Šta je novo?

Android vs Windows Mobile

kibicer

Čuven
Učlanjen(a)
23.05.2004
Poena
885
Evo, ovo je nešto što je aktuelno, i što, verujem, dosta nas jako zanima.
Zamolio bih one koji su imali sreće da koriste i jedanu i drugu platformu, da kažu komparativne prednosti jednog ili drugog.
Takođe, molio bih i da iskreno napišete mane ovih platformi, ili šta, po vama, treba još da se usavrši (nevezano za onu drugu).

Ja sam koristio samo Windows Mobile, i to već nekoliko godina, razne verzije i ROM-ove, na nekoliko uređaja (najviše TyTN I).

Osnovne mane WM platforme:
- Memory leak - jaaaako izražen, tera te na reset uglavnom prema Marfijevim zakonima
- fabrički ROMovi vrlo loši, i pojedine aplikacije potpuno nepouzdane

Prednost WM platforme:
- kuvani ROMovi, velika baza korisnika, XDA
- Sinhronizacija sa MS exchange, push e-mail

Push exchange (sa podrskom za push foldera) --> Win Moble odnosi pobedu.
Za sve ostalo --> Android!

Touch screen, market, i custumize gui na G1. WM hmm, prirasto za srce... :)

Pre svega, ako koristiš g(oogle)mail, teško da WM ima bilo koju bolju varijanu za email.

Prednosti WM je u istoriji iza sebe.

Android je jednostavno bolje podneblje za rad i nadgradnju naprednog sistema. Usudiću se da kažem da je Android generalno najplodnije "zemljište" kod naprednih telefona, jer je najotvorenija platforma i za kratko vreme je oko sebe skupila kvalitetnu i naprednu komunu i programere.

Na WM ima sve. Ali je WM čini mi se nosi najveću dozu rizika da te izda i da nešto ne radi i da te iznervira.

Sa druge strane, WM će uvek ponuditi high end telefone (HTC HD2).

Kod Androida nema toga rekao bih. Nema preterivanja što se tiče luksuza i hardvera, ali su cene umerenije.

Android će već na proleće imati gotovo 20 modela, što će usloviti niže cene i još veći obim i kvalitet programiranja.

Android je bolji out of box (ok, nije od touchflo), ali i android zahteva jedno 5-10-15 dana pakovanja sistema, navikavanja i nekoliko pucanja sistema... ali kad se sve upakuje i proradi, onda radi baš dobro.

Ako se ne stavi neka pogrešna (mahom starija verzija ili loše crackovana aplikacija), android radi jako stabilno. Bitnije od toga, android, kao što to jednom linuxu dolikuje, odlično radi kako sa "fabričkim" stvarima u sebi, ali i jednako dobro sa nekim trećim softverskim rešenjima i aplikacijama, makar one menjale najosnovnije stvari sistema.

Nije obavezno, ali što više koristiš google stvari (mail, kontakte, kalendar, picasu...), to je android bolji.

Android sam prazni memoriju (gasi pojedine stvari) kada mu zafali. Nekome je to super, nekoga to nervira. Ni ja ne mogu da se odlučim šta je bolje.

WM je fantastičan kada ima brz hardver (HD2) i za neke je nedostižan (pravi igo, ne amigo ko iphone i još garmin). Android još nema upotrebljivu navigaciju kod nas.

Moj izbor je na kraju android. Lični mi je utisak da sam sigurniji i stabilniji. I "sagradim" sistem onako kako mi odgovara. Traži malo vremena i još malo znanja, ali su rezultati posle toga super. Otprilike ti treba 7-10 dana života sa androidom da shvatiš da je odličan sistem i njegove prednosti.

