Šta je novo?

Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS

Gizmo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
05.02.2008
Poena
585
Pošto vidim da niko ne želi da se osvrne na ovu zanimljivu seriju YouTube klipova, to ću morati ja da uradim. Temu otvaram u ovoj sekciji kako bih skrenuo pažnju onima koji nisu imali prilike da rade sa Androidom, i onima koji i dalje imaju neke predrasude u vezi njega. Savetujem vam da kada nađete nešto slobodnog vremena, odgledate sva tri klipa koje je ovaj lik snimio.

[YOUTUBE]NMiY1kSTHZw&[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]Ayx4XsBaJBI[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]fsGQ_xts_Gw[/YOUTUBE]

E sad, ovu temu otvaram u najkulturnijem mogućem smislu i očekujem konstruktivnu raspravu. Pošto je ovo osetljiva materija, biće ljudi koji će možda preterati u nekom pogledu, pa bih zato zamolio moderatore da obrate pažnju na ovu temu i da moderacija bude oštrija ako rasprava bude krenula u pogrešnom pravcu - ja se iskreno nadam da neće.

Offtopic bi trebali da držimo na najmanjem mogućem nivou. Na šta mislim pod offtopicom? Mislim na to da ne bih voleo da vidim još jednu Apple vs Google raspravu u smislu poređenja kompanija, već bih želeo čisto da diskutujemo o njihovim operativnim sistemima. Dakle, utisci posle gledanja ova tri klipa, lični utisci korišćenja, šta vam je bolje na čemu i zašto i slične stvari. Ja bih vas zamolio da se potrudite da ovakva tema uspe i da imamo smislenu diskusiju. Hvala.

Poslednja izmena:
Odgledao sam prvi link. Ne slažem se jedino sa multitaskingom. I na nexus—u pauzira većinu aplikacija, tipa youtube video se ne baferuje kada spustim aplikaciju. Mada običan download radi i u background—u.

Slazem sa co'ekom sa klipa, da je Android savrsen za mobilne tel kao sto je iOS tj iPad najbolji tab/os medj' tabletima. End of story :)

Poslednja izmena od urednika:
Raspravljati o prednostima jednog i manama drugog posebno kada je video definitivno jednostran, je meni iskreno postalo smešno. Posedovao sam/posedujem većinu uređaja iz vrha ponude i imam izgrađeno mišljenje o njima kao što bi i većina korisnika tih uređaja sa ovog foruma trebalo da ima (po mom skromnom mišljenju). Tako da mislim da je tema ipak malo flejmerska konstruktivno bi bilo da si ubacio video snimke sa drugačijim mišljenjem u nastavku posta.

Poslednja izmena od urednika:
Prvi put sam video ove klipove sada, i sve sto je lik izneo (bar vecina stvari) je odavno poznato (ne stavljam se ni na jednu stranu). Jednostavno filozofije se razlikuju, svako moze da odabere sta mu se svidja, bio to android ili iOS. Oba sistema ce zavrsiti ljudima posao samo oni treba da odluce na koji ce nacin to uraditi. Eto toliko, posto ne verujem da ce nesto konstruktivno da se postigne ovde, mozda kao sto je neko rekao bolje da se premesti u softverski deo za mobilne, da ne ispadne da ljudi ulaze u apple sobu i zagadjuju je.

Poslednja izmena:
Odgledah prvi dio... za sada grijesi sto navedene prednosti Androida ne pokazuje na samom telefonu (na multitask ciljam)...

Na ova tri klipa sto je gizmo okacio se vidi da je dosta superiorniji android, pogotovo na polju precica sto je verovatno i najbitnije zbog brzine dostupnosti svemu a vazno je kod svih prenosnika ovog tipa, ukljucujuci sve telefone i tabove na android/ios platformi.

Poslednja izmena:
Gizmo, a da se ti "manis corava posla" i prekines sa ovakvim provokacijama (koliko god ti verovao da ova tema nije provokacija).

Ostavi nas da zivimo u zabludi da smo zadovoljni apple uredjajima. Zamisli, apsolutno sam svestan svega spomenutog u ova tri klipa i dalje sam zadovoljniji ipad-om nego bilo kojim drugim android tabletom. Ovo prikazano nisu cinjenice, vec samo odraz predrasuda, koje vas dvojca ocigledno delite.

Dugo sam na forumu i postujem samo kada mogu nekako da pomognem i pisem samo iz licnog iskustva, a ovo mi je jedan od najglupljih i najnekorisnijih postova.

