Šta je novo?

Anthropic Claude

Markic

Čuven
Učlanjen(a)
15.02.2013
Poena
555
Moja oprema  
Laptop
Macbook Air M1, HP Pavilion 17
Mobilni telefon
Google Pixel 8 Pro
Pametni uređaji
Galaxy Watch 4 Classic
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Konačno je izašao novi model Claude 3.7 Sonnet, po mom ličnom mišljenju Claude je vodeći AI alat za programere.

1000006078.jpg

1000006079.png

Takođe je izbačen i CLI dodatak Claude Code:

Zar je moguće da niko ništa ne piše na ovoj temi? Meni je Claude 3.7 Sonet za ono što ja koristim - programiranje i pisanje teksta na srpskom, najviše, te razne diskusije na određenu temu - nakon provjere ne sjećam se da je ikad lupio neku glupost, izrekao netačan iskaz, mada ponekad zna neku gramatičku grešku ili za srpski jezik pomalo besmislenu rečenicu da napiše. Istina ja sam već počeo da plaćam pretplatu, jer tih 20USD mjesečno za njega zaista vrijedi dati.
Imam i Chat-GPT pretplatu, ali u njega sam se više puta razočarao. Ovaj 4.5 je toliko nesposoban da mu spominjem imena u poruci, koja on već u sledećem odgovoru pobrka kao da je dementan. Ovo mi je odgovorio kad sam mu skrenuo pažnju na tako krupan propust (kombinuje imena i prezimena koja sam mu dao umjesto da ih zapamti pravilno):
"Moj sistem nije baziran na pravoj memoriji već na kontekstualnim vezama između podataka, pa sličnosti imena, mjesta i događaja lako izazivaju „zbrku“.
U svakom slučaju, dobro je što si primijetio i ukazao na ove „rupe u sjećanju“.".

DeepSeek mi se sviđa ali pored što je često nedostupan ili spor, i on zna imati bugove žešće. Juče mu postavljam nekoliko pitanja (da analizira neke tekstove), a on mi odgovara 5x zaredom potpuno istim odgovorom kao da stalno odgovara na prvi tekst.
O Groku više ne treba trošiti riječi - on je pjesnik u oblacima, kad stane da mašta i kombinuje neke svoje kombinacije - džaba instrukcije koje su mu zadate. Posle se dugo izvinjava, i jedina stvar koja mi se kod Groka sviđa je da kao da posjeduje određenu ličnost, kao da su mu dali neke ljudske osobine - nestrpljiv, poeta, pričalica.
Gemini 2 mi ispočetka nije ostavio neki utisak, pa sam ga uglavnom ignorisao, moguće da se sa njim može pouzdano diskutovati na neku temu, jer nije davao često pogrešne odgovore, ali kako mi se ne sviđa njegov način pisanja teksta - rijetko ga koristim.
Kratko i jasno - moj favorit je Claude 3.7 Sonet i moja preporuka broj 1.

Definitivno Anthropic ima ozbiljno dobar model, ali iz nekog razloga dosta ljudi ga potpuno ignoriše, verovatno jer nisu ni čuli za njega.

Meni je već 10 meseci daily driver za programiranje. chatGPT ne pamtim kada sam otvorio.

Jesi poredio sa o1?

Rezonovanje o1 mi deluje naprednije za slozene programerske zadatke, bar za prvu iteraciju, a claude vec za prostije kodove i njihovo peglanje.

Tj njihovo kombinovanje moze biti bolje od svakov pojedinacno.

Definitivno Anthropic ima ozbiljno dobar model, ali iz nekog razloga dosta ljudi ga potpuno ignoriše, verovatno jer nisu ni čuli za njega.

Meni je već 10 meseci daily driver za programiranje. chatGPT ne pamtim kada sam otvorio.
ja sam bio medju ekipom koja ga ignorise, jer mi je bio losiji za generalni chat, u odnosnu na chatgpt.

Vidim da ga za programiranje hvale, i zaista, nesto sam malo probao, na znacajno je drugom nivou od chatgpt-a.

mada je chetic dobar za razne stvari, pretragu neta, deep search itd..

za duboko razmisljanje (nisam probao za kod, ali za razmisljanje) - najbolji je Deep Seek

Claude se izdvojio što se tiče programiranja (u Cursoru najviše). Naši utisci o modelima zavisi i od našeg skill set-a. Nekada su i naša očekivanja takva da očekujemo da nam LLM čita misli. Ima nešto do nas, a nešto i do njih. Zato se modeli prilagođavaju konkretnom zadatku, distill-uju da budu brži i da se uklone stvari koji nisu potrebne i da se smanje halucinacije.