Mada bih mogao da živim i sa WM, a ni na iPhone ne treba zaboraviti, nikako. Mislim, koristili ili ne koristili android, da ćemo ga već od proleća svi voleti :). Najavljena je hrpa telefona po super cenama. Kvalitet aplikacija i programiranja se poboljšava na dnevnom nivou. Mislim da će android u 2010 biti veoma zaslužan za povoljne napredne telefone i još bolje aplikacije i rešenja na svim platformama.

Ono što me na androidu nervira je driver ekrana... iz nekog razloga ima neki lag od jedno pola sekunde. Možda malo manje. Što u pojedinim situacijama deluje kao da laguje softver, ali nije tako. Prosto klizanje po ekranu ne radi odma, nego ima kao taj neki "dead zone"... nije ko iphone.

To je ono što mi je sad palo na pamet :).

Poslednja izmena:
I WM mozes da "sagradis" kako hoces, trenutno mozda vise i od androida, i radi veoma stabilno. Ali isto zahteva malo vise cackanja dok se dovodi u red kako tebi odgovara, a memory leak i nestabilnost desava se uglavnom kod ljudi koji koriste neki preistorijiski rom, ja telefon ne resetujem danima jer nemam potrebe, i da ne zaboravim; WM nije samo manila TF3d...
Uglavnom mora da se probaju bar malo oba, a ako imas tytn, proveri na xda da li je portovan android za taj telefon, jer koliko ja znam na tytn II je skoro odradjeno 100% portovanje i mozes da podignes android, cak postoji verzija i sa Sense UI, i to je dovoljno da vidis o cemu se radi i kako radi.

Mislim da je najveca prednost androida sto ce on napredovati neverovatnom brzinom, dok ce WM da grca saovom 6.5 verzijom. Ako ne izbace uskoro WM7 i to dobro ispeglan, bojim se da bi MS mogao izgubiti podrsku HTCa a onda im se ne pise dobro nikako...

Najveca mana WMa je shto Microsoft ne zna da napravi poshtenu stvar :)

Poslednja izmena:
Mislim da je najveca prednost androida sto ce on napredovati neverovatnom brzinom, dok ce WM da grca saovom 6.5 verzijom. Ako ne izbace uskoro WM7 i to dobro ispeglan, bojim se da bi MS mogao izgubiti podrsku HTCa a onda im se ne pise dobro nikako...
U februaru bi trebali da izbace 6.5.1 ili 6.6 koji je vec dosta promenjen (imas na xda vec romove sa beta verzijom) a u drugom delu 2010 trebalo bi da izbace WM7.

Ne verujem da ce HTC raskinuti partnerstvo sa WM, nema logike. Pogledaj koliko HTC proda modela sa WM platformom u odnosu na druge proizvodjace.

6.5.1 je prilicno ispeglana verzija tj. uradjeno je ono sto je trebalo biti u 6.5. Ja korisnim BsB Ultimate na diamondu, u odnosu na cooked 6.1 i official 6.1, ogromna razlika, telefon se preporodio. :)

Osnovne mane WM platforme:
- Memory leak - jaaaako izražen, tera te na reset uglavnom prema Marfijevim zakonima
- fabrički ROMovi vrlo loši, i pojedine aplikacije potpuno nepouzdane

Ne znam za druge, ali meni na Omniji (i900) ovi poblemi nisu poznati. Telefon sam resetovao jednom u zadnjih 2 nedelje (čisto reda radi, telefon ne gasim), najnoviji Samsungov ROM donosi ogromno poboljšanje u odnosu na verziju koja je stigla sa telefonom... Sad ispada da ja nešto branim MS, ali mi to nije bila namera ;) Samo iznosim lična iskustva, jer nakon dugogodišnjeg korišćenja Symbian telefona WM je za mene lepo osveženje.