Ljudi odrzavajte malo ovaj forum na nekom nivou, molim vas.

Edit: imam i android telefon (skoro godinu dana) i imao sam jedan android tablet (viewpad - skoro 6 meseci) a drugi imam jos uvek ( transformer) i stvarno ne znam sta si pokusao da mi objasnis ovim klipovima.

Poslednja izmena:
Na kom nivou da se održava ovaj forum kada ljudi misle da otvaram ovu temu da bih nekog provocirao? Nemam pametnija posla, i smešno mi je što to uopšte mislite. Prosto ne mogu da verujem kakvi ste ljudi, stalno mislite nešto negativno. Mislite šta hoćete, ja znam zašto sam otvorio ovu temu i meni je to dovoljno.

Šta sam pokušao da objasnim ovim klipovima? Pokušao sam objasnim da je Android u određenim situacijama dosta lagodniji za upotrebu od iOS-a, o čemu dobar deo korisnika iOS-a zaista nema predstavu i misle da je njihov operativni sistem superiorniji u svakom pogledu.

Neverovatni ste, pokušam da otvorim temu u najboljem mogućem smislu, bez ikakvih skrivenih namera koje mi pakujete, i da pokrenemo neku smislenu diskusiju i da istaknemo šta je bolje kod kog operativnog sistema, ali ste uspeli odmah da minirate moj pokušaj svojim nekim ponosom i ubeđenjima da sam ja ovde na forumu da bih nekog *****avao. E pa gospodo, neka bude tako, ovaj forum izgleda nikada neće biti dovoljno pogodan za ovakve diskusije i izgleda da je previše "loše krvi" između korisnika da bi ovakva tema uspela. Radite šta hoćete, ali samo da znate da sam ja duboko razočaran što smislenoj diskusiji nije data ni prilika, nego je odmah krenulo sa nekim optužbama i lošim pretpostavkama. Tužno, stvarno tužno.

Ih sad si i ti vrlo naivan.
Kao da odes na mercedesov forum (deo foruma, mislim banalan primer ali ce da posluzi) i okacis uporedne klipove sa Audijem i kazes, e znate, vi imate i vozite mercedes ali sam ja iz dobre namere dosao da vas ubedim da je audi bolji i da vi gresite ?! Pa kako mislis da bi se to zavrsilo :D?
"Temu otvaram u ovoj sekciji kako bih skrenuo pažnju onima koji nisu imali prilike da rade sa Androidom, i onima koji i dalje imaju neke predrasude u vezi njega..."- Iskreno mislim da je pogresno misljenje da neko cim ne koristi android mozda ima predrasude prema njemu ili nije upoznat.

Sta znam, tesko da moze bilo kakva prosvetiteljska(ajde ja cu tebe da ubedim da koristis ono sto ja koristim, jer ja mislim da je bolje) tema da uspe :). A i pogledas realno, zamisli neko dodje na drugu sekciju foruma i pocne tebe da ubedjuje da je iOS bolji i da treba da ga koristis :D.

Glupost. Klasicna YouTube trolcina. Na pocetku prvog klipa kaze da mu je "kustomizacija" najbitnija a nece da jailbreak-uje. Pa prijatelju ne mozes da se jeb.. a da ti ne udje. Drugi klip sam samo ovlas preleteo. Posle gluposti iz prva dva treci nisam hteo ni da otvaram. Cak nije ni dovoljno informisan o iOS, ne zna ni kako multitasking funkcionise, poredi ga BB-om. Diletant.

Glupost. Klasicna YouTube trolcina. Na pocetku prvog klipa kaze da mu je "kustomizacija" najbitnija a nece da jailbreak-uje. Pa prijatelju ne mozes da se jeb.. a da ti ne udje. Drugi klip sam samo ovlas preleteo. Posle gluposti iz prva dva treci nisam hteo ni da otvaram. Cak nije ni dovoljno informisan o iOS, ne zna ni kako multitasking funkcionise, poredi ga BB-om. Diletant.

Neće da jailbreakuje zato što se ios korisnici busaju u grudi zbog jednostavnosti korišćenja. To čovek i kaže u klipu.

