Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Pa pijemo, ali ukusi su razliciti, sta mozemo o tome mnogo pricati u temi?:)
Afrike su kisele, Indije i Hondurasi gorki - done :D

Iskreno sumnjam da je to sveze pecena kafa, ali ne izgleda ono kao da stoji u Kafeteriji ili Aviatoru

Ne mogu da tvrdim da je najsvežija moguća, ali ni od jedne arabike nisam nikad dobio kremu koja počinje od pola šoljice i ide do vrha. Jutros sam tri puta srknuo espresso da bih popio svu kremu, koja pri tom nije bila ni gorka ni kisela već jako prijatna. Količina kreme je direktno proporcionalna svežini kafe. Kao što znamo, krema se formira od CO2 koji nastaje pri pečenju, kod kafe koja je pečena pre mesec dana, većina CO2 je već isparila prirodno pa se tako formira veoma tanka krema. Nije moguće dobiti bogatu kremu od kafe koja nije sveža osim ako ne koristiš portafilter pod pritiskom za pravljenje fake kreme.

Uzimao sam kafu bukvalno tog dana pecenu i nije imala vise pene nego kasnije. Nije samo to uvek :)

Ne mozes porediti kafe iz dva razlicita izvora, mora biti identicno zrno. To mislim da kod nas mozes jedino da uporedis KENIJU. Jer mislim da SAMO jedan jedini uvoznik uvozi Keniju, samo jedno zrno i to je to, do sledeceg uvoza, ako je iko koristi, to je ta ista.

BTW, ako nadjete negde Burundi javljajte. Biro kaze da su voljni da ga ispeku za mene, kilo najmanje 9sto mi i ne smeta, osim sto moram da se organizujem do/od Nisa u okviru nedelju dana..). Cim ne prave za sebe, sigurno je jos negde ima ;)

@alfaunits
Ako te ne mrzi naruči neku iz CR. Baš me zanima šta misliš. Meni je jedino čudno da zrna tako slabo mirišu a opet ukus Hondurasa mi je mnogo bolji i puniji nego u Pržionici. Nema onaj zemljani ukus kao u pržionici koji mi se ne sviđa.
Prelistao sam malo stare postove i vidim da CR postoji od ranije ali se zvao valjda Darkwood. Poznato?

Donno za ime, ali logo i izgled mi je bas poznat. Imam njihovu Keniju, OK kafa, "drveni" ukus (da, bas ima neki ukus na drvo, sto neke Kenije imaju), ali ne bi rekao da je nesto svezija. Ako nije prepecena kafa, mislim da vidim razliku vec kad 2 nedelje je stara.

U D59B imas trenutno drugaciji Honduras, nije uopste zemljast. Skoro sam siguran da je isti kao taj u CR, vrlo kratko ga imaju, prvi put vidim Honduras koji nema zemljast ukus ;)

Sta sam primetio - kada jedna przionica dobije neku specificnu kafu (sto generalno znaci nesto sto nije Brazil :D), sve przionice je dobiju... tj. ako istu zemlju tada ima i druga przionica, to je to isto zrno.
Tesko je, skoro nemoguce primetiti na nekim Brazil/Nikaragva kafama, pa cak i Honduras mozda. ALi na Keniji, Etiopiji ili Costa Rici je BAS ocito da su ista zrna. Toliko isti ukus da imaju u isto vreme, a da nije isti uvoznik, nema sanse ;)

Ima slucajeva da jedna samo ima neku kafu, i niko drugi, ali u to vreme druge kafeterije nemaju uspste tu zemlju. Kenija Gauthagu pre jedno 3-4 godine recimo u Koffeinu, ili neki El Salvador. Imaju oni tako reeeetko, jedno godisnje neko bas posebno zrno, koje nadmasi sve ostale :) Pa obicno neka tisina duuugo :)

Mislim da je za to krivac Mlin Produkt. Pogledaj koliko imaju sirovih kafa mlinprodukt .com/ arabica
Kad sam istraživao tržište sirove kafe kod nas, jedino sam njih našao kao nekog ozbiljnog uvoznika.

