MladiNaucnik
Poznat
- Učlanjen(a)
- 21.09.2020
- Poena
- 30
Sledeca faza:
(boles' ne bira 🤣)
(boles' ne bira 🤣)
Uzecu c3 mlin. Tad necu koristiti pressurised.Nemas smisla obarati pritisak ako si na pressurised basketu.
Pitanje za ljude sa GCP i 9 bar oprugom (IMS sito i basker pozeljni) - da li uspevate da sameljete kafu, i koliko sitno, da se priblizite na 18gr in a 36-40gr out, za 25-30sec?
Ja dotezem Kinu M47 sve vise i vise, i bojim se da cu da dodjem do mlevenja za tursku kafu i da cu posle imati problem sa kanalisanjem, da ce puck da pukne i da ce voda da nadje linije najmanjeg otpora.
U pocetku krene sitno, sitno da curi ali posle se ubrza i za 25 sec dobijem skoro 60gr kafe.
Kafa je iz Koppe.
Sledeca faza:
(boles' ne bira 🤣)
Imaš nekad na KP automatske aparate za ispod 100e, ja sam uzeo delonghi magnifica servisiran za 90, a ide po 150.... evo za nešto preko godinu dana skuvao nešto više od 10 kila kafe, preživeo i majstore sa 20 kafa dnevno.... jedino dok nađeš kafu koja ti odgovara... ja sam uboo par proizvođača koji mi odgovaraju....Odustao sam i od vive iz razloga što u vršcu samo jedna pržionica uslužno melje kafu. Za kafiće čisto sumnjam da se iko time bavi. Uzeću jednog dana kad skupim keš neki sa sopstvenim mlinom i to je to. Nije 150e neka para, ali kad treba da platim majstore za fasadu 900e, 6m drva 42000,za more 1000e aparat za kafu će pričekati jesen 😉
Ako meljemo kafu da ona pravi otpor pritisku vode, koja je dalja svrha korpe sem da zadrži zrna da ne izađu? Ekstrakcija valjda ide kroz kafu, sama korpa potpuno nebitna (sem minimuma koji mora da ispuni, da zadrži kafu, i da ne pravi nadpritisak)...
Ako izuzmemo hipotetičku korpu koja je promašaj, koje je objašnjenje da između dve dobre korpe ima razlike, ako se nadpritisak pravi kafom, a ne korpom - kroz korpu bez kafe bi voda morala da prolazi nesmetano, bez ikakvog pritiska?
Šta je potpuno jasno je da suptilne razlike u zapremini mogu da prave tu razliku u ukusu, ali da raspored rupica utiče nešto, dokle god je sve bitno što se dešava tek iza sloja kafe u smeru ka aparatu, a ne ka šoljici (sem svakako u slučaju presurizovane korpe), mi nije jasno kako.
Ti si kriv što sam poručio C3 😁Nemoj preko 14g, to je po spec korpe za vivu.
Gde ga nadje za te novce? Kakav kupon je u pitanju? Dosta porucujem sa alija pa bi mi koristila informacija. A verujem i drugima.C3 poručen za 47$ (ALI sa nekim popustom)
Koliko grama/sekundi vi idete sa presurised filterom?
Koliko se secam ima veze sa necim sto se zove "hydraulic pressure resistance", sto cak i papirni filder na dnu korpe menja pa dolazi do povecanja ekstrakcije. Ako sam razumeo bolje korpe postizu to da voda prakticno ravnomernije prolazi kroze vise/sve delove paka jednako. Prakticno manje regija unutar paka ostaju neekrtaktovane. Zato su sve ove nove skupe korpe uglavnom fast flow jer bi doslo do preterane ekstrakcije. Secam se da sam na Option-O P100 mlinu imao ekstrakcije od 21-22% za 17 sekundi shota...Koliko ja shvatam korpa osim očiglednog da zadrži kafu, prvenstveno služi da omogući ravnomernu ekstrakciju celog puck-a. Kod pressurized korpe je to nebitno jer nadpritisak stvara korpa restrikcijom izlaza.
Kako kroz puck, koji je sastavljen od rastresitog materijala, voda treba ravnomerno da prođe kroz sve delove korpa igra jako veliku ulogu:
- broj rupa, veličina i raspored, a naročito ujednačenost otvora rupa, da ne bi korpa favorizovala određeni segment pucka.
- zakošenost zidova - bolji su vertikalni
- površina koju rupe zauzimaju, bolje što veća da se omogući ekstrakcija i kafe bliže zidovima korpe....
Ali kao što i sam navodiš razlika između dobrih korpi.... verovatno mala.
To je deo koji i ja kapiram, kakva god da je, ne sme da pruža otpor koji je veći od paka kafe, jer bi time dobio presurizovani filter. Preko toga sve što treba proizvođač da uradi je - da ne zezne stvar. Ravna, što veća površina sa rupicama, da ne ispada kafa, šta više treba?Koliko se secam ima veze sa necim sto se zove "hydraulic pressure resistance", sto cak i papirni filder na dnu korpe menja pa dolazi do povecanja ekstrakcije. Ako sam razumeo bolje korpe postizu to da voda prakticno ravnomernije prolazi kroze vise/sve delove paka jednako. Prakticno manje regija unutar paka ostaju neekrtaktovane. Zato su sve ove nove skupe korpe uglavnom fast flow jer bi doslo do preterane ekstrakcije. Secam se da sam na Option-O P100 mlinu imao ekstrakcije od 21-22% za 17 sekundi shota...
твоји постови доста значе. ја сам ипак размишљао између гагије и неког половног аутоматика с гаранцијом и ипак сам се одлучио за на дугме неки кафе цорсоRazlika je izgleda samo dizajn.
Naravno da treba da pređeš sa kapsula na to, makar ne otišao korak dalje ni kupio mlin. Ja sam u početku koristio Crema de Gusto sa pijace od 350din, premlevena, i to je za kapsule nivo iznad, za neuporedivo manje novca.