Generalno neću da komentarišem klipove, ali ako već ostaviš komentar, mogao bi i da obrazložiš zašto je trolčina, OK možda je pogrešio kada je poredio BB sa iOS "multitaskingom", ali zar je pogrešio što se tiče iOS-a? Mislim imate klip gde je lik pokazao sve šta mu se sviđa ili ne sviđa a vi dođete i napišete trol, *****, da bi rasprava išla koliko toliko normalnim tokom mogli bi da iznesete neku činjenicu, ili primer kako je to u stvarnosti, možda je lik negde pogrešio, pa da se i povede konstruktivna rasprava, ovako ste već na prvoj strani uništili temu.

PS: premestite temu u drugu podforum.

Poslednja izmena:
Ih sad si i ti vrlo naivan.
Kao da odes na mercedesov forum (deo foruma, mislim banalan primer ali ce da posluzi) i okacis uporedne klipove sa Audijem i kazes, e znate, vi imate i vozite mercedes ali sam ja iz dobre namere dosao da vas ubedim da je audi bolji i da vi gresite ?! Pa kako mislis da bi se to zavrsilo :D?
"Temu otvaram u ovoj sekciji kako bih skrenuo pažnju onima koji nisu imali prilike da rade sa Androidom, i onima koji i dalje imaju neke predrasude u vezi njega..."- Iskreno mislim da je pogresno misljenje da neko cim ne koristi android mozda ima predrasude prema njemu ili nije upoznat.

Sta znam, tesko da moze bilo kakva prosvetiteljska(ajde ja cu tebe da ubedim da koristis ono sto ja koristim, jer ja mislim da je bolje) tema da uspe :). A i pogledas realno, zamisli neko dodje na drugu sekciju foruma i pocne tebe da ubedjuje da je iOS bolji i da treba da ga koristis :D.

Nemam nikakvih problema sa tim. Misliš da bi meni smetalo da neko otvori zašto je iOS bolji u sekciji Softver za mobilne telefone? Slobodno neka to neko uradi, nemam te zablude da je neki deo foruma naš ili njihov. Problem je u tome što se ovaj deo foruma smatra nečim što nije. To je prosto jedna sekcija kao i svaka druga, zašto bi se izdvajala od ostatka foruma ili dobijala neke specijalne povlastice? Forum je jedno mesto gde ne bi trebalo da bude izdvajanja, i da pravila budu ista u svakom delu. Da li ja otvorio ovu temu ovde ili u Softveru za mobilne telefone ne bi trebalo da pogađa ljude, ali upravo se to i desilo - ljudi brane ovu sekciju foruma kao nešto svoje, a to je pogrešno postupanje.

Zašto iOS korisnici ne bi uradili isto i skrenuli nama pažnju na prednosti iOS-a u ovoj temi, umesto da ovakvu ideju pokušavaju da uguše pre nego što je i počela? Bolje dajte argumente zašto je iOS bolji i doprinesite temi.

Ali, pošto vidim da su Apple korisnici previše osetljivi na ovako nešto, nema mi druge nego da predložim moderatorima premeštanje u deo Softver za mobilne telefone. Ne radi se o ubeđivanju ovde, već samo skretanju pažnje na neke stvari. Izgleda da danas nećemo ništa naučiti jedni od drugih, a to je cela ideja diskusije na forumima.

Poslednja izmena:
Na ovim klipovima covek je sve bukvalno "nacrtao" i lepo objasnio, ko misli da je nesto lagao, neka se raspise :).

@telep: Pa napisao sam zašto mislim da je trolčina, odmah na početku klipa kaže da mu je bitna kustomizacija al' da neće da jb-uje iPhone. Pa u tome je i svrha jailbreak-a. Ono što je on pokazao kao ekskluzivne prednosti Androida je dostupno na iOS-u posle jb-a. I on to sigurno zna ali se pravi lud. Znači zaj..ava. Troll.
I da slažem se da temu treba premestiti odavde, vrlo tendeciozno je ovde postavljena ma koliko naivan se Gizmo pravio. Ni ja ne idem na forum Grobara da im "skrenem paznju" da pogledaju Zvezdine utakmice ako nisu imali prilike i ostavim snimke Zvezdinih golova protiv Partizana. Naravno, "dobronamerno".

@dr.sonic: pa i oni koji jailbreak-uju su iOS korisnici, kojima je pored te jednostavnosti korišćenja potrebno još nešto više, nema baš svega out of the box. Ako vec poredi dva sistema head to head onda nije fer da jednog nabudži do kraja a drugog ostavi "osakaćenog", i to baš za one mogućnosti za koje on sam kaže da su mu najbitnije.

