Wing, 00, Unicorn... Ali T-bolt mi je zbog kompletnog paketa (pre svega zbog artsyle-a i mracne izvedbe) najbolje legao. Nije da ne mogu da preporucim i druge Gundamove, ali ovaj definitivno je prvi po preporuci.
A i mecha zanr,koji mi je omiljen, godinama u slobodnom padu. Ne pamtim kada je poslednji put nesto kvalitetno iskocilo...
Ginga Eiyuu Densetsu odnosno Legend of the Galactic Heroes, u vise navrata mi je nekoliko ljudi preporucilo da odgledam ali nikako da se "namolim". Osim onog kvalitativno upitnog ripa u dolini gusara (44gb?!?!) nisam nigde mogao da nadjem pouzdano kvalitetan rip. A strasno mi je mrsko da gledam online...
Imaš onaj kanal na youtube, mislim da ima sve epizode. Razlika u kvalitetu između toga i 44GB izdanja sa BakaBT koje sam ja gledao ne postoji jer je anime poprilično star i nebitno je u kakvom kvalitetu gledaš. Ionako je rip sa kasete i drugačije su boje kroz seriju, kasnije sve puno bolje izgleda dok je u početku dosta bledunjavo.
Inače taj anime nije za svakoga, pogotovo za ljude koji traže fajtove i efekte jer toga baš i nema. U pitanju je futuristička varijanta Rat i Mir, sa mnogo likova i dijaloga koje uopšte nije naivno pratiti. Deci neće ništa biti jasno jer je neophodan određeni nivo istorijskog predznanja da bi se razumeli dijalozi. Likova ima toliko da tokom svih 110 epizoda svaki lik, ma koliko se prethodno pojaviljivao uvek bude najavljen tekstualno sa imenom i ulogom koju zauzima u priči inače bi bilo jako teško za pratiti ko je tu ko. Po tom pitanju je kao Game of Thrones ali još gore.
Za mene lično je to najkvalitetniji anime koji sam pogledao do sada. Ali se neće svakome svideti jer je radnja spora, realna, nema fantazije, likovi su grounded iako su larger than life, što bi rekli Ameri. Muzička podloga je klasična i evergrin, likovi koji su nosioci priče su uglavnom stoici. Glavni likovi su pristojni, uzdržani, obrazovani, moralni, hrabri, duhoviti. Džiberaj ne postoji u tom univerzumu, osim onog jednog političara ali ni on nije nevaspitan samo je pokvaren.
Za onog kome je to tehnički prevaziđeno, krajem ove godine stiže reboot koji radi I.G. (ovi što rade AoT) ali je to pod znakom pitanja kako će ispasti. Jer priča, likovi i dijalozi nose taj anime, ako to budu na aktuelnom nivou piši propalo. Neke ilustracije koje sam video su katastrofa, pretvorili su realne likove koji se oblače kao da su 1970-tim u neke moderne japanske punk rok ikone stila ili šta ti ja znam. Neke divlje frizure, odela, tetovaže. Kao Frenk Sinatru da ošišaš na čirokanu...