čemu žena insistira. Za to onda treba skuplji aparat, plus se priprema značajno komplikuje.

Poslednja izmena:
Ovo ne izgleda loše, najjeftiniji metalni, ali opet dolazimo do toga da je u slučaju DG + ovaj refil, bolje ići na manuelni aparat.

Nespresso refileri su mnogo povoljniji.

Poslednja izmena:
Svakako ću probati reusable kapsule. Ali opet, ako uzimem kesicu kafe, trpam u kapsulu, perem posle kapsulu, pa onda ni manuelni aparat nije problem za koristiti. Jel?
Nije ni poredivo :)

Plus, to nisam spomenuo u rezimeu, Ness ovako po default-u ne dozvoljava bućkotine sa mlekom na čemu žena insistira. Za to onda treba skuplji aparat, plus se priprema značajno komplikuje.
To samo original (ili Batcafe), nikako neces moci uz refillables :) Mada moram da probam Creamer u refillu... dao si mi ideju :)

DG refillables, naravno.
Za automat treba da cistis posudu (u koju nakaplje nesto uvek), otpadnik (za kafu) i presu.
Za DG refills izbacis kafu i isperes odmah, cao :) Mozda malkice cetkicom nekad, ako zatreba.

Mislim na plasticne, kod kojih je filter (removable) deo plastike. Kod ovih celicnih sto si postavio link treba i papirni filter, pa je druga prica skroz.

decenijama koristim rucne aparate, prosli na poslu jedno 2 godine nismo ocistili uopste, samo properemo sito, dolijemo cesmusu i vozi dalje... ovo sto ti predlazes sa punjenjem kapsula mi nikako ne deluje ni jednostavno ni privlacno...

DG refillables, naravno.
Za automat treba da cistis posudu (u koju nakaplje nesto uvek), otpadnik (za kafu) i presu.
Za DG refills izbacis kafu i isperes odmah, cao :) Mozda malkice cetkicom nekad, ako zatreba.

Pa, posudicu čistiš i na DG ako nešto kapne. A i na običnoj mašini, ne mora da kapne.
Presa, uglavnom batić od inox-a. Pere se časkom pod mlazom vode.
Posuda za kafu, opet pod mlazom vode, ispere se časkom, k'o i DG-ov refil. Još ima ručku, ne moraš ni da kvasiš prste.

Punjenje kapsula DG-a deluje zaista prljavije od običnog espresso-a.

Ali ok, mišljenja, jel?

Elem dakle:
...Nespresso, bolja kafa (kažu), skuplja, teže nabavljiva. Jako veliki izbor punjenja, kafe. Nema mogućnopsti mlečnih kapsula.
...DG, neki kažu da je manje dobra, neki da je isto, ili bar vrlo blizu. Jeftinije, nabavljivije kod nas.

Sada sam malo čitao, Nestle je kažu smislio DG (iako je već imao Nespresso) da bi ugurao u priču i ostale napitke. Nespresso je mogao da radi samo kafu. DG može sve ove mešane bućkuriše, Nesquick, tople čokolade, karamele, čajeve... DG je jako boostovao prodaju Nestle-u, i nadmašio je Nespresso višestruko. Dal' zbog povoljnije cene, dal' zbog veoma jakog marketinga u početku i mnogo šire dostupnosti, dal' zbog zaista velikog izbora raznih napitaka, j'b'm li ga.

I još sam malo tražio, Nespresso kapsule nema baš van BG. Evo, u NS nisam našao pouzdan izvor. :(
Izgleda da idem na DG.

Sada još žena da odabere boju aparata. :D

Poslednja izmena:
Pa, posudicu čistiš i na DG ako nešto kapne. A i na običnoj mašini, ne mora da kapne.
Nece da ne kapne na rucnom aparatu, samo sto posudu tu ne moras stalno prati, ali je moras izvlaciti da bi ispraznio i oprao otpadnik za mlevenu kafu.

Presa, uglavnom batić od inox-a. Pere se časkom pod mlazom vode.
20-30s da bi se dobro oprala mlevena kafa kod mene, nije bas samo buc i nazad. Mozda sa nekim kafama, ja uglavnom africke gotivim trenutno, a one jesu teze za pranje i za DG i za Magnificu. Ali je DG kapsula ipak brza i laksa.

Punjenje kapsula DG-a deluje zaista prljavije od običnog espresso-a.
Tako se oni pravi rucni aparati pune u kaficima. Jeste od DGa prljavije, ali ne od manuelnog aparata.

Ako me ne bude mrzlo ovih dana, slikacu, dovoljna je jedna ruka :)

@NSHappy
DG sa original kapsulama.
Imao sam automatik, imam Silviu i onaj 'cajnik' za moku. Da sam pametan, prodao bih sve ovo i uzeo kapsulas. I to oba sistema :D
Ova zezancija da ti punis kapsule jedino ako imas volje da se zezas sa tim i zelju da probavas razne vrste kafe i da pravis maksimum dve odjednom.

My 2cents...

Da da, biće DG. Evo, gledam sta Suboticani nude...

Kakva su vam iskustva sa kafana? Jel treba da probam sve što nude da bih izabrao? :p

Ovako, na prvu, ovaj barcaffe mi nije legao.
Napravio sam je, da bude 30 ml, tako pise na kutiji, i nekako mi je tanka, bez neke arome.
Mnogo mi vise lezi original od DG, tu mi je barista sasvim ok, dok mi je ardenza prejaka.