Poslednja izmena:
@telep: Pa napisao sam zašto mislim da je trolčina, odmah na početku klipa kaže da mu je bitna kustomizacija al' da neće da jb-uje iPhone.

Već si dobio odgovor od sonica, lik je išao na priču ono što se dobija out of the box + app store ili market, e sada druga je priča što na app store-u ništa od tih tweak-ova ne sme da bude, pa ni nemaš izbora.

Poslednja izmena:
@telep: Pa napisao sam zašto mislim da je trolčina, odmah na početku klipa kaže da mu je bitna kustomizacija al' da neće da jb-uje iPhone. Pa u tome je i svrha jailbreak-a. Ono što je on pokazao kao ekskluzivne prednosti Androida je dostupno na iOS-u posle jb-a. I on to sigurno zna ali se pravi lud. Znači zaj..ava. Troll.
I da slažem se da temu treba premestiti odavde, vrlo tendeciozno je ovde postavljena ma koliko naivan se Gizmo pravio. Ni ja ne idem na forum Grobara da im "skrenem paznju" da pogledaju Zvezdine utakmice ako nisu imali prilike i ostavim snimke Zvezdinih golova protiv Partizana. Naravno, "dobronamerno".

@dr.sonic: pa i oni koji jailbreak-uju su iOS korisnici, kojima je pored te jednostavnosti korišćenja potrebno još nešto više, nema baš svega out of the box. Ako vec poredi dva sistema head to head onda nije fer da jednog nabudži do kraja a drugog ostavi "osakaćenog", i to baš za one mogućnosti za koje on sam kaže da su mu najbitnije.

Ne, čovek ističe koliko je iOS zatvoren i osakaćen za mnoge mogućnosti bez jailbreak-a, u poređenju sa Androidom koji sve to radi out of the box. Ali naravno, uvek moramo da se postavljamo u situaciju "grobari" ili "cigani", jer je u Srbiji danas sve zasnovano na tom principu suprostavljenih strana koji jedva čekaju da uhvate jedni druge za gušu. To je taj mentalitet koji se na ovom forumu jednostavno ne menja, niti mu se ostavlja prostora da bude promenjen...

@telep: Pa napisao sam zašto mislim da je trolčina, odmah na početku klipa kaže da mu je bitna kustomizacija al' da neće da jb-uje iPhone. Pa u tome je i svrha jailbreak-a.

Ono sto je problem, sto se ne moze svaki iPhone/iPad JB-ovati odmah pri kupovini uredjaja. Za neke iOS uredjaje smo cekali JB i po pola godine. Recimo za iPad2 ili iP4s i slicno. A i kada se JB, tu je odmah i update koji taj JB ponistava jer su uglavnom u poslednje vreme userland JB-ovi i zavisni su od FW-a.
Kod Androida je to drugacije, odmah out of box imas priliku da koliko god hoces kustomizujes (kako ruzna rec) svoj telefon/tablet.. Cak sto vise, sada se toliko smanjila razlika izmedju rootovanih telefona i onih koji nemaju tu mogucnost. Jedina bitna razlika je, po meni, sto na root telefonu mozes da blokiras reklame i mozes da odradis bukvalno img celog sistema.

Ono gde opet iOS pravi ozbiljnu prednost je ta fluidnost, bar na tabletima. Ali i Android ide u pravom smeru. Pogledao sam gizmo-ov klip sa onim slabijim prime-om i kada se gleda samo UI to je jednako fluidno recimo novom iPad-u. Ali ono sto mene nervira na Android tabletima, sto aplikacije i dalje izgledaju smesno spram onih na iPad-u recimo.

To je moje vidjenje, kao "light" usera svega zivog :D

Već si dobio odgovor od sonica, lik je išao na priču ono što se dobija out of the box + app store ili market, e sada druga je priča što na app store-u ništa od tih tweak-ova ne sme da bude, pa ni nemaš izbora.
Aha, znaci radio je testove u kontrolisanim uslovima za situaciju koja, sasvim slucajno, potpuno ide na ruku jednoj strani? Onda se izvinjavam, nisam znao da se radi o fingiranim testovima, to nije jasno rekao na pocetku klipa.

@gizmo naslov ove teme a i klipa je "Android Vs iOS - The Truth about Apple and Google's OS" a ne "koliko je iOS zatvoren i osakaćen za mnoge mogućnosti bez jailbreak-a, u poređenju sa Androidom koji sve to radi out of the box". Dakle direktno poredjenje operativnih sistema, a jailbreak-ovan iOS je i dalje iOS. A situaciju grobari vs cigani si sam stvorio u ovoj temi, prvenstveno losim izborom mesta za njeno postavljanje a malo i zahvaljujuci svom "minulom radu" u Apple podforumu.

