Šta je novo?

Anthropic Claude

• Začetnik teme Začetnik teme Markic
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
AWS nudi besplatnih 6m za amazonove usluge, i unutra ima claude sonnet i opus i jos nekih, napisa mi ceo app na dobar dan...
Ali samo je chat u browseru, nema klijente

evo ti moj review na trustpilotu 😀
1778245143160.png

Anthropic je devetog juna 2026. godine predstavio Claude Fable 5 kao Mythos-class model koji je prilagođen širokoj, opštoj upotrebi.
Kompanija ga opisuje kao najmoćniji Claude model koji je do tada javno ponudila, sa naročito velikom prednošću na dugim, složenim i višefaznim zadacima.
Fable 5 je, prema objavi, posebno jak u softverskom inženjerstvu, analitičkom radu, obradi vizuelnih informacija, naučnom istraživanju, dugom kontekstu i autonomnom rešavanju problema.
U ranim testovima model je prikazan kao sistem sposoban da ubrza zahtevne inženjerske i istraživačke procese, uključujući migracije velikih kodnih baza, rad sa naučnim figurama i složene zadatke iz oblasti finansija.
Međutim, Anthropic naglašava da ovakav nivo sposobnosti donosi ozbiljne rizike, naročito u oblastima sajberbezbednosti, biologije, hemije i pokušaja kopiranja sposobnosti modela.
Zbog toga Fable 5 koristi dodatne zaštitne klasifikatore koji prepoznaju potencijalno rizične zahteve i u takvim slučajevima odgovor preusmeravaju na Claude Opus 4.8.
Kompanija priznaje da su zaštite namerno podešene konzervativno, pa mogu povremeno zahvatiti i bezopasne zahteve, iako se preusmeravanje u proseku dešava u manje od pet procenata sesija.
Istovremeno je predstavljen i Claude Mythos 5, isti osnovni model kao Fable 5, ali sa uklonjenim zaštitama u određenim oblastima za ograničenu grupu poverljivih korisnika.
Mythos 5 je namenjen pre svega sajberbraniocima, infrastrukturnim partnerima i odabranim istraživačima u biomedicini, jer Anthropic smatra da njegove sposobnosti mogu značajno pomoći u zaštiti softvera i razvoju novih terapija.
Oba modela koštaju 10 dolara za milion ulaznih i 50 dolara za milion izlaznih tokena, pri čemu je Fable 5 dostupan odmah, dok Mythos 5 ostaje pod režimom strogo kontrolisanog pristupa.

https://www.anthropic.com/news/claude-fable-5-mythos-5

Probaćemo i ovo čudo, nego sad baš kad treba da uzmem neki mini odmor, pa neću moći da ga testiram mnogo na real-size projektu.

iz linka bitno(za mene malo neocekivano):
  • From today through June 22, Fable 5 is included on Pro, Max, Team, and seat-based Enterprise plans at no extra cost.
  • On June 23, we’ll remove Fable 5 from those plans. Using it after that will require usage credits. If capacity allows, we’ll extend the included window.
  • After this point—when sufficient capacity allows us to do so—we aim to restore Fable 5 as a standard part of subscription plans. We intend to do this as quickly as we can.

Izgleda zanimljivo, moracu da proverim da li moze u Godot da mi napravi fin mesec. Jer ni sa Opus ni GPT 5.5 na xhigh nisam to mogao lako da uradim.

Nazad
Vrh Dno