Gemini mi je neprevaziđen što se tiče OCR-a i to je model koji najviše koristim na dnevnom nivou. U Mistral sam se razočarao što se tiče OCR-a npr., zato što je najavljen kao ne znam šta. Nijanse, nijanse

pa ne znam, pricaj u svoje ime :) ja bih za sebe rekao da jbm kve kako pisem promptove ;)

Claude se izdvojio što se tiče programiranja (u Cursoru najviše). Naši utisci o modelima zavisi i od našeg skill set-a. Nekada su i naša očekivanja takva da očekujemo da nam LLM čita misli. Ima nešto do nas, a nešto i do njih. Zato se modeli prilagođavaju konkretnom zadatku, distill-uju da budu brži i da se uklone stvari koji nisu potrebne i da se smanje halucinacije.

Gemini mi je neprevaziđen što se tiče OCR-a i to je model koji najviše koristim na dnevnom nivou. U Mistral sam se razočarao što se tiče OCR-a npr., zato što je najavljen kao ne znam šta. Nijanse, nijanse
Misliš OCR teksta na slici ili šta drugo?

Aha, na slici. Isprobavao sam na nekim rukopisima koji nisu baš čitljivi i stvarno me je iznenadio.

Ja samo Claude i koristim u poslednje vreme, CGPT skoro da i ne otvaram. Claude se mnogo bolje snalazi za sve u vezi programiranja, a nije loš ni za druge stvari.
Kad smo kod promtova, možda bi prompt magovi mogli da sheruju neke tajne u vezi pravljenju istih (u zasebnoj temi ili ovde, kako modovi odluče) :)

Ja samo Claude i koristim u poslednje vreme, CGPT skoro da i ne otvaram. Claude se mnogo bolje snalazi za sve u vezi programiranja, a nije loš ni za druge stvari.
Kad smo kod promtova, možda bi prompt magovi mogli da sheruju neke tajne u vezi pravljenju istih (u zasebnoj temi ili ovde, kako modovi odluče) :)
Ovo je jedan od boljih blog postova na tu temu. Što se tiče Cursora, možeš odavde da kreneš

Ja na poslu koristim Copilot, i podesen mi je Claude 3.7, iskreno vrhunski radi posao. Najvise mi pomaze oko dokumentovanja koda i testova. Volim da pre kreiranja PR-a pitam dal je kod optimizovan itd. Tako da stvarno mnogo pomaze. Meni je najveci problem sto sam navikao da radim u intellij-u, a copliot je mnogooo bolji u vs code-u, tako da se prebacim na VS kad mi treba AI.

Nažalost za sada samo u USA i to za plaćene korisnike.

Zar je moguće da niko ništa ne piše na ovoj temi? Meni je Claude 3.7 Sonet za ono što ja koristim - programiranje i pisanje teksta na srpskom, najviše, te razne diskusije na određenu temu - nakon provjere ne sjećam se da je ikad lupio neku glupost, izrekao netačan iskaz, mada ponekad zna neku gramatičku grešku ili za srpski jezik pomalo besmislenu rečenicu da napiše. Istina ja sam već počeo da plaćam pretplatu, jer tih 20USD mjesečno za njega zaista vrijedi dati.
Imam i Chat-GPT pretplatu, ali u njega sam se više puta razočarao. Ovaj 4.5 je toliko nesposoban da mu spominjem imena u poruci, koja on već u sledećem odgovoru pobrka kao da je dementan. Ovo mi je odgovorio kad sam mu skrenuo pažnju na tako krupan propust (kombinuje imena i prezimena koja sam mu dao umjesto da ih zapamti pravilno):
"Moj sistem nije baziran na pravoj memoriji već na kontekstualnim vezama između podataka, pa sličnosti imena, mjesta i događaja lako izazivaju „zbrku“.
U svakom slučaju, dobro je što si primijetio i ukazao na ove „rupe u sjećanju“.".

