Šta je novo?

Anthropic Claude

• Začetnik teme Začetnik teme Markic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
AWS nudi besplatnih 6m za amazonove usluge, i unutra ima claude sonnet i opus i jos nekih, napisa mi ceo app na dobar dan...
Ali samo je chat u browseru, nema klijente

evo ti moj review na trustpilotu 😀
1778245143160.png

Anthropic je devetog juna 2026. godine predstavio Claude Fable 5 kao Mythos-class model koji je prilagođen širokoj, opštoj upotrebi.
Kompanija ga opisuje kao najmoćniji Claude model koji je do tada javno ponudila, sa naročito velikom prednošću na dugim, složenim i višefaznim zadacima.
Fable 5 je, prema objavi, posebno jak u softverskom inženjerstvu, analitičkom radu, obradi vizuelnih informacija, naučnom istraživanju, dugom kontekstu i autonomnom rešavanju problema.
U ranim testovima model je prikazan kao sistem sposoban da ubrza zahtevne inženjerske i istraživačke procese, uključujući migracije velikih kodnih baza, rad sa naučnim figurama i složene zadatke iz oblasti finansija.
Međutim, Anthropic naglašava da ovakav nivo sposobnosti donosi ozbiljne rizike, naročito u oblastima sajberbezbednosti, biologije, hemije i pokušaja kopiranja sposobnosti modela.
Zbog toga Fable 5 koristi dodatne zaštitne klasifikatore koji prepoznaju potencijalno rizične zahteve i u takvim slučajevima odgovor preusmeravaju na Claude Opus 4.8.
Kompanija priznaje da su zaštite namerno podešene konzervativno, pa mogu povremeno zahvatiti i bezopasne zahteve, iako se preusmeravanje u proseku dešava u manje od pet procenata sesija.
Istovremeno je predstavljen i Claude Mythos 5, isti osnovni model kao Fable 5, ali sa uklonjenim zaštitama u određenim oblastima za ograničenu grupu poverljivih korisnika.
Mythos 5 je namenjen pre svega sajberbraniocima, infrastrukturnim partnerima i odabranim istraživačima u biomedicini, jer Anthropic smatra da njegove sposobnosti mogu značajno pomoći u zaštiti softvera i razvoju novih terapija.
Oba modela koštaju 10 dolara za milion ulaznih i 50 dolara za milion izlaznih tokena, pri čemu je Fable 5 dostupan odmah, dok Mythos 5 ostaje pod režimom strogo kontrolisanog pristupa.

https://www.anthropic.com/news/claude-fable-5-mythos-5

Probaćemo i ovo čudo, nego sad baš kad treba da uzmem neki mini odmor, pa neću moći da ga testiram mnogo na real-size projektu.

iz linka bitno(za mene malo neocekivano):
  • From today through June 22, Fable 5 is included on Pro, Max, Team, and seat-based Enterprise plans at no extra cost.
  • On June 23, we’ll remove Fable 5 from those plans. Using it after that will require usage credits. If capacity allows, we’ll extend the included window.
  • After this point—when sufficient capacity allows us to do so—we aim to restore Fable 5 as a standard part of subscription plans. We intend to do this as quickly as we can.

Izgleda zanimljivo, moracu da proverim da li moze u Godot da mi napravi fin mesec. Jer ni sa Opus ni GPT 5.5 na xhigh nisam to mogao lako da uradim.

Može li neko da uporedi Kakav je Klod sa chat GPT go plaćena verzija od 5 dolara, kakav je za svakodnevne stvari i pretragu neta i slično? znači ne za programiranje i neke teže analize.

Može li neko da uporedi Kakav je Klod sa chat GPT go plaćena verzija od 5 dolara, kakav je za svakodnevne stvari i pretragu neta i slično? znači ne za programiranje i neke teže analize.
Baš ako su ti potrebni napredni modeli kao Opus i Fable, onda je pay-per-prompt rešenje. Mada, postoji mogućnost i da ti se padne neki od Opus modela na arena.ai Battle mode, ali to sve zavisi od složenosti prompta. Edit: GPT 5.2-high i 5.5-instant su ti dostupni i u Direct modu.

1783581661048.webp
1783581830070.webp

Zanimljivo je da Opus 4.8 koristim već nekoliko sati i tek je na 67%, dok sa GPT 5.5 Medium mogu samo da se slikam, jer mi limit ode za 40-50 minuta. Doduše ovo je verovatno zbog promocije koja traje do 13. jula ali cak i da je 2x vise usage ja bi vec iskoristio 5-satni limit.

Nazad
Vrh Dno