Meni ne smeta da se igram sa telefonom, flešujem, podešavam, isprobavam...
Trenutno sam pred dilemom koju platformu da kupim - da li Hero, ili Touch Pro 2 (možda Diamond 2). WM dosta dobro poznajem, naši smo :) Android bih rado posedovao, zanima me sve što je novo.
Nisam nezadovoljan WM-om, (a koristim kuvani 6.1, probao 6.5, ali mi tanak HW), ali je istina da me je nekoliko puta doveo do ludila. Znam da će mise sa WM-om to vrlo verovatno ponovo desiti, ali sam takođe siguran da ga mogu podesiti, kuvanim ROM-om, i odgovarajućim aplikacijama, da radi kako ja želim.
Da, i HW keyboard je nešto čega ne bih baš da se odreknem...
Uz HTC me drži i činjenica da već pune tri godine svakodnevno maltretiram svoj TyTN I. Čak sam i LCD uspeo da polomim, naručio, sam zamenio, radi kao zmaj.

Valjda ima Android ROM-ova portovanih za Touch Pro 2, da mogu da se igram, ako se odlučim da njega kupim :)

Ne znam za druge, ali meni na Omniji (i900) ovi poblemi nisu poznati. Telefon sam resetovao jednom u zadnjih 2 nedelje (čisto reda radi, telefon ne gasim), najnoviji Samsungov ROM donosi ogromno poboljšanje u odnosu na verziju koja je stigla sa telefonom... Sad ispada da ja nešto branim MS, ali mi to nije bila namera ;) Samo iznosim lična iskustva, jer nakon dugogodišnjeg korišćenja Symbian telefona WM je za mene lepo osveženje.

Uradiš soft reset, i odmah pogledaš koliko % memorije je zauzeto. Otvoriš jednu aplikaciju, zatvoriš. Pa, drugu, treću. Zatvoriš ih sve, i pogledaš sada koliko je zauzeće memorije. Jel se povećalo?
Meni smeta, i to mnogo. Kada uradim soft reset, zauzeće bude 55%. Koristim ga satima, sve pozatvaram, zauzeće 80%. A onda probaj da pokreneš iGo.
Na fabričkim ROM-ovima je ovo sve mnogo gore - takvo je moje iskustvo.

Poslednja izmena:
Ja nisam ni milsio da ce WM da nestane preko novi, ako ce uopste da nestane, samo kazem da se android veoma brzo razvija i da veliki broj kompanija ulaze u njega ukljucujuci i HTC. Miscrosoft ce produziti vek update-ovima za sesticu ali se vec jako dugo ceka WM 7 koji bi trebao stvarno da uvede neke novine. Ako posle toliko cekanja i sa njim zakazu e onda moze da se prica o ozbiljnim problemima sa WM, ovako ce nastaviti da postoji, ima veliku bazu korisnika, ukljucujuci i mene, sistem mi je jako dobro poznat i kada se sve lepo podesi radi odlicno. Vreme ce pokazati kako ce ici dalji razvoj ali trenutno radi u korist Androida

WM7 bi trebao da kezem u rangu sa androidom. WM7 bi trebalo da izadje u februaru 2010, ali se vec suska odlaganje za q4 2010.

Ma kod Microsofta uvek "nešto treba da bude". Uvek "očekujemo da se sve ispegla". Kod MS ništa nema u sadašnjosti, samo u budućnosti. Ne padam na te priče više - istorija učiteljica života :).

Te MS priče me podsećaju na natpise u kafanama "sutra besplatno piće", pa ti dođeš sutra ono opet piše "sutra besplatno piće"... nikad nema "danas besplatno piće" :D:D:D

Da bi WM bio Android, pre svega treba da bude otvoren OS (skroz), a to se nikada neće desiti...

Poslednja izmena:
I linux je otvoren na PC ali nikako da ugrozi MS. Android ima sanse samo zato sto iza njega stoji ozbiljan igrac kao sto je google.