Da li sa Dolce Gusto aparatima kupljenih kod nas dolazi kutija sa 6 kapsula i 10eur kupon kod? Kupljena 2 aparata u Austriji i sa njima je doslo. Juce sam kupio 18 kutija kafe u Tempu i dobijen aparata Mini Me, ali nema ni kapsula, a ni kupon koda. Ne znam da li ovo dolazi na odredjenim trzistima ili ovi iz Tempa, promoteri ili ko god otvaraju kutije.

^nema kod nas. U Austriji postoji DG pravi, nije fransiza/distributer samo, pa te stvari funkcionisu. Kod nas odavno ni "sakupljanje bodova" ne radi.

#xalexas, mislis zbog toga sto imaju minimalne kolicine ili sto je to je sto je?
Mislim da i Horeca (Metro?) uvozi kafe, D59B valjda od njih uzima. Da li su uvoznik ili samo distributer to vec ne znam, ali po zrnima izgleda da je ipak samo distributer.

HOCU BURUNDI!

Mislim da se uvoze neke minimalne količine specialty vrste kafa. Ne postoji veliko tržište za to. Ipak se u Srbiji najradije pije Santos i Minas. Ljudi se zgražavaju kiselih kafa, misle da nešto tu nije kako treba :) Biće tako sve dok kafić u tvojoj zgradi ne bude počeo da prodaje Etiopiju kao kapućino. 99% kafića troši najgore komercijalne kafe.

Jedina opcija ti je da kupiš onu šerpu za prženje kafe sa Alija i kupiš sirovo zrno negde sa neta. Mene bi žena ubila kad bih još počeo i da pržim kafu :)

A, ne, na Ali-u nista bitno ne kupujem :)
Da mislim da mogu savladati pecenje kafe (nije uopste prosto kada covek dobro vidi, a kamoli lose kao ja), rado bi uzeo neku mini-przionicu.

Mislim da si u pravu za specialty - premalo trziste. A poruciti kafu (przenu) preko neta je no-no, ko zna koliko dugo ce putovati i u kojim uslovima :(

A, ne, na Ali-u nista bitno ne kupujem :)
A poruciti kafu (przenu) preko neta je no-no, ko zna koliko dugo ce putovati i u kojim uslovima :(

Mislio sam da poručiš sirovu kafu. Pržena preko neta naravno da ne dolazi u obzir. Ima pristojnih pržionica na vreo vazduh za oko $170 ali je problem što su sve za Američko tržište pa rade na 110v. Peku ljudi i u aparatima za kokice :)

Cekaj bre kako to bolje pokriva ne razumem? Pa on je bar milimetar uzi od metalnog a da ne pricam sto je zbog oblika mnogo nezgodniji za odmeren pravilan tamp...
Ja za ovu CityRoast nisam znao :D odmah sam porucio 3 neke da probam :) Scarlati blend, Nikaragvu i naravno Honduras. Za sve u opisima pise da su pune, cokoladne i minimalno kisele, nadam se da ce da budu po mom ukusu ;)

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Jel stigla kafa iz Cityroaster-a? Ne hvališ se?

Ma jok, nista... nikakav odgovor, potvrda, posiljka, nista :/
U medjuvremenu mi je stigla druga neka koju sam bio porucio pre ove pa se nisam cimao oko toga sto nema, ionako bi imao previse otvorenih. Ako stigne, super ako ne mozda im dam jos jednu sansu na tamo.. :)

Ja probao CR-ovi Etiopiju, ali meni ono bas ne odgovara. Nekako suva, ne mogu bas da dokucim na sta ima ukus, ali citrus/kiselo nije.

Jedino ako su nju i Keniju pekli na neka drva, jer obe podsecaju nekako :)

Ja probao CR-ovi Etiopiju, ali meni ono bas ne odgovara. Nekako suva, ne mogu bas da dokucim na sta ima ukus, ali citrus/kiselo nije.