Ono sto je problem, sto se ne moze svaki iPhone/iPad JB-ovati odmah pri kupovini uredjaja. Za neke iOS uredjaje smo cekali JB i po pola godine. Recimo za iPad2 ili iP4s i slicno.
Ok, za ovo se slazem, potpuno si u pravu.

Poslednja izmena:
Aha, znaci radio je testove u kontrolisanim uslovima za situaciju koja, sasvim slucajno, potpuno ide na ruku jednoj strani? Onda se izvinjavam, nisam znao da se radi o fingiranim testovima, to nije jasno rekao na pocetku klipa.

Kao što iOS može da se džejlbrejkuje tako i android može da se rutuje, onda dolazimo do situacije da je to test (ili prikaz mogućnosti) tweak-ova a ne samog OS-a. Ne znam da li si pogledao klip, ali poslušaj šta lik priča. Kako je fingirano ako se poredi out of the box plus market ili appstore, ne kontam šta ne razumeš u takvoj postavci stvari. Fingirano bi bilo da je android rutovan i instaliran neki tweak ili mod sa xda, ovako je po meni sve regularno.

Poslednja izmena:
Evo da doprinesem temi navodjenjem mana obe strane, mozda nekome i pomognem u izboru (tesko, al ae :D).

iOS - zatvoren, nema customizacije home screena sto meni smeta (koristim dosta widgeta, koje bih sad tesko zamenio :)), iTunes (ubacivanje muzike, prenos podataka, dl/ul slika na uredjaj je zalosno resen.).

Android - nije preterano upotrebljiv bez roota kao ni iOS bez JBa (oba marketa imaju free/payed aplikacije pa ne vidim neku pretaranu razliku dok se uredjaji ne razbiju) :D, katastrofalna podrska novih verzija androida i starijih telefona.
Prvo sto nov uredjaj mozda dobije jedan update sistema i to je pitanje kad (da se ne pominje da neki prozivodjaci kasne po X meseci sa updateom, a telefoni stari samo pola godine, nikad i ne vide zvanicni update, iako im je HW vise nego dovoljan da ga guraju).
Sto znaci da te teraju da kupujes nov telefon da bi imao najnoviji OS, dok kod iOSa vec 3 generacije telefona dobijaju update isti dan.
Razlicitite velicine ekrana telefona/rezolucije dovele do toga da neke aplikacije rade dobro na jednim uredjajima, a lose na druzim.
I na proverenim kuvanim romovima, telefon posle odredjenog vremena mega uspori (ovo je iz licnog iskustva, ne znam kako je kod ostalih), i mora da se odradi restart i onda proradi opet kako treba. I realno treba mu manje da srce bateriju :D.

E sad, i pored svih ovih nedostataka ja sam na androidu jer nisam mogao da predjem preko sunjavog iTunesa, i nedostatka garancije i normalnog servisa u Srbiji (50eura za popravljanje wifi antene, rerna metodom.LOL).
Mada koliko vidim gospoda iz nasih mobilnih operatera redovno ponistavaju ljudima garanciju pod glupavim izgovorima, tako da ne znam da li da garanciju racunam kao prednost Android telefona kod nas :).

Ovo je neko moje vidjenje problema sa strane krajnjeg korisnika, koga bole uvo za programersku stranu (kome je sta lakse da napravi i koja kompanija je kog developera zavrnula), vec samo gledam upotrebljivost u realnom radu.

Hajde ja da pokusam :)
1. bolji izbor programa i sam njihov kvalitet. Ovo mozda vise i ne mora da bude tolika prednost ... tj iskreno, meni je bitan taj eyecandy efekat :) i vise mi se svidjaju programi na iOS-u i ako mozda nekada nemaju toliko funkcija kao oni na Androidu. Takodje, mozda mala prednost, sto svi "woow" programi se prvo pojave za iOS a ondaK za android.
2. Update. Kada izadje update update-uju se svi uredjaji (ok skoro svi) kako telefoni, tako i tableti, ipod-ovi itd. Kod Androida nazalos' to nije slucaj. Galaxy S2 koji je stariji telefon od Note-a je dobio ICS, dok note jos uvek ceka na isti.
3. default mail aplikacija (meni veoma bitna) je daleko bolje odradjena na iOS-u no na Androidu. Samim tim sto mogu u jednom inboxu da vidim mailove sa svih naloga to je za mene WIN :)
4. Sam dizajn uredjaja je nekako jednostavan i samim tim i bar za moje oko lepshi no drugi.