Ja dobio DG Oblo pre par meseci, i kupovao kapsule u Austriji. sad oko crnog petka sam narucio i 11 kutija, za vaucerom od 10e, snizenjem na sajtu od 25% i gratis kutijom sa skupljenim poenima, i dobio Picolo aparat gratis.sve ukupno 31e. :D a uz picolo dobio jos jedan vaucer od 10e. :D
pored toga, kupio sam i cafe royal kapsule za dg, ni slicno originalnim kapsulama. uopste mi se nisu svidele, uzeo sam cafe a lait, nije mi se svideo, ima ukus na zagorelo mleko.

Cafe au lait je najslicniji sa Cortadom, mada je meni Cortado drazi.

Ovako, na prvu, ovaj barcaffe mi nije legao.
Napravio sam je, da bude 30 ml, tako pise na kutiji, i nekako mi je tanka, bez neke arome.
Mnogo mi vise lezi original od DG, tu mi je barista sasvim ok, dok mi je ardenza prejaka.
Kako mozete tako “kratke” kafe da pijete - ja ardenzu kada sam video koliko se pravi sam batalio u startu. Meni je espresso intenso ok i cortado (za one koji vole instant kafe isto).

Probao sam neki espresso od nespresso (naravno nespresso aparat) i meni je licno DG lepsi...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa sta cu, tako mi odgovara, navikao sam.
Nikada, evo i dan danas, nisam pio "tursku" kafu. Jednostavno, nikako mi ne leži, i to je to. Ardenza je stvarno prejaka, čak i meni, ono je 2 "srka" otrova,posto ja nigde ne stavljam šećer.

Pa sta cu, tako mi odgovara, navikao sam.
Nikada, evo i dan danas, nisam pio "tursku" kafu. Jednostavno, nikako mi ne leži, i to je to. Ardenza je stvarno prejaka, čak i meni, ono je 2 "srka" otrova,posto ja nigde ne stavljam šećer.

Nisi probao Nespresso Kazar, ili svojevremeno Cubania isto iz Nespresso asortimana da vidiš šta je jako :)
Stalno pijem Arpeggio i Romu (Nespresso), uzeh pre neki dan da probam Ardenzu, supruga kupila. Uopšte mi ne leži. Al dobro, sve je stvar ukusa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ja dobio DG Oblo pre par meseci, i kupovao kapsule u Austriji. sad oko crnog petka sam narucio i 11 kutija, za vaucerom od 10e, snizenjem na sajtu od 25% i gratis kutijom sa skupljenim poenima, i dobio Picolo aparat gratis.sve ukupno 31e. :D a uz picolo dobio jos jedan vaucer od 10e. :D
pored toga, kupio sam i cafe royal kapsule za dg, ni slicno originalnim kapsulama. uopste mi se nisu svidele, uzeo sam cafe a lait, nije mi se svideo, ima ukus na zagorelo mleko.
Sa kog sajta si kupio ?

Sa njihovog zvaničnog sajta, u Austriji. :) Do skora su imali akciju 25% popusta na kupovinu, pa je bilo isplativo. Kupio sam 40ak kutija, kombinovao kodove sa kutija i vaučere. :)

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Poslednja izmena:
To ima u "nemackim" (CH/AT/DE) svakog leta, neka akcija. Koliko su te izasle kutije, konkretno espresso varijante? (Barista, Grande, Lungo, Ristretto, bilo koja)

Sto se tice ukusa, NSHappy, imas samo 4 realno :)
- Ristretto. On je drugaciji tip kafe od ostalih, pretpostavljam Costa Rica. Bas je za kratki espresso. Ima sestra neki od ranije sto sam uzeo (meni je ristretto jedini imao neki pravi ukus i odgovarao od DG kapsula), i od skora neku kutiju, razlikuju se nekako ukusi. Nisam to nikada primetio za ostale DG kapsule.
- Espresso (Grande, Lungo, Barista, ne znam da li sam neki zaboravio). Ove kapsule kao da se ne razlikuju medjusobno uopste, samo je pitanje duzine. Ako ti se jedan svidja od njih, svidjace ti se i ostali, a mozes i da skratis Lungo ili produzis Baristu, nisam primetio razliku.
- Kapucino, Cafe au Lait, Cortado, Machiato (ne secam se da li uopste ima 4 ili 3 varijante :)). Osim za Cortado (koji je single-kapsula sa mlekom) ovo zavisi od tebe kakav ce ukus imati (koliko produzis, sta prvo stavis...)
- Ostale kerefeke :) Cajevi, Chocochino....

Ako hoces espresso da probas, idi na drugu grupu, mislim da je najbolje Baristu da probas prvo.
Ako ides na mlecne, obavezno Cappuccino prvo. Cortado izbegni ako nisi vec probao i svidja ti se.
Ostale ukuse - uzivaj po volji, ako ih nadjes za probu uopste kod nas :)

Za Refillables, kako god ti izgledale sada, dobro je znati da mozes prilicno jeftino da sam ih punis, ili bar da probas za ispod 10e da li ti odgovara.

Pošto mi je cesmovaca puna kamenca, koju vodu koristite za aparate?

Sent from my SM-N950F using Tapatalk

^Ja koristim vodu koju prethodno filtriram u Brita bokalu. Značajno smanjuje količinu kamenca.
Pozdrav

Poslednje što sam naručio, 11 kutija ukupno 31e, pošto je preko 30e besplatna dostava. :) Znaci oko 2.8e kutija. Ponavljam, to je sa onim kuponom i poenima za jednu besplatnu kutiju. :) Uzeo sam bukvalno sve ukuse koje imaju, čak i one bez kofeina i sa sojinim mlekom.

Sent from my LEX820 using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno