Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

i kraj

Prilozi

• Image-2.jpeg
    Image-2.jpeg
    106.8 KB · Pregleda: 144
  • Image-1.jpeg
    Image-1.jpeg
    130.3 KB · Pregleda: 157
  • Image.jpeg
    Image.jpeg
    130.9 KB · Pregleda: 150
Auh al izgleda ekstrakcija dobro :D Imas single spout?
Ova vagica ti je sa aliexpressa? Mislim da sam istu porucio, ocekujem je uskoro kad i OCD i levak, nadam se da ce moci ispod soljice na GC, ne mogu da provalim koliko je tanka?

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Auh al izgleda ekstrakcija dobro :D Imas single spout?
Ova vagica ti je sa aliexpressa? Mislim da sam istu porucio, ocekujem je uskoro kad i OCD i levak, nadam se da ce moci ispod soljice na GC, ne mogu da provalim koliko je tanka?

Imam single i double pa drndam i menjam :) Sa alija moguce, radi oko godinu dana u proseku, mada svasta i istrpi...sta znam ima oko 1cm tako nesto

Ја и даље чекам да ме убеде да моја турска не ваља. ;) А они никако да то ураде. Мислим, претпостављам да је ово што они пију слично кафама по кафићима а оне ме нису навукле толико да их и кући правим. А можда ме једном и убеде.

@alfaunits
Pomaže toplota da se opuste spojevi. Što vrelije to bolje. Pulycaff sam mislio ako su šrafovi zapekli od polimerizovanih ulja kafe. Skineš noževe i ubaciš u šerpu i prokuvaš. Majstori odvrću zapekle šrafove sa brenerom :)
Nemojte probati ovo! I od toplote a i od PulyCaffa se opusti, ali nedovoljno, podmaz, i ceo gornji drzac noza mi je sada nekom silikonskom/kremastom masom izmazan sada :(

Probah danas Tanzaniju iz C&F, mmmm, bas pitka! I malkice ljutkasta (mislim da je od nje, prethodno zrno mi je bila Etiopija, da je Costa Rica, rekao bi da je nesto zaostalo)

Poslednja izmena:
Ne kapiram šta si uradio? Otkud mast tu? Pulycaff je najobičniji deterdžent samo je bez mirisa. Na samom pakovanju imaš uputstvo. Jedino ako si nešto podmazivao pa onda stavljao u deterdžent.

Pa da, ima silikonska mast na tom delu... skroz sam zaboravio kada sam ubacio :(
Nije ni pomoglo da odsrafljivanje, imam utisak da cu lakse (pa i jeftinije :D) kupiti samo taj novi deo drzaca gornjeg noza :D

PulyCaff nije bez mirisa!

Ma odnesi to kod nekog automehaničara, oni imaju iskustva sa odvrtanjem zapeklih šrafova :)
Krajnja opcija je da ti neko razbuši te šrafove na stubnoj bušilici.
Kad postoji volja, postoji i način.

Stigla kafa od Cityroaster tačka Net. Naručio Ethiopia Yirgacheffe i Honduras. Sveže pečena kafa je neuporediva sa bilo kojom komercijalnom kafom.
IMG_2892.JPG

Ethiopia espresso. Naručio sam srednje pečenu, što je po meni bila greška jer je time izgubila dosta voćnih aroma ali je postala dosta pitkija kao espresso. Yirgacheffe uzimam isključivo za kapućino pa mi ne smeta izražena kiselost. Kiselost se izgubi sa mlekom a dobiju se sve voćne arome. Ukus kao espresso: Kajsije, borovnice, citrusi.
ethipia.jpg

Honduras espresso. Izuzetno kompleksne arome lešnika, karamele i mlečne čokolade. Prava kafa za espresso. Odlepio sam od sreće.
honduras.jpg

Honduras kapućino. Bukvalno kao kolačić od karamele, mlečne čokolade i vanile u obliku kafe. Mogao bih da popijem deset ovakvih na dan.

kapucino-honduras.jpg

Ej, mene nesto zezaju kafe vec duze vreme, i onda sam uzeo j***ni French Press samo, i napravio filter!
Razumem coveka skroz ;)

Xale, ajde slikaj zrna ako mozes na jacem svetlu, najbolje na suncu?

Nisam razumeo šta da ti slikam? Zrna kafe koje koristim?
Da, ova Honduras i Etiopiju iz CR. Bas me zanima sta njima znaci "Srednje pecena".
Bas sam pokazao ljudima uzivo sta znaci "Blonde roast" u Starbucks-u, gar pa dodata crna boja :D

Najsvetlije sto sam video da kod nas peku je u D59B. Kad rade jos nesto (redje) za filter peceno bas, to se vidi koliko je svetlije. Nema nikada one bas bas crne kafe.

Ajde slikaću ti sutra na dnevnom svetlu. Etiopia je medium roast a Honduras je light roast. Sledeći put uzimam samo light roast.

Sjajna vest da ima sve vise przionica u Srbiji, bas mi je drago. Sve se tripujem nekad cu i ja da otvorim jednu.

NIjedna od njih nije nova, meni se barem cini da je City Roaster ovde pominjan odaaaavno. Jedino je Biro u Nisu (od kvalitetnijih) realno novija, 2015. otvorena valjda.

Sajlonac, setih se nesto da si pominjao da trazis siri tamper od onog iz Baga? Probao onaj piglu plastican sto dolazi u GC, koja razlika naspram ovog metalnog... u korist plasticnog, jer bolje pokriva GC porte :(

Cekaj bre kako to bolje pokriva ne razumem? Pa on je bar milimetar uzi od metalnog a da ne pricam sto je zbog oblika mnogo nezgodniji za odmeren pravilan tamp...
Ja za ovu CityRoast nisam znao :D odmah sam porucio 3 neke da probam :) Scarlati blend, Nikaragvu i naravno Honduras. Za sve u opisima pise da su pune, cokoladne i minimalno kisele, nadam se da ce da budu po mom ukusu ;)

Cekaj bre kako to bolje pokriva ne razumem? Pa on je bar milimetar uzi od metalnog a da ne pricam sto je zbog oblika mnogo nezgodniji za odmeren pravilan tamp...
Ja za ovu CityRoast nisam znao :D odmah sam porucio 3 neke da probam :) Scarlati blend, Nikaragvu i naravno Honduras. Za sve u opisima pise da su pune, cokoladne i minimalno kisele, nadam se da ce da budu po mom ukusu ;)

Ne znam samo kakvu vrstu prženja si odabrao? Ja sam za Etiopiju odabarao srednje prženje i ispala je značajno manje kisela ali kao što rekoh, izgubila je dosta aroma. U međuvremenu sam ipak zavoleo light roast iako mi je na početku bio nepodnošljivo kiseo. Sada više volim da osetim cveće i voće u kafi pa makar i bila kisela. Za neupućene, ta kiselost nije neprijatna, jednostavno nismo navikli na to. Kiselost treba da ima citrusne arome, ako nema, ne valja.

Medium roast za sve sam odabrao. Ne znam, ili ne umem da napravim kako treba (mada i u birou kada sam pio je vrlo slicno) ili prosto meni ta kiselost ne prija. Vocne arome slabo osetim, cvecke i tako to mi se bas i ne svidjaju u kafi. Ova trenutna koju pijem je mesavima koja ima malo, vrlo malo, cveckasto kiselkastih aroma a preovladavaju drvenasto gorke i meni je to ok.
Inace kakva je praksa sa kupovinom iz CR? Nisam dobio nikakav potvrdni mejl ili slicno a koliko im treba da posalju inace?

Tip koji drži City roast je malo neorganizovan, odnosno menja biznis model pa je sav u rasulu. Nema mejla za potvrdu. Ja sam ga cimnuo telefonom. Poslao je Cityexpressom. Opraštam mu sve zbog kvaliteta kafe.
Interesantno mi je da njegova kafa nema onako intenzivan miris kao u D59B ali je ukus savršen i ima dosta više kreme.

^heh, medium roast mi izgleda svetliji od light-a :D Izgleda neravnomerno pecena?

@Sajlonac, ne, moj plasticni tamper je SIRI od tog metalnog iz Baga.

Danas probao ne znam šta stavljaju ali kafa je zmaj. I ukus i filing posle toga. Znači poleteću! [emoji23][emoji23][emoji23]
ccc45447526816eb8f1d249100a7a878.jpg

Ova u sredini definitivno deluje vise pecena, vidis da levo nije ispalo jos ovo belo iz zrna to je zavrseno pecenje posle prvog cracka vrlo brzo. Mada na kraju nije toliko ni bitno, mada generalno ako mozete light roast veca temperatura vode, dark rost niza

^heh, medium roast mi izgleda svetliji od light-a :D Izgleda neravnomerno pecena?
Ne znam šta da ti kažem, po izgledu su mi sve bliže medium roastu. Nekada je Kafeterija pravila Etiopiju u light roast varijanti, zrna su bila boje duvana, ali ja to nisam mogao da pijem koliko je bilo kiselo. Primetio sam da i oni sad prže malo jače. Kad uporediš na primer Rioba Etiopiju iz Metroa sa Kafeterijom, vidiš da je Kafeterija ipak dosta svetlije pržena. Ako se i ne vidi po zrnu, po ukusu se značajno razlikuje.

Honduras iz City Roaster-a mi je mnogo prijatniji i aromatičniji nego onaj iz D59B. Stvar ukusa. Slažem se da je neravnomernije pečena u odnosu na Kafeteriju ali mi to uopšte ne smeta. Mislim da čovek peče ove narudžbine sa sajta u nekoj manjoj kućnoj pržionici. Jednog dana ću da kupim i to. Isplati se u roku od godinu dana. Sirova kafa je više nego duplo jeftinija.

U jednoj maloj radnji u Novom Sadu. Zove se Coffee NS. Ulica Pap Pavla.

Ova u sredini definitivno deluje vise pecena
Znaci nije samo do mene, tnx :)

Ne znam šta da ti kažem, po izgledu su mi sve bliže medium roastu.
Mda, ali poenta je da Etiopija MEDIUM deluje ipak svetlija od Honduras LIGHT ovde.
Iskreno sumnjam da je to sveze pecena kafa, ali ne izgleda ono kao da stoji u Kafeteriji ili Aviatoru ko zna koliko.

Nekada je Kafeterija pravila Etiopiju u light roast varijanti, zrna su bila boje duvana, ali ja to nisam mogao da pijem koliko je bilo kiselo.
Kafeterija, ako se ne varam, je izgleda deo KILO przionica (ima ih barem u Becu, a cini mi se i u PRagu). Sumnjam da sada prze ovde, ali moguce jer u Becu je MNOGO drugacije zrno i pecenje, i imaju i dalje bas svetliji roast, odlican za filter (tako se i prodaje, za filter, ali ispada i super espresso)

Пијете ли ви кафу или само гледате које је зрно светлије и који је тампер, шта год да је то, шири од другог? ;)

Nazad
Vrh Dno