Da si ikada koristio android, kao što nisi, znao bi je google samo stavio dobar temelj i ništa više. Klot android os je ispod nivoa običnog telefona. Čak je i integracija sa googlom tek površna. Ali ono što je uzdiglo android jeste armija programera i dokonih ljudi koji prave "sitnice koje život znače". Kazaće neko da toga ima i na drugim platformama. Ima, naravno, ali... Na androidu se mnogo lako programira, distribuira softver i što je najbitnije taj softver radi stabilno sa očekivanim performansama. To je suština.

Svega toga imaju i ostali kao sto si i sam rekao,(i lakog programiranja, i brdo programa koji rade dobro...) a da nije bilo nekog mocnog igraca iza kao sto je google, ne bi bilo nista.

Poslednja izmena:
I Punto i GTR imaju četiri točka :). I tu sličnosti prestaju :).

Otvoreni linux postoji odavno na mobilnim telefonima ali cinjenica je da nije doziveo uspeh sve dok google nije usao u igru, bez obzira na Punta :)

Poslednja izmena:
I linux je otvoren na PC ali nikako da ugrozi MS. Android ima sanse samo zato sto iza njega stoji ozbiljan igrac kao sto je google.

Problem je sto su ljudi naucili da na racunaru imas windows i da je to normalno. Ljudi razmisljaju, mozda to i radi bolje (Linux), ali i ovo mi radi posao, ko ce sad uciti drugacije. Jednostavno su inertni.
Nazalost po mikrosoft na mobilnim telefonima nikad nisu imali vecu zastupljenost od par procenata, tako da osim ako ne izmisle nesto revolucionarno nemaju nikakve sanse. Inercija radi protiv njih. Od sveg truda uspeli su i da ih RIM pretekne :)

necu ni da citam temu, odmah pisem odgovor jer android sigurno necu uzimati u skorije vreme, ostajem na WM..
Naime, dobio sam HTC G1 da otkljucam i aktiviram da bi novi vlasnik mogao samo da stavi karticu u tel i da ga koristi..
Otkljucan je u servisu pa kad je stigao kod mene receno mi je da ubacim neku karticu sa kreditom i da idem na aktivaciju gmail naloga.
Stavio sam svoj 065 postpaid broj i krenuo. Aktivacija je trajala oko 5 min i zavrsena uspesno.
Posle 5-6 dana, vidim pri proveri racuna da mi je skocilo stanje za oko 700din. Trenutno je kolaps (ako mogu tako reci, tj.da ne kazem - masovna kradja) u MTS-u i reko': stici ce racun i listing pa cu videti sta je u pitanju.
Stigao mi je racun i ima sta da vidim: 14MB je on meni potrosio na aktivaciju gmail naloga. Neka hvala :mad:
Ok, ja razumem, treba internet svima, bice tu raznog gprs-a, 3G-a, i ostalog. Ali 15MB samo za aktivaciju, nije mi mail pogledao? Sta bi bilo da jos ulazi u Inbox i skida postu?
Plus sto ne moze preko Wi-Fi vec mora preko GPRS-a...
Ako nesto zelim kod smart telefona, to je kontrola nad onim sto imam u softveru, da trosim onako kako ja zelim a ne onako kako je google izmislio.
I probao sam taj Android malo i mogu reci, ne svidja mi se ni interfejs ali to je vec stvar ukusa..

Naravno da ne potroši 15mb... ali vidim da se to tebi tako sviđa :D. A i šta ima da koristiš android, čitaš temu... Ti si odlučio kako je i bitno je da si to reko jasno i glasno :).

A nego sta mi je potrosilo 15MB i to bas (po listingu) u vreme kad sam aktivirao gmail nalog na G1?

Poslednja izmena:
Otkud znam. Nisam ja portparol Androida ili MTSa :).

Odlican link

Stvarno čovek lepo radi... samo ne zna da skloni android tastaturu sa ekrana :).

mozda Android ima bolji potencijal, ali dok na njemu ne prorade GPS aplikacije, bluetooth (za WiFi ne znam) poredjenje sa WMobile nije umesno, niti potrebno......

Nazad
Vrh Dno