DeepSeek mi se sviđa ali pored što je često nedostupan ili spor, i on zna imati bugove žešće. Juče mu postavljam nekoliko pitanja (da analizira neke tekstove), a on mi odgovara 5x zaredom potpuno istim odgovorom kao da stalno odgovara na prvi tekst.
O Groku više ne treba trošiti riječi - on je pjesnik u oblacima, kad stane da mašta i kombinuje neke svoje kombinacije - džaba instrukcije koje su mu zadate. Posle se dugo izvinjava, i jedina stvar koja mi se kod Groka sviđa je da kao da posjeduje određenu ličnost, kao da su mu dali neke ljudske osobine - nestrpljiv, poeta, pričalica.
Gemini 2 mi ispočetka nije ostavio neki utisak, pa sam ga uglavnom ignorisao, moguće da se sa njim može pouzdano diskutovati na neku temu, jer nije davao često pogrešne odgovore, ali kako mi se ne sviđa njegov način pisanja teksta - rijetko ga koristim.
Kratko i jasno - moj favorit je Claude 3.7 Sonet i moja preporuka broj 1.
Koliko dobiješ upita sa pretplatom?
Free varijantu ispucam za čas posla.
Inače, pišemo zajedno extra playbookove. :)

Koliko dobiješ upita sa pretplatom?
Free varijantu ispucam za čas posla.
Inače, pišemo zajedno extra playbookove. :)
Dovoljno da ne mogu potrošiti. A svakodnevno radim sa njim. Tih 20USD vrijedi dati mjesečno, mada jeste mana što nema pristup internetu. Ima odlična stvar, otvoriš projekat i tu neko znanje uskladištiš koje je dostupno u svakoj chat seansi. Dalje mu ne moraš objašnjavati, on ima unutar projekta pristup tom znanju. Ja sam prezadovoljan Mc Claudom 😀.

@seki93 kako ga povezuješ sa InteliJ? Da li ti onda troši tokene da 'nauci' projekat?

po mom ličnom mišljenju Claude je vodeći AI alat za programere
Ja vec dugo koristim chat gpt i ono radim mi posao kad ga ispromtujem dobru. Znaci kazes da vredi probati claude? Najvise mi treba za tailwind css, posto sam tu duduk :)

Daj mu šansu, vredi baš, dosta kolega sam nagovorio da probaju i svi se sad kunu u njega.

Dobar je i free, ali Pro plan je definitivno must-have alat za developere.

I ja sam ga dosta koristio za frontend, pošto kao backendaš ne mogu da ga smislim, i sa takvom lakoćom mi odradi sve što mu tražim, da je to neverovatno.

Sad gledam malo sta gpt ima od modela, ja uvek koristim ova default 4o, nisam ni skontao da ima ovaj neki bas za kodiranje.

1743097144065.png

Već skoro mjesec dana sam na plaćenom paketu za Claude, svaki dan radim sa njim, a danas me je prvi put poslao na hlađenje. Sonet mi je pauziran na oko 3 sata, i u međuvremenu sam mogao koristiti 3.5 Haiku. Ali nisam sa Haikuom htio nastavljati oko posla. Koliko je 3.7 Sonet ispred 3.5 Haikua, ima li ko iskustva?

E sad su prevršili mjeru. Svaki dan idem na hlađenje nekoliko sati. Uveli su Max plan za 100 i 200 dolara i urnisali ovaj sad već osnovni plan od 20USD. Već nekoliko dana osjetim da Sonnet nije u najboljoj formi, pravi dosta grešaka, loše povezuje neke očigledne činjenice, čak i griješi grubo onekad, a zatim i ograničenje na broj upita se strašno srozao. Prvih mjesec dana i nešto nisam ni jednom doživio nešto slično, a danas mi nisu dali više od 19 upita (obična diskusija o jednoj temi - uopšte nisu bili dugački tekstovi). Ako ovako nastave, otkazaću pretplatu.
Pogotovo jer sam se igrao sa Gemini 2.5 ovih dana i mnogo je bolji od svojih prethodnika, prilično obećava.

Da i ja sam primetio da su ozbiljno skresali limit za Pro...

Ne znam šta je sad najbolje za coding, vidim na internetu da se zapravo dosta hvali Gemini 2.5 Pro.

Nazad
Vrh Dno