Šta je novo?

Android navigacija i mape

Pitao sam Pametnjakovića (Gemini), to su neke promjene u Androidu:

To što se jezik aplikacije bira kroz sistemska podešavanja telefona, a ne unutar same aplikacije, direktna je posledica pravila koja je Google uveo od Androida 13, a koje koristi i vaš MagicOS 10.

Evo detaljnog objašnjenja zašto se to dešava, kako taj mehanizam funkcioniše i zašto nema srpskog jezika.

1. Šta je to "App Language" u sistemu?​

Ranije je svaki programer morao ručno da pravi poseban meni unutar aplikacije (tzv. In-app language picker) kako bi vam omogućio promenu jezika. To je značilo dupliranje koda, a aplikacije su često bile teže jer su morale da sadrže sopstvene biblioteke za upravljanje jezicima.

Google je odlučio da to centralizuje. Uvedena je funkcija Per-App Language Preferences. Ideja je sledeća:
  • Aplikacija prilikom pravljenja „prijavi” sistemu (kroz takozvani locale_config.xml fajl) spisak jezika koje je programer preveo.
  • Android preuzima kontrolu. On prepoznaje te jezike i smešta ih u sistemski meni Settings > Apps > TomTom > Language (ili kroz App Language u MagicOS-u).
  • Kada vi tamo promenite jezik, Android „naredi” aplikaciji da promeni interfejs, a aplikacija onda automatski preuzme i odgovarajući glas za navigaciju koji odgovara tom jeziku.
Zato TomTom u svojim podešavanjima više nema sopstveni izbornik jezika – prepustio je taj posao operativnom sistemu vašeg telefona.

2. Zašto vam se nudi samo oko 20 jezika i zašto nema srpskog?​

Na listi u sistemskim podešavanjima za TomTom vidite isključivo jezike koje je TomTom zvanično preveo i ubacio u tu aplikaciju.
Iako Android kao operativni sistem podržava stotine jezika (uključujući srpski, hrvatski, bosanski), on u tom specifičnom meniju za TomTom može da vam ponudi samo ono što aplikacija fizički poseduje u svom kodu. Pošto TomTom na toj listi ima oko 20 jezika (uglavnom najveća svetska tržišta poput španskog, francuskog, nemačkog, italijanskog itd.), a naših jezika nema, telefon vam ih ne može ni prikazati kao opciju.

Nije šija nego vrat.
"To je značilo dupliranje koda, a aplikacije su često bile teže jer su morale da sadrže sopstvene biblioteke za upravljanje jezicima", pa je rešenje da Android odabere jezik pa se "automatski preuzme".
Sve je to moglo da ostane kao stavka u podešavanjima app. Telefon mi je na srpskom ali naravno da neću Tomtom na srpskom pošto će onda npr Grčka da bude na hijeroglifima

Nije u pravu Gemini, kopao sam ja malo dublje, i komplikovanije je od napisanog. Postoje druge GPS apps koje isključivo koriste sistemski TTS I koje poštuju engine koji je odabrao korisnik u Google TTS podešavanjima. TomTom koristi neko hibridno rešenje - ima svoje glasove za neke jezike, i ima opciju da se koristi Google TTS. Problem je u tome što samo TomTom na mom uređaju ne pristaje da koristi srpski u bilo kojoj varijanti osim ako mi je sistemski jezik takođe srpski. Još nešto, ja probao kao kolega Vader da postavim španski kao per app language za TomTom, ne pokazuje mi 20 jezika u ponudi kao njemu već samo 2 španska + Google TTS španski. Znači šizofreno se ponaša TomTom.
Takođe, kada stavim bilo koji naš jezik kao per app language, ignoriše taj odabir i difoltuje mi na en-GB ja mislim.

Meni onih 20 jezika ne daje u TomTom aplikaciji, ja tamo imam samo ENG US i ENG UK, već tih 20 imam kada izvan aplikacije odem u App Languages (nisam do sada ni znao za tu sekciju), tamo pronađem TomTom, i pogledam šta imaju od jezika. Ono šta tu odaberem tako mi se TomTom prikazuje kada ga nakon toga pokrenem (npr. na španskom).

Ima shortcut za ovo sistemsko podešavanje jezika koje je izvan aplikacije, ide se klasično "longpress" na aplikaciju, pa onaj App Info, i tu gdje je ono Permissions, Notifications, Data usage, i ostala podešavanja za tu aplikaciju, sada tu ima i sekcija Language. To je to sistemsko podešavanje o kojem Gemini priča, i ono šta se tu odabere tako aplikacija zaista i radi.

Ja u onih 20 jezika koji se tako biraju izvan aplikacije nemam ni jedan od naših jezika. Ima Bugarski, Ruski, Rumunski, Portugalski, Holandski, Češki, Danski, i drugi, ali nema ništa za nas. A podešavanje opšteg sistemskog jezika na telefonu kod mene ništa ne mijenja kada se pokrene TomTom, on ostaje na engleskom. Jedino podešavanje ovde, kako je Gemini rekao, mijenja stanje u TomTom.

Pa o tome je već pisano, to je ovo sa slike:

To je dostupno od Androida v13 (Tiramisu) pa sve do ovog najnovijeg Android v17 (Cinnamon Bun).
Samo kad bi TomTom slušao korisnike. 🙂

Poslednja izmena:
Да одговорим сам себи, а и други да имају информацију. Постоји пробни период од 7 дана, након тога постоји месечна претплата али је неисплатива јер је 849 динара. Што се гласова тиче једини за наше подручје су мушки гласови Предраг (српски) и Горан (хрватски), о квалитету истих не треба трошити речи.

Evo gledam, moja TomTom godišnja pretplata je $21.04

1000006821.webp
1000006820.webp

Sa tim popustom od 30% je cena: 1959 din za prvih godinu dana, a nakon toga 2799 din. godišnje.

Poslednja izmena:
Dobar im fazon sa "skip trial, get popust", nisam to viđao.

Pošteno, 7 dana probe!

Što se mene tiče TomTom besplatna verzija završava sve što mi treba. 🙂

Ja bih kupio ovu TomTom Go Expert kad bih mogao da računam da će raditi u 100% slučajeva kada nema mreže/neta. Pošto nije tako, neću da plaćam za offline app koja neće da se otvori kad je offline jer ne može da proveri licencu...

Odgovorili mi na Google Playu na ocjenu i komentar:
"Developer response:
Hi Nikola, Thank you for your feedback — we’re glad you like the offline maps and visuals. The app uses your phone’s default system language for voice guidance. If you change your phone’s language, the app voice will follow. We’ve also noted your suggestion about optional street name pronunciation. ^Srushti"

Objasni mu da nema potrebe kompletno da menjamo jezik na telefonu kad može već 4-5 godina pojedinačno za aplikaciju. 🙂

Najgore što i kada promijeniš jezik ne funkcioniše 🙂
Oni to izgleda dodaju opcije postepeno sa servera. Sad vidim može i mapa da se prebaci na terensku. Doduše ja sam pristupio Beta programu ali neke opcije nisu sinoć tu bile iako se aplikacija nije ažurirala.
E da, naravno da su ubacili i AI asistenta.

Objasni mu da nema potrebe kompletno da menjamo jezik na telefonu kad može već 4-5 godina pojedinačno za aplikaciju. 🙂
Možda je on zapravo na to i mislio, ali se izrazio onako kako se izrazio.

Nazad
Vrh Dno