Jedino ako su nju i Keniju pekli na neka drva, jer obe podsecaju nekako :)
Da da, Etiopija im nema nikakav citrusni ukus, stvarno nedefinisan. Mislim da je prejako pečena. Honduras je OK. Sad sam naručio još neke dve i tražio light roast ali mislim da se uzalud nadam da ću dobiti ono što hoću. Dosta su neozbiljni. Daću im još jednu šansu, ako i ovo ne bude light roast, ćao.
U subotu svakako idem u Pržionicu po Etiopiju, pa ako ne stigne do tad, imaću šta da pijem.

Ligt naravno. Nista svetlije od tvojih zrna mi se cini :( D59B je def. svetlija.

Ligt naravno. Nista svetlije od tvojih zrna mi se cini :( D59B je def. svetlija.

A ja se ponadao da je moja Etiopija ispala takva jer sam tražio "srednje". Sad sam naručio Kosta Riku i Nikaragvu i zamolio sam za baš svetlo prženje.

@sajlonac
Ti si iz Niša, jel tako? Čuo sam se sa ovim likom iz CR i kaže da je slao za Niš i da mu je plaćeno. Cimni ga na telefon. Ja tako uvek. Ne uzdam se da ljudi čitaju mejlove, Srbija je ovo.

Da iz Niša sam ali verovatno je još neko sem mene poručivao. Meni nije stiglo ništa, niti sam platio jer sam čekirao plaćanje pouzećem.
Poigraću se ponovo kada potrošim zalihe :)

^ Sajlonac, pusti mi link do njihovog sajta putem privatne poruke. Ne mogu da nađem. Hvala unapred.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Poslao mi je sajlonac jutros na PM. Svakako hvala obojici. :)

Zeznuh se i kupih Rosso espreso Lidl kafu, What a mistake-a to make-a! probao je sa DG kapsulom.

Za sad mi je za DG kapusle se najbolje pokazala Tchibo family espresso (zuto pakovanje) sto se tice cene i kvaliteta. Lavazza creme sam probao bolja je pena ali je ukus slabiji. To ima moj prodavac na pijaci, ima i zeleni Jacobs ali na pakovanju se ne pominje espreso aparat vec samo filter i moka kuvalo pa nisam hteo da uzmem.

Poslednja izmena:
Znam da se o ukusima ne raspravlja,
ali ta Tchibo family espresso, žuta, na pijaci je 250g za 200 din je nešto najgore što popih kao kafu. Ne prepržena, nego pregorena. Kao da su tim hteli da sakriju kakvo djubre uvaljuju kao kafu. Dok je piješ, osetiš miris ćumura, al bez roštilja.
Izvini ali morah ovo da prokomentarišem.
Za Lidlove kafe se slažem. Probao i nikad više.
Sad pijem neku Tesco krema 100% arabika. Kisela taman kolko treba. Solidna.
2001020009284.jpg

Poslednja izmena:
za ljubitelje stare škole...radnja je u padovi ili bolonji, nisam više siguran...

Bialetti.jpeg

^ Bialetti prodavnica ima u skoro svakom većem outletu u Italiji.
Pozdrav

drugari,imam DG Piccolo automatski aparat i planiram da kupim punjive kapsule jer pijemo burazer i ja i na kraju to bude mnogo popijenih kapsula na kraju meseca tako da bi trebalo da ovo bude jeftinija varijanta. Ko ima iskustva sa takvom vrstom pripreme kafe i koje ste kafe uzimali za to ? takodje bih kupio espresso providne solje za kafu ako ima negde za razumnu cenu :)

Poslednja izmena:
Imamo priču o tim punjivim za DG, pretraži temu unazad. Ali bitna stvar, uzmi kapsule što imaju mrežicu i PREKO, kafe, ne samo onu dole. Bolje rade. Ove bez gornje mrežice, voda hoće da potisne kafu u stranu, pa se loše ekstrahuje Kafa.

Evo stiglo nesto po ukusu ovih sto ne vole kiselo :d

Prilozi

• Image.jpeg
    Image.jpeg
    252.4 KB · Pregleda: 162
Nazad
Vrh Dno