To bi bilo to sto se iOS-a tiche.

Prednosti androida ...
1. Widgeti widgeti widgeti ... nemam sta da dodam :)
2. Integracija svake aplikacije kojoj je funkcija deljenje podataka. Instalirate evernote ... i odmah mozete da podelite sliku direktno iz galerije sa evernote prorgramom ... i tako jos za gomilu programa ... po instaliranju istih, dobija se opcija za share kroz taj program.
2.5. Kako jos uvek nemaju svi ICS na telefonu, ovo cu navesti samo kao prednost ICS-a nad iOS-om, a to je default data usage monitor.
3. Search je daleko inventivniji nego na iOS-u.
4. Bolje odradjen multitasking no na iOS-u.
5. Notifikacije, kao sto rece onaj u jednom od klipova su daleko informativnije i vidljivije nego one na iOS-u
6. ima verovatno jos nesto, no ne mogu da se setim :) eh da ... i Apple je poceo fregmentaciju, iP4s ima Siri, iP4 nema :) Cak i posle 5.1 update-a.

Poslednja izmena:
Hajde ja da pokusam :)
3. default mail aplikacija (meni veoma bitna) je daleko bolje odradjena na iOS-u no na Androidu. Samim tim sto mogu u jednom inboxu da vidim mailove sa svih naloga to je za mene WIN :)

Ovo ima na Androidu, unified inbox, mislim na stock android aplikaciju. Na Sense-u recimo, je drugačija aplikacija i nema taj feature.

U pravu si. Nisam to pokusavao sto godina, tj od kada sam uzeo prvi iPad, a sada vidim da sljaka i to lepo na ICS-u. Trebao sam svakako proveriti pre nego sto sam napisao :) Znam da na desire-u to nije sljakalo ne znam iz kog razloga.

Poslednja izmena:
Ima samo se izabere combined view. Nisam refrešvao, ali eto bar da se vidi.

device-2012-04-15-142328.png

Po meni velika prednost androida u odnosu na druge je kastomizacija (ali ne u onom smislu na koji svi misle), podešavanje, menjanje, integracija u sistem, to je meni najbitnije. Ono što je lik, u klipu objasnio, evo ja npr. sliku mogu iz galerije da šerujem sa bukvalno svime, to se meni baš sviđa, dok svi pokušavaju da se zatvore sve više, na androidu je bukvalno sve moguće

device-2012-04-15-142807.png
device-2012-04-15-142818.png

Poslednja izmena:
Android - nije preterano upotrebljiv bez roota kao ni iOS bez JBa (oba marketa imaju free/payed aplikacije pa ne vidim neku pretaranu razliku dok se uredjaji ne razbiju) :D, katastrofalna podrska novih verzija androida i starijih telefona.

Sad cu ja da zvucim kao trol, ali navedi mi jednu aplikaciju koja ti silno treba za Android a da zahteva root (sem Titanium Backup aplikacije koju obicni korisnici uopste i ne koriste)? Neki widget, regularan app? Sve sto zahteva root su XDA rukotvorine koje zahtevaju malo naprednije korisnike i malo vise znanja.

Sa druge strane, glede podrske, sta ocekivati? Da poslednja verzija sistema radi sjajno na hardveru od pre 4 godine? Da ne kazemo da je hardver tek u eri procesora sa dva jezgra dovoljno jak za vise generacija sistema. Gde je iOS 5 za iPhone 3G? Ne mogu se stvari gledati tako dvodimenzionalno jer suludo je ocekivati da dobijes ICS za, lupam, Wildfire kao sto je apsolutno suludo ocekivati iOS5 za iPhone 2g.

Taj "jailbreak" i to "rutovanje" da li su legalne radnje,gubi li se nesto ako ako je telefon rutovan-jailbrekovan a izadje apdejt sistema i zelim da ga apdejtujem?

Legalne, sto ne bi bile? Tvom telefonu hardverski nece biti nista, to je softverska operacija. Ako izadje apdejt sistema, gubis JB/root jer dobijas stock verziju koja to nema. Ako je moguce, uradis opet i teras dalje.

Nazad
Vrh Dno